Evenimentele Zilei de 23 februarie în Istorie: 23 februarie – 1917 – A început Revoluția Rusă din Februarie; 23 februarie 1932 – Masacrul de la Pădurea Olănești; 23 februarie 1944 – Deportarea cecenilor şi inguşetilor
Orfani cu părinţii ucişi la trecerea Nistrului de către grănicerii sovietici
foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
23 februarie este a 54-a zi a calendarului gregorian.
Sărbătorile Zilei de 23 februarie
(BOR) Sfântul Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei; Sfânta Cuvioasă Gorgonia
Sfântul, slăvitul și sfințitul mucenic Policarp a fost episcop al Smirnei și unul din Părinții apostolici. S-a născut între anii 69 și 81 d.Hr. și a mucenicit între anii 155 și 167. L-a cunoscut personal pe sfântul apostol și evanghelist Ioan. Prăznuirea lui se face la 23 februarie.
(BRU) Sf. Policarp, episcop, martir († 155)
Policarp (d. cca. 155, Roma), a fost episcop în Asia Mică, martir, sfânt. Policarp a fost ucenic al Apostolilor, fiind numit de Apostolul Ioan Episcop al Smirnei (cf. Ap 2, 8-11). A mers la Roma ca reprezentant al Bisericilor din Asia Mică pentru a discuta cu Papa Anicet chestiunea datei sărbătorii Paștelui. În Asia Mică avea mare influență, fiind numit de necreștini “Învățătorul Asiei, Părintele creștinilor, nimicitorul zeilor“.
Proconsulului roman, care-i cerea să-l blesteme pe Christos, i-a răspuns: “De Optzeci și șase de ani îi slujesc și nu mi-a făcut vreodată un rău; cum aș putea să-l jignesc pe Regele meu, care m-a răscumpărat?”. A fost condamnat la moarte prin ardere pe rug, dar fiindcă focul nu-l ucidea, a fost străpuns cu pumnalul. S-a păstrat o relatare de încredere a martiriului său.
(BRC) Sf. Policarp de Smirna, episcop, martir († secolul al II-lea)
Romania – Ziua Hidrografului Militar
Serviciul Hidrografic Maritim s-a înfiinţat la 23 februarie 1926, având ca atribuţii “să se ocupe cu studiile, sondajele şi ridicările relative la fluviu şi mare, preocuparea, păstrarea şi asigurarea navelor cu hărţile şi instrumentele necesare navigaţiei şi ridicărilor hidrografice, controlul cronometrelor, executarea semnalului de oră în portul Constanţa, date meteorologice, aerologice şi oceanografice”.
cititi mai mult pe: agerpres.ro
Brunei – Ziua Națională
Guyana – Ziua republicii (1970)
Rusia și Comunitatea Statelor Independente – Ziua apărătorilor patriei
Astăzi în istorie pentru 23 februarie
23 februarie 303 – Împaratul roman Diocletian dispune distrugerea bisericii din Nicomedia. Este inceputul a opt ani de persecutii anticrestine.
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244–311), cunoscut ca Dioclețian, a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305. Pe plan politic și militar a fost unul dintre cei mai de seamă împărați romani, reformele sale asigurând continuitatea imperiului în părțile din răsărit pentru încă o mie de ani. Faptele sale sunt însă umbrite de prigoana pe care a declanșat-o împotriva creștinilor; prin cele 4 edicte (decrete) împotriva creștinilor pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii.
23 februarie 532 – Împaratul bizantin Justinian I ordona reconstruirea bisericii Sfanta Sofia de la Constantinopol.
Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia. Prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Teodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Răscoalei Nika din 532.
Clădirea și-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru ortodoxia timpurie și pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectură bizantină. Interiorul său decorat cu mozaice, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare importanță artistică. Templul însuși era atât de bine decorat artistic încât se crede că Iustinian ar fi zis: „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!).
23 februarie 1271 – Prima menţiune documentară a oraşului Braşov.
Brasu: Acest toponim este atestat într-un document in limba latina, aflat în Arhivele Statului din Budapesta și în fotocopie la Institutul de Istorie Cluj, act prin care Ștefan, regele Ungariei, aproba contractul dintre „Chyel comes, filius Erwin de Calnuk” și „Teel, filius Ebl de Brasu cognatus eiusdem”.
23 februarie 1443 – S-a născut Matia Corvin, rege al Ungariei și Croației (d. 1490)
Matia Corvin (mai des Matei Corvin, n. 23 februarie 1443, Cluj – d. 6 aprilie 1490, Viena), născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458-1490. A fost botezat după Sfântul Matia, apostol, nu după Matei Evanghelistul.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
23 februarie 1447 – A murit Papa Eugeniu al IV-lea.
Eugeniu al IV-lea IV (Gabriele Condulmer, născut în Veneţia în anul 1383 – decedat la 23 februarie 1447), a fost un calugar benedictin, ridicat in scaunul pontifical intre anii 1431-1447. La 24 ianuarie 1439, Eugeniu al IV-lea s-a întâlnit la Ferrara cu patriarhul Iosif al Bisericii Ortodoxe a Constantinopolelui in incercarea de a realiza unirea Bisericii de la Roma cu Biserica Răsăriteana.
In 1452,in conditiile extraordinarei primejdii turcesti ,se ajunge la un acord de Unire a Bisericilor Romano-Catolică şi Greacă Ortodoxă în Aghia Sophia, împăratul Constantin al XI-lea Paleologul dandu-si acordul pentru proclamarea unirificarii celor doua Biserici. Aceasta va fi insa de scurta durata,pentru ca in 1453 Constantinopolul va fi cucerit de către turcii otomani, care vor pune capăt Imperiului Roman de rasarit; Turcii au transformat Aghia Sophia în moschee, iar Constantin al XI-lea Paleologul, ultimul împărat bizantin, va muri cu moarte de martir.
23 februarie 1572 – A decedat compozitorul francez renascentist Pierre Certon (n. 1510).
23 februarie 1633 – Inalta Poarta il recunoaste pe Matei Basarab, domn al Tarii Romanesti.
Matei Basarab (uneori și Matei Brâncoveanu, n. 1580, Brâncoveni – d. 9 aprilie 1654) a fost domnul Țării Românești între 1632 și 1654. Domnia i-a fost marcată de confruntări cu Vasile Lupu, domnul Moldovei. Pe plan cultural, Matei Basarab a ctitorit și a refăcut o seamă de lăcașuri de cult. Sfârșitul domniei a fost caracterizat de o slăbire a autorității domnești în raport cu mercenarii seimeni, care avea să ducă la Răscoala seimenilor din timpul lui Constantin Șerban.
23 februarie 1685 – S-a născut compozitorul Georg Friedrich Haendel, autor al “Israel în Egipt”, “Judas Maccabaeus”,”Mesia “.
Georg Friedrich Händel (n. 23 februarie 1685, Halle/Saale – d. 14 aprilie 1759, Londra) a fost un compozitor germano-englez. A trăit cea mai mare parte a vieții în Anglia. Împreună cu contemporanul său Johann Sebastian Bach, este unul din cei mai importanți reprezentanți în muzică ai stilului baroc din perioada târzie.
23 februarie 1766 – A murit Stanislaw Leszczynski, rege al Uniunii Polono- Lituaniene si duce de Lorena; (n.20 octombrie 1677).
Stanisław I Leszczyński (20 octombrie 1677 – 23 februarie 1766) a fost rege al Uniunii polono-lituaniană și Duce de Lorena. Născut în Lwów în 1677, el a fost fiul lui Rafał Leszczyński, Voievod de Poznań, și a Annei Katarzyna Jabłonowska. Stanislav s-a căsătorit cu Katarzyna Opalińska, cu care a avut o fiică, Maria, care a devenit soția lui Ludovic al XV-lea și regină a Franței. În 1697, el a semnat confirmarea articolelor de alegeri a lui August al II-lea. În 1703, el s-a alăturat Confederației Lituaniene, unde familia Sapieha cu ajutorul Suediei a format o alianță împotriva lui August.
23 februarie 1792 – A murit sir Joshua Reynolds, pictor portretist, întemeietorul şcolii engleze de pictură din secolul al XVIII-lea; (n.16.07.1723).
23 februarie 1821 – A murit la Roma marele poet englez John Keats.
John Keats (n. 31 octombrie 1795, Londra) a fost un poet englez, unul din cei mai importanți reprezentanți ai romantismului englez, alături de Lord Byron și Percy Bysshe Shelley. Neapreciat de majoritatea contemporanilor și aproape necunoscut în timpul vieții, Keats a fost recunoscut la o jumătate de secol după moarte ca unul dintre cei mai mari poeți ai Angliei, ca un remarcabil maestru al liricii, ca un poet-pictor care a reprodus lumea în forme plastice.
Byron și Shelley, care îi prețuiau talentul, au manifestat un mare interes pentru poezia lui. Shelley, care întreținea corespondență cu el, a evocat memoria poetului confrate în elegia Adonais. El l-a descris ca fiind poetul “cel mai tânăr, cel mai drag”, crescut “ca floarea palidă de-o fată îndrăgită, ce-n loc de rouă cu lacrămi e hrănită.
23 februarie 1821 – Ţarul Rusiei, Alexandru I, dezavuează revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu în Ţara Românească şi mişcarea Eteria a lui Alexandru Ipsilanti, declarându–se de acord cu interventia trupelor otomane la nord de Dunăre. Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei, adresează o proclamaţie către locuitorii Moldovei, prin care le garantează persoana şi averea pentru perioada în care eteriştii sînt pe teritoriul statului.
23 februarie 1836 - A inceput Bătălia de la Alamo (23 februarie – 6 martie 1836) – Parte a Revoluției Texane.
Bătălia de la Alamo (23 februarie – 6 martie 1836) a fost un eveniment-cheie în cadrul Revoluției Texane. După un asediu de 13 zile, soldații mexicani conduși de președintele general Antonio López de Santa Anna au lansat un asalt asupra Misiunii Alamo de lângă San Antonio de Béxar (astăzi, San Antonio, Texas).
Toți apărătorii texani au fost uciși, cu excepția a doi. Cruzimea lui Santa Anna din timpul bătăliei i-a inspirat pe numeroși texani—atât coloniști din Texas cât și aventurieri din Statele Unite, să se alăture armatei texane. Mânați de dorința de răzbunare, texanii au reușit apoi să învingă armata mexicană în Bătălia de la San Jacinto, în 21 aprilie 1836, punând capăt revoluției.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
23 februarie 1855 – A murit Carl Friedrich Gauss, matematician, astronom, fizician german; (n. 30.04.1777).
Karl Friedrich Gauß (n. 30 aprilie 1777, Braunschweig – d. 23 februarie 1855, Göttingen) a fost un matematician, fizician și astronom german, celebru pentru lucrările despre integralele multiple, magnetism și sistemul de unități care îi poartă numele. Este considerat unul dintre cei mai mari oameni de știință germani.
23 februarie 1856 – În numele conaționalilor săi, Nicolae Golescu a adresat plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într–un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.
23 februarie 1866 – (11 februarie sv) Alexandru Ioan Cuza a fost silit să abdice ca urmare a conjuraţiei pregătite de Monstruoasa Coaliţie.
Locotenența Domnească din 1866 s-a constituit la 23 februarie 1866 (11 februarie sv), în urma abdicării forțate a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cei trei membri ai Locotenenței au fost: Lascăr Catargiu, reprezentant al Moldovei și al conservatorilor; gen. Nicolae Golescu, reprezentant al Țării Românești și al liberalilor; col. Nicolae Haralambie, reprezentant al armatei
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
23 februarie 1869 – La 23-24 februarie, la Miercurea-Ciuc, a avut loc o conferință națională a fruntașilor politici ai românilor transilvăneni, in urma careia a fost întemeiat “Partidul Național al Românilor” din Transilvania, sub conducerea lui Ilie Măcelariu.
23 februarie 1883 – S-a născut regizorul american Victor Fleming ; (d. 06.01.1949).
Victor Fleming (n. 23 februarie 1889, Pasadena, California – d. 6 ianuarie 1949, Cottonwood, Arizona) a fost un regizor american de film. Este cel mai notabil pentru regizarea filmelor Vrăjitorul din Oz (1939) și Pe aripile vântului (1939) – pentru ambele câștigând Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Este singurul regizor care apare de două ori în lista AFI 100 de ani…100 de filme (a 10-a aniversare) (din 2007).
23 februarie 1893 – A fost patentat motorul Diesel, o descoperire a inginerului german Rudolf Diesel.
Motorul diesel este un motor cu ardere internă în care combustibilul se aprinde datorită temperaturii ridicate create de comprimarea aerului necesar arderii, şi nu prin utilizarea unui dispozitiv auxiliar, aşa cum ar fi bujia în cazul motorului cu aprindere prin scânteie. Motorul lucrează pe baza ciclului Diesel.
Numele motorului a fost dat după inginerul german Rudolf Diesel la sugestia soţiei sale, Martha Diesel, care în 1895 îl sfătuieşte cu: Nenn ihn doch einfach Dieselmotor! („numeşte-l pur şi simplu motor Diesel!”), uşurînd astfel lui Diesel căutarea după denumirea motorului, pe care l-a inventat în 1892 şi l-a patentat pe 23 februarie 1893. Intenţia lui Diesel a fost ca motorul său să utilizeze o gamă largă de combustibili, inclusiv praful de cărbune. Diesel şi-a prezentat invenţia funcţionând în 1900 la Expoziţia Universală (World’s Fair) având drept combustibil ulei de alune (vezi biodiesel).
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
23 februarie 1898 – Romancierul francez Emile Zola a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe capitanul Alfred Dreyfus.
J’accuse (în traducere, Acuz) a fost o scrisoare deschisă publicată la 13 ianuarie 1898, în ziarul L’Aurore de către influentul scriitor Émile Zola. Scrisoarea era adresată preşedintelui Franţei Félix Faure, şi în ea guvernul era acuzat de antisemitism şi de încarcerarea ilegală a lui Alfred Dreyfus, un ofiţer francez condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj. Zola a denunţat erorile judiciare şi lipsa unor dovezi serioase.
Scrisoarea a fost tipărită pe prima pagină a ziarului şi a cauzat un scandal public în Franţa şi peste hotare. Zola a fost acuzat şi găsit vinovat de calomnie la 23 februarie 1898. Pentru a evita încarcerarea, s-a exilat temporar în Anglia, de unde s-a întors în iunie 1899. Ca rezultat al popularităţii scrisorii, chiar şi în lumea anglofonă, J’accuse! a devenit o expresie generică a indignării şi a acuzării unei persoane puternice.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
23 februarie 1903 – Cuba a închiriat pe termen nelimitat Statelor Unite ale Americii, Golful Guantanamo.
23 februarie 1912 – S-a născut Romulus Vulcănescu, scriitor şi etnolog, membru de onoare al Academiei Române (d.09.11.1999).
Romulus Vulcănescu (n. 23 februarie 1912, București – d. 10 noiembrie 1999, București), scriitor și etnolog, fiul Anei Vulcănescu (născută Ionescu) și al lui Horia Vulcănescu. A fost membru de onoare (1993) al Academiei Române.
23 februarie 1916 – A luat ființă Muzeul de Antichități din Iasi.
23 februarie 1917 - A inceput Revoluția Rusă din Februarie.
Revoluția din Februarie din 1917 din Rusia a fost primul stadiu al Revoluției ruse din 1917. Rezultatul imediat al acestei revoluții a fost abdicarea țarului Nicolae al II-lea. Revoluția a apărut în mare parte ca rezultat al insatisfacției provocate de modul în care țarul conducea țara și, în mod particular, de tot mai adânca implicare în luptele primului război mondial. A fost un transfer al puterii în mare parte lipsit de vărsare de sânge. Regimul instituit a fost o alianță dintre liberali și socialiști care a vrut să inițieze reforme politice, să aducă la putere un executiv (guvern) și o Adunare Constituțională alese în mod democratic.cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
23 februarie 1918 – A luat ființă Armata Rosie bolsevica. In Rusia este Ziua apărătorilor patriei.
23 februarie 1919 – A fost fondat Partidul Fascist de către Benito Mussolini (Il Duce), devenit în 1922 premier al Italiei; din această poziţie politică, Mussolini a trecut treptat către un regim dictatorial, impunând participarea Italiei, în cel de-al doilea război mondial, alături de Germania.
Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como) a fost conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943. A creat un stat fascist utilizând propaganda și teroarea de stat. Folosindu-și carisma, controlul total al mediei și intimidarea rivalilor politici, a ruinat sistemul democratic de guvernare existent. Intrarea sa în cel de-al Doilea Război Mondial alături de Germania lui Adolf Hitler a făcut din Italia o țintă pentru atacurile Aliaților, ceea ce a dus în final la căderea dictaturii fasciste mussoliniene și moartea lui. În noiembrie 2004 a fost votat al 34-lea mare italian într-un sondaj de opinie TV.
23 februarie 1929 – Sa nascut Alexei al II-lea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse; (d. 05.12.2008).
Alexei al II-lea, născut Alexei Mihailovici Rüdiger, (n. 23 februarie 1929, Tallinn, Estonia – d. 5 decembrie 2008, Moscova) a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse din 10 iunie 1990 până la moarte.
23 februarie 1929 – Au incep şi în România concursurile de frumuseţe. Magda Demetrescu a fost aleasa „Miss România 1929”.
Liviu Rebreanu o descria astfel pe câştigătoarea concursului de Miss Romania : “Guriţa mică şi roşie ca o cireaşă coaptă, un corp minunat, sculptat parcă, în cea mai fină marmoră, un picioruş micuţ şi nervos, braţe pline, de o albeaţă strălucitoare, iată admirabilele elemente ce împodobesc pe aceea care va purta tricolorul frumuseţii române peste Ocean, la concursul internaţional din Galverston.”
Magda Demetrescu a participat din partea Romaniei la a 10-a ediție a Miss Univers, din 1929, de la Glaveston in Statele Unite. A fost prima ediție la care a participat și a ajuns în finală (câștigând și locul 6) o româncă. A primit un premiu de 100 $ și un ceas-brățară.
23 februarie 1932 – A avut loc Masacrul de la Pădurea Olănești
Masacrul de la Pădurea Olănești (cunoscut și ca Masacrul de pe Nistru) a avut loc la 23 februarie 1932, unde aproximativ 40 de români transnistreni au fost uciși de către trupele sovietice când încercau să treacă granița din URSS în România. La ora 12 noaptea, în dreptul comunei Olăneşti, de pe malul sovietic unde era o pădure, se aude o canonadă prelungă de mitraliere şi bubuituri de grenadă.
Canonada durează vreo douăzeci de minute, după care încetează cu totul. După un timp pe malul românesc îşi face apariţia un grup de douăzeci de refugiaţi moldoveni îngroziţi, cu privirile rătăcite. Opt dintre ei sunt răniţi de gloanţe. Tremurând de spaimă, povestesc că au fost mai bine de şaizeci de români care au pornit spre malul Nistrului prin pădurea Olăneşti, dar au fost surprinşi de grănicerii sovietici şi agenţii GPU care au deschis focul fără somaţie.
Mai bine de patruzeci de români transnistreni din grupul lor au plătit cu viaţa încercarea lor de a trăi în libertate alături de fraţii lor din România. Nimeni nu era înarmat, doreau doar să fugă din „paradisul muncitorilor şi ţăranilor”, dar la ieşirea din pădurea de lângă Purcari, cerul s-a luminat de rachetele sovietice şi s-a dezlănţuit măcelul. Prinşi în focul mitralierelor care secerau vieţi omeneşti, supravieţuitorii au luat-o la fugă, urmăriţi de o unitate GPU care trăgea continuu după ei, fără să le pese de ţipetele victimelor, printre care erau femei şi copii.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
23 februarie 1934 – Leopold al III-lea devine rege al Belgiei,în urma morții tatălui său, regele Albert I , într-un accident în timp ce făcea alpinism.
Leopold al III-lea (3 moiembrie 1901 – 25 septembrie 1983), a fost rege al Belgiei din 1934 până în 1951, când a abdicat în favoarea fiului său Baudouin.
23 februarie 1937 – În România are loc remanierea guvernului Tătărăscu . Prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu preia funcția de ministru de interne, iar V.P. Sasu, ministrul Agriculturii, devine titular și al departemntului Justiției.
23 februarie 1942 – Se semnează la Washington convenţia dintre SUA şi Marea Britanie cu privire la acordarea ajutorului reciproc împotriva agresiunii tarilor Axei.
23 februarie 1944 - La ordinul lui Stalin a inceput deportarea cecenilor si ingusetilor.
Acuzati de colaborare cu Germania, cecenii au fost deportaţi în masă la ordinul liderului sovietic. In zorii zilei, 300 000 de oameni au fost deportati in Kârgâzstan şi Kazahstan.În câteva zile mai mult de 500 000 vor avea aceeaşi soartă. Mii dintre ei mor de foame si frig, sau sufocati în camioanele si vagoanele de vite in care au fost inghesuiti, pentru a fi transportati în lagărele de muncă.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
23 februarie 1945 – Batalia dintre americani si japonezi de la Iwo Jima, se incheie cu victoria americanilor. O fotografie celebra care ii infatiseaza pe puşcaşii marini americani inaltand drapelul victoriei.Foto Joe Rosenthal.
23 februarie 1945 – Trupele germane din Poznan (Polonia) capituleaza in fata trupelor sovietice si poloneze.
23 februarie 1945 – Dupa 20 de zile de lupte de strada,americanii zdrobesc rezistenta japoneza din Manila (Filipine).
23 februarie 1946 – Generalul japonez Tomoyuki Yamashita a fost condamnat la moarte si executat pentru crime de razboi. General Tomoyuki Yamashita, născut la 8 noiembrie 1885, a fost executat la 23 februarie 1946 prin spânzurare. Este celebru pentru că a cucerit coloniile britanice de Malaya şi Singapore, ceea ce i-a adus porecla de Tigrul din Malaya.
23 februarie 1949 – Decret al guvernului comunist privind aprobarea statutului organizării şi funcţionării Bisericii Ortodoxe Române.
23 februarie 1954 – S-a născut Viktor Iuşcenko, politician ucrainean, fost presedinte al Ucrainei.
Viktor Andriiovici Iușcenko (n. 23 februarie 1954, Corușivka, regiunea Sumî, Ucraina) este un politician ucrainean. El este conducător al grupului de opoziție Ucraina Noastră și fost președinte al țării.
23 februarie 1955 – A murit Paul Claudel, poet, dramaturg şi diplomat francez, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai curentului şi grupării Renouveau catholique (“Oraşul”, “Cele cinci mari ode”, “Pâine amară”, “Povestea lui Tobi şi a Sarei”); (n.06.08.1868).
Paul Claudel (n. 6 august 1868, Villeneuve-sur-Fère-en-Tardenois, Aisne — d. 23 februarie 1955, Paris) a fost un poet, dramaturg și eseist francez. Membru al Academiei Franceze, din 1946.
23 februarie 1956 – Liderul sovietic Nikita Hruşciov denunţă cultul personalităţii şi crimele lui Stalin.
23 februarie 1960 – S-a născut Naruhito, Prinţul Moştenitor al Tronului Japoniei.
Naruhito, Prinț Moștenitor al Japoniei (n. 23 februarie 1960) este cel mai mare fiu al împăratul Akihito și al împărătesei Michiko. Prințul este moștenitorul tronului Japoniei.
23 februarie 1965 – A murit Stan Laurel, actor american, pe numele său adevarat Arthur Stanley Jefferson. A format împreună cu Oliver Hardy un cuplu comic de neuitat, “Stan şi Bran”; (n.16.06.1890).
Stan Laurel (born Stanley Arthur Jefferson; 16 June 1890 – 23 February 1965) celebru actor comic, jumatatea cuplului „Stan si Bran”.
23 februarie 1970 – Este Ziua nationala a republicii Guyana
23 februarie 1983 - S-a născut Emily Blunt, actriță britanică
Emily Blunt, pe numele său adevărat Emily Olivia Leah Blunt este o actriță din Marea Britanie, născută pe 23 februarie 1983. Este cunoscută în special pentru rolul din filmul My summer of love (2004), pentru care critica de specialitate a apreciat-o și a intrat în atenția publicului. Pentru rolul din filmul Diavolul se îmbracă de la Prada (2006) a fost nominalizată la Premiile Globul de Aur și BAFTA. A jucat atât în producții americane cât și în unele englezești. În anul 2007 a cîștigat Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în miniseria de televiziune Gideon’s Daughter – in imagine, Emily Blunt în februarie 2007.
23 februarie 1986 - S-a născut Skylar Grey, cântăreață americană
23 februarie 1992 - Crin Halaicu a fost ales primarul municipiului Bucuresti.
Primar general al Capitalei a devenit Crin Halaicu, cu 55,88% dintre voturile valabil exprimate, (față de contracandidatul său, Cazimir Ionescu — 44,12%), primarul sectorului 1 a devenit Flor Pomponiu (PNL — 57,31%), iar primarul sectorului 2, Paul Popovăț (PAC — 58,36%). Primăria sectorului 3 i-a revenit lui Constantin Tutunaru, (PNȚCD — 56,28%), cea a sectorului 4, lui Eugen Bujoreanu (PSDR — 54,26%), în timp ce la sectorul 5 primar a devenit Nicolae Bâzoi (PNL — 52,69%), iar la sectorul 6 — Nicolae Vrăbiescu (PNȚCD — 56,61%). La Timișoara, candidatul Convenției, Viorel Oancea, fusese ales primar încă de la primul tur de scrutin din 9 februarie, iar la Brașov, Adrian Moruzzi, membru al aceleiași alianțe, a învins cu 53,7% din voturi în cel de-al doilea tur.
cititi mai mult pe: agerpres.ro
23 februarie 1993 - Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center“, cartierul Manhatan. S-a soldat cu 6 morți și peste 1.000 de răniți.
23 februarie 1997 - Un incendiu s-a declanșat la stația spațială rusă, Mir.
23 februarie 1999 - Se încheie Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială” pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului de către cele două părți. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie – 23 februarie 1999).
23 februarie 1999 – A murit compozitorul roman George Gigoriu.
George Grigoriu (n. 8 aprilie 1927, Brăila, – d. 23 februarie 1999, București) a fost un compozitor român.
23 februarie 2014 – A avut loc ceremonia de inchidere a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, in Rusia.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com