Evenimentele Zilei de 15 decembrie în Istorie: 15 decembrie 1860 – Alipirea Banatului la Ungaria; 15 decembrie 1965 – Gemini 6 și Gemini 7 au realizat prima întâlnire în spațiu; 15 decembrie 1970 – Venera 7 a efectuat prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus; 15 decembrie 1989 – La Timişoara au izbucnit primele manifestaţii anti-regim
Rendezvous of Gemini 6 and 7, December 1965
foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
15 decembrie este a 349-a zi a calendarului gregorian și a 350-a zi în anii bisecți.
Sărbătorile Zilei de 15 decembrie
15 decembrie - (BOR) Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, episcopul Iliriei şi Sfânta Mucenică Antia, mama sa; Sfânta Mucenică Suzana
Sfântul Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, şi Sfânta Mucenică Antia, mama sa. Sfântul Mucenic Elefterie a trăit în timpul împăratului Adrian (117-138) şi era din Roma cea Veche. Biserica Ortodoxă ii prăznuiește în ziua de 15 decembrie.
15 decembrie - (BRU) Sf. Eleuteriu, episcop, martir († secolul al II-lea)
15 decembrie - (BRC) Sf. Silvia, fecioară
15 decembrie – Ziua Cercului Militar Naţional
Cercul Militar Naţional este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti, având practic vârsta independenţei ţării. Şi asta pentru că la 15 decembrie 1876, în ajunul războiului pentru independenţă din 1877-1878, în plină criză orientală, care avea să aducă schimbări majore în configuraţia sud-estului European, adunarea generală a ofiţerilor din Bucureşti, cea mai mare din ţară, a hotărât adoptarea statutelor ceea ce semnifică actul de naştere al Cercului Militar Naţional.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Astăzi in istorie pentru 15 decembrie
15 decembrie 37 - S-a născut Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), împărat roman între anii 54-68 d.Hr.
Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (n. 15 decembrie 37 – d. 9 iunie 68), al cincilea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene. Nero a rămas în istorie pentru cruzimea de care a dat dovadă si este banuit ca ar fi provocat, în anul 64, vestitul incendiu al Romei de care i-a făcut răspunzători pe creştini împotriva cărora a declanşat prima persecuţie din istoria Romei.
Era bănuit ca si-ar fi violat mama. Nero face parte din acei împărați care au fost foarte aspru judecați în literatura antică. Doar în Grecia au existat voci preocupate de o imagine diferită; astfel, pentru Pausanias, Nero era un exemplu pentru justețea afirmației lui Platon, conform căreia marea nedreptate “nu pornește de la oameni obișnuiți, ci dintr-un suflet nobil corupt printr-o educație greșită”. S-a sinucis in ziua de 9 iunie 68.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
15 decembrie 130 - S-a nascut la Roma, imparatul Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus ( d. 169), cunoscut simplu ca Lucius Verus. A domnit împreună cu Marcus Aurelius între anii 161 si 169 cand murit de ciumă, în timpul războiului cu marcomanii pe Dunare.
Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus (n. 15 decembrie 130, Roma – d. 169).
15 decembrie 533 - Generalul bizantin Belisarius infrange oastea vandalilor comandata de regele Gelimer, in bătălia de la Ticameron. Razboaiele Imperiului Roman de Rasarit (numit mai tarziu Imperiul Bizantin) cu vandalii s-au desfasurat in anii 533-534 si s-a incheiat prin anexarea regatului vandalilor de catre romani.
15 decembrie 687 - Sf. Sergiu I a fost ales Papă.
Papa Sergiu I (n. 650, la Palermo; + 8 septembrie 701) a fost un papă al Romei. A ajuns în această funcție probabil pe data de 15 decembrie 687. După decesul papei Conon doi candidați, arhidiaconul Paschali și arhipreotul Teodor al II-lea s-au certat pentru episcopatul Romei, insă poporul roman ca și clerul simplu l-au ales pe Sergiu.
Papa Sergiu a intrat în conflict cu împăratul Bizantului Iustinian al II-lea , cand a refuzat să semneze actele Conciliului „Quinisext”. Din chestiunile de conflict au făcut parte și mult discutata egalitate protocolară a Patriarhului de la Constantinopol cu Papa de la Roma, precum și interzicerea de a se ține post în zilele de sâmbătă și înfățișarea lui iisus ca Agnus Dei.
Incercarile împăratului Iustinian al II-lea de a-l aresta pe papă și de a-l transporta la Constantinopol, au eșuat datorită rezistenței milițiilor cetățenilor din Roma și a exarhului de la Ravenna. Papa Sergiu a întreprins multe călătorii, sfințind mai multe biserici noi, a îmbogățit slujba liturghiei, adăugând de pildă cântarea Agnus Dei la aceasta. Biserica Catolică îl sărbătorește pe 8 septembrie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
15 decembrie 1025 - A murit imparatul bizantin Vasile al II-lea; (n. 958).
Vasile al II-lea Bulgaroctonul, „omorâtorul de bulgari”, (n. 958 – d. 1025) a fost un împărat bizantin din dinastia macedoneană. Obiectivul lui era refacerea marelui Imperiu Bizantin. Consolidează cuceririle predecesorilor săi în Siria împotriva fatimizilor și se confruntă cu Țaratul Bulgar condus de Samuil în lupte care durează mai multe decenii, 991–1014.
În 1014, îi înfrânge pe bulgari în regiunea Struma. După bătălie orbește 14.000 de prizonieri bulgari, iar unui bulgar din 100 i se lasă un singur ochi, pentru a-i conduce pe ceilalți înapoi la Samuil.
15 decembrie 1072 - A murit sultanul turc Alp Arslan; (n. 1029).
Alp Arslan (n. 1029 – d. 15 decembrie 1072, Oxus, Turkmenistan) a fost al treilea sultan (din 27 aprilie 1064) al dinastiei Seljuq și stră-nepotul lui Seljuq, fondatorul dinastiei ce-i poartă numele. El a preluat numele de Muhammad bin Da’ud Chaghri atunci când a adoptat Islamul. Pentru priceperea sa militară, vitejia personală și abilitățile în luptă a obținut numele de familie Alp Arslan, care înseamnă Leu Războinic în turcă. Alp Arslan a condus turcii selgiucizi în victoria contra Imperiului Bizantin din 1071
15 decembrie 1467 - Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia.
În noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467 oastea lui Ștefan a atacat pe neașteptate orașul Baia, dând foc palisadelor din lemn ale orașului, ceea ce a luat prin surprindere armata regală, având loc crâncene lupte stradale de noapte, soldate cu mari pierderi omenești pe ambele părți. Grigore Ureche, autorul letopisețului Țării Moldovei relatează că incendiul pus noaptea de moldoveni a creat o mare învălmășeală, în care au fost tăiați cu săbiile aproape jumătate din soldații regelui Matia. El însuși ar fi fost rănit cu trei săgeți și cu o lovitură de lance, ceea ce a determinat transportarea sa în mare grabă spre Ungaria.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
15 decembrie 1675 - A murit pictorul olandez Johannes Vermeer, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc din secolul al XVII–lea, ale cărui lucrări se disting prin claritatea culorilor şi prin esenţializarea compoziţiei; (n.31.10.1632).
Johannes Vermeer, cunoscut mai ales ca Jan Vermeer van Delft (botezat 31 octombrie, 1632, Delft, Țările de Jos, d. 15 decembrie 1675, Delft, Țările de Jos), pictor olandez, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc. Mult timp ignorat, Vermeer se bucură astăzi de mare popularitate.
Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri. Cele mai multe reprezintă scene de fiecare zi sau alegorii .
15 decembrie 1802 - S-a nascut Janos Bolyai, matematician maghiar nascut in localitatea Cluj-Napoca. Si-a urmat tatal pe plan profesional, Farkas Bolyai – de asemenea un reputat matematician, in ciuda faptului ca in tinerete a lucrat ca inginer militar.
János Bolyai (n. 15 decembrie 1802, Cluj, Comitatul Cluj – d. 27 ianuarie 1860, Târgu Mureș, Scaunul Mureșului), matematician maghiar din Transilvania, fiul matematicianului Farkas Bolyai. A scris lucrări fundamentale în geometria neeuclidiană. A surprins prin faptul ca inca dinainte de a merge la scoala facea calcule matematice complicate.
Dupa ce a absolvit Academia Tehnica Militara din Viena a fost detasat la garnizoana din Timisoara ca ofiter-tehnic si a inceput sa se ocupe tot mai mult timp cu studiul matematicii. Spre sfarsitul anului 1823 a reusit sa descopere formula geometriei neeuclidiene pe care el a caracterizat-o intr-o scrisoare adresata tatalui drept o “lume noua”, creata “din nimic”.
In alt capat al lumii, un alt matematician, rusul Nikolai Lobacevski, a definit si el o teorie similara, astfel incat aceasta a intrat in istorie cu numele de Geometria Lobacevski-Bolyai. Studiul tanarului matematician maghiar a fost publicat, ca anexa, intr-o carte scrisa de tatal sau si a fost extrem de apreciata. Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si-a luat numele si dupa el. Matematicianul s-a stins din viata pe 27 ianuarie 1860, in Tirgu Mures.
15 decembrie 1832 - S-a nascut Gustave Eiffel, inginer și arhitect francez , proiectant al celebrului Turnul Eiffel din Paris; (d. 1923).
Alexandre Gustave Eiffel (n. 15 decembrie 1832, Dijon – d. 27 decembrie 1923, Paris), inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel care îi poartă numele.
15 decembrie 1840 - Rămășițele pământești ale lui Napoleon I, au fost aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris.
15 decembrie 1852 - S-a nascut Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel; (d. 1908).
Antoine Henri Becquerel (n. 15 decembrie 1852, Paris — d. 25 august 1908, Le Croisic, Loire-Atlantique), fizician francez, laureat al Premiului Nobel în domeniul fizicii, în anul 1903, ca urmare a descoperirii fenomenului de radioactivitate spontană.
15 decembrie 1857 - S-a nascut Julius Popper, inginer, cartograf și explorator român de etnie evreiască. (d. 1893)
Julius Popper (n. 15 decembrie 1857, București – d. 5 iunie 1893, Buenos Aires), inginer, cartograf și explorator român de etnie evreiască. Pentru activitățile sale de exploatări aurifere, cartografiere, colonizare și organizare civică a Țării de Foc, determinante pentru definitivarea situației geo-politice până în prezent, a fost supranumit „Conchistadorul român al Patagoniei”
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
15 decembrie 1859 - S-a nascut Lejzer Ludwik Zamenhof, supranumit ”Doktoro Esperanto”, medic şi lingvist polonez.
Ludovic Lazar Zamenhof (Ludovic Lazarus, Ludwik Lejzer, Ludwik Łazarz) (Białystok n. 15 decembrie 1859 – Varșovia d. 14 aprilie 1917), polonez de origine evreiasca nascut în Rusia țaristă, a fost oftalmolog, filolog. Este recunoscut drept creatorul limbii esperanto,o limbă artificială, bazată pe o gramatică schematizată şi pe un vocabular împrumutat din cele mai răspîndite limbi europene, inventată cu scopul de a deveni limbă internaţională. În 1887, a publicat (în limba rusă), sub numele de Doktoro Esperanto, volumul ”Limba internaţională. Prefaţă şi manual complet”;(d.14.04.1917).
15 decembrie 1860 - Impăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăşte alipirea Banatului la Ungaria, fără a ţine seama de cererea românilor bănăţeni de a înfiinţa în Banat un “Căpitănat român“.
15 decembrie 1868 - A avut loc concertul inaugural al “Societăţii filarmonice române” din Bucureşti, sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy. Filarmonica „George Enescu” este o instituție muzicală reprezentativă a României.
Fondată în anul 1868, „Societatea Filarmonică Română”, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale și popularizării capodoperelor muzicii clasice. Sub bagheta inițiatorului său, „Societatea Filarmonică Română” a organizat primul concert în luna decembrie a aceluiași an.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 1876 - A luat ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național; Construcția Palatul Cercului Militar Național, sediu de astăzi al instituției, a început în anul 1911 și s-a încheiat în 1923.
Cercul Militar Naţional este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti, având practic vârsta independenţei ţării. Şi asta pentru că la 15 decembrie 1876, în ajunul războiului pentru independenţă din 1877-1878, în plină criză orientală, care avea să aducă schimbări majore în configuraţia sud-estului European, adunarea generală a ofiţerilor din Bucureşti, cea mai mare din ţară, a hotărât adoptarea statutelor ceea ce semnifică actul de naştere al Cercului Militar Naţional.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
15 decembrie 1885 - A aprut la București revista modernistă “Analele literare”, editată de Mircea C. Demetrescu (până 1888).
15 decembrie 1885 - A murit regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei; (n. 29.10.1816) .
15 decembrie 1887 - S-a nascut Adolf de Herz, dramaturg, membru fondator al Societăţii Scriitorilor Români; (d.9.03.1936). Ca scriitor, a abordat mai toate genurile literare: poezii, piese teatru, gazetărie, cronici dramatice, librete de operetă, texte de revistă,traduceri.A editat cotidianul teatral Scena. Între 1930 – 1935 s-a aflat la conducerea Teatrului Naţional din Craiova. Depune eforturi pentru clădirea unui nou teatru.
15 decembrie 1887 - A aparut, lunar, la Bucureşti, România, “Revista nouă” condusă de Bogdan Petriceicu-Haşdeu, iar redactori au fost, printre alții, Alexandru Vlahuță și Delavrancea. Revista a fost editată pînă în septembrie 1895.
15 decembrie 1887 - S-a născut Cella Delavrancea, distins om de cultură, pianistă, prozatoare, fiica scriitorului Barbu Stefanescu Delavrancea (scrieri “O vară ciudată”, “Dintr-un secol de viaţă”); (m. 9 august 1991).
Cella Delavrancea (n. 15 decembrie 1887 – d. 9 august 1991) pianistă, scriitoare și profesoară română de pian, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, soră a arhitectei Henrieta Delavrancea, a Niculinei Delavrancea și a lui “Bebs” Delavrancea, membră a cenaclului lui Eugen Lovinescu.
15 decembrie 1914 - S-a născut Gheorghe Dumitrescu, compozitor, dramaturg, reprezentant al “realismului socialist” in muzica; (opere: “Răscoala”, “Tudor Vladimirescu”, muzică simfonică, vocală); (m. 20 februarie 1996).
15 decembrie 1914 - S-a născut la Cernauti, Ion Bostan, unul dintre cei mai importanţi regizori români de film documentar (“Aur de Voroneţ”, “Impresii din Deltă”); (m. 29 mai 1992).
15 decembrie 1914 - In timpul Primului Razboi Mondial, armata sarba alunga trupele austro-ungare invadatoare din Belgrad.Capitala Serbiei, Belgrad, fusese cucerita de armata austro- ungara comandata de generalul Oskar Potiorek pe 30 noiembrie. Pe 15 decembrie orasul a fost recâștigat de trupele sârbe conduse de mareșalul Radomir Putnik, dar după o luptă îndelungată, în care a fost distrusă o mare parte a orașului, între 6 si 9 octombrie 1915 Belgradul a căzut din nou sub ocupația trupelor germane și austro-ungare comandate de mareșalul August von Mackensen, fiind eliberat de trupele sârbe și franceze pe 5 noiembrie 1918.
15 decembrie 1914 - O explozie de gaz la mina Mitsubishi Hōjō din Kyushu, Japonia, a ucis 687 de oameni.
15 decembrie 1917 - Primul Razboi Mondial – S-a incheie un armistiţiu între noul guvern bolşevic rus şi Puterile Centrale.
15 decembrie 1919 - La Bălţi in Basarabia, România, apare revista bilunară “Uniunea literară“.
15 decembrie 1926 - S-a nascut Mircea Olteanu, unul dintre primii chirurgi oftalmologi din lume care a operat sub anestezie generală nou născuţi sub două săptămâni; lui i se datorează înfiinţarea, în România, a unui centru de transplant de cornee, în care s–au realizat peste 3 500 de astfel de operaţii.
15 decembrie 1938 - Memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu Mare, Maramureș), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici și încă 48 de fruntași ai PNȚ, este prezentat regelui Carol al II–lea. În document se cerea “o schimbare de regim radicală” și respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia din 1918.
15 decembrie 1939 - Debutul poetului Geo Dumitrescu în revista “Cadran” (nr. 4) cu poezia “Cântec”, sub pseudonimul Vladimir Ierunca.
15 decembrie 1939 - La Atlanta , in statul american Georgia a avut loc premiera filmului “Pe aripile vantului”, unul dintre marile filme ale cinematografiei mondiale, realizat de regizorul Victor Fleming, avându–i ca protagoniști pe Vivien Leigh si Clark Gable.
15 decembrie 1944 - Reapare la Bucureşti, zilnic, ultima serie a revistei „Bilete de papagal”, director Tudor Arghezi (16 dec. 1944 – 12 feb. 1945).
Bilete de papagal a fost un ziar scos în 2 februarie 1928 de Tudor Arghezi, deschis, în special, tuturor scriitorilor consacrați, dar și tinerelor talente. Ziarul era de foarte mici dimensiuni, fiind publicat în 4 pagini cu dimensiunile de 32×12 cm. Primele numere ale Biletelor de papagal au fost tipărite în tipografia instalată în curtea casei lui Tudor Arghezi, pe locul căreia se află în prezent Casa memorială Tudor Arghezi.
(…) Sâmbătă 16 decembrie 1944, Tudor Arghezi a scos ultima serie (a patra) a publicației Bilete de papagal în format de ziar, din care au apărut 48 de numere, până joi 15 februarie 1945. În revistă au debutat o serie de poeți și scriitori, ca Virgil Teodorescu (1928), Aurel Baranga, Constantin Nisipeanu (1928), Virgil Gheorghiu, Geo Bogza, Ion Biberi, Cella Delavrancea, Laurențiu Fulga (1937), Maria Banuș (1928), Emil Botta (1929),
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 1945 - Generalul Douglas MacArthur emite în calitate de comandant suprem al Forțelor Aliate în Pacific, un ordin prin care shintoismul nu mai este religie de stat în Japonia.
Douglas MacArthur (n. 26 ianuarie 1880 – d. 5 aprilie 1964 ), general american și mareșal al Armatei Filipineze, care a avut o carieră lungă, începând cu campania SUA în Mexic și terminându-se în Războiul din Coreea.
15 decembrie 1947 - S-a născut George Mihail Pruteanu, lingvist, om de televiziune, jurnalist, critic literar, traducător şi politician (m. 27 martie 2008).
George-Mihail Pruteanu (n. 15 decembrie 1947, Bucureşti – d. 27 martie 2008, Bucureşti) a fost un politician şi filolog român. (…) Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca “Legea Pruteanu“, care cerea ca toate textele publice (inclusiv reclamele) în limbi străine să conțină și traducerea în română.
Legea a fost promulgată de președintele Ion Iliescu și adoptată de parlament în 2004 într-o variantă modificată, care nu conține sancțiunile prevăzute în proiectul inițial (Legea 500/2004). Pruteanu a criticat industria mediatică de divertisment din România, în special referitor la programele de calitate scăzută și la manele, pe care el le-a numit “un gunoi”.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 1948 - A fost înființată Opera Maghiară de Stat din Cluj.
15 decembrie 1948 - S-a nascut prozatorul si publicistul roman Cornel Nistorescu.
15 decembrie 1949 - S-a nascut actorul american Don Johnson.
15 decembrie 1951 - S-a nascut Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupurilor „Song”, „Minisong” (d. 1993).
15 decembrie 1958 - A încetat din viaţă fizicianul atomist Wolfgang Pauli, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1945; (n. 25 aprilie 1900).
Wolfgang Ernst Pauli (n. 25 aprilie, 1900 — d. 15 decembrie, 1958) , fizician austriac care s-a remarcat prin teoria spinului, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1945.
15 decembrie 1961 - In Tel Aviv, Israel, a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi ofiterul nazist Adolf Eichmann, responsabil de producerea holocaustului. Eichmann, care s-a alaturat SS-ului in noiembrie 1932, a fost insarcinat de catre Adolf Hitler sa se ocupe de politicile de exterminare.
De altfel, dupa anexarea Austriei la Germania in 1938, ofiterul nazist a fost insarcinat sa “curete” orasul Viena de evrei, iar un an mai tarziu a avut o misiune similara in Praga. El a avansat ideea holocaustului ca “solutie finala la problema evreiasca” in luna ianuarie a anului 1942, la o intalnire cu Hermann Goering.
La scurt timp, ofiterul nazist a inceput sa se ocupe de identificarea si transportarea miilor de evrei de pe teritoriul Europei in lagarele de exterminare. Imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Eichmann a fost capturat de catre trupele americane, insa a reusit sa fuga din inchisoare in 1946.
El a ajuns in Orientul Mijlociu, iar de acolo s-a deplasat in Argentina, tara in care mai multi criminali de razboi nazisti si-au gasit refugiul datorita legilor privitoare la extradarea persoanelor date in urmarire. In 1957, un procuror german a aflat locul in care se afla Eichmann iar dupa trei ani agentii secreti ai Mossad-ului l-au localizat intr-o suburbie a orasului Buenos Aires.
Acesta se ascundea sub numele de Ricardo Klement. Pe 11 mai, agenti ai Mossad l-au capturat pe Eichmann, iar pe 20 mai acesta a fost scos din tara in secret pentru ca operatiunea nu era autorizata de catre autoritatile argentiniene. Procesul ofiterului nazist a inceput pe 11 aprilie 1961, iar sentinta a fost data pe 15 decembrie. Pe 31 mai 1962 Eichamann a fost spanzurat langa Tel Aviv, dupa care a fost incinerat si cenusa sa a fost aruncata in mare.
15 decembrie 1964 - Oficialităţile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag cu o frunză roşie de arţar in centru.
15 decembrie 1965 - Navetele spațiale americane Gemini 6 și Gemini 7 au realizat prima întâlnire în spațiu.
În 4 decembrie 1965, misiunea spaţială a SUA cu echipaj uman Geminii 7 era lansată în spaţiu pentru a studia efectul călătoriilor spaţiale lungi asupra organismului uman. Pe orbita terestră, Geminii 7 s-a întâlnit cu misunea spaţială Geminii 6A, realizând prima manevră de rendez-vous spaţial între două nave cu echipaj uman. Se pregătea zborul către Lună.
(…) În 4 decembrie 1965 la ora 19:30:03 UTC, Gemini 7 era lansată pentru a deveni nava ţintă de întâlnire, iar 11 zile mai târziu, când a fost lansată şi Gemini 6, cele două nave au zburat în formaţie timp de cinci ore.
Zborul Gemini 7 a durat 14 zile, iar cele 330 de ore petrecute în spaţiu a fost un test de rezistenţă pentru cei doi piloţi înghesuiţi în spaţiul îngust al cabinei, dar nu a avut efecte dăunatoare pe termen lung asupra celor doi astronauţi.
Gemini 12 a fost ultimul zbor din programul care a demonstrat că întâlnirile orbitale şi andocarile devenisera o rutina şi că oamenii puteau să iasă în spaţiul extraterestru, să lucreze şi să rămăna sănătoşi în spaţiu timp de săptămâni.
cititi mai mult pe stiri.tvr.ro
15 decembrie 1966 - A încetat din viaţă Walt Disney (Walter Elias), desenator, regizorul şi producătorul filmelor de desene animate “Mickey Mouse”, “Bambi”. A fost fondatorul unui vast imperiu comercial, creatorul parcului de distracţii “Disneyland”, inaugurat în 1955 (lăngă Los Angeles); ultimul parc de distracţii “Disneyland” a fost deschis la Paris, în 1992 Walt Disney (n. 5 decembrie 1901).
Walter Elias Disney (n. 5 decembrie, 1901 – d. 15 decembrie, 1966), regizor, producător, animator, scenarist și antreprenor american , câștigător de 22 de ori al premiilor Oscar.
15 decembrie 1968 - A murit Theofil Simenschy, filolog, eseist şi traducător (“Un dicţionar al înţelepciunii”, “La construction du verbe dans les langues indo-européennes”) ; (n.27.01.1892).
15 decembrie 1970 - Naveta spațială rusească Venera–7 a efectuat prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
15 decembrie 1973 - Asociaţia Americană de Psihiatrie elimina homosexualitatea din lista oficială a tulburărilor psihice.
15 decembrie 1973 – S-a nascut Constantin Popescu, scenarist, regizor şi producător la casa de producţie cinematografică „FILMEX”. În anul 2002 a debutat la editura Cartea Românească cu romanul „Mesteci şi respiri mai uşor…” (Premiul de debut „Radu G. Ţeposu” şi cel al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, precum şi premiul Prometheus al Fundaţiei Anonimul).
15 decembrie 1989 - La Timişoara au izbucnit primele manifestaţii anti-regim. Protestele au luat amploare şi, în termen de câteva zile, îmbracă forma unei revolte de masă. Forţele de ordine au intervenit brutal, deschizând focul asupra demonstranţilor.
La Timişoara, în Piaţa Maria, enoriaşi ai Bisericii Reformate protestează împotriva deciziei de evacuare din locuinţă şi parohie a pastorului László Tökés. Spre miezul nopţii, manifestanţii care protestau au fost împrăştiaţi de organele de Securitate. (www.rador.ro)
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
15 decembrie 1994 - A fost lansat lansat Netscape Navigator 1.0.
15 decembrie 1995 - La Conferința Uniunii Europene de la Madrid (Spania), șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită “EURO” și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia incepand cu data de 1 ianuarie 2002.
15 decembrie 1997 - A fost semnat Tratatul de la Bangkok prin care sud-estul Asiei devine o zona libera de arme nucleare.
15 decembrie 1999 - Germania a acceptat să plătească 10 milioane de mărci drept compensații persoanelor care au fost supuse la muncă forțată în timpul nazismului.
15 decembrie 2000 - A fost închisă definitiv centrala atomoelectrică rusă de la Cernobîl, Ucraina.
In ziua de 26 aprilie 1986, ora 01:23:58 am, la Centrala atomo-electrica de la Cernobâl , aflata la 200 km de Kiev, in Ucraina sovietica, a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria omenirii, atunci cand unul din cele patru reactoare ale centralei a explodat.
Vartejuri de foc si praf s-au ridicat la inaltimea de aproape doi kilometri in atmosfera, cu o puterea egala cu o suta de explozii atomice de la Hiroshima si Nagasaki luate impreuna, iar din reactorul afectat au fost aruncate pana la 1 miliard curie de energie radioactiva si aproximativ 156 tone de produse suprimate.
Norul radioactiv de la centrala a ajuns pana in Marea Britanie si Suedia. Se afirma ca efectele nu vor disparea nici in 300 de ani. Conducerea sovietica nu a recunoscut in primele zile dimensiunea si gravitatea accidentului si nu a ordonat evacuarea populatiei decat mai tarziu.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
15 decembrie 2001 - A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, închis în 1990 pentru consolidare.
Turnul înclinat din Pisa (în italiană Torre pendente di Pisa) este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia. Turnul a fost planificat ca o campanilă pentru Domul din Pisa.
După doisprezece ani de la punerea pietrei de temelie, la 9 august 1173, când construcția ajunsese la etajul al treilea, datorită proastei calități a solului, constituit din noroi argilos și nisip, turnul începea să se încline în direcția sud-est.
Timp de o sută de ani construcția a fost stopată. Următoarele patru etaje au fost construite oblic, pentru a compensa partea înclinată. După aceea, construcția a trebuit să fie întreruptă din nou, până în 1372, când turnul-clopotniță a fost finalizat.
Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990. În decembrie 2001 turnul a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani și a fost redeschis accesului publicului.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 2002 - Pentru prima dată, România a fost nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea secțiunii “Cel mai bun artist român”; câștigătoare a fost trupa “Animal X”.
Animal X a fost o trupă românească de muzică pop/dance, înființată în anul 1999. A fost prima trupă din țară care a fost premiată la MTV Europe Music Awards. Trupa a lansat 8 albume de studio și nenumărate hit-uri printre care: N-am crezut, Iubirea Mea, Pentru Ea, Fara Tine, Să pot ierta, Mai mult ca oricand, Baieți derbedei, Balada, Nisip purtat de vânt.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 2004 - Biroul Electoral Central a transmis Curţii Constituţionale, pentru validare, rezultatele centralizate în urma turului doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui României, care îl stabileau ca învingător pe Traian Băsescu, candidatul Alianţei D.A. PNL-PD.
Alegerile prezidențiale din România s-au desfășurat peparcursul a două scrutinuri. Primul scrutin a avut loc pe 28 noiembrie 2004. Al doilea tur de scrutin s-a desfășurat pe 12 decembrie, iar învingător a ieșit Traian Băsescu cu 51,23% din totalul voturilor exprimate, devansându-l pe contracandidatul său, Adrian Năstase (48,77%).
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 2008 - In urma alegerilor legislative din 2008, liderul PDL Emil Boc, a fost desemnat pentru postul de prim-ministru al guvernului României de preşedintele Traian Băsescu, în locul lui Theodor Stolojan, care a renunţat la această funcţie. A fost validat prin votul Parlamentului la 22 decembrie 2008.
La data de 10 decembrie 2008, Theodor Stolojan este nominalizat de președintele Traian Băsescu în funcția de prim ministru desemnat , acesta din urmă demarând negocierile pentru formarea unei coaliții parlamentare pentru susținerea guvernului. Sprijinul parlamentar este obținut formal în data de 14 decembrie 2008 când PD-L și alianța PSD+PC ajung la un acord de guvernare intitulat “Parteneriat Pentru România“. O zi mai târziu, după semnarea acordului, Theodor Stolojan își anunță demisia.
Pe 15 decembrie 2008, prim ministru desemnat devine Emil Boc, pe baza acordului deja semnat între PD-L si PSD+PC. La data de 18 decembrie 2008, premierul desemnat Emil Boc anunță componența noului cabinet. Noul guvern primește votul de învestitură din partea Parlamentului în data de 22 decembrie 2008.
Funcționarea guvernului Boc a fost defectuoasă de la început, distensiunile dintre membrii guvernului accentuându-se odată cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009. La 1 octombrie 2009 alianța PSD+PC părăsește guvernul Boc, miniștrii săi demisionând din guvern.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
15 decembrie 2008 - A decedat economistul american de origine română Anghel Rugină; (n. 1913).
Anghel Rugină (n. 24 mai 1913, Vizurești, județul Galați – d. 15 decembrie 2008, Boston, Statele Unite ale Americii) a fost un economist american de origine română, ales membru de onoare al Academiei Române (în 1990)
(…) După Revoluția din decembrie 1989, Anghel Rugină a revenit în România și a propus un plan de refacere și stabilizare economică, monetară și financiară pentru a realiza un “miracol economic“, pe care el îl credea posibil.
El propunea instaurarea unui sistem de economie socială liberă, cu o monedă de argint convertibilă în relațiile cu străinătatea și convertibilă în diferite produse naționale pe piața internă, care reprezenta, în opinia sa, calea de ieșire din criză și de renaștere economică a României.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com