Evenimentele Zilei de 18 martie în Istorie

Paris Commune - A barricade thrown up by Communard National Guards on 18 March 1871 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Paris Commune – A barricade thrown up by Communard National Guards on 18 March 1871

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com

 

18 martie este a 77-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 18 martie

(BOR) Sf. Ier. Chiril, Arhiepiscopul Ierusalimului

Chiril al Ierusalimului (315-386) - foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Chiril al Ierusalimului (315-386) – foto preluat de pe ro.orthodoxwiki.org

Cel între sfinți Părintele nostru Chiril al Ierusalimului (315-386) a fost un teolog remarcabil și arhiepiscop al Ierusalimului în perioada timpurie a Bisericii.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Ciril, arhiepiscop († 387)

(BRC) Sf. Chiril din Ierusalim, episcop și învățător al Bisericii (315-386)

 

Ziua momentelor jenante (#AwkwardMomentsDay)

Ipostazele jenante sunt o realitate, fiind prezente, mai mult sau mai puţin, în viaţa fiecăruia dintre noi, iar Ziua momentelor incomode este o sărbătoare, sau o scuză, pentru a ne distra pe seama acestora. Deşi nu există prea multe informaţii cu privire la originile acestei sărbători, există unele voci care susţin că este oportună – şi deloc întâmplătoare – imediat după Ziua Sfântului Patrick.

Această zi are şi o mascotă: broasca ţestoasă jenată. Aşadar, dacă trăiţi un moment penibil astăzi, puteţi să faceţi liniştiţi haz de necaz şi să celebraţi Ziua momentelor jenante împărtăşind întâmplarea pe reţelele sociale, cu hashtag-ul #AwkwardMomentsDay. (www.agerpres.ro)

 

Ziua companiilor cărora le pasă (#CompaniesThatCareDay)

În fiecare an, pe 18 martie, este sărbătorită Ziua companiilor cărora le pasă (#CompaniesThatCareDay), propusă de organizaţia americană Center for Companies that Care, înfiinţată pentru a spori bunăstarea angajaţilor şi a comunităţilor, inspirând companiile să se ghideze în practicile lor zilnice după principiile unui angajator responsabil social.

Această zi celebrează companiile care îşi apreciază angajaţii, în care aceştia din urmă se simt stimulaţi, încurajaţi şi susţinuţi. De asemenea, aceasta este o zi în care angajatorii sunt încurajaţi să facă mai multe pentru comunitate şi pentru angajaţii lor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua biodiselului (#BiodieselDay)

Biodieselul este o substanţă obţinută din uleiuri vegetale şi animale uzate prin procesarea uleiului cu alcool pentru a produce un combustibil care este capabil să ardă şi să alimenteze orice.

Această sursă regenerabilă de energie pe bază de materie organică se obţine prin reacţia de transesterificare. Procesul a fost realizat pentru prima dată în 1853 de oamenii de ştiinţă E. Duffy şi J. Patrick, însă la acea vreme produsului obţinut nu i s-a găsit o aplicaţie practică. Acest lucru s-a schimbat, însă, în 1893, în Augsburg, Germania, când a fost produs primul model diesel al lui Rudolf Diesel, care funcţiona cu ulei de arahide. Diesel nu a intenţionat ca acesta să funcţioneze cu ulei de arahide, însă când a fost prezentat la Expoziţia de la Paris în 1900, a făcut acest lucru la cererea guvernului francez.

O invenţie uimitoare, ce merită o sărbătoare proprie, Ziua biodieselului (#BiodieselDay). www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 18 martie

 

Evenimentele Zilei de 18 martie în Istorie:

- 18 martie 1442 – A început Bătălia de la Sibiu (18-25 martie 1442);

- 18 martie 1871 – S-a înființat oficial Comuna din Paris;

- 18 martie 1906 – Traian Vuia a reușit primul zbor autopropulsat;

- 18 – 19 martie 1944 – Masacrul de la Rîbniţa

 

18 martie 37 d.I.Ch. - Senatul roman anulează testamentul împăratului Tiberius și îl proclamă împărat pe Caligula (Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus)

Caligula (latină: Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, 31 august 12 d.Hr. - 24 ianuarie 41 d.Hr.), de asemenea, cunoscut sub numele de Gaius, a fost Împărat Roman intre anii 37-41 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Caligula – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Caligula (latină: Caius Iulius Caesar Augustus Germanicus, 31 august 12 d.Hr. – 24 ianuarie 41 d. Hr.), de asemenea, cunoscut sub numele de Gaius, a fost Împărat Roman intre anii 37-41. A fost al treilea împărat roman și al treilea membru al dinastiei iulio-claudiene. A fost asasinat in ziua de 24 ianuarie 41, în urma unei conspirații a pretorienilor în frunte cu Cassius Chaerea și L. Annius Vincianus, fiind succedat la tron de Claudiu I, unchiul său, proclamat împărat de garda pretoriană. Numele lui a fost supus de senat unei damnatio memoriae.

Când Tiberius a murit pe 16 martie 37, averea sa și titlurile Principatului au fost lăsate lui Caligula și nepotului lui Tiberius, Gemellus, amandoi servind ca moștenitori. Deși Tiberius avea 78 ani pe patul de moarte, unii istorici încă presupun că a fost ucis chiar de Caligula insusi pentru a se razbuna pentru copilaria distrusa de abuzurile sexuale.

Caligula a scos inelul imperial cu sigiliu de pe degetul lui Tiberius, crezand ca acesta murise, fiind apoi salutat de multime ca imparat.S-a anuntat insa dupa aceea ca Tiberius si-a revenit si cerea de mancare.Caligula a fost ingrozit de gandul razbunarii lui Tiberius si i-a ordonat lui Naevius Cordus Sertorius Macro, comandantul garzii pretoriene, sa se duca in dormitorul imparatului si sa-l sufoce cu o perna.

Tacitus scrie că prefectul pretorian, Macro, l-a sufocat pe Tiberius cu o perna pentru a grăbi succederea lui Caligula, mai mult pentru bucuria poporului roman, în timp ce Suetonius scrie că Caligula ar fi efectuat uciderea, deși acest lucru nu este înregistrat de către orice alt istoric antic. Seneca cel Batran si Philo, care au scris atât în ​​timpul domniei lui Tiberius, precum și Josephus au înregistrat ca Tiberius a avut moarte naturală. Bazându-se pe Macro, Caligula nu va oferi nimic din mostenire lui Gemellus, pe motive de nebunie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

18 martie 235 - În timpul pregătirilor unui război împotriva triburilor germanice ale alemanilor, imparatul roman Marcus Aurelius Severus Alexander și Iulia Mamaea (mama sa) sunt uciși la Mogontiacum (azi Mainz) de soldați, care-l proclamă împărat pe Maximin Tracul. Odata cu el ia sfârșit dinastia Severilor.

Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus (1 octombrie 208 - 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru Sever, împărat roman în perioada 222 - 235. Numele său la naștere a fost Marcus Julius Gessius Bassianus Alexianus. Din iunie 221, a purtat numele de Marcus Aurelius Alexander, iar de la proclamarea sa ca împărat a avut numele Marcus Aurelius Severus Alexander - foto: ro.wikipedia.org

Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus (208 – 235) – foto: ro.wikipedia.org

Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus (1 octombrie 208 – 18 martie 235), cunoscut drept Alexandru Sever, împărat roman în perioada 222 – 235. Numele său la naștere a fost Marcus Julius Gessius Bassianus Alexianus. Din iunie 221, a purtat numele de Marcus Aurelius Alexander, iar de la proclamarea sa ca împărat a avut numele Marcus Aurelius Severus Alexander.

A domnit din anul 222 pana la moartea sa. A fost nepotul împăratului Caracalla,fiind originar din Arca Caesarea (Fenicia). La vârsta de 13 ani, pretorienii din Roma l-au proclamat imparat , după asasinarea vărului său Elagabalus. Autoritatea reală era exercitată de mama sa, Iulia Mamaea, ajutată de juriștii Ulpianus și Modestinus.

 

18 martie 633 - Peninsula Arabica este unită sub autoritatea centrală a califului Abu Bakr.

Abdallah ibn Osman Abu-Bakr (573 - 643), a fost primul calif arab (632-634). A întreprins campanii militare în urma cărora a cucerit Mesopotamia (Irakul de azi) și Palestina. Era unul din însoțitorii lui Mahomed și socrul acestuia, dar era și cel mai bun prieten al profetului. El a crezut în spusele lui Mahomed, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de Al-Siddiq (cel ce crede). Mormântul său se află în moscheea din Medina, alături de ceilalți trei califi care l-au succedat - in imagine, Abu Bakr (îmbrăcat în roșu) , oprindui pe necredincioși să mai arunce cu pietre în profet - foto: ro.wikipedia.org

Abu Bakr (îmbrăcat în roșu) , oprindui pe necredincioși să mai arunce cu pietre în profet – foto: ro.wikipedia.org

Abdallah ibn Osman Abu-Bakr (573 – 643), a fost primul calif arab (632-634). A întreprins campanii militare în urma cărora a cucerit Mesopotamia (Irakul de azi) și Palestina. Era unul din însoțitorii lui Mahomed și socrul acestuia, dar era și cel mai bun prieten al profetului. El a crezut în spusele lui Mahomed, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de Al-Siddiq (cel ce crede). Mormântul său se află în moscheea din Medina, alături de ceilalți trei califi care l-au succedat.

 

18 martie 731 - A fost ales papa Grigore al III-lea.

Papa Grigore al III-lea (n. ? în Siria, d. pe 28 noiembrie 741 la Roma), papă al Romei între 731 și 741. Grigore a fost ales papă pe 18 martie 731. Ca și în timpul pontificatului predecesorului său, Grigore al II-lea, au avut loc conflicte majore cu Imperiul Roman de Răsărit - foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al III-lea – foto: ro.wikipedia.org

Papa Grigore al III-lea ( d. 28 noiembrie 741 la Roma) un fost papă al Romei intre anii 731 si 741. Ca si în timpul pontificatului predecesorului sau, Grigore al II-lea, au avut loc conflicte majore cu Imperiul Roman de Rasarit. În Cursul crizei iconoclaste imparatul bizantin Leon al III-lea Isaurianul o fost excomunicat de Biserica de la Roma si in replică imparatul a integrat episcopatele din Sicilia, Italia inferioara si Iliria in subordinea Patriarhatului Ecumenic de la Constantinopol. Ca urmare, papa a rupt toate relatiile cu Bizanțul.

 

18 martie 978 - A murit regele Angliei, Eduard Martirul (n.962 ). A domnit din anul 975 până la moartea sa. Eduard a fost fiul cel mare al regelui Edgar, dar nu a fost recunoscut ca moștenitor al tatălui său, fiind ales rege de către principalii susținători ai săi: Arhiepiscopul Dunstan și Oswald de Worcester. Scurta domnie a lui Eduard a luat sfârșit atunci când a fost asasinat la Castelul Corfe în circumstanțe incerte. Trupul său a fost înmormântat la Abația Shaftesbury la începutul anului 980.

 

18 martie 1229 - Frederik al II-lea, imparatul Sfantului Imperiu Romano-German, se proclama in timpul celei de-a sasea Cruciade, rege al Ierusalimului.

 

18 martie 1241 - Prima invazie mongola in Polonia – mongolii distrug armatele poloneze în Bătălia de la Chmielnik și jefuiesc orașul Cracovia.

 

18 martie 1314 - Jacques de Molay, al 23-lea și ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri, a fost ars pe rug.

18 martie 1314: Marele Maestru al Ordinului Templierilor, Jaques de Molay, este ars pe rug - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

18 martie 1314: Marele Maestru al Ordinului Templierilor, Jaques de Molay, este ars pe rug – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Jacques de Molay (n. cca 1243 – d.18 martie 1314) a fost al 23- lea și ultimul Mare Maestru al Cavalerilor Templieri si a condus Ordinul de la 20 aprilie 1292, până când a fost acesta a fost dizolvat de Papa Clement al V- lea în 1307. Deși se cunosc puține lucruri din viața sa reală și faptele acestuia ca Mare Maestru, cu excepția ultimilor sai ani, Jacques de Molay este cel mai cunoscut dintre Templieri, împreună cu fondatorul Ordinului și primul Mare Maestru, Hugues de Payens (1070-1136).

Regele Filip IV al Franței l-a arestat în 1307 pe De Molay impreuna cu alti templieri, torturandu-i pentru a obtine marturii false.Dupa ce De Molay si-a retras mărturia, regele Filip a ordonat sa fie ars pe rug. Sfârșitul Ordinului Templierilor vechi de secole și executia dramatica a ultimului sau lider, l-au transformat pe De Molay într-o figură legendară.

Jacques de Molay (c. 1243 – 18 March 1314), also spelt Molai, was the 23rd and last Grand Master of the Knights Templar, leading the Order from 20 April 1292 until it was dissolved by order of Pope Clement V in 1307 - foto: ro.wikipedia.org

Jacques de Molay (c. 1243 – 18 March 1314) - foto: ro.wikipedia.org

 

18 martie 1438 - Albert al II-lea de Habsburg devine rege al romanilor.

Albert al II-lea (n. 10 august 1397, Viena - d. 27 octombrie 1439 în apropiere de Esztergom) a fost fiul ducelui Albert al IV-lea de Habsburg (duce de Austria) și al Ioanei de Bavaria. Albert a fost la rândul său duce de Austria din 1404 până în 1439, sub numele de Albert al V-lea de Habsburg. În 1421, s-a căsătorit cu Elisabetha de Luxemburg (1409-1442), fiica împăratului Sigismund de Luxemburg. A devenit rege al Boemiei și al Ungariei pe 9 noiembrie 1437, sub numele de Albert I, și apoi rege al romanilor (rex romanorum) din 1438 până la moartea sa, ca moștenitor de drept al acestui titlu - foto - ro.wikipedia.org

Albert al II-lea (1397 – 1439) – foto – ro.wikipedia.org

Albert al II-lea (n. 10 august 1397, Viena – d. 27 octombrie 1439 în apropiere de Esztergom) a fost fiul ducelui Albert al IV-lea de Habsburg (duce de Austria) și al Ioanei de Bavaria. Albert a fost la rândul său duce de Austria din 1404 până în 1439, sub numele de Albert al V-lea de Habsburg. În 1421, s-a căsătorit cu Elisabetha de Luxemburg (1409-1442), fiica împăratului Sigismund de Luxemburg. A devenit rege al Boemiei și al Ungariei pe 9 noiembrie 1437, sub numele de Albert I, și apoi rege al romanilor (rex romanorum) din 1438 până la moartea sa, ca moștenitor de drept al acestui titlu.

 

18 martie 1442 - A început Bătălia de la Sibiu (18-25 martie 1442) - Iancu de Hunedoara la învins pe Mezid, beiul Vidinului.

Iancu de Hunedoara (n. ca. 1407 - d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin - (Pictura din secolul al XVII-lea) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Iancu de Hunedoara (n. ca. 1407 – d. 11 august 1456) a fost ban al Severinului din 1438, voievod al Transilvaniei între 1441-1456 și regent al Ungariei între 1446-1452, mare comandant militar, tatăl regelui Matia Corvin – (Pictura din secolul al XVII-lea) – cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Bătălia de la Sibiu a fost purtată între armatele Regatului Ungariei și Imperiului Otoman în perioada 18-25 martie 1442, în zona cuprinsă între Sântimbru și Sibiu. Ea a făcut parte din războaiele otomano-maghiare, iar cele două forțe militare au fost comandate de Iancu de Hunedoara și Mezid, beiul Vidinului. Bătălia s-a terminat cu victoria armatelor creștine, aceasta fiind a treia victorie a armatelor conduse de Ioan de Hunedoara asupra otomanilor după cele obținute la Semendria în 1437 și în zona dintre Semendria și Belgrad în 1441.

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Teritorii administrate de Iancu de Hunedoara la 1456 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

La 3 zile după înfrângerea de la Sântimbru, Ioan de Hunedoara pornește cu armatele sale care au fost adunate din toate colțurile Transilvaniei pentru a-i alunga pe turci. 10.000 de soldați la comanda lui Iancu de Hunedoara, Anton Trauntenger și Simion Kamonoyai pornesc către Sibiu pentru a-i înfrunta pe turci.

Pentru ca Ioan de Hunedoara să nu fie recunoscut, s-a îmbrăcat în hainele lui Simion, iar Simion s-a îmbrăcat cu armura lui Ioan de Hunedoara care avea pe ea culorile voievodatului. Simion cu 5.000 de cavaleri curajoși au pornit către armata otomană pe care au făcut-o să se regrupeze.

Otomanii au depus eforturi foarte mari pentru a-l ucide pe Simion crezând ca este Ioan, lăsând flancurile descoperite pentru al ucide pe Simion. Sunt atacați de Ioan de Hunedoara și cu ajutorul soldaților din Sibiu care lansează o ploaie de săgeți și ghiulele, sunt nimiciți pe langă oaste, Mezid și fiul său. Trupele care au scăpat au fost zdrobite de domnul muntean.
cititi despre Bătălia de la Sibiu si pe: crispedia.ro en.wikipedia.org

 

18 martie 1571 - Valletta a devenit capitala Maltei

 

18 martie 1584 - A murit Ivan al IV-lea al Rusiei, numit și Ivan cel Groaznic; (n 25 august 1530).

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 - d. 28 martie [S.V. 18 martie] 1584) a fost primul cneaz moscovit care s-a intitulat "țar" - in imagine: Portret al lui Ivan IV, secolul al XVIII-lea, Muzeul de Istorie de Stat - foto: ro.wikipedia.org

Portret al lui Ivan IV, secolul al XVIII-lea, Muzeul de Istorie de Stat – foto: ro.wikipedia.org

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, (n. 25 august 1530 – d. 28 martie [S.V. 18 martie] 1584) a fost primul cneaz moscovit care s-a intitulat “țar”. Ivan a fost încoronat Țar la 16 ianuarie 1547, la Moscova la vârsta de 16 ani. Formează un sfat de tip nou, Izbrannaia Rada (Consiliu ales), alcătuit din membri ai nobilimii și ai clerului. Adunarea este dominată de doi oameni: Mitropolitul Macarie, cultivat, autorul multor cărți de evlavie și de istorie, și părintele Silvestru, predicatorul iluminat.

În 1552 el a învins Hanatul Kazanului, armatele căruia au devastat nord-estul Rusiei în mod repetat și a anexat teritoriul său (2 octombrie 1552). În august 1554 supune regiunea Astrahanului. Prin această cucerire, Rusia câștigă un debușeu la Marea Caspică și controlează tot cursul Volgăi. În 1558 armata sa pătrunde în Livonia. Marele oraș comericial Poloțk cade în mâinile lui Ivan în februarie 1563 care adăugă titlurilor sale și pe acela de mare prinț al Polțkului.

În 1550 formează Zemski Sobor, o adunare care înregistrează hotărârile domnitorului. Alcătuiește Țarski Sudebnik (Codicele țarist din 1550) care să-l înlocuiască pe Kneajeski Sudebnik al bunicului său Ivan al III-lea care data din 1479. Plasează în posturile-cheie ale imperiului oameni noi, proveniți dintr-un mediu modest.

La 23 februarie 1551 Ivan convoacă cel de-al treilea sinod bisericesc unde înmânează prelaților un document numit Stoglav cu privire la reformele pe care intenționează să le facă pentru a însănătoși funcționarea Bisericii; stareții și mănăstirile nu vor mai putea face nici o achiziție fără încuviințarea suveranului, se va interzice mănăstirilor să dea împrumut bani cu camătă. Fiecare oraș va avea școala lui, deservită de preoți și de dieci; se va preda scrierea, cititul, aritmetica, cântul, religia, bunele maniere.

Ivan reorganizează nobilimea țării, țăranii rămân legați de glie, dacă nu de jure, cel puțin de facto. Țarul guvernează cu ajutorul Dumei boierilor. În cazurile grave el convoacă chiar Zemski Sobor. Totuși, aceste adunări nu au decât un vot consultativ. În 1565 împarte țara în opricinina și zemșcina.

Opricinina constituie domeniul privat al țarului, pe care acesta îl va administra cum vrea și asupra căruia va avea putere deplină. Zemșcina cuprinde restul teritoriului. Prin decizia unilaterală a Țarului, în opricinina vor intra câteva cartiere din Moscova, 27 de orașe, 18 districte și principalele căi de comunicație.

Douăsprezece mii de familii aristocrate sunt strămutate și-și pierd averea și influența. Se va naște o nouă clasă, opricininici, care datorează lui Ivan ascensiunea lor. Funcția lor este deasupra legii iar terenul lor de manevră este zemșcina. Violența lor este încurajată de țar care îi răsplătește cu bunurile luate de la trădători. Curând aceștia devin de temut și detestați.

 

18 martie 1584 - După moartea țarului Ivan al IV-lea „cel Groaznic”, fiul său, Feodor, cu handicap intelectual, ajunge la putere. Afacerile de stat sunt conduse de Boris Godunov.

 

18 martie 1745 - A murit Robert Walpole prim-ministru al Marii Britanii (n. 1676)

Robert Walpole (n. 26 august 1676 , Norfolk - d. 18 martie 1745, Londra) a fost un politician britanic, prim ministru al Marii Britanii între 1721 și 1742 - foto: ro.wikipedia.org

Robert Walpole - foto: ro.wikipedia.org

Robert Walpole (n. 26 august 1676 , Norfolk – d. 18 martie 1745, Londra) a fost un politician britanic, prim ministru al Marii Britanii între 1721 și 1742

 

18 martie 1823 - S-a născut Constantin D. Aricescu, poet, prozator şi dramaturg român; (d. 18.02.1886).

Constantin D. Aricescu (n. 1823 - d. 1886) a fost un istoric și publicist român, participant la Revoluția din 1848 din Țara Românească. A fost membru din Divanurile ad-hoc, desfășurând o intensă activitate în favoarea unirii principatelor române. Ca director al Arhivelor statului din București, a sistematizat fondul arhivistic. A publicat lucrări istorice privind istoria orașului Câmpulung, revoluția din 1848 și răscoala din 1821. Ca scriitor, Aricescu a compus versuri naive și un roman neizbutit („Misterele căsătoriei”, 3 volume apărute în 1862, 1863, 1886) - foto: ro.wikipedia.org

Constantin D. Aricescu (1823 – 1886) – foto: ro.wikipedia.org

Constantin D. Aricescu (n. 1823 – d. 1886) a fost un istoric și publicist român, participant la Revoluția din 1848 din Țara Românească. A fost membru din Divanurile ad-hoc, desfășurând o intensă activitate în favoarea unirii principatelor române. Ca director al Arhivelor statului din București, a sistematizat fondul arhivistic. A publicat lucrări istorice privind istoria orașului Câmpulung, revoluția din 1848 și răscoala din 1821. Ca scriitor, Aricescu a compus versuri naive și un roman neizbutit („Misterele căsătoriei”, 3 volume apărute în 1862, 1863, 1886). A decedat la 18 februarie 1886, in orasul natal, Câmpulung-Muscel.

 

18 martie 1833 - S-a constituit la Iași, din inițiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac și Mihai Zotta, Societatea de Medici și Naturaliști, prima societate științifică din România.

 

18 martie 1842 - S-a născut poetul si criticul francez Stephane Malarme (d.9 septembrie 1898), o figura de seama a curentului simbolist european, a carui opera a influentat evolutia moderna a literaturii secolului al XIX-lea.

Stéphane Mallarmé (n. 18 martie, 1842, d. 9 septembrie, 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european. A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul - in imagine, Stéphane Mallarmé, portret de Édouard Manet - foto: ro.wikipedia.org

Stéphane Mallarmé, portret de Édouard Manet – foto: ro.wikipedia.org

Stéphane Mallarmé (n. 18 martie, 1842, d. 9 septembrie, 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european. A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul.

Stéphane Mallarmé (n. 18 martie, 1842, d. 9 septembrie, 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european. A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul - in imagine, Stéphane Mallarmé, portret de Édouard Manet - foto: ro.wikipedia.org

Stéphane Mallarmé, portret de Édouard Manet – foto: ro.wikipedia.org

 

18 martie 1844 - S-a născut marele compozitor rus Nikolai Andreevici Rimski-Korsakov; ( 6 martie SV).

Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov (n. 6 martie 1844 în Tihvin, lângă Sankt Petersburg — d. 8 iunie 1908 la Luga) a fost un mare compozitor rus - foto: ro.wikipedia.org

Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov - foto: ro.wikipedia.org

Nikolai Andreievici Rimski-Korsakov (n. 6 martie 1844 în Tihvin, lângă Sankt Petersburg — d. 8 iunie 1908 la Luga) a fost un mare compozitor rus.

 

18 martie 1856 - A fost semnat Tratatul de Pace de la Paris, prin care a luat sfarsit razboiul din Crimeea.

Tratatul de la Paris a fost semnat la 30 martie 1856 și a pus capăt, în mod oficial, Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte. Tratatul a marcat un uriaș pas înapoi pentru Rusia și pretențiile sale de dominație a regiunii - foto: ro.wikipedia.org

Tratatul de la Paris (1856) – foto: ro.wikipedia.org

Tratatul a marcat un uriaș pas înapoi pentru Rusia și pretențiile sale de dominație a regiunii. De asemenea, era stabilită libera circulație pe Dunăre sub supravegherea Comisiei Europene a Dunării. Alte prevederi priveau statutul Principatelor Dunărene – Moldova și Valahia – care rămâneau, în mod oficial, sub suzeranitatea otomană, dar cărora li se acorda dreptul de a avea propriile constituții și adunări legislative și care aveau să fie puse sub supravegherea puterilor victorioase.

A fost stabilită organizarea unui referendum în chestiunea dorinței de unire a populației celor două principate și înființarea Adunărilor ad-hoc la Iași, respectiv, la București. (În 1857 aveau să fie organizate consultări ale întregii populații a Principatelor Române, iar reprezentanții tuturor păturilor sociale au hotărât în unanimitate unirea celor două Principate). Basarabia rămânea, în continuare, în stăpânirea Imperiului Rus, dar partea sa sudică (Cahul, Bolgrad)

 

18 martie 1858 - S-a născut Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul motorului cu ardere interna, cu aprindere prin compresiune si care ii poarta numele. A studiat la Scoala Politehnica din Munchen, precum si in Anglia, dupa care vreme de doi ani a lucrat ca si mecanic la o frabrica elvetiana. In 1880, s-a stabilit in Paris unde s-a angajat ca inginer frigotehnist, pentru ca cinci ani mai tarziu sa isi deschida un atelier propriu si sa inceapa sa dezvolte diverse motoare.

Dupa o vreme a decis sa se mute in Berlin, unde si-a desavarsit munca la motorul cu ardere interna pentru care a obtinut patentul in 1892.In urmatorii 10 ani, Diesel a inventat si perfectionat o serie de motoare cu un consum redus de combustibil.Acesta a lucrat in asociere cu firma Krupp, incepand sa comercializeze motoarele care au fost utilizate mai intai la camioane si ambarcatiuni maritime, apoi la utilajele din rafinarii, mine si fabrici. A incetat din viata pe 29 septembrie 1913 in rimpul unei calatorii spre Londra.

 

18 martie 1861 - S-a proclamat Regatul Italiei.

 

18 martie 1866 - Este adoptată Legea învoielilor agricole (legea pentru tocmeli de lucrări agricole şi pentru executarea lor). Legea a fost înăsprită în vremea guvernării conservatoare a lui Lascăr Catargiu, când s-a instituit execuţia silită a tocmelilor agricole.

 

18 martie 1869 - S-a născut Arthur Neville Chamberlain, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1937-1940. A dus o politică de conciliere faţă de Germania hitleristă, încercînd să evite declanşarea unui război în Europa.

Arthur Neville Chamberlain (n. 18 martie 1869, Birmingham, Regatul Unit – d. 9 noiembrie 1940, Heckfield, Hampshire, Regatul Unit), politician britanic care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Regatului Unit din partea Partidului Conservator între 1937 și 1940. Este cunoscut pentru politica externă pacifistă, în particular pentru semnarea Acordului de la München în 1938, prin care a acceptat Germaniei Naziste să anexeze forțat regiunea Sudetă a Cehoslovaciei. Când Hitler a continuat agresiunile, Regatul Unit a declarat război Germaniei la 3 septembrie 1939, iar Chamberlain a condus guvernul britanic în primele opt luni ale celui de-al Doilea Război Mondial - foto: ro.wikipedia.org

Arthur Neville Chamberlain (1869 – 1940) – foto: ro.wikipedia.org

Arthur Neville Chamberlain (n. 18 martie 1869, Birmingham, Regatul Unit – d. 9 noiembrie 1940, Heckfield, Hampshire, Regatul Unit), politician britanic care a îndeplinit funcția de prim-ministru al Regatului Unit din partea Partidului Conservator între 1937 și 1940.

Este cunoscut pentru politica externă pacifistă, în particular pentru semnarea Acordului de la München la 23.09.1938, alături de prim-miniştrii Franţei şi Italiei, Edouard Daladier, respectiv Benitto Mussolini, prin care a acceptat Germaniei Naziste să anexeze forțat regiunea Sudetă a Cehoslovaciei, ceea ce nu l-a oprit pe Hitler să formuleze noi pretenţii teritoriale, după ocuparea capitalei cehoslovace, de data aceasta faţă de Polonia.

Când Hitler a continuat agresiunile, atacul asupra Poloniei, la 01.09.1939, a dus la declanşarea celui de-al doilea război mondial. Regatul Unit a declarat război Germaniei la 3 septembrie 1939, iar Chamberlain a condus guvernul britanic în primele opt luni ale celui de-al Doilea Război Mondial.

 

18 martie 1871 - A avut loc insurectia populara din capitala Frantei, fiind instituita „Comuna din Paris”.

Paris Commune - A barricade thrown up by Communard National Guards on 18 March 1871 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Paris Commune – A barricade thrown up by Communard National Guards on 18 March 1871 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Comuna din Paris (în franceză La Commune de Paris) a fost un guvern care a condus Parisul începând cu 18 martie și până la 28 mai 1871. El a existat înaintea rupturii dintre anarhiști și marxiști, și ambele grupuri o consideră prima preluare a puterii de către clasa muncitoare în timpul Revoluției Industriale. Discuțiile privind politicile și urmările Comunei au contribuit la ruptura dintre cele două curente politice.

Comuna din Paris a acționat doar ca autoritate locală, exercitând puterea în Paris timp de două luni în primăvara lui 1871. Condițiile în care s-a format, decretele sale controversate și sfârșitul violent au făcut, însă, din ea unul dintre cele mai importante episoade politice ale vremii.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

18 martie 1878 - Se încheie la Viena, Convenţia de comerţ româno-elveţiana, care va intra în vigoare din 4 decembrie 1878.

 

18 martie 1883 - S-a constituit, la Iasi, din initiativa medicilor Iacob Stanislau Cihac si Mihai Zotta, Societatea de Medici si Naturalisti, prima societate stiintifica din Romania.

 

18 martie 1889 - În lipsa succesorilor direcți în linie masculină a Regelui Carol I, s-a apelat pentru desemnarea moștenitorului la fratele mai mare al regelui și la fiii acestuia. Cel de-al doilea fiu al Prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, Ferdinand, în vârstă de 24 de ani, acceptă succesiunea; este înfiat de familia Regală Română și declarat prinț moștenitor la Tronul României, conferindu-i-se și titlul de Alteță Regală Principe de România.

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen - d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen (n. 12/24 august 1865, Sigmaringen – d. 20 iulie 1927, Castelul Peleș, Sinaia) al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa.

 

18 martie 1895 - S-a născut Ion Barbu ( Dan Barbilian), poet și matematician român, reprezentant de frunte al curentului ermetic in poezia romana; (d. 1961).

Ion Barbu (n. Dan Barbilian, 18 martie 1895, Câmpulung-Muscel, d. 11 august 1961, București) a fost un poet și matematician român. Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele inițial „Barbu”) și al Smarandei, născută Șoiculescu - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ion Barbu (1895 – 1961) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ion Barbu (n. Dan Barbilian, 18 martie 1895, Câmpulung-Muscel, d. 11 august 1961, București) a fost un poet și matematician român. Ca matematician este cunoscut sub numele Dan Barbilian. A fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc. Dan Barbilian era fiul judecătorului Constantin Barbillian (care și-a latinizat numele inițial „Barbu”) și al Smarandei, născută Șoiculescu.

 

18 martie 1898 - Phoebe (satelit), o lună a lui Saturn, devine primul satelit descoperit cu ajutorul fotografiilor, făcute în august 1898, de William Henry Pickering.

 

18 martie 1899 - S-a născut Ion Fintesteanu, (d. 21 octombrie 1984).

Ion Finteșteanu (n. 18 martie 1899, București - d. 21 octombrie 1984, București) a fost un celebru actor român de teatru și de film. A făcut parte din trupa Teatrului Național din București (1921-1984), fiind numit membru de onoare al acestui teatru (1971). În paralel cu activitatea artistică, a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică și șef al catedrei Arta actorului. A fost distins cu titlul de Artist al Poporului - foto: ro.wikipedia.org

Ion Finteșteanu (1899 -1984) – foto: ro.wikipedia.org

Ion Finteșteanu (n. 18 martie 1899, București – d. 21 octombrie 1984, București) a fost un celebru actor român de teatru și de film. A absolvit Conservatorul de Artă Dramatică din București. A făcut parte din trupa Teatrului Național din București (1921-1984), fiind numit membru de onoare al acestui teatru (1971).

În paralel cu activitatea artistică, a fost profesor universitar la Facultatea de Teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică și șef al catedrei Arta actorului.  I-a avut ca asistenți pe Sanda Manu și pe Dem Rădulescu. A fost distins cu titlul de Artist al Poporului

 

18 martie 1900 - E infiintat clubului de fotbal olandez Ajax Amsterdam.

AFC Ajax este un club de fotbal din Olanda. A fost fondat în Amsterdam la 18 martie 1900. Este unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa și din lume. Face parte din cercul select de cinci echipe care au primit dreptul de a păstra trofeul Cupei Campionilor Europeni după ce a câștigat competiția între 1971 și 1973. În 1972 a reușit o triplă istorică, obținând și Cupa Campionilor pe lângă cele două trofee interne, campionatul și cupa Olandei. Ajax, Juventus Torino și Bayern München sunt cele trei echipe care au în palmares toate cele trei trofee importante puse în joc de UEFA, Liga Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa UEFA. Își dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Amsterdam Arena, inaugurat în 1996 - foto: ro.wikipedia.org

AFC Ajax – foto: ro.wikipedia.org

AFC Ajax este un club de fotbal din Olanda. A fost fondat în Amsterdam la 18 martie 1900. Este unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal din Europa și din lume. Face parte din cercul select de cinci echipe care au primit dreptul de a păstra trofeul Cupei Campionilor Europeni după ce a câștigat competiția între 1971 și 1973.

În 1972 a reușit o triplă istorică, obținând și Cupa Campionilor pe lângă cele două trofee interne, campionatul și cupa Olandei. Ajax, Juventus Torino și Bayern München sunt cele trei echipe care au în palmares toate cele trei trofee importante puse în joc de UEFA, Liga Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa UEFA. Își dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Amsterdam Arena, inaugurat în 1996.

 

18 martie 1906 - Inventatorul român Traian Vuia realizează, la Paris, pe câmpul de lângă Montesson, primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul, condus exclusiv prin mijloace proprii de bord.

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria - d. 3 septembrie 1950, București, România) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul - foto: en.wikipedia.org

Traian Vuia – foto: en.wikipedia.org

Traian Vuia (n. 17 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria – d. 3 septembrie 1950, București, România) a fost un inventator român, pionier al aviației mondiale. Pe data de 18 martie 1906 el a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

 

18 martie 1909 - S-a născut Barbu Brezianu, istoric şi critic de artă, poet, traducător român; (d.14.01.2008).

Barbu Brezianu (n. 18 martie 1909, București, d. 14 ianuarie 2008) a fost un istoric și critic de artă, scriitor, publicist și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Artiștilor Plastici (secția critică). Este cunoscut îndeosebi pentru studiile sale de brâncușiologie, fiind cel care a întocmit prima monografie exhaustivă a lucrărilor sculptorului în țară - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Barbu Brezianu (1909  - 2008) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Barbu Brezianu (n. 18 martie 1909, București, d. 14 ianuarie 2008) a fost un istoric și critic de artă, scriitor, publicist și traducător român, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Artiștilor Plastici (secția critică). Este cunoscut îndeosebi pentru studiile sale de brâncușiologie, fiind cel care a întocmit prima monografie exhaustivă a lucrărilor sculptorului în țară.

 

18 martie 1912 - În România, este adoptată Legea pentru trecerea în proprietatea statului, a moşiilor stăpînite cu caracter de utilitate publică de persoane juridice, pentru a fi vandute ţăranilor în loturi.

 

18 martie 1913 - (18 martie – 2 aprilie) Are loc o Conferinţa internaţională la Petersburg, in Imperiul Rus, pentru medierea problemelor teritoriale româno-bulgare.Intre 18 martie 1913 – 2 aprilie 1913 are loc Conferinţa internaţională de la Petersburg, pentru medierea problemelor teritoriale româno-bulgare. La Conferinţă au participat delegaţii din Imperiul Rus, Germania, Anglia, Austro-Ungaria, Italia şi Franţa.

 

18 martie 1913 - Regele George I al Greciei a fost asasinat în recent eliberatul oraș Thessaloniki.

George I (24 decembrie 1845 – 18 martie 1913) a fost rege al Greciei din 1863 până în 1913. Născut prinț al Danemarcei, George avea numai 17 ani când a fost ales rege de Adunarea Națională a Greciei, care l-a detronat pe regele Otto. Numirea lui a fost sugerată și susținută de Marile Puteri (Marea Britanie, Franța și Rusia). Ca primul monarh al noii Grecii, domnia lui de 50 de ani (cea mai lungă din istoria modernă a Greciei) a fost caracterizată de câștiguri teritoriale pentru Grecia în urma Primului Război Mondial. Cu două săptămâni înainte de aniversarea a 50 de ani de domnie și în timpul primului război balcanic a fost asasinat. În contrast cu domnia lui, domniile următoare s-au dovedit scurte și nesigure - foto: ro.wikipedia.org

George I (1845 –1913) - foto: ro.wikipedia.org

George I (24 decembrie 1845 – 18 martie 1913) a fost rege al Greciei din 1863 până în 1913. Născut prinț al Danemarcei, George avea numai 17 ani când a fost ales rege de Adunarea Națională a Greciei, care l-a detronat pe regele Otto. Numirea lui a fost sugerată și susținută de Marile Puteri (Marea Britanie, Franța și Rusia).

Ca primul monarh al noii Grecii, domnia lui de 50 de ani (cea mai lungă din istoria modernă a Greciei) a fost caracterizată de câștiguri teritoriale pentru Grecia în urma Primului Război Mondial. Cu două săptămâni înainte de aniversarea a 50 de ani de domnie și în timpul primului război balcanic a fost asasinat. În contrast cu domnia lui, domniile următoare s-au dovedit scurte și nesigure.

 

18 martie 1915 - În Romania,la Craiova, apare primul număr al publicaţiei Basarabia, editata ulterior la Bucureşti, iar din septembrie – la Iaşi.

 

18 martie 1917 - S-a născut Mircea Ionescu-Quintus, parlamentar roman, fost presedinte al Partidului National Liberal si ministru al justitiei, scriitor si epigramist.

Mircea Ionescu-Quintus (n. 18 martie 1917, Cherson) este un politician român, fost președinte al Partidului Național Liberal între 1993-2001, senator în legislaturile 1996-2000 și 2004-2008, ales în județul Prahova pe listele partidului PNL. A deținut de asemenea funcția de ministru al justiției în guvernul Stolojan, primul guvern pluripartit de după 1989 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Mircea Ionescu-Quintus – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Mircea Ionescu-Quintus (n. 18 martie 1917, Cherson) este un politician român, fost președinte al Partidului Național Liberal între 1993-2001, senator în legislaturile 1996-2000 și 2004-2008, ales în județul Prahova pe listele partidului PNL. A deținut de asemenea funcția de ministru al justiției în guvernul Stolojan, primul guvern pluripartit de după 1989.

 

18 martie 1917 - La Chişinău, in gubernia rusa Basarabia, la sediul redacţiei ziarului “Cuvînt moldovenesc” e convocată o şedinţă cu participarea a 21 de persoane, decisivă în vederea creării organizaţiei politice Partidul Naţional Moldovenesc. La şedinţă este discutat şi aprobat proiectul programului partidului, elaborat de N.Alexandri, Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu şi A. Groppa.

 

18 martie 1921 - S-a născut Bartolomeu Valeriu Anania, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane a Vadului, Feleacului si Clujului incepand din anul 1993, mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului (din 2005), poet, dramaturg şi prozator român; ( d. 31.01.2011, Cluj).

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea - d. 31 ianuarie 2011, Cluj-Napoca), a fost un scriitor și cleric ortodox român. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române - foto: basilica.ro

Bartolomeu Anania (1921 – 2011) – foto: basilica.ro

Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, județul Vâlcea – d. 31 ianuarie 2011, Cluj-Napoca), a fost un scriitor și cleric ortodox român. Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului).

În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

18 martie 1921 - Rebeliunea de la Kronstadt (1 – 18 martie 1921) a fost înăbușită de Armata Roșie.

Rebeliunea din Kronstadt a fost o răscoală eșuată a marinarilor sovietici împotriva primului guvern bolșevic al RSSF Rusă. Ea a fost ultima mare ridicare la luptă împotriva guvernării bolșevice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

18 martie 1922 - În India, Mahatma Gandhi lider al miscarii non violente antibritanice, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru instigare la revoltă si nesupunere civica; va fi eliberat dupa doi ani.

 

18 martie 1925 - Cea mai violentă tornadă din istoria SUA a dus la moartea a 689 de oameni și rănirea altor 13.000.

 

18 martie 1926 - S-a născut la Călanu Mic, Hunedoara, criticul şi istoricul literar român, Romul Munteanu; (d. 17 martie 2011, București).

Romul Munteanu (n. 18 martie 1926, Călanu Mic, Hunedoara - d. 17 martie 2011, București) a fost un critic, istoric literar și editor român - foto: ro.wikipedia.org

Romul Munteanu (1926 – 2011) – foto: ro.wikipedia.org

A fost asistentul profesorului Dimitrie Popovici, în 1950, și a continuat cariera universitara la București, la Institutul Pedagogic, apoi la Universitatea din București. Teza sa de doctorat, Aspectele și dimensiunile iluminismului românesc a fost susținută în 1960 la Universitatea din Leipzig. În perioada 1957-1961 a fost lector invitat la Institutul de Romanistică din Leipzig.

Profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București, a publicat numeroase monografii, studii de sinteză sau culegeri de eseuri. Din 1970 pînă în 1989 a fost director al Editurii Univers, unde a contribuit la unul dintre cele mai interesante proiecte culturale postbelice, și anume la crearea unei „biblioteci universale” în limba română, reluînd un ideal drag lui Ion Heliade Rădulescu.

 

18 martie 1932 - S-a născut John Updike, scriitor american.(A scris printre altele romanul “Centaurul”,tradus si in limba romana).

John Hoyer Updike (n. 18 martie 1932 — d. 27 ianuarie 2009) a fost un eseist, critic literar, poet și scriitor american. Cea mai celebră lucrare a lui Updike este seria Rabbit (Fugi, Rabbit; Întoarcerea lui Rabbit; Rabbit e bogat; Odihna lui Rabbit). Atât Rabbit e bogat cât și Odihna lui Rabbit au primit Premiul Pulitzer - foto: ro.wikipedia.org

John Hoyer Updike (1932 — 2009) – foto: ro.wikipedia.org

John Hoyer Updike (n. 18 martie 1932 — d. 27 ianuarie 2009) a fost un eseist, critic literar, poet și scriitor american. Cea mai celebră lucrare a lui Updike este seria Rabbit (Fugi, Rabbit; Întoarcerea lui Rabbit; Rabbit e bogat; Odihna lui Rabbit). Atât Rabbit e bogat cât și Odihna lui Rabbit au primit Premiul Pulitzer.

 

18 martie 1937 - S-a născut la Ramnicu-Valcea, compozitorul si cantaretul roman de muzica ușoară Horia Moculescu.

Horia Moculescu (n. 18 martie 1937, Râmnicu-Vâlcea) este un pianist, interpret vocal, compozitor, mediator și creator de programe TV din România.

 

18 martie 1940 - Hitler şi Mussolini se intalnesc la Brenner si constituie o alianţa împotriva Marii Britanii şi a Franţei.

Benito Mussolini și aliatul său, Adolf Hitler - foto - ro.wikipedia.org

Benito Mussolini și aliatul său, Adolf Hitler – foto – ro.wikipedia.org

 

18 martie 1941 - S-a născut popularul cantaret american Wilson Pickett;( d.19 ianuarie 2006).

Wilson Pickett (March 18, 1941 – January 19, 2006) was an American R&B, soul and rock and roll singer and songwriter - foto: en.wikipedia.org

Wilson Pickett (March 18, 1941 – January 19, 2006) - foto: en.wikipedia.org

 

18 – 19 martie 1944 - Masacrul de la Rîbniţa - militarii germani au asasinat aproape 400 de prizonieri, cetăţeni sovietici şi anti-fascişti români aflaţi în închisoare.

Pe malul stâng al Nistrului, la 130 de km de Chişinău, este oraşul Rîbniţa, unde, în noaptea dintre 18 şi 19 martie 1944, când armata română se retrăgea din zonă, militarii germani au asasinat aproape 400 de prizonieri, cetăţeni sovietici şi anti-fascişti români aflaţi în închisoare. Au supravieţuit doar cinci oameni, între care şi Matei Gall. A devenit scriitor şi, după cum spune, cu ajutorul amintirilor a încercat să tragă anumite învăţăminte.

Judeţul Rîbniţa este unul din cele 13 foste judeţe care au făcut parte din Guvernământul Transnistriei, teritoriul dintre râurile Nistru şi Bug aflat sub administraţie românească între 19 august 1941 şi 29 ianuarie 1944, când trupele sovietice au revenit în Transnistria şi în Basarabia, Moldova de Est.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro

 

18 martie 1945 - Al doilea război mondial - 1.250 de bombe americane lovesc Berlinul.

 

18 martie 1946 - S-a născut Sorin Dumitrescu, artist plastic roman, presedintele Fundatiei „Anastasia” si directorul Editurii „Anastasia”, discipol al părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, membru corespondent al Academiei Române din 2006.

Sorin Dumitrescu (n. 18 martie 1946, București) este un pictor și grafician român, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, membru corespondent al Academiei Române din 2006 - foto: clisoteca.mnac.ro

Sorin Dumitrescu – foto: clisoteca.mnac.ro

 

18 martie 1953 - Un cutremur a lovit vestul Turciei, omorând 250 de oameni.

 

18 martie 1954 - Apre la București, săptămânalul „Gazeta literară“, organ al Uniunii Scriitorilor din România. După 1968 i-a fost schimbată denumirea în “România Literară”, din orinta de a relua o tradiţie a unei gazete mai vechi, editată de poetul Vasile Alecsandri.

 

18 martie 1955 - S-a născut Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos. Casian Crăciun (pe numele de mirean Costică Crăciun (n. 18 martie 1955, comuna Lopătari, județul Buzău) este un cleric ortodox român ce deține în prezent rangul de arhiepiscop al Eparhiei Dunării de Jos, fiind astfel membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

 

18 martie 1957 - S-a născut Horia Roman Patapievici, scriitor şi eseist, fizician, director al Institutului Cultural roman; (n.Bucuresti).

Horia-Roman Patapievici (n. 18 martie 1957, București) este un scriitor, fizician, filosof și eseist român contemporan - in imagine, Horia-Roman Patapievici, la Târgul de Carte Gaudeamus 2011 - foto: ro.wikipedia.org

Horia-Roman Patapievici, la Târgul de Carte Gaudeamus 2011 – foto: ro.wikipedia.org

 

18 martie 1959 - S-a născut regizorul francez Luc Besson.

Luc Besson (n. 18 martie 1959, Paris) este un regizor, scenarist și producător de film francez. A contribuit la producerea a circa 50 de filme și a regizat filme precum Leon (1994) și Al cincilea element (1997) - foto: ro.wikipedia.org

Luc Besson – foto: ro.wikipedia.org

Luc Besson (n. 18 martie 1959, Paris) este un prolific regizor, scenarist și producător de film francez. În calitatea sa combinată de scenarist, regizor și producător a contribuit la realizarea a peste 90 de filme și a regizat filme precum Leon (1994), Al cincilea element (1997) și Lucy (2014).

Luc Besson, unul din exponenții stilului filmic cunoscut ca Cinéma du look a fost nominalizat la Premiul César pentru cel mai bun regizor și cea mai bună imagine pentru filmele sale Léon: The Professional și The Messenger: The Story of Joan of Arc. A câștigat titlurile de cel mai bun regizor și cel mai bun regizor francez pentru filmul său de acțiune The Fifth Element (1997).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

18 martie 1961 - La Cannes in Franţa, Jean-Claude Pascal câştigă a şasea ediţie a Eurovisionul pentru Luxembourg cântând „Nous les amoureux”.

Jean-Claude Pascal (n. 24 octombrie 1927 – d. 5 mai 1992) a fost un cântăreț francez care a câștigat concursul muzical Eurovision 1961 reprezentând Luxemburgul cu piesa Nous les amoureux (Noi, cei care iubim)

 

18 martie 1962 - Isabelle Aubret câştigă a şaptea ediţie din Luxemburg a Eurovision-ului pentru Franţa cântând „Un premier amour”.

Isabelle Aubret (27 iulie 1938) este o cântăreață franceză care a câștigat concursul muzical Eurovision 1962 cu piesa Un premier amour (O primă iubire) - foto: pinterest.com

Isabelle Aubret - foto: pinterest.com

Isabelle Aubret (27 iulie 1938) este o cântăreață franceză care a câștigat concursul muzical Eurovision 1962 cu piesa Un premier amour (O primă iubire).

 

18 martie 1962 - A fost semnat Tratatul franco-algerian de la Evian, privind acordarea independenţei Algeriei. Sfîrşitul războiului de eliberare a Algeriei inceput in 1954.

18 martie 1962: A fost semnat Tratatul franco-algerian de la Evian, privind acordarea independenţei Algeriei. Sfîrşitul războiului de eliberare a Algeriei inceput in 1954 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

18 martie 1963 - S-a născut Vanessa Williams, actriţă şi cântăreaţă americană, prima femeie de culoare aleasă Miss America, în 1983.

Vanessa Lynn Williams (born March 18, 1963) is an American actress and singer - foto: en.wikipedia.org

Vanessa Lynn Williams  – foto: en.wikipedia.org

 

18 martie 1964 - A încetat din viaţă matematicianul Norbert Wiener, fondatorul ciberneticii, ale carei principii de bază au fost descrise în opera sa “Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine”; (n. 26 noiembrie 1894).

Norbert Wiener (n. 26 noiembrie 1894 în Columbia, Missouri - d. 18 martie 1964 în Stockholm) a fost un matematician american. Wiener este recunoscut ca întemeietorul ciberneticii, principiul de bază fiind descris în opera sa Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (1948) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Norbert Wiener (1894 -1964) – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Norbert Wiener (n. 26 noiembrie 1894 în Columbia, Missouri – d. 18 martie 1964 în Stockholm) a fost un matematician american. Wiener este recunoscut ca întemeietorul ciberneticii, principiul de bază fiind descris în opera sa Cybernetics or Control and Communication in the Animal and the Machine (1948).

 

18 martie 1965 - Cosmonautul sovietic lt. Alexei Leonov, iese pentru prima dată în afara unei nave spațiale (pentru 12 minute), devenind prima persoană care a pășit în spațiu. La 3 iunie, este randul astronautul american Edward White.

Alexei Arhipovici Leonov (n. 30 mai 1934, Listvianka, regiunea Kemerovo, URSS) este un cosmonaut rus retras din activitate, cunoscut pentru efectuarea primei ieșiri în spațiu la 18 martie 1965 - in imagine, Alexei Leonov în aprilie 1974 - foto: ro.wikipedia.org

Alexei Leonov în aprilie 1974 – foto: ro.wikipedia.org

Alexei Arhipovici Leonov (n. 30 mai 1934, Listvianka, regiunea Kemerovo, URSS) este un cosmonaut rus retras din activitate, cunoscut pentru efectuarea primei ieșiri în spațiu la 18 martie 1965.

18 martie 1965: Cosmonautul sovietic lt. Alexei Leonov, iese pentru prima dată în afara unei nave spațiale (pentru 12 minute) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

18 martie 1965 - În Republica Populara Romană, Marea Adunare Natională l-a ales ca președinte al Consiliului de Stat pe Gheorghe Gheorghiu Dej, iar ca președinte al Consiliului de Miniștri a fost ales Ion Gheorghe Maurer.

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad - d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965 - foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej (1901 – 1965) – foto: ro.wikipedia.org

Gheorghe Gheorghiu-Dej (pe numele original Gheorghe Gheorghiu, n. 8 noiembrie 1901, Bârlad – d. 19 martie 1965, București), liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 – 18 martie 1965.

Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București - d. 8 februarie 2000, București), prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne în perioada 11 ianuarie 1958 - 21 martie 1961 - foto: ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Maurer (1902 – 2000) - foto: ro.wikipedia.org

Ion Gheorghe Maurer (n. 23 septembrie 1902, București – d. 8 februarie 2000, București), prim-ministru al României în perioada 1961-1974 și președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961.

 

18 martie 1980 - Crearea unei Adunări Naționale în Irak, aleasă prin vot universal, pentru un mandat de patru ani.

 

18 martie 1989 - În Egipt, o mumie veche de 4400 de ani a fost găsită în Piramida lui Kheops.

 

18 martie 1990 - Germanii din Republica Democrată Germană votează la primele alegeri democratice după fosta dictatură comunistă.

 

18 martie 1990 - Doi bărbați, îmbrăcați în ofițeri de poliție, au furat 12 pânze (din care trei semnate Rembrandt) de la Muzeul Boston din Massachusetts în valoare totală estimată de aproximativ 500 milioane de dolari. Autorii faptei nu au fost depistați, întrucât au distrus casetele cu înregistrările din muzeu și nu au lăsat amprente, iar operele furate au rămas definitiv pierdute.

 

18 martie 1991 - A decedat istoricul român Maria Holban, membru al Academiei Române; (n. 30 mai 1901). Era fiica generalului Ştefan Holban, fost ataşat militar la Petersburg, guvernator al Budapestei, ministru de război în guvernul Take Ionescu. După ce a obţinut licenţele în Drept şi Litere, la Universitatea din Bucureşti, a urmat trei stagii de pregătire la Paris, în 1929, 1936 – 1938 şi 1939.

Lucrarea sa de doctorat, „Quelques aspects inconnus de la Préréforme française”, pregătită cu Nicolae Iorga, a fost susţinută la 17 mai 1939. S-a specializat în paleografie latină şi limba textelor la École des Chartes din Paris. A studiat medievistica occidentală, publicând sau studiind documentele originale.

A predat cursuri de paleografie latină şi franceză şi a tradus cântece populare româneşti şi poeţi români, în limba franceză, precum şi străini, în limba română. Interesată cu predilecţie de secolul al XVI-lea sau de heraldică, publică mai multe studii în «Revue historique du Sud-Est européene».

Opera sa cuprinde mai multe studii despre Francisc I, Erasmus de Rotterdam, Louise de Savoia, Margareta de Navarra, Lefèvre d’ Étaples, Jean Thenaud, François de Moulins de Rochefort, sau traduceri, cum a fost monumentala lucrare a lui Jacques Le Goff, Civilizaţia Occidentului Medieval.

Din 1949 lucreaza la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din Bucureşti, unde colaborează la pregătirea marilor colecţii de documente, Documente privind istoria României şi Călători străini despre Ţările Române. A fost din 1990 membru corespondent al Academiei Român.

 

18 martie 1994 - A murit Gina Patrichi, actriţă româncă (filme: “Pădurea spînzuraţilor”, “Trecătoarele iubiri”); (n.08.03.1936).

Gina Patrichi (n. 8 martie 1936, Oituz - d. 18 martie 1994, Bucureşti) a fost o actriţă de teatru, film, radio şi televiziune din România - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gina Patrichi – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gina Patrichi (n. 8 martie 1936, Bucuresti – d. 18 martie 1994, București) a fost o actriță de teatru, film, radio și televiziune din România.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

18 martie 1996 - Un incendiu într-un club de noapte din Quezon City, Filipine, a ucis 162 de oameni.

 

18 martie 1996 - A murit Odysseas Elytis, poet grec, laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1979; (n. 1911).

 

18 martie 1999 - În Romania s-a infiintat Fundaţia pentru Ştiinţă şi Artă, for ştiinţific şi cultural care îl are ca preşedinte de onoare pe laureatul Premiului Nobel, George Emil Palade, preşedinte pe academicianul Eugen Simion (preşedinte al Academiei Române). Membrii de onoare sînt: Ilya Prigogine, Christian de Duve, Aleksandr Prohorov. Fundaţia cuprinde 82 de membri, dintre care 51 sînt academicieni români si 31 personalităţi străine.

 

18 martie 2002 - În România a început recensământul populaţiei (perioada 18 – 28 martie).

Recensământ 2002 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Recensământ 2002 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Conform recensamântului, populatia României numara 21.698.181 locuitori din care: români 19.409.400, maghiari 1.434.377, tigani 535.250, ucraineni 61.091 germani 60.088.

 

18 martie 2002 - Guvernul a interzis ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare sau plăci comemorative, referioare la persoane vinovate de săvarşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Una dintre personalitatile vizate, era şi maresalul Ion Antonescu, fostul conducator al Romaniei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

 

18 martie 2003 - Saddam a furnizat Statelor Unite motivul invaziei in Irak, care va duce la izbucnirea razboiului in data de 20 martie.Consiliul Comandamentului Revolutiei si conducerea Partidului Baas – partidul liderului irakian – au respins ultimatumul dat de presedintele american, George W. Bush, care i-a cerut lui Saddam Hussein sa renunte la putere si sa paraseasca Irakul in 48 de ore pentru a evita confruntarea militara.

Ca urmare a acestei decizii, armata americana a trecut la atac. Televiziunea iraniana a difuzat, in direct, imagini de la frontiera cu Irakul, in care erau vizibile explozii in orasul irakian Basra, precizind ca acestea sunt provocate de bombardamente aeriene.Indirect, tensiunile din Irak au provocat si „victime colaterale”, pentru ca secretarul de stat in Ministerul de Interne britanic, John Denham, si-a dat demisia in semn de protest fata de politica premierului laburist Tony Blair în legatură cu Irakul.

 

18 martie 2007 - A murit la Paris sculptorul Ovidiu Maitec, profesor universitar și membru titular al al Academiei Române; (n. 1925).

Ovidiu Maitec (n. 13 decembrie 1925, Arad - d. 18 martie 2007, Paris) a fost un sculptor român, profesor universitar și membru titular al Academiei Române - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ovidiu Maitec - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ovidiu Maitec (n. 13 decembrie 1925, Arad – d. 18 martie 2007, Paris) a fost un sculptor român, profesor universitar și membru titular al Academiei Române. A absolvit în 1950 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București Între 1950 și 1956 este asistent la Catedra de anatomie artistică a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București.

Stralucit urmas spiritual al lui Brancusi, cum il numea Mircea Eliade, sculptura sa propune o sinteza intre universul arhaic si sensibilitatea moderna. Operele sale se afla in importante muzee si galerii din tara si din strainatate: Paris – colectia Fondului National de Arta Contemporana, Londra – Tate Gallery, Sydney, K?ln, Mannheim, Florida, etc. A fost inmormantat la data de 23 martie la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

 

18 martie 2009 - A murit la varsta de 45 de ani in urma unui accident la schi, actrita britanică Natasha Richardson.

Natasha Jane Richardson (n. 11 mai 1963 - d. 18 martie 2009) a fost o actriță britanică, cunoscută pentru rolurile ei din filme și piese de teatru. A fost căsătorită cu actorul Liam Neeson și a fost fiica actriței Vanessa Redgrave și a regizorului Tony Richardson - foto: ro.wikipedia.org

Natasha Richardson – foto: ro.wikipedia.org

Natasha Jane Richardson (n. 11 mai 1963 – d. 18 martie 2009) a fost o actriță britanică, cunoscută pentru rolurile ei din filme și piese de teatru. A fost căsătorită cu actorul Liam Neeson și a fost fiica actriței Vanessa Redgrave și a regizorului Tony Richardson. Natasha Richardson a decedat la data de 18 martie 2009 în urma contuziilor craniene cauzate de un accident de schi.

 

18 martie 2012 - A murit Regele George Tupou al V-lea al Tonga (n. 1948)

George Tupou al V-lea (n. 4 mai 1948 – 18 martie 2012) a fost rege al Tonga în urma decesului tatălui său, Tāufaʻāhau Tupou al IV-lea în 2006, până la moartea sa, șase ani mai târziu -foto preluat de pe en.wikipedia.org

George Tupou al V-lea -foto preluat de pe en.wikipedia.org

George Tupou al V-lea (n. 4 mai 1948 – 18 martie 2012) a fost rege al Tonga în urma decesului tatălui său, Tāufaʻāhau Tupou al IV-lea în 2006, până la moartea sa, șase ani mai târziu. Tupou al V-lea s-a născut la 4 mai 1948. A fost fiul cel mare al regelui Tāufaʻāhau Tupou al IV-lea (1918–2006) și al reginei Halaevalu Mataʻaho ʻAhomeʻe (n. 1926).

A fost numit prinț moștenitor la 4 mai 1966. În acest rol, a fost mai bine cunoscut sub unul dintre titlurile sale tradiționale, Tupoutoʻ a. Deși nu a fost căsătorit, Tupou al V-lea a avut o fiică, ‘Ilima Lei Fifita Tohi, născută în 1974. Ea s-a căsătorit cu ofițerul de poliție Tulutulumafua i’Olotele Kalaniuvalu în 1997 și are trei copii. Ca prinț moștenitor, Tupoutoʻa a avut o mare influență în politica Tonga și a fost ministru de externe din 1979 până în 1998.

 

18 martie 2014 - A murit Lucius Shepard, scriitor american (n. 1943)

Lucius Shepard (n. 21 august 1947, Lynchburg, Virginia - d. 18 martie 2014, Portland, Oregon) a fost un scriitor american - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lucius Shepard - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Lucius Shepard (n. 21 august 1947, Lynchburg, Virginia – d. 18 martie 2014, Portland, Oregon) a fost un scriitor american. Considerat un scriitor de science fiction și fantasy, trece deseori granița altor genuri, cum ar fi realismul magic. În opera sa se întrepătrund cu sensibilitate elemente politice și istorice, precum și recunoașterea antecedentelor literare.

Prima povestire a lui Shepard a apărut în 1983, iar primul său roman, Green Eyes, a apărut în 1984. În acea vreme a fost considerat ca făcând parte din mișcarea cyberpunk. Shepard a început să scrie târziu, urmând mai întâi de o carieră diversificată, cântând rock and roll în Vestul Mijlociu sau călătorind prin Europa și Asia.

Pentru opera sa science fiction, Lucius Shepard a fost recompensat cu câteva premii: în 1985 a câștigat premiul John W. Campbell pentru “Cel mai bun scriitor nou“, urmat în 1986 de un premiu Nebula pentru “Cea mai bună nuvelă” (“Permisia“), care va deveni ulterior parte a romanului din 1987 Life During Wartime.

Nuvela sa, “Barnacle Bill the Spacer“, a câștigat premiul Hugo în 1993. Poemul său, “White Trains“, a câștigat premiul Rhysling în 1988. Culegerea de povestiri Sfârșitul Pământului a câștigat premiul World Fantasy în 1992. Nuvela “Vacancy” a câștigat premiul Shirley Jackson în 2008.

 

18 martie 2015 - Muzeul Național Bardo din Tunisia este atacat de oameni înarmați. 23 de persoane, aproape toate turiști, sunt ucise, iar cel puțin alte 50 de persoane sunt rănite.

 

18 martie 2016 - A murit Guido Westerwelle, politician liberal german, ministru federal de externe (n. 1961)

Guido Westerwelle (n. 27 decembrie 1961, Bad Honnef, Renania de Nord-Westfalia – d. 18 martie 2016, Köln) a fost un om politic liberal german, ministru de externe al Republicii Federale Germania între 2009-2013, în al doilea cabinet condus de Angela Merkel. Între octombrie 2009 și mai 2011 a deținut funcția de vicecancelar federal - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Guido Westerwelle – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Guido Westerwelle (n. 27 decembrie 1961, Bad Honnef, Renania de Nord-Westfalia – d. 18 martie 2016, Köln) a fost un om politic liberal german, ministru de externe al Republicii Federale Germania între 2009-2013, în al doilea cabinet condus de Angela Merkel. Între octombrie 2009 și mai 2011 a deținut funcția de vicecancelar federal.

 

18 martie 2016 - A murit Șerban Iliescu, lingvist și jurnalist român (n. 1956).

Șerban Iliescu (n. martie 1956 – 18 martie 2016) a fost un lingvist și jurnalist român - foto preluat de pe www.romania-actualitati.ro

Șerban Iliescu - foto preluat de pe www.romania-actualitati.ro

Șerban Iliescu (n. martie 1956 – 18 martie 2016) a fost un lingvist și jurnalist român, cunoscut ca realizator al rubricilor „Ghidul radiofonic de exprimare corectă” și „Minutul de limba română” transmise pe Radio România Actualități. În 1981, Șerban Iliescu a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-franceză, din cadrul Universității din București.

Înainte de a lucra în domeniul radiofonic, a fost profesor de franceză și translator. În 1990, a devenit unul dintre primii angajați ai postului Radio România de după revoluția din 1989, fiind întâi prezentator de știri și, începând cu 1993, realizator al rubricilor „Ghidul radiofonic de exprimare corecta” și „Minutul de limba română”, care au fost difuzate timp de douăzeci și trei de ani în fiecare zi lucrătoare a săptămânii. În 2003, Șerban Iliescu a fost premiat de Consiliul Național al Audiovizualului pentru activitatea sa de cultivare a limbii române.

 

18 martie 2018 - Vladimir Putin câștigă alegerile prezidențiale din Rusia cu 76,3% din voturi și își începe astfel al patrulea mandat în funcție.