Evenimentele Zilei de 25 aprilie în Istorie

UN Photo/Historical Photo
The San Francisco Conference: Egypt signs the UN Charter. A facsimile copy of the Charter is superimposed on the photo - foto preluat de pe www.un.org

UN Photo/Historical Photo- The San Francisco Conference: Egypt signs the UN Charter. A facsimile copy of the Charter is superimposed on the photo

foto preluat de pe www.un.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

25 aprilie este a 115-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 25 aprilie

(BOR) ✝ Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; ✝ Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 la Poltava, în Ucraina, dar activitatea sa în slujba bisericii și-a desfășurat-o în Ţara Românească. După ce a adunat în jurul său o obște de peste 40 de călugări sihaștri la Mănăstirea Dălhăuți, pe care i-a îndrumat pe căile Domnului, Cuviosul Vasile s-a mutat la Mănăstirea Poiana Mărului, unde a continuat lucrarea sa de întemeiere a isihasmului românesc, adică practicarea rugăciunii minții. A trecut la cele veșnice la 25 aprilie 1767.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. Marcu, evanghelist († secolul I)

Sfântul, gloriosul și mult slăvitul Apostol și Evanghelist Marcu este autorul Evangheliei după Marcu, însoțitorul Apostolului Pavel (așa cum se povestește în Faptele Apostolilor), și se numără printre cei Șaptezeci de Apostoli. Adesea este numit Ion Marcu, și este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei, totodată fiind și primul ei papă. Ca urmare, el este venerat în mod deosebit de Biserica din Alexandria (coptă) ca fondator al ei. Simbolul său de evanghelist este un leu. Biserica îl prăznuiește la 25 aprilie, la 27 aprilie și 27 septembrie împreună cu Aristarh și Zina, la 30 octombrie împreună cu Tertie, Iust, Artema și Cleopa și la 4 ianuarie împreună cu Cei Șaptezeci - foto: preluat de pe basilica.ro

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu – foto: preluat de pe basilica.ro

Sfântul, gloriosul și mult slăvitul Apostol și Evanghelist Marcu este autorul Evangheliei după Marcu, însoțitorul Apostolului Pavel (așa cum se povestește în Faptele Apostolilor), și se numără printre cei Șaptezeci de Apostoli. Adesea este numit Ion Marcu, și este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei, totodată fiind și primul ei papă.

Ca urmare, el este venerat în mod deosebit de Biserica din Alexandria (coptă) ca fondator al ei. Simbolul său de evanghelist este un leu. Biserica îl prăznuiește la 25 aprilie, la 27 aprilie și 27 septembrie împreună cu Aristarh și Zina, la 30 octombrie împreună cu Tertie, Iust, Artema și Cleopa și la 4 ianuarie împreună cu Cei Șaptezeci.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

(BRC) Sf. Marcu, evanghelist

 

Ziua mondială de combatere a malariei

În fiecare an, la 25 aprilie, este marcată Ziua mondială de combatere a malariei, potrivit who.int. A fost adoptată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în cadrul sesiunii cu numărul 60, din mai 2007, cu scopul de evidenţia progresele care au fost realizate pentru prevenirea şi controlul malariei, dar şi pentru a accelera lupta împotriva acestei boli.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

România – Ziua Justitiei Militare 

Ziua Justiţiei Militare este sărbătorită în fiecare an la 25 aprilie, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice pentru armată, potrivit site-ului www.mapn.ro.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Italia - Festa della Liberazione

 

Portugalia - Ziua Libertății

A mural celebrating the revolution: "25th of April Forever!" - foto: ro.wikipedia.org

A mural celebrating the revolution: “25th of April Forever!” – foto: ro.wikipedia.org

Revoluția Garoafelor (în portugheză Revolução dos Cravos), denumita și 25 de Abril (25 Aprilie), a fost o lovitură de stat militară de stânga începută la 25 aprilie 1974, la Lisabona, Portugalia, prin care s-a schimbat regimul portughez dintr-o dictatură autoritară într-o democrație după încă doi ani de tranziție cunoscuți drept PREC (Processo Revolucionário Em Curso, sau Proces Revoluționar în Curs), caracterizată prin frământări sociale și dispute pentru putere între forțele politice de dreapta și cele de stânga. În pofida apelurilor repetate ale revoluționarilor la radio prin care au cerut populației să rămână acasă, mii de portughezi au ieșit în stradă, amestecându-se cu insurgenții militari.

Lovitura de stat condusă de armată a readus democrația în Portugalia, punând capăt nepopularului Război Colonial în care mii de soldați portughezi fuseseră recrutați în serviciul militar obligatoriu, și înlocuind regimul autoritar Estado Novo (Statul Nou) și poliția sa secretă care reprimase drepturile cetățenești și libertățile politice. Ea a început ca un protest al militarilor profesioniști[3] cu rang de căpitan din armata portugheză împotriva unui decret-lege: Dec. Lei nº 353/73 din 1973.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

Insulele Faroe - Ziua steagului

Drapelul Insulelor Feroe - foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Insulelor Feroe – foto: ro.wikipedia.org

Insulele Feroe sunt un grup de insule în partea nordică a Oceanului Atlantic, între Scoția, Norvegia și Islanda. Sunt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei din 1948 și, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majorității problemelor de stat, exceptând relațiile externe, justiția, apărarea. Danemarca este cea care continuă să preia aceste responsabilități.

O mică forță de poliție și de pază a coastei reprezintă singura forță militară organizată din Faroe. Numele de Feroe este dat și unei regiuni maritime britanice. Au legături tradiționale puternice cu Islanda, Shetland, Insulele Orkney, Insulele Hebride Exterioare și Groenlanda. Arhipelagul a fost despărțit de Norvegia în 1815. Insulele au propriii reprezentanți în cadrul Consiliului Nordic.

 

Swaziland - Ziua steagului

Drapelul Swazilandului - foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Swazilandului – foto: ro.wikipedia.org

Swaziland, oficial Regatul Swaziland, este o țară din sudul Africii, situată între Africa de Sud la vest și Mozambic la est. Capitala este Mbabane. Țara este condusă de regele Mswati al III-lea, fiind ultima monarhie absolută din Africa. Este una dintre cele mai mici țări din Africa. Timp de mai mulți ani a avut de profitat de pe urma faptului că era situată la periferia Africii de Sud, unde era instituit apartheid-ul. În prezent, Swaziland se confruntă cu dificultăți economice și politice după procesul de democratizare din statele învecinate.

 

Astăzi în istorie pentru 25 aprilie

 

Evenimentele Zilei de 25 aprilie în Istorie:

- 25 aprilie 1945 – A inceput Conferința de la San Francisco (25 aprilie – 26 iunie 1945), în vederea înființării ONU;

- 25 aprilie 1945 – Eliberarea Italiei de sub ocupația fascistă;

- 25 aprilie 1945 – Ultimele trupe germane se retrag din Finlanda;

- 25 aprilie 1974 – În Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”;

- 25 aprilie 2005 – România și Bulgaria au semnat la Luxemburg Tratatul de aderare la UE

 

25 aprilie 405 i.I.Hr. – În Războiul Peloponezian, armatele spartane conduse de Lysander infrang armatele atenienilor la Aigos Potamos

Map of the nations during the start of the Peloponnesian War around 431 BC - foto: ro.wikipedia.org

Map of the nations during the start of the Peloponnesian War around 431 BC – foto: ro.wikipedia.org

Războiul peloponeziac, desfășurat între anii 431-404 î.Hr. a fost determinat de lupta pentru hegemonie intre cele doua cetati-stat opunand Sparta (conducătoare a Ligii peloponeziace), Atenei (care se afla în fruntea Ligii de la Delos ). Pretextul războiului l-a reprezentat asedierea coloniei Corintului, Potideea, de către Atena. Corintul cere ajutor Spartei, iar Atena ia măsuri dure împotriva Megarei, aliată a Corintului, căreia îi interzice comerțul cu orașele Ligii de la Delos.

Distrugerile razboiului au fost amplificate de marea epidemie de ciumă, care afectează grav Atena (429 î.Hr.), liderul atenian Pericle numărându-se și el printre victime. Una dintre cele mai grave înfrângeri suportate de Atena în timpul războiului peloponesiac a fost Bătălia de la Asinaros, lângă Siracuza (413 î.Hr.), în urma căreia generalii atenieni sunt executați împreună cu 12 000 de cetățeni soldați ai Atenei.

După ultima înfrângere de la la Aigos Potamos (în 405 î.Hr.), Atena este obligată să-și predea flota spartanilor și să-și dărâme fortificațiile în anul următor. Imperiul atenian format în secolul al V-lea î.Hr. era definitiv distrus, toate posesiunile maritime ale atenienilor, cu excepția insulei Salamina, fiind pierdute.

 

25 aprilie 32 - S-a născut, împăratul roman Marcus Salvius Otho; (d.16 aprilie 69).

Marcus Salvius  Otho - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Marcus Salvius Otho – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

După asasinarea împăratului Galba și a lui Piso în for, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană dupa care este confirmat de Senat. Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, însa Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe guvernatorul Germaniei Inferior, Aulus Vitellius, proclamat imparat de trupele de aici, încă de la 1 ianuarie 69.

Trupele trimise de Vitellius împotriva lui Otho traversează la începutul primăverii Alpii, pătrunzând în nordul Italiei. La 14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă dintre armatele lui Otho și cele ale luiVitellius . Înfrânt, Otho se sinucide, două zile mai târziu, în tabăra sa de la Brixellum.

 

25 aprilie 775 - Armata armeană este înfrantă în Bătalia de la Bagevand de trupele arabe ale Califatului Abbassid.

 

25 aprilie 1077 - A murit Géza I al Ungariei (n. 1040)

Géza I (c. 1044, Polonia – 25 aprilie 1077, Vác) a fost al şaptelea dintre regii Ungariei, a domnit între 1074 şi 1077. A fost fiul cel mai mare al regelui Bela I - foto: ro.wikipedia.org

Géza I - foto: ro.wikipedia.org

Géza I (c. 1044, Polonia – 25 aprilie 1077, Vác) a fost al şaptelea dintre regii Ungariei, a domnit între 1074 şi 1077. A fost fiul cel mai mare al regelui Bela I. În 1060 s-a refugiat împreună cu tatăl său în Polonia, de unde s-a întors ca să revendice tronul de la Andrei I. După moartea tatălui său, cu ajutor polonez, a fost în stare să îl oblige pe Solomon să împartă conducerea ţării cu el.

În vremurile de pace s-a căsătorit şi a avut şase copii. În 1074 cu ajutor armat a reuşit să obţină conducerea, deoarece însă coroana a rămas la Solomon, nu a avut loc încoronarea. În 1075 Geza a primit coroană din Constantinopol. A murit brusc în 1077, nu s-a bucurat mult timp de conducerea ţării. A fost înmormântat în catedrala de la Vac.

 

25 aprilie 1214 - S-a născut regele Ludovic al IX-lea al Frantei; (d.25 august 1270).

Ludovic al IX-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Ludovic al IX-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

A fost membru al Casei de Capet, fiul regelui Ludovic al VIII-lea și a Blancăi de Castilia. Este singurul rege al Franței care a fost canonizat și există mai multe localități numite în onoarea sa, printre care St. Louis, Missouri, în Statele Unite. A înființat Parlamentul de la Paris.

 

25 aprilie 1284 - S-a născut regele Eduard al II-lea al Angliei; (d. 1327).

Eduard al II-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Eduard al II-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Eduard al II-lea a fost rege al Angliei din 1307 pâna în ianuarie 1327. A fondat colegiile universităților din Oxford și Cambridge; el a intemeiat Cambridge’s King’s Hall în 1317 și a dat statut regal Colegiului Oriel din Oxford în 1326.

 

25 aprilie 1295 - A murit Sancho al IV-lea al Castiliei (n. 1258)

Sancho al IV-lea (12 mai 1258 - 25 aprilie 1295) a fost regele Castiliei, Leonului şi Galiciei din 1284 până la moartea sa - foto: ro.wikipedia.org

Sancho al IV-lea (1258 – 1295) – foto: ro.wikipedia.org

Sancho al IV-lea (12 mai 1258 – 25 aprilie 1295) a fost regele Castiliei, Leonului şi Galiciei din 1284 până la moartea sa. El a fost al doilea copil al lui Alfonso al X-lea al Castiliei şi al Yolandei, fiica lui James I al Aragonului.

 

25 aprilie 1472 - A decedat Leon Battista Alberti (n. 18 februarie 1404), scriitor, arhitect, pictor, sculptor, filozof italian și umanist al Renașterii. În cadrul preocupărilor sale multiple s-au aflat și lingvistica, muzica si arheologia.

Leon Battista Alberti - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Leon Battista Alberti - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Începând cu 1415 a frecventat școala umanistului Gasparino Barzizza din Padova, unde a studiat fizica și matematica. În 1428 a obtinut titlul de doctor în teologie. Una dintre cele mai de seamă contribuții ale lui Alberti, a cărei influență se extinde peste secole, o constituie tratatul de arhitectură De re aedificatoria („Arta de a construi”). Scrisă în latină, în anul 1450, este o lucrare foarte detaliată cuprinzând zece volume.

Lucrarea are ca punct de plecare celebrul tratat „De re architectura” al arhitectului roman Vitruviu (80 sau 70 î.Hr. – 15? î.Hr.). Alte surse literare utilizate includ ii includ pe Platon și Aristotel. În lucrarea „Reaedificatoria libri decem’ (Florența, 1485), Alberti, pe lângă concepții legate de arhitectură, expune și probleme de mecanică, îndeosebi cu privire la greutăți, mecanisme, unele elemente de mașini, noțiuni de rezistența materialelor, probleme hidrotehnice etc.

 

25 aprilie 1523 - Paşa de Nicopole, Mehmed-bey, il înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei.

Radu de la Afumaţi, de cinci ori domn al Munteniei 1522-1529 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Radu de la Afumaţi - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

La 25 aprilie 1523 Mehmed-bey, paşă de Nicopole in timpul domniei sultanului Soliman Magnificul, înlătură pentru a treia oară pe Radu de la Afumaţi de la domnia Munteniei. Spre deosebiere de primele două incursiuni, de această dată, Mehmed-bey nu se aşează singur la domnie dar instalează un domn pămîntean, pe Vladislav al III-a al Munteniei. Boierii Craioveşti sprijină pe noul domn, Pîrvu Craiovescu, devenind mare ban. Radu de la Afumaţi, e silit să se retragă din nou în Transilvania. Radu de la Afumaţi, este fiul lui Radu al IV-lea cel Mare al Munteniei şi a domnit de cinci ori în perioada 1522 – 1529, ducînd o luptă aprigă cu otomanii.

Ginere a lui Neagoe Basarab, a fost căsătorit cu Ruxandra, la 21 ianuarie 1526. După moartea lui Radu, aceasta a devenit soţia unui alt voievod, Radu Paisie. Semnificaţia efortului antiotoman purtat cu mijloace modeste de Radu de la Afumaţi este deosebită, deoarece Poarta Otomană a fost obligată să renunţe la transfomarea principatului în paşalîc. Este remarcabil faptul că Radu de la Afumaţi a reuşit să zădărnicească planurile otomane, chiar în apogeul domniei sultanului Soliman Magnificul, care a reuşit să zdrobească Serbia la 1521 şi Ungaria în Bătălia de la Mohacs la 1526, transformîndu-le pe acestea în paşalîcuri.

Inscripţia de pe mormîntul lui Radu de la Afumaţi de la Curtea de Argeş aminteşte de 20 de bătălii purtate de acesta. La îndemnul Craioveştilor s-a supus un timp sultanului, dar, la sfîrşitul domniei, cînd a încercat să reia politica antiotomană, boierii au urzit un complot şi l-au ucis. Se spune că ar fi fost ucis împreună cu fiul său Vlad de către boierii Neagoe şi Drăgan în timp ce se afla în biserica numită Cetăţuia (sec. XV), situată în nordul oraşului Rîmnicu Vîlcea.

 

25 aprilie 1595 - A murit poetul italian Torquatto Tasso (n.11.03.1544).

Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento - d. 25 aprilie 1595, Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri "La Gerusalemme liberata" ("Ierusalimul eliberat", 1581) - foto: ro.wikipedia.org

Torquato Tasso (1544 – 1595) – foto: ro.wikipedia.org

Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento – d. 25 aprilie 1595, Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri “La Gerusalemme liberata” (“Ierusalimul eliberat”, 1581).

 

25 aprilie   1599 - S-a născut Oliver Crowell, om politic englez, adversar al regalităţii; în 1649, la 19 mai, a instaurat republica (Commonwealth), iar în 1654 a instaurat un regim dictatorial (“protectoratul”), devenind “Lord Protector” (al Angliei, al Scoţiei şi Irlandei); (n.03.09.1658).

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658 - foto: ro.wikipedia.org

Oliver Cromwell (1599 – 1658) – foto: ro.wikipedia.org

Oliver Cromwell (n. 25 aprilie 1599 – d. 3 septembrie 1658) a fost un lider militar și politic englez, cunoscut în special pentru contribuția sa la transformarea Angliei într-o republică federală („Commonwealth”) și pentru rolul său ulterior de Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei. Armata sa,a Noului Model,i-a înfrânt pe regaliști în cadrul Războiului Civil Englez. După executarea regelui Carol I în 1649, Cromwell a dominat Commenwealthul de scurtă durată al Angliei, a cucerit Irlanda și Scoția, și a fost Lord Protector din 1653 până la moartea sa în 1658.

 

25 aprilie 1619 - Este semnat Tratatul de alianţă de la Alba Iulia dintre Gavril Movilă (domn al Munteniei) şi Gabriel Bethlen (domn al Transilvaniei), care prevedea modalităţile de soluţionare a litigiilor de hotar şi restituirea reciprocă ţăranilor şerbi şi a ţiganilor fugiţi.

 

25 aprilie 1635 - A murit scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre întemeietorii criticii literare italiene; (n.28.09.1565).

 

25 aprilie 1687 - A încetat din viaţă Ion Căianu primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania (n. 1629)

Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic - d. 25 aprilie 1687, Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului - in imagine, „Fratele şi părintele Ioan Căianu la vârsta de 44 de ani” -  foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

„Fratele şi părintele Ioan Căianu la vârsta de 44 de ani” -
foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ioan Căianu (în maghiară Kájoni János, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Căianu Mic – d. 25 aprilie 1687, Lăzarea) a fost un călugăr franciscan din Transilvania, primul autor român de muzică cultă, constructor și reparator de orgi, culegător de folclor, gânditor renascentist și precursor al iluminismului, de la care s-a păstrat Codicele Caioni, importantă culegere de bucăţi muzicale.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

25 aprilie 1707 - Războiul pentru succesiunea la tronul Spaniei. Armatele franco-spaniole înving trupele alianței formată din Portugalia, Anglia și Provinciile Unite, în bătălia de la Almansa.

Armata franco-spaniolă condusă de ducele de Berwick a învins decisiv forțele aliate ale Portugaliei, Marii Britanii și ale Republicii Țărilor de Jos în bătălia de la Almansa - foto: ro.wikipedia.org

Armata franco-spaniolă condusă de ducele de Berwick a învins decisiv forțele aliate ale Portugaliei, Marii Britanii și ale Republicii Țărilor de Jos în bătălia de la Almansa – foto: ro.wikipedia.org

Războiul Succesiunii Spaniole (1701–1714) s-a dat între mai multe puteri europene, în principal spaniolii loiali arhiducelui Carol, Sfântul Imperiu Roman, Regatul Marii Britanii, Republica Țărilor de Jos, Portugalia și Ducatul de Savoia pe de o parte, respectiv spaniolii loiali lui Filip al V-lea, Franța și electoratul Bavariei pe de altă parte, și a fost cauzat de posibila unificare a regatelor Spaniei și Franței sub un unic monarh din casa de Bourbon. O astfel de unire ar fi schimbat drastic echilibrul puterilor.

Războiul s-a dat mai ales în Europa dar a inclus și Războiul Reginei Ana din America de Nord și a fost marcat de prezența unor generali remarcabili, printre care ducele de Villars, ducele de Berwick, ducele de Marlborough și prințul Eugen al Savoiei. A avut ca rezultat recunoașterea lui Filip ca rege al Spaniei, cu obligativitatea de a renunța la revendicarea tronului Franței și de a ceda mare parte din posesiunile coroanei spaniole Sfântului Imperiu Roman, Republicii Țărilor de Jos, Savoiei și Marii Britanii, destrămând imperiul european al Spaniei.

 

25 aprilie 1719 - A fost publicată cartea „Robinson Crusoe” a lui Daniel Defoe.

Robinson Crusoe 1719 1st edition - foto: ro.wikipedia.org

Robinson Crusoe 1719 1st edition – foto: ro.wikipedia.org

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima dată în 1719 și este adesea considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Cartea este o autobiografie de ficțiune a presupusului autor, al cărui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supraviețuirea și viața acestuia după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi, timp în care întâlnește locuitori nativi ai Americii, captivi și marinari răsculați, înainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazează pe prezentarea amănunțită, aproape documentară a vieții personajului, prezentând narațiunea pe baza unor “documente false”, care conferă narațiunii un aspect real.

Daniel Defoe (născut Daniel Foe; 1660 – 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială - foto: ro.wikipedia.org

Daniel Defoe (născut Daniel Foe; 1660 – 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist și scriitor englez. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuțios, preocupat de morala individuală și socială – foto: ro.wikipedia.org

Romanul și conținutul acestuia au fost foarte probabil influențate de viața reală a lui Alexander Selkirk, un marinar scoțian care a trăit absolut singur pe o insulă chileană din Oceanul Pacific, denumită Más a Tierra, al cărui nume a fost schimbat în 1966 în Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinon Crusoe). Totuși, detaliile insulei lui Crusoe au fost probabil inspirate de insula caraibiană Tobago, deoarece această insulă se află la o scurtă distanță de nordul coastei venezuelene lângă gura de vărsare a râului Orinoco și în vederea insulei Trinidad.

Este de asemenea posibil ca Defoe să fi fost inspirat de traducerile în limba engleză și în latină ale lui Ibn Tufail pentru Hayy ibn Yaqdhan, un roman timpuriu ce se desfășura tot pe o insulă pustie. O altă sursă pentru romanul lui Defoe mai poate fi declarația lui Robert Kno despre răpirea sa de către Regele din Ceylon în 1659, scriere publicată în “O referire istorică a insulei Ceylon“.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

25 aprilie 1744 - A murit Anders Celsius, astronom şi fizician suedez, autorul scării termometrice centesimale, Scara Celsius; a înfiinţat, în 1731, primul Observator Astronomic din Suedia; (n.27.11.1701).

Anders Celsius - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Anders Celsius – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

25 aprilie 1792 - Claude Joseph Rouget de Lisle compune „La Marseillaise”, actualul imn al Frantei.

Claude Joseph Rouget de Lisle (n. 10 mai 1760, Lons-le-Saunier - d. 26 iunie 1836, Choisy-le-Roi), cunoscut mai ales ca Rouget de Lisle, a fost un ofițer genist francez, poet și dramaturg. Este cunoscut îndeosebi ca fiind autorul imnului național al Franței, La Marseillaise (muzica și versurile). A mai compus și alte imnuri, mai puțin cunoscute, ca L'Hymne Dithyrambique sur la conjuration de Robespierre et la Révolution du 9 Thermidor (1794) și Vive Le Roi! (1814) - foto: ro.wikipedia.org

Claude Joseph Rouget de Lisle (1760 – 1836i) – foto: ro.wikipedia.org

Claude Joseph Rouget de Lisle (n. 10 mai 1760, Lons-le-Saunier – d. 26 iunie 1836, Choisy-le-Roi), cunoscut mai ales ca Rouget de Lisle, a fost un ofițer genist francez, poet și dramaturg. Este cunoscut îndeosebi ca fiind autorul imnului național al Franței, La Marseillaise (muzica și versurile). A mai compus și alte imnuri, mai puțin cunoscute, ca L’Hymne Dithyrambique sur la conjuration de Robespierre et la Révolution du 9 Thermidor (1794) și Vive Le Roi! (1814).

25 aprilie 1792: Claude Joseph Rouget de Lisle, compozitorul La Marseillaise, o cântă pentru prima oară în casa lui Dietrich, primarul din Strasbourg - foto: ro.wikipedia.org

25 aprilie 1792: Claude Joseph Rouget de Lisle, compozitorul La Marseillaise, o cântă pentru prima oară în casa lui Dietrich, primarul din Strasbourg – foto: ro.wikipedia.org

 

25 aprilie 1792 – În Franta, tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare.

25 aprile 1792: In Franta, tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare - foto: twitter.com

25 aprile 1792: In Franta, tâlharul Nicolas J. Pelletier a devenit prima persoană executată prin ghilotinare – foto: twitter.com

 

25 aprilie 1840 - Tăranilor din Basarabia ţaristă le-a fost acordat dreptul de a se strămuta pe pămînturile statului, în baza aceloraşi condiţii de care se bucurau ţăranii din imperiu.

 

25 aprilie 1859 - A început construirea Canalului Suez. Construcţia s–a încheiat la 17 noiembrie 1869.

One of the first traverses in the 19th century - Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa'īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. Constructia canalului a inceput la 25 aprilie 1859, sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și a fost inaugurat la 17 noiembrie 1869 - foto: en.wikipedia.org

One of the first traverses in the 19th century  - foto: en.wikipedia.org

Canalul Suez, aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest.

Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Amar, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie. Constructia canalului a inceput la 25 aprilie 1859, sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și a fost inaugurat la 17 noiembrie 1869.

Ferdinand Marie, vicomte de Lesseps (n. 19 noiembrie 1805 - d. 7 decembrie 1894) a fost un diplomat și antreprenor francez. Sub conducerea sa a fost finalizat Canalul Suez (inaugurat în 1869). Ulterior, a condus și inițierea lucrărilor de construcție Canalului Panama (1881–1894), afacere fără succes, soldată cu un scandal mediatic - foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand Marie, vicomte de Lesseps (1805 – 1894) – foto: ro.wikipedia.org

Ferdinand Marie, vicomte de Lesseps (n. 19 noiembrie 1805 – d. 7 decembrie 1894) a fost un diplomat și antreprenor francez. Sub conducerea sa a fost finalizat Canalul Suez (inaugurat în 1869). Ulterior, a condus și inițierea lucrărilor de construcție Canalului Panama (1881–1894), afacere fără succes, soldată cu un scandal mediatic.

 

25 aprilie 1874 - S–a născut inginerul şi fizicianul Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir şi a antenei de emisie legate la pamânt. A fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în 1909 (m. 20 iulie 1937)

Guglielmo Marconi - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Guglielmo Marconi - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

25 aprilie 1877 - In timpul razboiului ruso-turc , oraşul Reni din gubernia Basarabia este bombardat de turci..

 

25 aprilie 1894 - La 25 aprilie – 13 mai 1894 are loc la Cluj in Transilvania, procesul politic intentat de către guvernul maghiar memorandiştilor. În cadrul procesului 14 membri ai Comitetului Central al Partidului Naţional Român, printre care dr. Ioan Raţiu şi dr. Vasile Lucaciu sunt condamnaţi la închisoare.

 

25 aprilie 1898 - SUA declară război Spaniei. În urma acestuia, Spania renunță la suveranitatea asupra Cubei și cedează SUA insulele Puerto Rico, Guam și Filipine.

 

25 aprilie 1901 - New York a devenit primul stat american în care posesorii de automobile au fost obigați să-și monteze plăcuțe de înmatriculare pe mașini.

 

25 aprilie 1900 - S-a născut Wolfgang Pauli, fizician de origine austriacă, laureat al Premiului Nobel (d. 1958)

Wolfgang Ernst Pauli (n. 25 aprilie, 1900 — d. 15 decembrie, 1958) a fost un fizician austriac care s-a remarcat prin teoria spinului, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1945 - foto: ro.wikipedia.org

Wolfgang Ernst Pauli (1900 – 1958) – foto: ro.wikipedia.org

Wolfgang Ernst Pauli (n. 25 aprilie, 1900 — d. 15 decembrie, 1958) a fost un fizician austriac care s-a remarcat prin teoria spinului, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1945.

 

25 aprilie 1915 – Începe Batălia de la Galipoli (Turcia). A durat 8 luni, iar aliații nu au putut cuceri Istanbulul. Marchează intrarea în luptă alături de aliați a trupelor ANZAC (Australia și Noua Zeelandă).

Campania Gallipoli (1915) Parte a Teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu al Primului Război Mondial -  Imagine din „teritoriul nimănui” cu cadavrele combatanţilo (Anzac truce 24 May 1915) - foto: ro.wikipedia.org

Campania Gallipoli (1915) Parte a Teatrul de operaţiuni din Orientul Mijlociu al Primului Război Mondial -
Imagine din „teritoriul nimănui” cu cadavrele combatanţilo (Anzac truce 24 May 1915) – foto: ro.wikipedia.org

Campania Gallipoli, denumită şi Campania din Dardanele, bătălia de la Gallipoli sau bătălia de la Çanakkale (în turcă Çanakkale Savaşı), a fost o campanie a Primului Război Mondial ce a avut loc între 25 aprilie 1915 şi 9 ianuarie 1916 în Peninsula Gallipoli (Gelibolu în Turcia modernă) din Imperiul Otoman. Peninsula formează malul nordic al Dardanelelor, o strâmtoare ce furniza o cale maritimă către Imperiul Rus, unul dintre statele Antantei din timpul războiului.

Intenţionând să asigure controlul asupra acestei rute, aliaţii Rusiei, Regatul Unit şi Franţa, au lansat un atac naval urmat de o debarcare pe peninsulă, cu scopul de a captura capitala otomană Constantinopol (astăzi Istanbul). Atacul naval a fost respins şi, după opt luni de lupte, cu multe pierderi de ambele părţi, campania terestră a fost abandonată, iar forţa de invazie a fost retrasă în Egipt.

Soldați francezi debarcând pe Lemnos, 1915 - foto: ro.wikipedia.org

Soldați francezi debarcând pe Lemnos, 1915 – foto: ro.wikipedia.org

Campania a fost una dintre cele mai mari victorii otomane din timpul războiului. În Turcia, ea este considerată un moment definitoriu al istoriei ţării: o ultimă reuşită în apărarea ţării în timp ce Imperiul Otoman se prăbuşea. Lupta a format baza Războiului Turc de Independenţă şi a proclamării Republicii Turcia opt ani mai târziu sub conducerea lui Mustafa Kemal (Kemal Atatürk), care a ieşit în evidenţă drept comandant militar la Gallipoli.

Campania este adesea considerată a fi momentul apariţiei conştiinţei naţionale în Australia şi Noua Zeelandă, iar data debarcării, 25 aprilie, este denumită „Ziua Anzac” cea mai importantă comemorare a soldaţilor morţi şi a veteranilor de război în cele două ţări, mai importantă decât (Ziua Armistiţiului).

 

25 aprilie 1917 - S–a născut cântăreaţa de jazz Ella Fitzgerald. (d. 1996)

Ella Fitzgerald (n. 25 aprilie 1917, Newport News, Virginia – d. 15 iunie 1996, Beverly Hills, California) a fost o renumită cântăreață de jazz americană, supranumită "The First Lady of Song" - in imagine, Publicity photo of Ella Fitzgerald in 1962 - foto: ro.wikipedia.org

Publicity photo of Ella Fitzgerald in 1962 – foto: ro.wikipedia.org

Ella Fitzgerald (n. 25 aprilie 1917, Newport News, Virginia – d. 15 iunie 1996, Beverly Hills, California) a fost o renumită cântăreață de jazz americană, supranumită “The First Lady of Song“. Cu un registru vocal excepțional de trei octave, s-a remarcat prin puritatea vocii și intonației, o imensă muzicalitate și prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat. A primit de 13 ori cunoscuta distincție “Grammy Award“. Alături de cîntărețele Billie Holiday și Sarah Vaughan, a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz.

Colaborarea ei cu Louis Armstrong și Count Basie, precum și numeroasele turnee în cadrul seriei “Jazz At The Philarmonic” au făcut-o cunoscută în lumea întreagă. A apărut în filmele muzicale „Pete Kelly’s Blues” (1955), „St. Louis Blues” (1958), „Let No Man Write My Epitaph”;Deschisă multor impulse muzicale moderne, de la intonațiile sud-americane până la stilul Soul, dar și pentru Blues, Swing sau Bebop, Ella Fitzgerald a lăsat posterității o operă bogată, eternizată în sute de înregistrări discografice.

DOCUMENTAR: Cântăreața de jazz Ella Fitzgerald, 100 de ani de la naștere

 

25 aprilie 1920 - S-a născut Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume.

Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n. 25 aprilie 1920, Fălticeni-d. 21 martie 2008) a fost prima femeie neurochirurg din lume - foto: edituramateescu.ro

Sofia Ionescu-Ogrezeanu - foto: edituramateescu.ro

Sofia Ionescu-Ogrezeanu (n. 25 aprilie 1920, Fălticeni-d. 21 martie 2008) a fost prima femeie neurochirurg din lume.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

25 aprilie 1920 - În timpul Conferinței de la San Remo, principalele Puterilor Aliate invingatoare in primul război mondial, adopta o rezoluție prin care sunt atribuite mandate Ligii Națiunilor pentru administrarea fostelor posesiuni otomane din Orientul Mijlociu.

Ca o prevedere general valabila, puterile mandatare nu aveau dreptul să construiască fortificatii sau să recruteze militari pentru fortele lor armate in teritoriile aflate sub mandat si aveau obligația să prezinte un raport anual cu privire administrarea in fața Ligii NaŃiunilor.

În ciuda acestor prevederi, teritoriile sub mandat au devenit colonii „de facto” ale puterilor victorioase. Mandatele au fost împărțite in trei categorii distincte, teritoriile din Orientul Mijlociu care apartinusera Imperiului Otoman incadrandu-se in prima categorie („Mandate de clasa A”).

 

25 aprilie 1932 - S–a născut atleta Lia Manoliu, laureată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico 1968 şi cu bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma 1960 şi la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo 1964.

Lia Manoliu - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Lia Manoliu – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

De asemenea, în legislatura 1990-1992, a fost aleasă ca senator în municipiul Bucureşti pe listele partidului FSN. Între anii 1990-1998, a deţinut funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român; (m.09.01.1998).

 

25 aprilie 1932 - A fost creată Armata Populară Coreeană.

 

25 aprilie 1933 - A murit Mina Minovici, medic legist, fondatorul şcolii româneşti de medicină judiciară; întemeietorul Institutului medico-legal şi al Serviciului antropometric din Bucureşti; (n.30.04.1858).

Mina Minovici - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Mina Minovici – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Este faimos pentru studiile aprofundate despre putrefactie, simularea bolilor mintale și antropologie medico-legală. A fost directorul primului Institut de Medicina Legala din Romania , construit în 1892. Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăți din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

 

25 aprilie 1940 - S-a născut actorul american de film Al Pacino.

Alfredo James “Al” Pacino (n. 25 aprilie 1940) este un actor american de film, scenă și voce, considerat a fi unul dintre cei mai talentați din istoria cinematografiei, câștigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun actor, precum și unul din câștigătorii ai Triple Crown of Acting.

În 1983 a jucat in filmul Scarface care are un succes imens, devenind un „basm” mafiot care va fi popular încă 20 de ani. Anii ’90 au fost, probabil, cei mai prolifici pentru Al Pacino, care obține Oscarul pentru cel mai bun actor cu fimul Scent Of A Woman, în 1992.

Filmele Godfather Part 3, Dick Tracy și Glengarry Glen Ross sunt numai câteva din succesele lui Pacino de la începutul anilor ’90. În ultima parte a acestui deceniu, au urmat Carlito’s Way, Heat, City Hall, The Insider și Donnie Brasco. Al Pacino a fost toată viața burlac. Totuși a avut relații de lungă durată, cum ar fi cea cu actrița Diane Keaton.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

25 aprilie  1945 - A inceput Conferința internationala de la San Francisco (25 aprilie – 26 iunie 1945), în urma careia a fost înființată ONU.

UN Photo/Historical Photo The San Francisco Conference: Egypt signs the UN Charter. A facsimile copy of the Charter is superimposed on the photo - foto preluat de pe www.un.org

UN Photo/Historical Photo
The San Francisco Conference: Egypt signs the UN Charter. A facsimile copy of the Charter is superimposed on the photo – foto preluat de pe www.un.org

În clădirea operei din San Francisco începeau la 25 aprilie 1945 lucrările conferinţei generale a Naţiunilor Unite pentru crearea organizaţiei internaţionale. Lucrările au fost deschise de preşedintele american Harry Truman prin alocuţiunea care sublinia importanţa reuniunii pentru lumea postbelică. La eveniment participau 282 de delegaţi şi 1444 consilieri şi asistenţi, reprezentând 46 de state semnatare ale Declaraţiei Naţiunilor Unite.

La desfăşurarea lucrărilor participau în calitate de observatori şi reprezentanţi ai Ligii Naţiunilor, Curţii Internaţionale de Justiţie, Organizaţiei Internaţionale pentru agricultură şi alimentaţie. Misiunea conferinţei o reprezenta discutarea şi aprobarea Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite, ce viza menţinerea păcii şi securităţii în lume. Lucrările conferinţei au fost publice, în mare măsură. Peste 2.600 de jurnalişti din întreaga lume erau prezenţi pentru relatarea conferinţei.

Evenimentul a avut chiar şi un ziar propriu, editat în tiraj consistent. Primele zile au fost destinate constituirii organelor de lucru şi procedurilor. Delegaţiile statelor mici au participat la lucrări şi au exprimat puncte de vedere, însă deciziile majore au aparţinut marilor puteri.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.un.org

 

25 aprilie  1945 – În România sunt declarate monumente istorice cetăţile Histria, Adamclisi, Capidava, Callatis, Hîrşova.

 

25 aprilie 1945 - Eliberarea Italiei de sub ocupația fascistă.

Aproape patru milioane de italieni au fost mobilizați în armată in timpul celui de-al doilea război mondial, iar aproape o jumătate de milion de italieni, inclusiv civili, au murti în perioada ianuarie 1940 – mai 1945. Din rândurile forțelor terestre („Regio Esercito”) au fost înregistrate 161.729 de pierderi între 10 iunie 1940 și 8 sepetembrie 1945 în timpul luptelor împotriva aliaților. Alte 18.655 de pierderi au fost înregistrate în luptele din Italia iar alte 54.622 de pierderi au fost înregistrate în luptele din restul Europei în perioada septembrie – octombrie 1943 în urma conflictului cu armata germană, după armistițiul cu forțele aliate

De asemenea, au fost înregistrate aproximativ 12.000 de pierderi în randurile partizanilor angajați în luptele de gherilă din nordul Italiei (Guerra di Liberazione) și în rândurile “Armatei lui Badoglio”, forțele italiene care luptau de parte aliaților. Armata Republicii Sociale Italiene a înregistrat 45.424 de pierderi. Un mare număr de italieni a murit în lagărele de prizonieri germane, ale aliaților occidentali sau ale sovieticilor.

 

25 aprilie  1945 - Ultimele trupe germane se retrag din Finlanda, luand sfarsit Razboiul din Laponia si operatiunile militare ale celui de-al doilea razboi mondial din Finlanda. Acest razboi s-a desfasurat din septembrie 1944 intre armata finlandeza, fosta aliata a Germaniei naziste si trupele germane si a avut drept miza controlul asupra minelor de nikel din regiunea finlandeza Petsamo, regiune care avea sa fie anexata de URSS dupa Tratatul de Pace de la Paris din 1947.

 

25 aprilie 1951 – În timpul Razboiului din Coreea ia sfarsit batalia de la Kapyong, care s-a derulat incepand cu 22 aprilie. Scopul fortelor chineze aflate in superioritate numerica, era sa ocupe capitala Seul,dar au fost respinse cu pierderi grele de trupele americane,canadiene si australiene.

 

25 aprilie 1960 - Submarinul nuclear american USS Triton efectueaza pentru prima data inconjurul globului in submersie fara escala. Operatiunea a purtat numele de cod ” Sandblast”, submarinul militar american efectuand inconjurul globului in perioada 24 februarie-25 aprilie 1960..

 

25 aprilie  1966 - Un cutremur de pamant de proportii distruge o mare parte din orasul Taskent, capitala Uzbekistanului sovietic.

 

25 aprilie  1969 - S-a nascut Renée Zellweger, actriță americană.

Renée Zellweger (n. 25 aprilie 1969, Texas) este o actriță americană de film, laureatǎ a Premiului Oscar pentru rolul său din filmul Cold Mountain - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Renée Zellweger – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Renée Zellweger (n. 25 aprilie 1969, Texas) este o actriță americană de film, laureatǎ a Premiului Oscar pentru rolul său din filmul Cold Mountain.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roen.wikipedia.org; www.imdb.com; www.instagram.com

 

25 aprilie 1974 - În Portugalia a avut loc „Revoluția garoafelor”, care a înlăturat regimul de dictatură fascistă instaurat de Antonio Oliviera de Salazar în 1933 și a deschis calea spre restaurarea democrației („Ziua libertății”).

A mural celebrating the revolution: "25th of April Forever!" - foto: ro.wikipedia.org

A mural celebrating the revolution: “25th of April Forever!” – foto: ro.wikipedia.org

O insurectie militara (Revolutia Garoafelor Rosii), initiata de fortele armate obosite de razboaiele coloniale, ii inlatura pe succesorii lui Salazar (presedintele Américo Tomas si prim-ministrul Marcelo Caetano) si deschide calea restaurarii democratiei. Se prabuseste astfel, fara varsare de sange, ultimul si cel mai vechi regim dictatorial al Europei occidentale.

Dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare si suveranitate este recunoscut oficial la 19 iulie 1974, in anul urmator dobandindu-si independenta Guineea-Bissau, insulele Capului Verde, São Tomé si Príncipe, Mozambic si Angola. In 1976, generalul Antonio Ramalho Eanes devine primul presedinte ales prin vot universal. In martie 1986, socialistul Mario Soares devine primul presedinte civil al tarii.

 

25 aprilie 1975 - Vizita de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Egipt.

 

25 aprilie 1979 – La Ismalia, Nicolae Ceaușescu a efectuat o vizită de prietenie în Republica Araba Egipt. Au avut loc convorbiri cu El Sadat.

 

25 aprilie 1983 - Pioneer 10 călătorește dincolo de orbita lui Pluto.

Pioneer 10 este o navă spațială lansată la 2 martie 1972 de NASA. Aceasta este destinată în primul rând studierii planetei Jupiter, totodată fiind și prima navă spațială care a zburat în apropierea de Jupiter și a realizat fotografii ale planetei. Nava geamănă, Pioneer 11, a cercetat planeta Saturn - foto: ro.wikipedia.org

Pioneer 10 – foto: ro.wikipedia.org

Pioneer 10 este o navă spațială lansată la 3 martie 1972 de NASA. Aceasta este destinată în primul rând studierii planetei Jupiter, totodată fiind și prima navă spațială care a zburat în apropierea de Jupiter și a realizat fotografii ale planetei. Nava geamănă, Pioneer 11, a cercetat planeta Saturn. În 1973, Pioneer 10 pentru prima dată a traversat centura de asteroizi și a examinat doi asteroizi apropiați, după care a descoperit centura de praf mai aproape de Jupiter.

Nava a trecut la o distanță de 132 de mii de km de Jupiter la 4 decembrie 1973. Au fost obținute date despre compoziția atmosferei lui Jupiter, a fost calculată masa și câmpul magnetic al planetei, s-a constatat deasemenea că fluxul de căldură totală de pe planetă este de 2,5 ori mai mare decât energia primită de la Soare.

Pioneer 10 a permis de asemena specificarea densității celor mai mari 4 sateliți galileeni. La 21 octombrie 2012, nava se depărta de Soare cu o viteză medie de aproximativ 12,046 km/s, sau 2,54 UA, ceea ce este suficient pentru a ieși în spațiul interstelar. Distanța de la Soare fiind de aproximativ 106.960 UA sau 160,01 miliarde km.

La inițiativa lui Carl Sagan, Pioneer 10 și Pioneer 11 transportă câte o placă din aluminiu anodizat cu aur (152 și 229 mm). Plăcile Pioneer conțin un mesaj pictural, în eventualitatea că navele Pioneer vor fi interceptate de forme de viață extraterestră. Plăcuțele prezintă nudurile unui om de sex masculin și feminin, împreună cu mai multe simboluri care sunt concepute pentru a furniza informații despre originea navei spațiale

 

25 aprilie 1986 - Mswati al III-lea este încoronat rege al Swaziland, succedând tatălui său Sobhuza al II-lea.

Mswati al III-lea - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Mswati al III-lea – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Mswati al III-lea (născut Makhosetive Dlamini, n. 19 aprilie 1968[1]) este rege al Swazilandului și șeful familiei regale swazi. În 1986, el i-a succedat tatălui său Sobhuza al II-lea ca lider al regatului sud african, după o perioadă de patru ani de regență. În general este considerat a fi unul dintre ultimii monarhi absoluți ai lumii, el având autoritatea de a numi primul ministru, membrii cabinetului și ai justiției. Cu toate acestea, el este legat de o anunită tradiție swazi și nu are autoritatea de a-și alege moștenitorul.

 

25 aprilie 1990 - Violeta Chamorro devine președinte in Nicaragua, fiind prima femeie care deține această funcție.

 

25 aprilie  1995 - A decedat populara actriță și dansatoare americană Ginger Rogers; (n. 1911)

Ginger Rogers (n. 16 iulie 1911; d. 25 aprilie 1995) a fost o cântăreaţă, dansatoare şi actriţă americană de teatru şi film, laureată a premiului Oscar - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ginger Rogers – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ginger Rogers (n. 16 iulie 1911; d. 25 aprilie 1995) a fost o cântăreaţă, dansatoare şi actriţă americană de teatru şi film, laureată a premiului Oscar.

 

25 aprilie 2005 - România și Bulgaria au semnat la Luxemburg Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

Traian Băsescu semnează, alături de premierul Călin popescu-Tăriceanu, Tratatul de Aderare la UE. 25 aprilie 2005, abația Neumunster din Luxemburg - foto: fluierul.ro

Traian Băsescu semnează, alături de premierul Călin popescu-Tăriceanu, Tratatul de Aderare la UE. 25 aprilie 2005, abația Neumunster din Luxemburg – foto: fluierul.ro

În cadrul unei ceremonii oficiale, desfăşurate la Abaţia de Neumunster din Luxemburg, Romania si Bulgaria semnează Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Din partea României au semnat președintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, ministrul Afacerilor Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, și negociatorul șef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban.

 

25 aprilie  2007 - Au loc funeraliile de stat ale fostului presedinte rus Boris Eltin – primele care au loc cu participarea Bisericii Ortodoxe Ruse, care nu se mai implicase în ceremoniile funerare ale unui conducator rus, de la decesul țarului Alexandru al III-lea în anul 1894.

Boris Eltin - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Boris Eltin – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Boris Nikolaievici Elțin (n. 1 februarie 1931 în Sverdlovsk [azi Ekaterinburg], Rusia, URSS – d. 23 aprilie 2007), a fost, în 1991, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.

 

25 aprilie 2009 - În România a avut loc un seism având epicentrul în zona Vrancei, la 120 km, având magnitudinea de 5.3 pe scara Richter.

 

25 aprilie 2020La ordinea zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgyoutube.com