Evenimentele Zilei de 23 octombrie în Istorie

Women's suffragists parade in New York City in 1917, carrying placards with signatures of more than a million women - foto: en.wikipedia.org

Women’s suffragists parade in New York City in 1917, carrying placards with signatures of more than a million women

foto preluat de pe en.wikipedia.org
articole preluat de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com, ro.wikipedia.org, youtube.com

 

23 octombrie este a 296-a zi a calendarului gregorian și a 297-a zi în anii bisecți.

 

Sărbătorile Zilei de 23 octombrie

(BOR) Sf. Ap. Iacob, rudenia Domnului, întâiul episcop al Ierusalimului; Sf. Cuv. Macarie Romanul

Sfântul Apostol Iacob cel Drept, numit și Iacob Fratele Domnului sau Iacob Ruda Domnului (adormit în anul 62 d.Hr.), a fost unul dintre Cei Șaptezeci de Apostoli, fiind și primul Episcop al Ierusalimului. În conformitate cu Protoevanghelia lui Iacob, Iacob a fost fiul Dreptului Iosif (alături de ceilalți „frați ai Domnului” menționați în Sfânta Scriptură) dintr-o căsătorie de dinaintea logodnei sale cu Maria.

El a scris o epistolă, numită Epistola Sf. Apostol Iacob, care este parte componentă a Noului Testament. Sfântul Iacob este prăznuit în 23 octombrie, în 26 decembrie, în 30 decembrie (împreună cu David Regele și cu Sfântul și Dreptul Iosif), precum și în 4 ianuarie împreună cu cei Șaptezeci de Apostoli.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

(BRU) Sf. apostol Iacob, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului († 62)

 

(BRC) Sf. Ioan de Capistran, preot; Sf. Sorin, episcop

 Sf. Ioan de Capistran, preot - foto (Amvonul lui Giovanni da Capistrano din Domul Sfântul Ştefan din Viena): ro.wikipedia.org

Sf. Ioan de Capistran, preot – foto (Amvonul lui Giovanni da Capistrano din Domul Sfântul Ştefan din Viena): ro.wikipedia.org

 

Ziua Leopardului de Zăpadă

Friday is Snow Leopard Day!

One snow leopard is killed every day & only 4,000-7,500 remain on the planet. Here are some…

Publicată de United Nations pe Joi, 22 octombrie 2020

 

Ungaria – Sărbătoare națională 

Începutul revolutiei si al luptei de eliberare (1956) si ziua proclamarii Republicii Ungare (1989). Este prima data când o tara din blocul de Est suprima termenii “popular” si “socialist” din Constitutie.

Drapel din 1956 în faţa clădirii Parlamentului din Ungaria - foto: ro.wikipedia.org

Drapel din 1956 în faţa clădirii Parlamentului din Ungaria – foto: ro.wikipedia.org

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10 – 11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident

 

Astrologie – Prima zi sub semnul Scorpionului (23 octombrie – 21 noiembrie)

Zodia Scorpion 23 octombrie - 21 noiembrie foto: eastrolog.ro

Zodia Scorpion: 23 octombrie – 21 noiembrie
foto: eastrolog.ro

Zodia Scorpion, din zodiacul clasic european, reprezintă a 8-a zodie pe cercul zodiacal (care cuprinde 12 zodii), cu începere din 23 octombrie, încheindu-se pe 21 noiembrie. Este o zodie feminină de apă, predominant emoţională, guvernată de Marte (zeul războiului) şi Pluto (zeul misterelor, al subteranelor).

Cuvintele cheie: secretos, inteligent, pasionat, bine organizat, tenace, metodic, revendicativ, perseverent, dificil, cu capacităţi de medium. Toate sentimentele pot fi mult mai intense la cei născuţi în această zodie: dragostea şi ura, dar şi gelozia şi loialitatea.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; eastrolog.ro

 

Astăzi în Istorie pentru 23 octombrie

 

Evenimentele Zilei de 23 octombrie în Istorie:

- 23 octombrie 1707 – Prima şedinţă a Parlamentului Marii Britanii;

-23 octombrie 1873 – Alianța celor trei împărați;

-23 octombrie 1915 – 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând autorităților dreptul de a vota;

- 23 octombrie 1916 – A început Prima Bătălie de pe Valea Jiului (23 – 29 octombrie 1916);

- 23 octombrie 1956 – A început Revoluţia anticomunista din Ungaria (23 octombrie – 4 noiembrie 1956)

 

23 octombrie Anul 42 î.Hr. - În cea de a doua bătălie de la Philippi armata condusă de Marcus Junius Brutus a fost înfrântă de forțele lui Marc Antoniu. Brutus s-a sinucis.

Armata lui Brutus a coborât spre mlaștină. Bătălia a fost sângeroasă, rânduri masive de soldați, față în față, măcelărindu-se cu săbiile. Masacrul a fost îngrozitor. Brutus și armata sa au fost respinși, fiind urmăriți și împrăștiați de trupele lui Antoniu. Octavian și trupele sale au ajuns în tabăra lui Brutus, blocându-i retragerea.

Brutus și cu ultimele sale patru legiuni s-au refugiat printre dealurile din apropiere. Temându-se să nu fie prins, s-a sinucis, ultimele sale cuvinte fiind: „O, sărmană virtute, ai fost numai un nume, și totuși m-am închinat ție de parc-ai fi fost adevărată, dar se pare că nu erai decât sclava norocului.”
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

23 octombrie 424 - Valentinian al III-lea (Flavius Placidius Valentinianus), a fost numit caesar în Constantinopol si apoi proclamat imparat al Imperiului Roman de Apus la 23 octombrie 425,la varsta de doar 6 ani.

Flavius Placidius Valentinianus (2 iulie 419, Ravenna - 16 martie 455, Roma), cunoscut ca Valentinian III, împărat al Imperiului Roman de Apus (424-455) - foto: ro.wikipedia.org

Flavius Placidius Valentinianus (2 iulie 419, Ravenna – 16 martie 455, Roma), cunoscut ca Valentinian III, împărat al Imperiului Roman de Apus (424-455) – foto: ro.wikipedia.org

A fost fiul lui Constantiu al III- lea și al Gallei Placida – fiica împăratului Teodosiu I și nepoata împăratului Valentinian I. S-a nascut la 2 iulie 419 la Ravenna si a murit asasinat la 16 martie 455 la Roma. În timpul domniei sale, criza statului se agravează, Africa de Nord, Britannia, Pannonia se desprind de sub autoritatea imperiului.

Pe Campiile Catalunice (451), într-una dintre cele mai mari bătălii ale antichității, armata romană comandată de Aetius, cu contingente vizigote, france, burgunde, alane, obține o ultimă victorie, forțând retragerea hunului Attila și a aliaților săi din Gallia. La 6 luni după ce l-a ucis cu mâna sa pe Aetius, Valentinian este, la rândul său, asasinat de un partizan al acestuia. Cu el se sfârșește dinastia teodosiană.

 

23 octombrie 502 - Sinodul de la Palmaris, convocat in timpul domniei regelui got Theodoric cel Mare, pune capăt schismei dintre papa Simachus şi antipapa Laurentius.

Papa Simachus s-a fost născut la o dată incertă în Sardinia; tatăl său a fost Fortunas. A fost botezat la Roma și a devenit arhidiacon în timpul Papei Anastasie al II-lea. A fost papa intre 22 Noiembrie 498  si 19 iulie 514 - foto: ro.wikipedia.org

Papa Simachus s-a fost născut la o dată incertă în Sardinia; tatăl său a fost Fortunas. A fost botezat la Roma și a devenit arhidiacon în timpul Papei Anastasie al II-lea. A fost papa intre 22 Noiembrie 498 si 19 iulie 514 – foto: ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 877 - A decedat Ignatie, patriarh al Constantinopolului de la 3 iulie 847 la 23 octombrie 858 si de la 23 noiembrie 867 pana la moartea sa; (n. 797).

 

23 octombrie 930 - A murit Daigo, împărat al Japoniei;(n. 18 ianuarie 885). A fost al saizecilea imparat al Japoniei,in ordinea traditionala de succesiune si a domnit intre anii 897 si 930.

 

23 octombrie 1086 - În Bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forţele crestine spaniole din Castilia si Leon, conduse de regele Alfons al VI-lea.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1295 - A fost semnata la Paris, Vechea Alianta (Auld Alliance) intre Scotia, Franta si Norvegia, impotriva Angliei. Tratatul prevedea ca in cazul in care una din tarile semnatare era atacat de Anglia, celelalte sa invadeze Anglia.

 

23 octombrie 1443 - A fost executata decoratia murala a Bisericii ortodoxe de la Densus (jud. Hunedoara) de catre Stefan, primul pictor muralist român cunoscut.

Biserica "Sfântul Nicolae" din Densuș, este un lăcaș de cult ortodox din județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII - foto: ro.wikipedia.org

Biserica “Sfântul Nicolae” din Densuș, este un lăcaș de cult ortodox din județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul XIII – foto: ro.wikipedia.org

Biserica este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania, fiind construită în sec.XIII, pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV), din pietre romane fasonate aduse din ruinele Ulpiei Traiana Sarmisegetusa din apropiere. Din 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Marele istoric Nicolae Iorga a numit biserica “fără pereche în toată românimea”.

 

23 octombrie 1456 - A murit Ioan de Capistrano, călugăr şi teolog franciscan, canonizat de biserica catolica; (n. 1386).După caderea Constantinopolului sub stapanirea turceasca, ajuns la venerabila vârstă de 70 de ani, a fost trimis de Papa Calixtus al III-lea să propăvăduiască o cruciada antiotomana la Dieta de la Frankfurt, in anul 1454.

Ioan de Capistrano (n. 24 iunie 1386 – † 23 octombrie 1456), călugăr și teolog franciscan - foto: ro.wikipedia.org

Ioan de Capistrano (n. 24 iunie 1386 – † 23 octombrie 1456), călugăr și teolog franciscan – foto: ro.wikipedia.org

A reușit să adune o armată care în vara anului 1456, avându-l pe Capistrano drept comandant al unui contingent, l-a ajutat pe Ioan Huniade să-i învingă pe turci în batalia de la Belgrad , asediat de forțele sultanului Mehmed al II-lea. A murit de ciuma la câteva săptămâni după victorie.

 

23 octombrie 1641 - Revolta catolicilor în Irlanda

 

23 octombrie 1642 - Bătălia din Edgehill este prima confruntare în Războiul civil englez.

Un tablou din sec. XIX reprezentându-l pe Carol I (cu eșarfa albastră) înainte de bătălia de la Edgehill, 1642 - foto: ro.wikipedia.org

Un tablou din sec. XIX reprezentându-l pe Carol I (cu eșarfa albastră) înainte de bătălia de la Edgehill, 1642 – foto: ro.wikipedia.org

Prima bătălie a războiului, care a avut loc la Edgehill la 23 octombrie 1642, s-a dovedit a fi neconcludentă, iar atât regaliștii, cât și parlamentarii și-au proclamat victoria.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

Battle of Edgehill (23 October 1642) Part of the First English Civil War - The Prince of Wales and the Duke of York sheltering during the Battle of Edgehill - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Battle of Edgehill (23 October 1642)
Part of the First English Civil War – The Prince of Wales and the Duke of York sheltering during the Battle of Edgehill – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cea de-a doua bătălie a războiului, de la Turnham Green, a avut ca rezultat forțarea lui Carol de a se retrage spre Oxford. Acest oraș ar devenit cartierul său general pentru restul războiului.

 

23 octombrie 1694 - Forţele americane conduse de Sir William Phipps nu reuşesc să cucerească Quebecul.

 

23 octombrie 1707 - Are loc prima şedinţă a Parlamentului Marii Britanii (Regatul Unit).

 

23 octombrie 1715 - S-a născut ţarul Petru al II-lea al Rusiei; (d.29 ianuarie 1730).

Piotr (Petru) al II-lea Alekseievici  (23 octombrie/12 octombrie 1715 - 30 ianuarie/19 ianuarie 1730), împărat al Rusiei din 1727 până la moartea sa. A fost singurul fiu al Țareviciului Alexei Petrovici (fiu al țarului Petru I al Rusiei și al primei lui soții, Eudoxia Lopukhina) și al Prințesei Charlotte (fiica Ducelui Louis Rudolph de Brunswick-Lüneburg și cumnată a lui Carol Quintul). De asemenea, a fost singurul nepot pe linie masculină a lui Petru cel Mare - foto (Împăratul Petru al II-lea, circa 1730): ro.wikipedia.org

Piotr (Petru) al II-lea Alekseievici (23 octombrie/12 octombrie 1715 – 30 ianuarie/19 ianuarie 1730), împărat al Rusiei din 1727 până la moartea sa. A fost singurul fiu al Țareviciului Alexei Petrovici (fiu al țarului Petru I al Rusiei și al primei lui soții, Eudoxia Lopukhina) și al Prințesei Charlotte (fiica Ducelui Louis Rudolph de Brunswick-Lüneburg și cumnată a lui Carol Quintul). De asemenea, a fost singurul nepot pe linie masculină a lui Petru cel Mare – foto (Împăratul Petru al II-lea, circa 1730): ro.wikipedia.org

A fost fiul tareviciului Alexei Petrovici , Petru cel Mare fiind bunicul sau. Încoronarea sa a avut loc pe 25 februarie 1728. A fost logodit cu Catherine, fiica printului Alexie Dolgoruki, iar nunta a fost stabilită pentru 30 ianuarie 1730, dar pe 29 ianuarie a murit de variolă.

 

23 octombrie 1739 - Războiul pentru urechea lui Jenkins – Marea Britanie declară război Spaniei.

Războiul pentru urechea lui Jenkins - Parte a Războiul de Succesiune Austriacă - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul pentru urechea lui Jenkins – Parte a Războiul de Succesiune Austriacă – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul pentru urechea lui Jenkins a fost un conflict între Marea Britanie și Spania, care a durat din 1739 până în 1748. Cele mai importante operațiuni ale războiului au avut loc în 1742. Numele său neobișnuit, inventat de Thomas Carlyle în 1858, se referă la urechea tăiată a lui Robert Jenkins, căpitanul unei nave comerciale britanice.

Robert Jenkins, cu urechea sa mumificată în mână, s-a prezentat în fața Parlamentului, reclamând că pe nava sa s-au urcat membri ai Gărzii de Coastă spaniole în 1731 care i-au tăiat urechea. Această declarație, pe fundalul mai multor provocări, au impulsionat Parlamentul britanic să declare război împotriva Imperiului spaniol, aparent pentru a încuraja pe spanioli să nu renege contractul lucrativ denumit Asiento ( permisiunea acordată altor țări de a vinde sclavi în America spaniolă). Scopul Angliei era acela de a se infiltra pe piețele spaniole comerciale din America.

După 1742 războiul a fost parte a unui conflict mai mare – Războiul de Succesiune Austriacă, în care s-au implicat majoritatea puterilor Europei. Războiul a fost încheiat prin Tratatul de la Aix-la-Chapelle (1748). Din punct de vedere al englezilor, războiul a fost notabil ca fiind prima oară când s-a format un regiment al trupelor coloniale americane – ca parte a armatei britanice regulate – și trimis să lupte în afara Americii de Nord.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1762  - S-a nascut inventatorul american Samuel Morey; in 1826 a înregistrat patentul unui motor cu combustie internă care functiona cu un amestec de etanol si terebentina.; (d. 17 aprilie 1843).

Samuel Morey (October 23, 1762 - April 17, 1843) was an American inventor, who worked on early internal combustion engines and was a pioneer in steamships who accumulated a total of 20 patents - foto: wikitree.com

Samuel Morey (October 23, 1762 – April 17, 1843) was an American inventor, who worked on early internal combustion engines and was a pioneer in steamships who accumulated a total of 20 patents – foto: wikitree.com

 

23 octombrie 1812 - Este dejucata o conspiraţie împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet ((n.1754 intr-o familie nobila), răspândeşte vestea falsa a morţii împăratului şi se declară comandant al Parisului.

Claude François de Malet (June 28, 1754 – October 29, 1812) was born in Dole to an aristocratic family. He was executed by firing squad, six days after staging a failed republican coup d'état as Napoleon I returned from the disastrous Russian campaign in 1812 - foto: commons.wikimedia.org

Claude François de Malet (June 28, 1754 – October 29, 1812) was born in Dole to an aristocratic family. He was executed by firing squad, six days after staging a failed republican coup d’état as Napoleon I returned from the disastrous Russian campaign in 1812 – foto: commons.wikimedia.org

A reusit sa convinga vreo cativa monarhisti sa i se alature. Planul sau era foarte simplu: trebuia sa convinga Franta ca Bonaparte murise pe campul de lupta din Rusia. Imbracat in uniforma de general, de Malet i-a ordonat unui colonel din Garda Nationala sa-i aresteze pe toti ofiterii de pe o lista prezentata de el. Culmea, a fost luat in serios si cu documente false l-au transformat pe colonel in general de brigada, iar acesta la randu-i, i-a pus la dispozitie lui de Malet cateva regimente.

Era cat pe ce sa preia controlul asupra trupelor din regiunea Parisului, cand un ochi de expert – ministrul politiei, Fouche, ducele de Otranto – i-a examinat documentele false. În plus, tocmai primise o depesa de la Bonaparte. Malet si colaboratorii sai, inclusiv colonelul avansat la gradul de general, au fost judecati sumar si executati pe 29 octombrie Se spune ca afland tarasenia, Bonaparte ar fi ras copios.

 

23 octombrie 1817 - S-a născut Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist şi editor francez. În 1852 a fondat, împreuna cu Augustin Boyer, Librăria Larousse.

Pierre Athanase Larousse (n. 23 octombrie 1817 - d. 3 ianuarie 1875), gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez născut în Toucy. Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse - foto: ro.wikipedia.org

Pierre Athanase Larousse (n. 23 octombrie 1817 – d. 3 ianuarie 1875), gramatician, pedagog, lexicograf și editor francez născut în Toucy. Este cunoscut mai ales pentru dicționarele care îi poartă numele, dintre care Le Petit Larousse – foto: ro.wikipedia.org

Opera sa de referinţă: “Marele dicţionar universal al secolului al XIX-lea” (d.31.01.1875).

 

23 octombrie 1861 - S-a înfiinţează la Sibiu, “Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român” (Astra), cu rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al Astrei a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu. Actualmente ASTRA are răspândite, atât în țară, cât și în afara granițelor peste 70 de despărțăminte (filiale), între care cele mai active sunt: Despărțământul ” Mihail Kogalniceanu” din Iasi , “Timotei Cipariu” Blaj, Orăștie, Nasăud, “Ioan Sârbu” Criuleni, “Valul lui Traian” Tighin etc.

ASTRA in Simleu Silvaniei, August 1908 - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

ASTRA in Simleu Silvaniei, August 1908 – foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

 

23 octombrie 1864 - Războiul Civil AmericanBătălia de la Westport: forţele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forţele confederate conduse de generalul Sterling Price.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1869 - A decedat Edward Smith-Stanley, politician englez, prim ministru al Marii Britanii; (n. 1799).

 

23 octombrie 1870 - Războiul franco-prusian – asediul oraşului Metz se finalizeaza cu victoria decisivă a forţelor prusiene.

Războiul franco-german sau Războiul franco-prusac, de multe ori numit în Franța Războiul din 1870 (19 iulie 1870-10 mai 1871) a fost un conflict dintre Franța și Prusia, care a fost sprijinită de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria - foto (La ligne de feu (1886) de Pierre-Georges Jeanniot, prezentând Bătălia de la Mars-la-Tour) - ro.wikipedia.org

Războiul franco-german sau Războiul franco-prusac, de multe ori numit în Franța Războiul din 1870 (19 iulie 1870-10 mai 1871) a fost un conflict dintre Franța și Prusia, care a fost sprijinită de Confederația Germană de Nord și statele sud-germane Baden, Württemberg și Bavaria – foto (La ligne de feu (1886) de Pierre-Georges Jeanniot, prezentând Bătălia de la Mars-la-Tour) – ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1872 - A murit Theophile Gautier, prozator si critic literar francez, promotor al teoriei “arta pentru arta” (“Comedia mortii”, “Emailuri si camee”, “Capitanul Fracasse”); (n. 30.08.1811).

Théophile Gautier (* 30 august 1811, Tarbes - † 23 octombrie 1872, Neuilly-sur-Seine), scriitor francez, la început reprezentant al romantismului, popular prin romanul istoric Le Capitaine Fracasse (1863), devine unul din teoreticienii "artei pentru artă" și unul din maeștrii școlii parnassiene - foto (Théophile Gautier, Portret realizat de Auguste de Chatillon): ro.wikipedia.org

Théophile Gautier (* 30 august 1811, Tarbes – † 23 octombrie 1872, Neuilly-sur-Seine), scriitor francez, la început reprezentant al romantismului, popular prin romanul istoric Le Capitaine Fracasse (1863), devine unul din teoreticienii “artei pentru artă” și unul din maeștrii școlii parnassiene – foto (Théophile Gautier, Portret realizat de Auguste de Chatillon): ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1873 - Alianța celor trei împărați – La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei și țarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împărați, care vizează izolarea Franței.

Harta Europei in 1873 - foto preluat de pe www.client-aviddesigngroup.com

Harta Europei in 1873 – foto preluat de pe www.client-aviddesigngroup.com

Alianța celor trei împărați a fost o alianță politică cu caracter defensiv între Alexandru II (Țarul Rusiei), Franz Joseph I (Împărat al Austriei și rege al Ungariei) și Wilhelm I (Împărat al Germaniei). S-a constituit în 6 iunie 1873, prin Acordul consultativ (Convenția de la Schönbrunn) între Alexandru II și Franz Joseph I. În cazul unei amenințări de atac din partea unei terțe puteri, ambii monarhi se obligau să se înțeleagă pentru a adopta o „linie de conduită comună“.

La 23 octombrie 1873, Wilhelm I, împăratul Germaniei, aderă la Convenția de la Schönbrunn. Se constituie astfel Alianța celor trei împărați. Este un fel de „Sfânta Alianță“ între împărații Rusiei, Germaniei și Austriei. Guvernul rus urmărea prin această alianță excluderea unei eventuale înțelegeri germano-austriece în Balcani împotriva Rusiei și să asigure granițele de apus în cazul unei ciocniri cu Anglia în Asia Mică.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

23 octombrie 1877 - A încetat din viaţă istoricul, filologul şi omul politic Alexandru Papiu Ilarian, membru al Academiei Române.

Alexandru Papiu-Ilarian (n. 27 septembrie 1827, Bezded, Comitatul Solnocul Interior - d. 23 octombrie 1877, Sibiu), jurist, istoric, lingvist, ministru român din Transilvania, unul din principalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868 - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Papiu-Ilarian (n. 27 septembrie 1827, Bezded, Comitatul Solnocul Interior – d. 23 octombrie 1877, Sibiu), jurist, istoric, lingvist, ministru român din Transilvania, unul din principalii organizatori ai revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868 – foto: ro.wikipedia.org

A fost membru fondator al Societăţii Academice Române, militant pentru Unirea Principatelor şi susţinător al reformelor lui Cuza („Istoria românilor din Dacia Superioară”, „Tezaur de monumente istorice pentru România”) ; (n.09.10.1828).

 

23 octombrie 1893 - S-a născut Gummo Marx, comediant american, membru al celebrului grup al “Fratilor Marx”; (d. 21 aprilie 1977).

 

23 octombrie 1901 - S-a născut Jaroslav Seifert, poet si publicist ceh; a militat pentru apararea scriitorilor persecutati politic si a fost unul dintre semnatarii Cartei 77; a primit Premiul Nobel pentru Literatura în anul 1984 (d.20.01.1986).

 

23 octombrie 1905 - S-a născut Ionel Jianu, critic si istoric de arta român; a publicat albume si monografii despre Th. Pallady, N. Tonitza, Gh. Petrascu, Luchian.

 

23 octombrie 1906 - A încetat din viaţă pictorul francez Paul Cézanne, unul dintre precursorii artei secolului al XX-lea (n. 19 ianuarie 1839).

Paul Cézanne (n. 19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence - d. 23 octombrie 1906, Aix-en-Provence), pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea - foto (Paul Cézanne, c. 1861): ro.wikipedia.org

Paul Cézanne (n. 19 ianuarie 1839, Aix-en-Provence – d. 23 octombrie 1906, Aix-en-Provence), pictor francez, considerat în prezent cel mai mare înnoitor al picturii la sfârșitul secolului al XIX-lea – foto (Paul Cézanne, c. 1861): ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1910 - A murit regele Thailandei, Chulalongkorn; (n. 20 septembrie 1853).

Phra Bat Somdet Phra Poraminthra Maha Chulalongkorn Phra Chunla Chom Klao Chao Yu Hua or Rama V (20 September 1853 – 23 October 1910) was the fifth monarch of Siam under the House of Chakri - foto: en.wikipedia.org

Phra Bat Somdet Phra Poraminthra Maha Chulalongkorn Phra Chunla Chom Klao Chao Yu Hua or Rama V (20 September 1853 – 23 October 1910) was the fifth monarch of Siam under the House of Chakri – foto: en.wikipedia.org

A avut 91 neveste dintre care 36 au fost înregistrate oficial si 77 de copii (44 fete și 33 băieți). A domnit timp de 42 de ani de la vârsta de 15 ani, a abolit sclavia si jocurile de noroc, si a intemeiat un sistem modern de sănătate și educație , reusind sa pastreze independenta tarii sale, intr-o vreme in care toate tarile din Indochina devenisera colonii occidentale.

Photograph of the King with his sons in the United Kingdom in 1897. The King during his lifetime had 92 consorts who, among them, would produce 77 children - foto: en.wikipedia.org

Photograph of the King with his sons in the United Kingdom in 1897. The King during his lifetime had 92 consorts who, among them, would produce 77 children – foto: en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1911 - Pentru prima oară un avion este folosit în război: un aparat italian decolează din Libia pentru a survola liniile inamice în războiul turco-italian.

 

23 octombrie 1912 - Primul război balcanicBătălia de la Kumanovo, prima bătălie între Imperiul Otoman şi Regatul Sârb.

The Battle of Kumanovo or the Battle of Kumanova (Macedonian and Serbian Cyrillic: Кумановска битка) on 23–24 October 1912 was a major battle of the First Balkan War - foto (First Balkan War. The Serbian Front (Serbia) The march of the armies before the battle of Kumanovo.): en.wikipedia.org

The Battle of Kumanovo or the Battle of Kumanova (Macedonian and Serbian Cyrillic: Кумановска битка) on 23–24 October 1912 was a major battle of the First Balkan War – foto (First Balkan War. The Serbian Front (Serbia) The march of the armies before the battle of Kumanovo.): en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1915 - 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota.

Annie Kenney and Christabel Pankhurst used violent tactics in Britain as members of the Women's Social and Political Union (WSPU) - foto: en.wikipedia.org

Annie Kenney and Christabel Pankhurst used violent tactics in Britain as members of the Women’s Social and Political Union (WSPU) – foto: en.wikipedia.org

Mișcarea sufragetelor a reprezentat o mișcare de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul sec. XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei, în principal dreptul de vot. una dintre persoanele marcante fiind Emmeline Pankhurst. În SUA, miscarea feminista s-a dezvoltat din miscarea anti-sclavagista (abolitionista), la care se raliase un numar neobisnuit de mare de femei.

Aceste femei trebuiau sa-si apere revendicarile mai ales in fata bisericii, dar si in cea a ideilor preconcepute formulate de abolitionistii barbati. Tipic pentru miscarea feminista din SUA este faptul ca aici femeile albe au luptat alaturi de cele de culoare. Miscarea feminista pentru dreptul la vot a fost reprezentata de doua structure associative, „National Woman Suffrage Association” (NWSA) si „American Woman Suffrage Association” (AWSA), organizatii care mai tarziu au fuzionat. In SUA, femeile au capatat drept de vot deplin in anul 1920.

 

23 octombrie 1916 - Primul Razboi Mondial - Începe Prima bătălie de pe Valea Jiului.

Prima bătălie de pe Valea Jiului - Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (23 - 29 octombrie 1916) - Desfăşurarea acţiunilor miltare - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima bătălie de pe Valea Jiului – Parte din Participarea României la Primul Război Mondial (23 – 29 octombrie 1916) – Desfăşurarea acţiunilor miltare – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Prima bătălie de pe Valea Jiului, s-a desfășurat între între 23 – 29 octombrie 1916 și a avut ca rezultat zădărnicirea încercării Armatei 9 germane de forțare a Munților Carpați prin trecătorile Surduc și Vâlcan, în ea fiind angajate forțele Armatei 1 române și forțele Armatei 9 germane.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

23 octombrie 1921 - A murit inventatorul scotian John Boyd Dunlop; (n.5.02.1840). A fost unul dintre fondatorii companiei producatoare de cauciuc pe care a purtat numele său, Dunlop Pneumatic Tyre Company.

 

23 octombrie 1925 - S-a născut Radu Florescu, istoric american de origine romana, profesor de istorie la Boston College . El a fost director al Centrului de Studii Est Europene de la Colegiul Boston.

Radu Florescu (n. 23 octombrie 1925 – d. 18 mai 2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română - Florescu speaking at Clemson University in 1977 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Florescu speaking at Clemson University in 1977 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Radu Florescu (n. 23 octombrie 1925 – d. 18 mai 2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română. Radu Florescu este autorul a numeroase articole academice și cărți referitoare la România și istoria României. Radu Florescu a obținut diplomele de licență și master de la Christ Church, Universitatea Oxford în Marea Britanie, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde și-a completat studiile prin obținerea unui doctorat la Universitatea Indiana.

A deținut poziția de profesor emerit de istorie la Boston College. Radu Florescu a fost, de asemenea, directorul Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii, cunoscută sub numele de Noua Anglie (New England). În anul 1996 a fost numit consul onorific pentru regiunea New England de către Ministerul afacerilor externe a României.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org si en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1934 - S-a născut Corneliu Vasilescu, pictor și grafician român.

Corneliu Vasilescu (n. 23 octombrie 1934, Bârlad) este un pictor și grafician român contemporan, reprezentant al expresionismului abstract - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Vasilescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Corneliu Vasilescu (n. 23 octombrie 1934, Bârlad) este un pictor și grafician român contemporan, reprezentant al expresionismului abstract.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

23 octombrie 1940 - S-a născut Pelé, jucător brazilian de fotbal.

Edson Arantes do Nascimento (n. 23 octombrie 1940) este un fotbalist profesionist brazilian retras, care este considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile - in imagine, Pelé dribbling past a defender while playing for Brazil, May 1960. - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Pelé dribbling past a defender while playing for Brazil, May 1960 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Edson Arantes do Nascimento (n. 23 octombrie 1940) este un fotbalist profesionist brazilian retras, care este considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile. În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului; ei l-au ales pe Pelé.

În 1999, Pelé a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX. În 2013 el a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur FIFA, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate în lumea fotbalului.

Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale și din tur, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În timpul când făcea parte din lumea sportului, Pelé fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume.

În Brazilia, Pelé este considerat a fi un erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pelé este „o comoară națională”. De-a lungul carierei sale, el a devenit cunoscut ca „Perla Neagră” (Pérola Negra), „Regele Fotbalului” (O Rei do Futebol), „Regele Pelé” (O Rei Pelé) sau pur și simplu „Regele” (O Rei).

Pelé și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru naționala de fotbal a Braziliei începând cu 16 ani. El are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță; el este cel mai bun golgheter al naționalei având 77 de goluri în 92 de jocuri. De asemenea, el este cel mai bun marcator la nivel mondial, câștigând cu echipa sa Copa Libertadores 1962 și 1963.

 

23 octombrie 1940 - Adolf Hitler se întâlneşte cu Francisco Franco în Hendaye in Franţa,incercand să-l convingă pe acesta să angajeze Spania în Al Doilea Război Mondial de partea Puterilor Axei.

 

23 octombrie 1940 - S-a născut ziaristul Cornel Dumitrescu, stabilit din 1976 în SUA. După plecarea din România, în 1975, colaborează la “Europa Liberă” până 1988. Din 1988, împreună cu Dan Costescu editează săptămânalul independent “Lumea liberă”, devenit mai târziu “Lumea liberă românească” ; (d. 24 Iunie 1990).

 

23 octombrie 1941 - Al doilea război mondial - Masacrul de la Odesa

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român - foto: ro.wikipedia.org

Evrei deportaţi în Transnistria sub supravegherea unui soldat român – foto: ro.wikipedia.org

Masacrul de la Odesa a fost declanșat în seara zilei de 22 octombrie 1941, cu titlul de „pedepsire” (represalii asupra populației civile) în urma aruncării în aer a Comandamentul militar român din Odessa de căre partizani sau militari sovietici din armata regulată, explozie în care au fost omorâți 16 ofițeri români, inclusiv comandantul militar al orașului, generalul Ion Glogojanu, 46 soldați și subofițeri, mai mulți civili și 4 ofițeri germani de marină. Militarii români nu au reușit să-i prindă pe autorii atentatului și s-au răzbunat pe populația civilă locală. Au fost uciși, la întâmplare, 5 000 de localnici civili, majoritatea evrei.

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Holocaust prin gloanţe. Evrei-români deportaţi în Transnistria şi asasinaţi între Bârzula şi Grozdovca de militarii români care-i escortau, octombrie 1941 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

În urma raportului primit, mareșalul Antonescu i-a ordonat generalului Iosif Iacobici, șeful Marelui Stat Major și comandant al Armatei a 4-a române, să ia măsuri drastice de pedepsire. În aceeași noapte, Iacobici a telegrafiat cabinetului militar al lui Antonescu că a pornit acțiunea ordonată: „Ca represalii și pentru a da un exemplu populației, s-au luat măsuri pentru a spânzura în piețele publice un număr de evrei și comuniști suspecți”.

În ziua următoare, la 23 octombrie 1941, militari români au ucis alți 19 000 evrei civili, femei, bătrâni și copii, familii întregi din orașul Odessa, împușcați, spânzurați, explodați, sau arși de vii. Alți aproximativ 45 000 de evrei au fost trimiși de la Odessa în lagărul de concentrare Bogdanovka, unde au fost asasinați aproximativ două luni mai târziu.

 

23 octombrie 1941 - S-a născut liderul separatist al Transnistriei, Igor Smirnov.

Igor Nicolaevici Smirnov (n. 23 octombrie 1941, Petropavlovsk-Kamceatski), politician Transnistrian de origine rusă, care a îndeplinit funcția de președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene între anii 1991-2011 - foto: ro.wikipedia.org

Igor Nicolaevici Smirnov (n. 23 octombrie 1941, Petropavlovsk-Kamceatski), politician Transnistrian de origine rusă, care a îndeplinit funcția de președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene între anii 1991-2011 – foto: ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1942 - Al doilea război mondial: Începe Bătălia de la El Alamein, Egipt care se incheie pe 3 noiembrie cu victoria Aliaţilor.

 

23 octombrie 1942 - Al doilea război mondial - Incepe Bătălia pentru Henderson Field , în campania de la Guadalcanal.

 

23 octombrie 1944 - Al doilea război mondial - Se desfasoara bătălia din golful Leyte , cea mai mare confruntare navală în Filipine.

23 octombrie 1944: Bătălia din Golful Leyte

23 octombrie 1944: Bătălia din Golful Leyte

 

23 octombrie 1944 - Al doilea război mondial - Armata Roşie intră în Ungaria.

 

23 octombrie, 1954 - S-a născut Ang Lee, regizor, scenarist și producător de film american de origine taiwaneză.

Ang Lee (n. 23 octombrie, 1954) este un regizor, scenarist şi producător de film american de origine taiwaneză - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ang Lee – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Ang Lee (n. 23 octombrie, 1954) este un regizor, scenarist şi producător de film american de origine taiwaneză. Este un regizor multipremiat. Filmul Ultima dorinţă a câştigat la Festivalul de film de la Veneţia (2007) trofeul Leul de Aur şi a fost nominalizat la Premiul BAFTA (2008) pentru Cel mai bun film străin.

Brokeback Mountain, un film foarte apreciat, i-a adus lui Lee Oscarul în 2006 pentru Cel mai bun regizor, Golden Globe (2006) tot pentru Cel mai bun regizor şi Premiul BAFTA (2006) pentru Cel mai bun regizor. Pentru pelicula Ospăţul de nuntă, la care a fost regizor, scenarist, producător, a câştigat la Festivalul internaţional de film din Berlin (1993) trofeul Ursul de Aur.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org; www.imdb.com

 

23 octombrie 1956 - A început Revoluția Ungară din 1956 (23 octombrie – 4 noiembrie 1956) - O demonstrație studențească de pe străzile Budapestei a atras din ce în ce mai mulți aderenți și a dus la declanșarea revoluției anticomuniste maghiare din 1956. Revoluţia anticomunista din Ungaria.

Revoluția Ungară din 1956 împotriva dictaturii bolșevice și a ocupației sovietice (în maghiară forradalom és szabadságharc) a început în ziua de 23 octombrie. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice în 10-11 noiembrie 1956. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici; alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

23 octombrie 1957 - A încetat din viaţă Mihai Codreanu, poet de factură parnasiană şi simbolistă; a fost directorul Teatrului Naţional din Iaşi (1919-1923), profesor şi rector (1933-1939) al Conservatorului de Artă Dramatică din Iaşi şi director al revistei “Însemnări ieşene” (n. 25 iulie 1876).

 

23 octombrie 1958 - Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 – m. 1960) pentru romanul “Doctor Jivago”, devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în ţara de origine.

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova - d. 30 mai 1960) poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 - foto - ro.wikipedia.org

Boris Leonidovici Pasternak (n. 29 ianuarie 1890 (S.N. 10 februarie) la Moscova – d. 30 mai 1960) poet și scriitor evreu rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958 – foto – ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1963 - Este arestat Georges Paques, şef adjunct al serviciului de presă al NATO, pentru spionaj în favoarea URSS.

Georges Pâques, né le 29 janvier 1914 à Chalon-sur-Saône et mort le 19 décembre 1993 à Paris, est un haut fonctionnaire français condamné en 1963 pour espionnage au profit de l'URSS, ayant été accusé d'avoir transmis des informations vitales concernant la Défense depuis 1943 - foto: ladepeche.fr

Georges Pâques, né le 29 janvier 1914 à Chalon-sur-Saône et mort le 19 décembre 1993 à Paris, est un haut fonctionnaire français condamné en 1963 pour espionnage au profit de l’URSS, ayant été accusé d’avoir transmis des informations vitales concernant la Défense depuis 1943 – foto: ladepeche.fr

Actiunile sale de spionaj in favoarea URSS s-au intins pe parcursul a doua decenii.

 

23 octombrie 1964 - S-a născut Robert Trujillo, bassist al trupei Metallica

Robert Trujillo (n. 23 octombrie 1964), mexican american, actualul bassist al formației Metallica - foto: ro.wikipedia.org

Robert Trujillo (n. 23 octombrie 1964), mexican american, actualul bassist al formației Metallica – foto: ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1973 - Sfărşitul Războiului de Yom Kippur dintre Israel şi Siria.

Războiul de Iom Kipur (6 octombrie – 26 octombrie 1973) - Parte din Războiul Rece Conflictul arabo-israelian - Soldații egipteni după traversarea Canalului Suez - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul de Iom Kipur (6 octombrie – 26 octombrie 1973) – Parte din Războiul Rece
Conflictul arabo-israelian – Soldații egipteni după traversarea Canalului Suez – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Războiul de Iom Kipur, Războiul arabo-israelian din 1973, Războiul de Ramadan, sau Războiul din octombrie a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973. Războiul a izbucnit de ziua de Iom Kipur (Ziua Ispășirii, cea mai importantă zi de post evreiască), printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversând liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967).

Egiptenii și sirienii au avansat în primele 24 – 48 de ore, după care situația militară a început să se schimbe în favoarea israelienilor. După a doua săptămână de lupte, sirienii fuseseră scoși definitiv din zona platoului Golan. În sud, în peninsula Sinai, israelienii au lovit la punctul de joncțiune a două corpuri de armată egiptene, (Armata a II-a și Armata a III-a) traversând canalul Suez, (vechea linie de încetare a focului), încercuind o întreagă armată egipteană, chiar în momentul în care intra în acțiune rezoluția de încetarea a focului a ONU.

Războiul a avut numeroase implicații pentru multe națiuni. Lumea arabă, care fusese umilită de înfrângerea categorică a coaliției egipteano-siriano-iordaniene din timpul Războiului de șase zile, s-a simțit răzbunată de seria de victorii de la începutul războiului. Același sentiment a deschis calea către procesul de pace care avea să urmeze, ca și spre liberalizările care au urmat, precum așa-numita infitah, “politica egipteană a porților deschise”.

Acordurile de la Camp David, care au fost semnate la scurtă vreme după aceea, au dus la normalizarea relațiilor dintre Egipt și Israel și la recunoașterea, pentru prima oară de către un stat arab, a Israelului. Egiptul, care se distanțase deja de Uniunea Sovietică, a părăsit după acest moment definitiv sfera de influența sovietică.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

23 octombrie 1983 - Războiul civil libanez - Cazărmile de la Beirut ale puscasilor marini americani, sunt lovite de un camion incarcat cu explozibili, in deflagratia care a urmat fiind omorati 241 de militari . In aceeaşi dimineaţă, este atacata si o cazarma franceza inregistrandu-se 58 soldaţi ucisi.

 

23 octombrie 1989 - Mátyás Szűrös declară Republica Ungară, care înlocuieşte Republica Populară Ungară.

Mátyás Szűrös (n. 11 septembrie 1933, la Püspökladány, Ungaria), politician maghiar, care a fost președinte provizoriu al Ungariei, din 8 octombrie 1989, până în 2 mai 1990. A fost primul președinte al celei de-a III-a Republici Ungare, în perioada de tranziție de la comunism la democrație - foto: hirekma.hu

Mátyás Szűrös (n. 11 septembrie 1933, la Püspökladány, Ungaria), politician maghiar, care a fost președinte provizoriu al Ungariei, din 8 octombrie 1989, până în 2 mai 1990. A fost primul președinte al celei de-a III-a Republici Ungare, în perioada de tranziție de la comunism la democrație – foto: hirekma.hu

La aceasta data a intrat în vigoare o noua Constitutie care o inlocuia pe cea comunista.Președintele este ales odată la 5 ani, funcția președintului este reprezentativă (simbolică) insa acesta desemnează premierul și este autoritatea supremă al armatei. Parlamentul inițiază legi care trebuie să corespundă cu constituția ungară, apoi președintele le aprobă. În caz că o lege nu corespunde cu Constituția, președintele are dreptul să anuleze legea inițiată de parlament, prin tribunalul constituțional.

 

23 octombrie 1992 - Împăratul Akihito devine primul împărat al Japoniei care viziteaza China.

 

23 octombrie 1998 - A încetat din viaţă actorul roman Silviu Stănculescu, cunoscut pentru rolurile din “Mircea” – 1989 şi “Liceeni” – 1987; (n. 24 ianuarie1932).

 

23 octombrie 1998 - A avut loc prima naţionalizare a unei bănci din Japonia de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

23 octombrie 2001 - A murit Ken Aston, arbitrul de fotbal, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii în fotbal. Cartonaşele au fost folosite în premieră la Mondialul din 1970, cînd Ken Aston era preşedintele Comisiei de Arbitri a FIFA. Acelaşi Aston a mai introdus echipamentul negru pentru arbitri şi al patrulea oficial în teren şi a colorat steguleţele asistenţilor în roşu şi galben, pentru a fi vizibile; (n.01.09.1915).

 

23 octombrie 2002 - Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei luând aproximativ 700 de ostatici.
Actiunea a fost condusa de Movsar Baraev, nepotul unuia dintre liderii militari ai separatistilor, Arbi Baraev, ucis în 2001 într-o ambuscada organizata de trupele ruse. Trupele speciale ruse au ripostat folosind gaze letale, ceea ce a condus la moartea a 129 de persoane.

 

23 octombrie 2002 - In Belgia a intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, aceasta tara fiind a doua in lume, dupa Olanda, care a legalizat euthanasia.

 

23 octombrie 2002 - A încetat din viaţă Dan Costescu, unul dintre fondatorii celui mai citit ziar din exilul românesc – “Lumea Liberă Românească”. În ţară a lucrat ca redactor la Radio România. În 1962 a fost arestat şi condamnat ca deţinut politic, până în 1964. Refuzând dictatura, a părăsit România, în 1984, şi a colaborat la publicaţiile newyorkeze “Universul”, “Micromagazin” şi “Lumea liberă”; (n. 1928).

 

23 octombrie 2006 - Serviciul militar nu mai este obligatoriu pentru cetatenii României.

 

23 octombrie 2018 - China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume.

China a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume, cu o lungime de 55 de kilometri, după o investiţie de 20 de miliarde dolari şi lucrări ce au durat nouă ani. Podul face legătura între oraşul chinez Zhuhai, Hong-Kong şi Macao.
cititi mai mult pe www.historia.ro

 

23 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei

Record Guinness: Cea mai mare fântână din lume, construită în Dubai