Evenimentele Zilei de 27 februarie în Istorie: 27 februarie 1655 – Marea mișcare populară din Muntenia; 27 februarie 1938 – A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar

Carol al II-lea al României - foto preluat de pe historia.ro

Carol al II-lea al României (1893 – 1953)

foto preluat de pe historia.ro
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

27 februarie este a 58-a zi a calendarului gregorian.

 

Sărbătorile Zilei de 27 februarie

(BOR) Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

Sfântul Cuvios Mărturisitor Procopie.  Pomenirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 27 februarie - foto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Mărturisitor Procopie - foto: doxologia.ro

 

(BRU) Sf. Procopiu Decapolitul, († secolul al VIII-lea)

(BRC) Sf. Gabriel al Maicii Îndurerate, călugăr

 

Ziua Internațională a Ursului Polar

În fiecare an, la 27 februarie, în lume este marcată Ziua internaţională a ursului polar (International Polar Bear Day) sau Ziua ursului alb. Scopul principal al acestei zile este acela de a răspândi informații despre urșii polari și de a atrage atenția societăţii asupra necesității protejării lor.

În mod tradițional, în această zi, organizaţiile ecologiste şi de protecţie a mediului pregătesc diverse evenimente publice și activități educaționale. Informaţiile obţinute în ultimii ani arată că ursul polar (Ursus maritimus) a pornit pe calea evoluției în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani, strămoșul său fiind ursul brun.

Dar, spre deosebire de ruda sa brună, care trăieşte în mediul terestru, ursul polar s-a adaptat perfect mediului marin din Nordul Extrem, trăind printre gheţari. Ziua internaţională a ursului polar este marcată, în mod special, în cinci ţări, pe teritoriul cărora există populaţii de urs alb, respectiv Rusia, Norvegia, Canada, Groenlanda şi Statele Unite ale Americii (Alaska).

În luna mai 2008, SUA au introdus ursul polar în Cartea Roşie a speciilor aflate pe cale de dispariţie, iar Canada şi Rusia au acordat ursului alb statutul de „specie vulnerabilă”
articol preluat de pe www.rador.ro

 

Republica Dominicană – Ziua Națională. Independența față de Spania (1844).

 

Astăzi în istorie pentru 27 februarie

 

27 februarie 272 – S-a nascut imparatul roman Constantin cel Mare.

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 274 e.n., Niș, Serbia – d. 23 mai 337 e.n., Nicomedia, Turcia), cunoscut sub numele Constantin cel Mare sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324 el a condus ca împărat unic. Numele sale de referință sunt: Imperator Caesar Flauius Valerius Aurelius Constantinus Pius Felix Inuictus Augustus, Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus, Gothicus Maximus, Medicus Maximus, Britannicus Maximus, Arabicus Maximus, Adiabenicus Maximus, Persicus Maximus, Armeniacus Maximus, Carpicus Maximus. Este considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor sau „întocmai cu apostolii” - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Constantin cel Mare – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 274 e.n., Niș, Serbia – d. 23 mai 337 e.n., Nicomedia, Turcia), cunoscut sub numele Constantin cel Mare sau Constantin I, a fost Împărat Roman între 306 și 337. Din 324 el a condus ca împărat unic. Numele sale de referință sunt:

Imperator Caesar Flauius Valerius Aurelius Constantinus Pius Felix Inuictus Augustus, Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus, Gothicus Maximus, Medicus Maximus, Britannicus Maximus, Arabicus Maximus, Adiabenicus Maximus, Persicus Maximus, Armeniacus Maximus, Carpicus Maximus. Este considerat în ortodoxie ca având statut echivalent apostolilor sau „întocmai cu apostolii”

Constantine I crowned as a victorious general – 4th century cameo - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Constantine I crowned as a victorious general – 4th century cameo – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Constantin I a fost proclamat împărat roman în 306, de legiunile din Britania. A fost o figură dominantă a secolului al patrulea , in timpul domniei sale intarindu-se si raspandindu-se mult credinta crestina, pe care a legalizat-o prin Edictul de la Milan in anul 313 (Edictum Mediolanense), o scrisoare semnată de Licinius și Constantin care garanta toleranta religioasa in Imperiul Roman.

Licinius guverna partea de est a imperiului, iar Constantin conducea provinciile din vest. Cei doi s-au întâlnit în palatul imperial din Mediolanum ( Milano de azi), pentru a sărbători nunta lui Licinius cu sora lui Constantin I și aici au semnat textul scrisorii, care anula persecutarea crestinilor instituita in timpul lui Diocletianus.

Pentru a încuraja creştinii, a stabilit ca zi de odihnă duminica , a permis eliberarea sclavilor printr-o declaraţie în biserica (333), a permis Bisericii să primească moşteniri şi a acordat dreptul justiţiabililor de a alege între instanţa civilă şi medierea unui episcop. Tot Constantin a luat hotărârea de a restaura Bizantul și de a face din el capitala imperiului.

În noiembrie 324 a stabilit în mod oficial hotarele noului său oraș, mărind cam de 4 ori suprafața sa. Noul oraș a devenit un centru al creștinismului, reședința unui patriarh, comparabil ca dimensiuni cu Roma. “Noua Romă” care a luat numele de Constantinopol (orasul lui Constantin), a moștenit instituțiile politice ale vechii Rome, dar și tradiții culturale ale Răsăritului grec.

La sfarsitul domniei lui Constantin, orasul va numara deja mai multe zeci de mii de locuitori Constantin cel Mare murit la 22 mai 337.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 februarie 380 – Este emis de catre co- imparatii Theodosius I, Gratian, și Valentinian al II-lea, Edictul din Tesalonic prin care se oficializa crestinismul niceean in Imperiul Roman. Contrar tradiției, edictul a venit înainte ca Teodosie sa fi fost botezat de episcopul Acholius din Tesalonic.

De-a lungul secolelor, Panteonul roman fusese populat cu un mare numar de zei, pe lângă numărul de zeități pre-romane care au fost asimilate, în procesul de romanizare. Toate acestea au trebuit să fie acum abandonate iar populatia era obligata să îmbrățișeze religia monoteistea crestina si normele sale morale specifice.

Cu toate acestea , Teodosie i-a protejat pe cei care practicau clandestin păgânismul pentru a nu fi hărțuiti de creștini. La un an după promulgarea edictului de la Salonic, împăratul Teodosie a convocat Primul Sinod de la Constantinopol cu scopul de a reconcilia ortodoxia creștină cu adeptii de arianismului si pentru a reconfirma Crezul de la Niceea ca doctrina oficială a Bisericii.

 

27 februarie 425 – Împaratul bizantin Teodosius al II-lea fondeaza Universitatea din Constantinopol. Universitatea Imperiala din Constantinopol, a inclus școli de medicină, filosofie și drept. De asemenea cu timpul au fost deschise în oraș scoli economice, colegii, politehnici, biblioteci și academii de artă.

 

27 februarie 907 – Abaoji, o căpetenie a unui trib Khitai, este înscăunat ca împărat Taizu, fiind astfel fondata in nordul Chinei dinastia Liao. Abaoji si-a luat numele chinezesc Yi, a fost întronat ca împărat pe 29 februarie, 907 și a murit pe 6 septembrie 926. Sa născut pe 872 în sudul Mongoliei. Bunicul său a fost ucis într-un conflict între triburi, iar tatăl și unchii lui au fugit.

Yelü Abaoji a fost salvat de bunica lui, care l-a ascuns pentru a fi in siguranta. Dinastia Liao a fost o dinastie care a condus Manciuria, Mongolia și o parte din nordul Chinei între anii 907 – 1125. Ea a fost fondată de către tribul Yelu apartinand poporului Khitai. Imperiul Khitan a fost primul stat care a controlat toata Manciuria.

În 947 (sau în funcție de alte surse din 938), împăratul Yelu Ruǎn adoptat în mod oficial numele de “Liao” Împărăția lui Liao a fost distrusa de dinastia Jin în 1125 . Supraviețuitorii, conduși de Yelu Dashi, au fondat dinastia Liao de Vest 1125-lea – 1220 sau Kara Khitay, care a supraviețuit până la sosirea armatei lui Ginghis Han.

 

27 februarie 956 – A murit Teofilact Lekapenos (sau Lecapenus, n.917), Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului din 2 februarie 933, pana la moartea sa, timp de peste douăzeci și trei ani. Teofilact a fost cel mai tanar fiu al imparatului Romanos I Lecapenos si al Theodorei si a fost considerat destul de mare să-și îndeplinească îndatoririle sale de patriarh cand implinise doar șaisprezece ani. A fost al treilea patriarh al Constantinopolului fiul unui împărat și singurul care a devenit patriarh în timpul domniei tatălui său.

 

27 februarie 1470 – Ștefan cel Mare atacă și incendiază orașul Brăila în încercarea sa de a scoate de sub influența otomană Țara Romanească și de a-l îndepărta pe Radu cel Frumos de la tron.

 

27 februarie 1477 – Papa Sixt al IV-lea a aprobat printr- o bulă papală înființarea unei universități în Uppsala, Suedia. Este cea mai veche universitate din Scandinavia.

 

27 februarie 1510 – Afonso de Albuquerque ataca in Indiile Orientale, cetatea Goa (supranumita “orașul de aur”), marele port de pe coasta vestică a Indiei, pe care reușește să-l cucerească definitiv abia în cea de-a doua expediție (noiembrie 1510, cu 34 de corăbii), când a nimicit în câteva ore garnizoana de 9 000 de soldați și a ucis peste 6 000 de negustori arabi cu familiile, jefuind cumplit orașul.

 

27 februarie 1560 – Se semnează Tratatul de la Berwick dintre Anglia și nobilii scoțieni, in urma carusia sunt alungati francezii din Scoția.

 

27 februarie 1594 – Henric al IV-lea este încoronat rege al Franței.

Henric de Bourbon (franceză Henri IV; denumit și Henric cel Mare (Henri le Grand) iar în regiunea lui de baștină, Gasconia, unde era iubit, era numit și "regele nostru Henric" (13 decembrie 1553 – 14 mai 1610), a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610), primul rege din familia de Bourbon - foto: ro.wikipedia.org

Henric de Bourbon - foto: ro.wikipedia.org

Henric de Bourbon (franceză Henri IV; denumit și Henric cel Mare (Henri le Grand) iar în regiunea lui de baștină, Gasconia, unde era iubit, era numit și “regele nostru Henric” (13 decembrie 1553 – 14 mai 1610), a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610), primul rege din familia de Bourbon.

 

27 februarie 1617 – Suedia și Rusia încheie Tratatul de la Stolbovo punând capăt Războiului ingrian, care avea să închidă accesul Rusiei la Marea Baltică. Reprezentanții Suediei au intrat în negocieri cu ambiții foarte mari, cerand teritorii în vestul Rusiei, inclusiv importantul port Arkhangelsk din nord.

În acest moment, James I al Angliei si olandezii au trimis delegații pentru a media, dar mai ales pentru a se asigura Arkhangelsk nu va cădea în mâinile suedezilor, ceea ce ar fi făcut schimburile comerciale între Europa de Vest și Rusia mult mai dificile. Arkhangelskul a ramas teritoriu rusesc, fiind semnat acest Tratat, în parte diatorita eforturilor olandeze și engleze, dar mai ales pentru că Rusia a reușit în cele din urmă să se unească sub un singur țar, Michael Romanov.

 

27 februarie 1655 – A avut loc Marea mișcare populară din Muntenia. Răscoala din 1655 a avut loc în primăvara anului, ca reacție a mercenarilor seimenilor și dorobanților (majoritatea de origine sârbească), la intenția domnului Constantin Șerban de a-i concedia și expulza din țară. Revolta a cuprins inițial Bucureștiul, apoi toată țara.

În ultimele zile ale lui februarie (pe stil vechi) cete ale răsculaților au atacat casele boierești, jefuindu-le și omorându-i pe boieri, pe soțiile și pe copii acestora. În răscoală a murit boierul Papa Brâncoveanu, tatăl viitorului domn Constantin Brâncoveanu, fiul său putând fi salvat doar pentru că a fost substituit cu un copil de țigan. Principele Gheorghe Rákóczi al II-lea al Transilvaniei îi scria mamei sale:

voievodul din Țara Românească este la locul său, dar s-a făcut o nemaipomenită vărsare de sînge; dărăbanii seimeni nu s-au milostivit nici de boieroaicele însărcinate, nici de copiii nevinovați, au ucis nenumărați boieri; sărmanul domn Sava și Preda și-au răscumpărat viața cu mulți bani; i-au omorât fiul; i-a rămas un nepot de la fiu, în locul acestuia slujile au dat un copilaș de țigan, așa i-au scăpat viața; … mulți boieri au fugit încoace (în Transilvania, n.n.)” Rascoala a fost înăbușită cu greutate de domnul Constantin Șerban.

 

27 februarie 1711 – S-a născut la Constantinopol, Constantin Mavrocordat, domnitor al Țării Românești și al Moldovei; (d. 1769).

Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 - octombrie 1730; 24 octombrie 1731 - 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 - septembrie 1741; iulie 1744 - aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 - 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 - martie 1763 și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 - 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 - 29 iunie 1743; aprilie 1748 - 31 august 1749 și 29 iunie 1769 - 23 noiembrie 1769 - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Mavrocordat - foto: ro.wikipedia.org

Constantin Mavrocordat (n. 27 februarie 1711, Constantinopol – d. 23 noiembrie 1769, Iași) a fost domn al țărilor române. În Țara Românească a domnit de șase ori: septembrie 1730 – octombrie 1730; 24 octombrie 1731 – 16 aprilie 1733; 27 noiembrie 1735 – septembrie 1741; iulie 1744 – aprilie 1748; c. 20 februarie 1756 – 7 septembrie 1758 și 11 iunie 1761 – martie 1763

și în Moldova de patru ori: 16 aprilie 1733 – 26 noiembrie 1735; septembrie 1741 – 29 iunie 1743; aprilie 1748 – 31 august 1749 și 29 iunie 1769 – 23 noiembrie 1769. A fost un om învățat, pătruns de ideile filozofice și reformatoare ale secolului al XVIII-lea. El este domnitorul care a suprimat iobagia în țările române: mai întâi rumânia în Țara Românească (1746), apoi vecinia în Moldova (1749).

S-a îngrijit și de cele câteva școli existente, de cultura preoților, cărora le cerea să știe carte românească. A pus să se tipărească și cărți bisericești în românește. În 1769, în timpul ultimei domnii (în Moldova), pe când Rusia se afla in razboi cu Turcia,, Constantin Mavrocordat a cazut prizonier și a fost ucis de un soldat rus.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

27 februarie 1807 – S-a născut poetul american Henry Wadsworth Longfellow.

Henry Wadsworth Longfellow

Henry Wadsworth Longfellow a fost autorul unor poezii foarte populare în Statele Unite pana in zilele noastre (Cântecul Hiawatha sau Evangeline). El a petrecut cea mai mare din viaţa sa în Cambridge, în apropiere de Universitatea Harvard. Longfellow este, probabil, poetul cel mai iubit în America.A murit pe 24 martie 1882.

 

27 februarie 1844 – Republica Dominicană își câștigă independența față de Haiti.

locator map of Dominican Republic

Este situata pe insula numită imediat după descoperirea sa de către Cristofor Columb La Española ( Mica Spanie) si are capitala la Santo Domingo, ocupand două treimi din suprafața Insulei numita acum Hispaniola, a doua insulă ca mărime din Arhipelagul Antilelor Mari. Capitala Republicii Dominicane, este cel mai mare oraș al țării și cel mai vechi oraș din Lumea Noua.

 

27 februarie 1849 – Armata revoluționară maghiară, condusă de generalul Iosif Bem, ocupă Sibiul. Comitetul national roman se refugiaza in Muntenia.

Fișier:Józef Bem 111.JPG

Foto: Generalul maghiar de origine poloneza, Iosif Bem

 

27 februarie 1861 – Trupele tariste deschid focul asupra unei mulțimi din Varșovia care demonstra împotriva ocupației ruse in Polonia, ucigand cinci protestatari.

 

27 februarie 1866 – A apărut, la București, revista “Sarsailă” (până la 18 mai 1866), condusă de N.T. Orășanu; a continuat revista “Nichipercea”, căreia i-a preluat și numărătoarea anilor și a numerelor de apariție.

 

27 februarie 1872 – S-a nascut omul politic român Alexandru Vaida-Voievod; (d. 1950).

Alexandru Vaida Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna — d. 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Vaida Voevod – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandru Vaida-Voevod (n. 27 februarie 1872, Olpret, azi Bobâlna – d. 19 martie 1950, Sibiu), a fost un om politic, medic, publicist, unul dintre liderii marcanți ai Partidului Național Român din Transilvania, apoi al Partidului Național Țărănesc.

Vaida-Voevod a debutat politic în anturajul arhiducelui Franz Ferdinand, ca susținător al drepturilor românilor transilvăneni. După Unirea Transilvaniei cu România și fuziunea naționalilor transilvăneni cu țărăniștii din Vechiul Regat, s-a numărat printre liderii marcanți ai noului Partid Național Țărănesc.

În activitatea politică, Alexandru Vaida-Voevod a ocupat timp de trei mandate funcția de premier al României, remarcându-se de asemenea la conducerea Ministerului de Interne și a Ministerului de Externe. A sprijinit regimul autoritar al regelui Carol al II-lea, motiv pentru care i-a părăsit pe național-țărăniști și a întemeiat propriul partid.

După instaurarea monarhiei autoritare a fost numit consilier regal, iar șeful statului l-a folosit pentru a-și justifica regimul, mizând pe credibilitatea unor politicieni cu experiență, care erau fideli monarhiei. În 24 martie 1945 a fost arestat de autoritățile comuniste și anchetat de temutul ofițer de securitate Gheorghe Crăciun. În 1946 a fost pus în arest la domiciliu, la Sibiu, unde și-a petrecut restul vieții, până la moartea sa în 1950, la vârsta de 78 de ani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 februarie 1879 – Descoperirea zaharinei. Constantin Fahlberg (n. 22 decembrie 1850 in Rusia- d.15 august 1910 in Germania). Cercetatorul american Constantin Fahlberg a descoperit indulcitorul artificial zaharina, în anul anul 1879, pe când lucra la John Hopkins University din Baltimore, SUA și încerca să creeze o vopsea nouă utilizând derivați pe bază de carbune.

El a descoperit accidental gustul dulce al zaharinei, când, după o zi de muncă, a mâncat fără să se spele pe mâini. A doua zi s-a întors în laborator și a început să guste diferiți compuși rezultați din experiențele sale, până a descoperit substanța cu gust dulce care a fost numita zaharina De la începutul secolului, acesta este utilizata în scop comercial pentru a îndulci alimente şi băuturi. Zaharina este de aproximativ 450 de ori mai dulce decât zahărul şi nu contine calorii.

 

27 februarie 1882 – La Gimnaziul român din Brașov, are loc spectacolul primei operete românești: “Crai nou”, de Ciprian Porumbescu. (27 februarie/11 martie).

 

27 februarie 1887 – A murit Alexandr Porfirievici Borodin, compozitor rus (n. 1833).

Alexandr Porfirievici Borodin (n. 12 noiembrie 1833 – d. 27 februarie 1887) a fost un compozitor, chimist şi medic rus de origine georgiană - (Alexander Borodin in 1865) foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexander Borodin in 1865 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Alexandr Porfirievici Borodin (n. 12 noiembrie 1833 – d. 27 februarie 1887) a fost un compozitor, chimist şi medic rus de origine georgiană. Alături de Balakirev, Rimski-Korsakov, Musorgski şi Cui, Borodin a făcut parte, din aşa-numitul “Grup al celor Cinci“, care a stat la bazele şcolii muzicale naţionale ruse, din cea de-a doua jumătate a secolului XIX. Este cunoscut în special pentru simfoniile sale, cele două cvartete de coarde, poemul simfonic Stepele din Asia Centrală şi opera Cneazul Igor.

A fost un militant pentru drepturile femeilor şi a sprijinit drepturile acestora la educaţie în Rusia, fiind fondatorul Şcolii de Medicină pentru Femei din Sankt Petersburg.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.orgen.wikipedia.org

 

27 februarie 1900 – A fost fondat Partidul Laburist britanic.

 

27 februarie 1902 – S-a nascut John Steinbeck, scriitor, laureat al Premiului Nobel; (d.20 decembrie 1968).

John Steinbeck

Intre cartile sale traduse in limba romana, s-au bucurat de un deosebit succes “Oameni si soareci” si “La est de Eden”.

 

27 februarie 1903 - S-a născut Ion Irimescu, sculptor român, membru al Academiei Române (d. 2005).

Imagini din arhiva AGERPRES: Sculptorul Ion Irimescu, Bucureşti, 1980. #DescoperăARHIVA AGERPRES - Foto (c) ARMAND ROSENTHAL AGERPRES FOTO

Imagini din arhiva AGERPRES: Sculptorul Ion Irimescu, Bucureşti, 1980. #DescoperăARHIVA AGERPRES – Foto (c) ARMAND ROSENTHAL AGERPRES FOTO

Ion (Nicu) Irimescu (n. 27 februarie 1903, Arghira, comuna Preutești – d. 28 octombrie 2005, Fălticeni) a fost un sculptor român, profesor și membru al Academiei Române.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; radioromaniacultural.ro; ionirimescu.wordpress.comen.wikipedia.org

 

27 februarie 1913 – S-a născut scriitorul si scenaristul american Irvin Shaw; (d. 1984).

 

27 februarie 1916 – În timpul primului razboi mondial, armata austro-ungară a ocupat orașul albanez Durres.

 

27 februarie 1918 – Misiunea militară franceză, care a ajutat cu echipament, armament și muniții Armata română în cadrul Primului Război Mondial, pleacă din România.

 

27 februarie 1920 – A murit Alexandru D. Xenopol, economist, filosof, istoric, scriitor român; (n. 1847).

Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iași - d. 27 februarie 1920, București) a fost un academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga - foto:  ro.wikipedia.org

Alexandru Dimitrie Xenopol - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Dimitrie Xenopol (n. 23, după alte surse 24 martie 1847, Iași – d. 27 februarie 1920, București) a fost un academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Alexandru D. Xenopol este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. A fost și un filozof al istoriei de talie mondială, fiind considerat printre cei mai mari istorici români, alături de Nicolae Iorga.

 

27 februarie 1925 – S-a născut Marin Constantin, dirijor român, fondatorul corului de renume international “Madrigal”, fost ambasador al bunavointei la UNESCO in 1992. A decedat la 1 ianuarie 2011.

 

27 februarie 1928 – S-a născut Ariel Sharon, politician israelian, fost prim-ministru al Israelului.

Ariel Șaron (născut, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic - d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian. A fost cel de-al 11-lea prim ministru al Israelului între anii 2001-2006 - (Sharon in 2002) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ariel Șaron in 2002 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ariel Șaron (sau după ortografia în sursele israeliene oficiale Ariel Sharon, cunoscut adesea ca „Arik” Sharon, născut Ariel Scheinermann, la 27 februarie 1928, în Kfar Malal, în Palestina sub mandat britanic – d. 11 ianuarie 2014, Tel Hashomer, Ramat Gan, Israel) a fost un general și politician israelian.

A fost cel de-al 11-lea prim ministru al Israelului (17 februarie 2001 – 14 aprilie 2006), fondator al micului partid „Shlomtzion”, apoi al partidului de centru-dreapta Likud și apoi al partidului de centru Kadima, ministru al apărării (1981-1983), ministru de externe (1998-1999), ministru al agriculturii, al comerțului și industriei etc. Înainte de intrarea în viața politică, s-a distins ca militar, ca unul din comandanții brigăzii de parașutiști, fondator al unității de comando 101 și ca general-maior, comandant al trupelor frontului de sud.

El este fondator al partidului de dreapta Likud şi a participat ca militar la războaiele arabo-israeliene din 1948-1949, Suez în 1956, Razboiul de sase zile din 1967 şi Razboiul de Yom Kipur din 1973. Are o lunga carieră politică de lungă si a devenit prim ministru in 2001, după izbucnirea celei de-a doua intifada. A pus în aplicare retragerea unilaterală israeliană din Fâşia Gaza. În decembrie 2005 şi ianuarie 2006, a fost de două ori internat la Spitalul Hadassah Ein Karem din Ierusalim pentru două accidente vasculare cerebrale succesive. De atunci Ariel Sharon rămâne cufundat într-o stare de comă. A decedat in ziua de 11 ianuarie 2014.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

27 februarie 1932 – S-a născut la Londra actrita britanica Elisabeth Taylor (Rosemond Taylor Elizabeth). În 1963, ea a jucat rolul principal în superproductia cinematografica “Cleopatra”. La data de 15 martie 1964 s-a casatorit cu actorul Richard Burton în Montreal. Au divorţat 31 iulie 1973. În 1966, ea a jucat rolul de “Martha”, în filmul “Cui ie frică de Virginia Woolf?”. A primit premii Oscar pentru cea mai bună actriţă în 1961 “Butterfield 8″ si 1967 “Cui ie frică de Virginia Woolf?” În februarie 1997 ea a suferit o operaţie pentru o tumoare pe creier. A decedat la 23 martie 2011.

 

27 februarie 1933 – Clădirea Reichstag-ului german din Berlin a fost distrusă într-un incendiu.


Nazistii decid imediat că aceasta este o crima comunista. Gestapo (poliţia secretă) a inceput sa aresteze liderii comunisti. A fost de fapt o conspiraţie a nazistilor care s-au folosit de acest pretext pentru a instaura un regim autoritar de lungă durată . Comuniştii au fost internaţi în lagăre de concentrare şi a fost scos în afara legii Partidul Comunist din Germania.

 

27 februarie 1936 – A decedat fiziologul rus Ivan Pavlov; (n.26/ 14 septembrie 1849).

 

27 februarie 1938 - A fost promulgată noua Constituție a României, prin care se introducea dictatura regală a lui Carol al II–lea și sfârșitul regimului parlamentar.

Carol al II-lea al României (n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927 (Regele Carol al II-lea în 1938) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carol al II-lea al României (n. 15 octombrie 1893 – d. 4 aprilie 1953) a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al viitorului rege Ferdinand I al României și al soției sale, principesa Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României). După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său. După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai. Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit tronul la moartea regelui Ferdinand, în 1927 (Regele Carol al II-lea în 1938) - cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

Noua Constituție a României a fost promulgată prin Înaltul Decret Regal nr.1045 din 27 februarie 1938, semnat de Regele Carol al II-lea și contrasemnat de Președintele Consiliului de Miniștri, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, și de 15 membri secretari de stat. Promulgarea Constituției a avut loc în urma Plebiscitului din 24 februarie 1938. Constituția a intrat în vigoare la data promulgării ei (27 februarie 1938).

La plebiscitul asupra modificării Constituției (24 februarie 1938) erau obligați să participe toți alegătorii înscriși în listele electorale pentru Adunarea Deputaților. Fiecare alegator și-a exprimat opțiunea prin declarație verbală, pentru sau împotriva Constituției, făcută înaintea biroului de votare. Înalta Comisie pentru cercetarea votului dat de Poporul Român asupra modificării Constituției a fost instituită prin Decretul Majestății Sale Carol al II-lea al României, nr.902 din 20 Februarie 1938. În urma lucrului comisiei, adunate la Ministerul Justiței în zilele de 25 și 26 februarie 1938, la cercetarea listelor de votare, s-a constatat că s-au prezentat la plebiscit 4 303 064 de votanți, dintre care au votat pentru Constituție 4 297 581 (patru milioane doua sute nouazeci si sapte mii cinci sute optzeci si unu) de votanți, împotrivă votînd 5 483 (cinci mii patru sute optzeci si trei).

Constituția din 1938 legiferează instaurarea dictaturii regale și sfîrșitul regimului parlamentar. Constituția (Constituțiunea din 1938) a fost elaborată de Istrate Micescu, reputat jurist al perioadei interbelice. Aceasta încearcă să limiteze individualismul și să dea întîietate socialului, voind să transforme statul individualist în stat comunitar corporatist. În același timp, ea admitea proprietatea și capitalul ca drepturi inviolabile, îndepartîndu-se de la principiile Constituției din 1923, care recunoștea proprietatea ca funcție socială și revenind astfel la principiile Constituției din 1866. Constituția de la 1938 critică regimul de partide și concentrează puterile politice în mîna regelui, care dobîndește prerogative deosebit de mari. Constituția din 1938 a fost suspendată în vara anului 1940, ca urmare a evenimentelor care au dus la abdicarea regelui Carol al II-lea.

 

27 februarie 1939 – Franţa şi Marea Britanie au recunoscut guvernul spaniol condus de generalul Franco, după înfrângerea Republicii Spaniole sprijinite de U.R.S.S.

 

27 februarie 1940 – Moare Peter Behrens, arhitect și designer german; (n. 14 aprilie 1868). A fost un adevărat deschizător de drumuri în multe domenii ale arhitecturii industriale și designului secolului 20. Pentru o perioadă scurtă, dar esențială, de timp a fost mentorul a trei arhitecți importanți ai secolului trecut, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe și Le Corbusier, care i-au fost învățăcei aproape simultan la începuturile carierelor acestora.

 

27 februarie 1940 – Martin Kamen și Sam Ruben descoperă izotopul carbon-14. Izotopul Carbon-14 a fost descoperit în laboratorul Universității din California din Berkely, cu toate că existența sa fusese deja sugerată de către Franz Kurie în 1934. Sunt 3 izotopi de carbon ce există natural pe Pământ: 99% din carbon este reprezentat de Carbon-12, 1% de Carbon-13, iar Carbon-14 reprezinta cam 1 parte la trilion (0,000000001%) din carbonul atmosferic. Timpul de înjumătățire al carbonului-14 este de 5.730±40 de ani.

 

27 februarie 1945 - Andrei Vîşinski, aflat în vizită la Bucureşti, face presiuni pentru demiterea lui Nicolae Rădescu şi impunerea unui guvern FND

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

Andrei Vîşinski, Petru Groza şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, la 14 martie 1945 – foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

 

27 februarie 1948 – A decedat Nicodim Munteanu, al doilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1939-1948), membru al Academiei Române;(n. 1864)

 

27 februarie 1964 – Guvernul italian anunță că acceptă sugestii cu privire la modul de a salva de la prăbușire renumitul Turn înclinat din Pisa.

Turnul înclinat din Pisa (în italiană Torre pendente di Pisa) este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia - foto: ro.wikipedia.org

Turnul din Pisa – foto: ro.wikipedia.org

Turnul înclinat din Pisa (în italiană Torre pendente di Pisa) este cea mai faimoasă clădire înclinată din lume și punctul de reper al orașului Pisa din Italia.

 

27 februarie 1965 – Se semneaza un acord international intre Franta si provincia canadiana Quebec. Acordul prevedea dezvoltarea cooperarii între Franţa şi Quebec în domeniul educaţiei. Acesta este primul acord internaţional semnat de Quebec,stat de limba franceza aflat in componenta Canadei.

 

27 februarie 1967 – Insula Dominica din Marea Caraibilor își câștigă independența față de Marea Britanie.

map of Dominica

 

27 februarie 1967 – Trupa Pink Floyd a înregistrat primul single, „Arnold Layne

Pink Floyd a fost o formație britanică de muzică rock formată în anul 1964 în Cambridge, Anglia, faimoasă pentru compozițiile sale revoluționare în stil rock progresiv și rock psihedelic, cu versuri filozofice, experimente sonore, originalitate, coperte inovative de albume muzicale și spectacole live intens elaborate. cititi mai mult pe ro.wikipedia.org Arnold Layne a fost primul single al trupei britanice de rock psihedelic, Pink Floyd, lansat la scurt timp după ce formația semnase un contract cu EMI. Cântecul a fost scris de Syd Barrett, unul dintre fondatorii grupului și liderul acestuia. Deși nu a fost inclusă pe albumul de debut al trupei, The Piper at the Gates of Dawn, “Arnold Layne” a devenit foarte populară în rândul fanilor, melodia găsindu-se pe numeroase compilații ale formației.

 

27 februarie 1974 - Manea Mănescu a fost numit preşedinte al Consiliului de Miniştri în locul lui Ion Gh. Maurer

 

27 februarie 1977 – Muzicianul Keith Richards de la Rolling Stones e arestat în Toronto pentru posesie de heroină . Va fi eliberat dupa plata unei cautiuni de 25 000 $. Grupul Rolling Stones va oferi, de asemenea, două concerte in beneficiul nevăzătorilor.

 

27 februarie 1989 – A murit Konrad Lorenz, zoolog, filosof austriac, laureat al Premiului Nobel; (n. 1903).

 

27 februarie 1990 – A murit Alexandru Rosetti, lingvist și filolog român, membru al Academiei Române; (n.1895).

Alexandru Rosetti (n. 20 octombrie 1895, București – d. 27 februarie 1990, București), reputat lingvist și filolog român, editor, pedagog, istoric al limbii române, patron spiritual al școlii românești de lingvistică - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Rosetti – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Rosetti (n. 20 octombrie 1895, București – d. 27 februarie 1990, București), reputat lingvist și filolog român, editor, pedagog, istoric al limbii române, patron spiritual al școlii românești de lingvistică.

 

27 februarie 1991 – A decedat Dimitrie Mangeron, matematician român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1906)

Dimitrie Ioan Mangeron (n. 15/28 noiembrie 1906, Chișinău – d. 27 februarie 1991, Iași) a fost un matematician român, membru corespondent al Academiei Române (din 1990). Mangeron este unul dintre matematicienii cei mai prolifici din România. A publicat peste 600 de lucrări, inclusiv o monografie amplă în 3 volume, consacrată mecanicii corpului rigid, care a fost domeniul principal de interes științific.

A avut preocupări în domeniul ecuațiilor diferențiale, neliniaritate, robotică, astronautică ș.a. Era poliglot. Citea în 10 limbi și publica în 6 limbi. Ca profesor universitar a fost unul dintre cei care au atras admirațiile studenților de pretudindeni. A fost membru a peste 25 de societăți științifice internaționale din Anglia, Austria, Canada, Franța, Elveția, India, Italia, Japonia, R.D.G., R.F.G, SUA, Suedia, URSS, inclusiv a Societății Americane de matematică, a Societății Internaționale de astronautică ș.a.

A predat cursuri postuniversitare în Franța, R.F.G., Austria, Canada, SUA și Spania, în limbile țărilor respective. Nu a fost membru al Partidului Comunist, acesta fiind motivul pentru care a fost primit in Academia Romana abia in 1990, dupa Revolutie.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 februarie 1991Primul Război din Golf : Președintele american George Bush anunță “Kuwaitul este eliberat.”

 

27 februarie 2004 – Fondatorul sectei AUM, Shoko Ashahara a fost condamnat la moarte.

http://robertod.files.wordpress.com/2009/07/aum-shinrikyo.jpg?w=239&h=280

Shoko Asahara (numele real Chizuo Matsumoto), guru fondator al sectei Aum (Adevărul Suprem), este condamnat la moarte de justitia japoneza, in urma unui atac cu gaz sarin comis în metroul de la Tokyo de către membri ai sectei sale. Guru Ashahara a fost arestat la sediul organizaţiei de la poalele Muntelui Fuji, pe 16 mai 1995. La data de 27 februarie 2004, după un proces care a durat opt ani, el a fost condamnat la moarte prin spânzurare.

La data de 15 septembrie 2006, apelul său final fiind respins de Curtea Supremă. In timp ce susţinătorii săi susţin ca Ashahara sufera de o tulburare mintală, psihiatrii au ajuns la concluzia că nebunia acestuia este simulata. Din 27 februarie 2009, el aştepta executia, dar in iunie 2012, execuția sa a fost amânată din cauza arestărilor ulterioare ale unor membri ai sectei sale. Atentatul organizat de Ashahara a ucis 12 persoane şi 5.000 de persoane au fost otravite.

 

27 februarie 2009 – A murit politicianul comunist român, Manea Mănescu, (n.1916)

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. Manea Mănescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1961 - 1989 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Manea Mănescu (n. 9 august 1916, Brăila – d. 27 februarie 2009) a fost un politician comunist român. Manea Mănescu a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1961 – 1989. (…) În 22 decembrie 1989, alături de Emil Bobu, i-a însoțit pe soții Ceaușescu în elicopterul cu care au zburat din clădirea Comitetului Central PCR în care pătrunseseră revoluționarii. Deși inițial a fost condamnat la detenție pe viață pentru că, în calitate de membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, a aprobat reprimarea revoluției, ulterior pedeapsa s-a redus la 10 ani de detenție. Conform unui articol din statutul Academiei Române care prevede că sunt excluși toți acei membri care au suferit condamnări penale, a fost exclus din Academia Română.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

27 februarie 2010 – Un cutremur devastator, având magnitudinea de 8,8 grade pe scara Richter, a zguduit centrul statului Chile. După declarația președintelui Bachelet, cca. 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului. A fost unul dintre cele mai puternice cutremure care au avut loc în ultimii 50 de ani în Chile, fiind clasat pe locul cinci după intensitate pe glob.

 

27 februarie 2015 - A fost asasinat Boris Nemțov, politician rus de opoziție, fondator al mișcării politice “Solidarnosti” (n. 1959)

Boris Efimovici Nemţov (n. 9 octombrie 1959, Soci – d. 27 februarie 2015, Moscova) a fost un politician din Rusia, fondator al mişcării politice „Solidarnosti”, copreşedinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală, membru al Comitetului de coordonare a opoziţiei politice din Rusia, deputat al Dumei regionale din Iaroslavl - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Boris Nemţov – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Boris Efimovici Nemțov (n. 9 octombrie 1959, Soci – d. 27 februarie 2015, Moscova) a fost un politician din Rusia, fondator al mișcării politice „Solidarnosti”, copreședinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală, membru al Comitetului de coordonare a opoziției politice din Rusia, deputat al Dumei regionale din Iaroslavl.

În anii ’90, Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțin, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia. Elțin l-a avut în vedere pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă s-a hotărât pentru Vladimir Putin. Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

A fost un critic al intervenției Rusiei în Ucraina și al anexării Crimeii. Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.roen.wikipedia.org

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.org; youtube.com