Evenimentele Zilei de 21 octombrie în Istorie
Manifestaţie pentru dreptul femeilor la vot, Franţa, 1934
foto preluat de pe AFP (preluat de pe: catchy.ro)
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
21 octombrie este a 294-a zi a calendarului gregorian și a 295-a zi în anii bisecți. 71 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbători pe 21 octombrie
21 octombrie - (BOR) ✝) Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie; Sfântul Mucenic Oprea; Sfinţii Preoţi Mărturisitori Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel; Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare
21 octombrie - (BRU) Sf. Ilarion cel Mare, cuvios († 371)
Cuviosul Ilarion cel Mare (291 – 371/372) este un mare pustnic al monahismului din secolul al IV-lea. A trăit în Egipt, Palestina și Cipru. Prăznuirea lui se face în ziua de 21 octombrie.
21 octombrie - (BRC) Ss. Ursula și însoțitoarele, martire; Sf. Celina, călugăriță
Astăzi în Istorie pentru 21 octombrie
Evenimentele Zilei de 21 octombrie în Istorie:
- 21 octombrie 1096 – Cruciada țăranilor;
- 21 octombrie 1097 – Prima Cruciadă;
- 21 octombrie 1805 – Bătălia de la Trafalgar
- 21 octombrie 1945 – În Franța, femeile au câștigat dreptul la vot
21 octombrie 1096 - Cruciada țăranilor, care il avea ca lider spiritual pe calugarul Pierre l’Ermite din Amiens, se destramă în urma unui atac al turcilor selgiucizi.
Cruciada țăranilor este parte a primei cruciade și a durat cu aproximație șase luni, din aprilie până în octombrie 1096. Mai este cunoscută cu alte nume: Cruciada populară, Cruciada maselor, Cruciada săracilor sau Cruciada calicilor. După ce au ajuns în Asia Mica, cruciații au fost sfâșiați de conflicte interne.
Turcii erau experimentați, și cunoșteau locurile; majoritatea participanților la Cruciada țăranilor erau războinici amatori neorganizați . În principala tabără a cruciaților, spionii turci au împrăștiat zvonul că germanii care cuceriseră Xerigordonul, au cucerit și Niceea, ceea ce a crescut dorința neexperimentaților războinici creștini să plece cât mai repede să participe la jefuirea noii cuceriri.
20.000 de luptători cruciati au pornit în marș spre Niceea, lăsând femeile, copiii, bătrânii și bolnavii în tabără. La cam 5 km de tabără, în locul în care drumul se strecura printr-o vale îngustă și împădurită lângă satul Dracon, turcii ii așteptau în ambuscadă. După ce au fost atacați, cruciații au intrat rapid în panică și au luat-o la fugă spre tabără. Cei mai mulți au fost uciși în luptă.
Copii și cei care s-au predat au fost cruțați. Trei mii de cruciați, inclusiv capetenia lor Geoffrey Burel, au fost suficient de norocoși pentru a ajunge într-un castel vechi părăsit unde s-au apărat până când marina bizantină a intervenit și i-a obligat pe turci să ridice asediul. Cele câteva mii de cruciați care au scăpat au reușit să se reîntoarcă în Constantinopol. Aceștia au fost singurii supraviețuitori ai cruciadei țăranilor.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org
21 octombrie 1097 - Prima Cruciadă,
Prima cruciadă a fost inițiată în 1095 de către Papa Urban al II-lea pentru a recâștiga controlul asupra orașului sfânt Ierusalim și a Țării Sfinte creștine stăpânite la acel moment de către musulmani. Ceea ce a început ca un apel făcut cavalerilor francezi, s-a transformat rapid într-o incursiune pe scară largă, și o cucerire a teritoriilor aflate în afara Europei, în Orientul Mijlociu.
Atât cavaleri, cât și țărani, din diferite națiuni ale Europei Occidentale, fără o conducere centralizată efectivă, au plecat pe uscat și pe mare spre Ierusalim și au ocupat orașul în iulie 1099, înființând Regatul Ierusalimului și celealte state cruciate. Deși acestea au rezistat mai puțin de două sute de ani, prima cruciadă a reprezentat un moment important în expansiunea Lumii occidentale, fiind de asemenea și singura cruciadă — față de multele care au urmat — care și-a atins scopul, respectiv ocuparea Ierusalimului.
Cruciaţii conduşi de Godefroy de Bouillon, Bohemund de Taranto şi Raymond de Touloue, încep asediul cetatii Antiohiei, apărate cu indarjire de musulmani. Bohemund a reușit să stabilească contacte cu Firouz, un sodat armean care păzea Turnul “celor Două Surori”, care dorea să se răzbune din motive personale și l-a mituit pentru ca să deschidă poarta cetății.
Pe 2 iunie, Firouz a deschis porțile turnului pe care îl apăra și orașul a fost invadat de creștini. Creștinii sirieni rămași în cetate au deschis la rândul lor restul porților și au participat alături de cruciați la masacrarea musulmanilor. În timpul violențelor, cruciații au ucis și creștini localnici alături de musulmani, inclusiv pe fratele lui Firouz.
Yaghi-Siyan, guvernatorul musulman al Antiohiei a încercat să fugă, dar a fost prins de creștinii sirieni în afara zidurilor cetății, a fost decapitat, iar capul lui i-a fost oferit lui Bohemund.La sfârșitul zilei de 3 iunie, cruciații controlau cea mai mare parte a orașului, cu excepția citadelei, care a rămas în mâineile garnizoanei conduse de fiul lui Yaghi-Siyan, Shams ad-Daulah.
In ajutorul Antiohiei a sosit o armată musulmană din Mosul sub comanda lui Kerbogha care a asediat la rândul ei Antiohia apărată de creștini între 7 iunie și 28 iunie 1098, data la care au fost infranta si obligataq sa se retraga. Asediul de la Antiohia a devenit în scurtă vreme legendar, iar secolul al XII-lea a devenit subiect al chanson d’Antioche un chanson de geste din Ciclul Cruciadei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 octombrie 1125 - A murit ecleziastul, cronicar, scriitor si istoric ceh, Cosmas de Praga; (n.cca.1045)
Cosma din Praga (în cehă Kosmas Pražský; în latină Cosmas Decanus; c. 1045 – 21 octombrie 1125) a fost un preot, scriitor și istoric născut într-o familie nobilă din Boemia. Între anii 1075 și 1081 a studiat la Liège. După întoarcerea sa în Boemia, el a devenit preot și s-a căsătorit cu Božetěcha, cu care probabil că a avut un fiu.
În 1086, Cosma a fost numit prebendar (canonicus) al Pragăi, o poziție de prestigiu. În calitate de prebendar, el a călătorit, de asemenea, prin Europa cu misiuni oficiale. Este autorul Chronica Boemorum (Cronica Boemienilor), principala sursa istorica privitoare la venirea slavilor in Boemia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org;
21 octombrie 1209 - Otto al IV – lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218), este încoronat împărat al Sfântului Imperiu Romano- German de către Papa Inocenţiu al III- lea.
Otto al IV-lea (n. 1175/1176 — d. 19 mai 1218), unul dintre cei doi rivali Regi ai Germaniei din 1198, singur rege din 1208, Rege al Italiei din 1208 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1209. A fost singurul rege din Dinastia Welfilor, fiind detronat în anul 1215. A încercat să întărească puterea imperială în detrimentul puterii papale, intrind în conflict cu papalitatea, fiind excomunicat în 1210.
S-a născut în Normandia, fiind fiul lui Henric , duce de Bavaria și Saxonia și a Mathildei Plantagenet. A crescut în Anglia la curtea Regelui Henric al III-lea. A abdicat in anul 1215 și s-a retras în posesiunile sale private din Braunschweig, unde a murit în 1218.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1422 - A murit Regele Carol (Charles) al VI-lea al Franţei; (n. 3 decembrie 1368).
Carol al VI-lea (3 decembrie 1368 – 21 octombrie 1422), rege al Franței din 1380 până în 1422 și membru al Casei de Valois. A fost cunoscut sub numele de Carol cel Mult-Iubit (franceză le Bien-Aimé) și mai târziu drept Carol Nebunul (franceză le Fol sau le Fou). Se pare că suferea de schizofrenie paranoidă. Una din cauze ar fi putut fi de natură genetică: mama sa, Jeanne de Bourbon, avusese, în 1373, timp de mai multe luni, un acces de nebunie.
Printre bizareriile sale de comportament se poate menționa faptul că avea iluzia că este din sticla , motiv pentru care hainele sale aveau cusute bare metalice pentru a-l proteja în cazul unei eventuale căderi. Crizele lui de nebunie au început în 1392 și au dus la certuri în familia regală franceză, lucru exploatat de puterile vecine Anglia și Burgundia. Până la sfârșitul domniei sale o mare parte din Franța, a fost sub ocupație străină.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1520 - Exploratorul portughez Fernando Magellan, aflat in serviciul regelui Spaniei, descoperă strâmtoarea care-i va purta numele.
Strâmtoarea Magellan se află la sudul Americii de Sud, ocolind numeroase insule și despărțind America de Sud (Chile și Argentina) de Țara de Foc (Tierra del Fuego). Strâmtoarea are o lungime de 373 mile marine (ca. 670 km) având lățimea minimă de 2,5 mile (ca. 4,5 km), făcând legătura dintre Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. Importanța ei maritimă a scăzut după construirea Canalului Panama. Din cauza vânturilor puternice din Patagonia este una dintre cele mai periculoase strâmtori.
Descoperitorul ei în 1520, Fernando Magellan, a făcut ocolul lumii cu cinci corăbii și cu un echipaj de 237 de oameni. La data de 21 octombrie, de ziua “Fecioarei Maria”, el descoperă în apropierea latitudinii de 52 grade o peninsulă pe care o numește “Capul Fecioarelor” (Cabo Virgenes). O furtună teribilă, care a durat peste 36 de ore, împinge corăbiile la 1 noiembrie, de Ziua morților, în strâmtoare, ceea ce-l determină pe Magellan să o boteze Estreito de Todos los Santos.
Echipa de marinari trimisă în recunoaștere de Magellan descoperă pe coasta de nord numai oseminte într-un mormânt. Din cauza fumului provenit de la focurile indienilor, această regiune va fi denumită “Țara de foc” (“Tierra del Fuego”). Această legătură dintre cele două oceane a devenit începând cu anul 1881 importantă prin faptul că a permis accesul din vest (evitând Capul Horn, periculos navigatorilor) spre Insulele Moluce, “Țara Mirodeniilor”. Gavin Menzies amintește în cartea sa “1421″ că înaintea lui Magellan, în iarna anului 1421, împăratul Chinei traversase deja această strâmtoare.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
21 octombrie 1520 - Exploratorul João Alvares Fagundes descopera insulele Saint-Pierre şi Miquelon, pe care le numeste “Insulele celor 11.000 de fecioare”.
21 octombrie 1556 - A încetat din viaţă scriitorul Pietro Aretino, din Arezzo, cunoscut pentru lucrările “Curtezana” – 1526, “Viaţa Fecioarei Maria”, “Potcovarul” – 1533, “Filosoful” – 1546 şi “Orazia” – 1546; (n. 20 aprilie 1492).
21 octombrie 1581 - S-a născut pictorul italian Domenico Zampieri; (d. 1641).
21 octombrie 1600 - Tokugawa Ieyasu (n. 1542; d. 1616), ii învinge pe rivalii sai în Bătălia de la Sekigahara, care marchează începutul shogunatului Tokugawa, care va conduce Japonia pana la mijlocul secolului al XIX-lea.
Bătălia de la Sekigahara (Sekigahara no Tatakai) a fost o bătălie decisivă în istoria Japoniei care a avut loc la 21 octombrie 1600 (după calendarul lor vechi, anul 5 Keicho,a 15-a zi din luna a noua), care a precedat instalarea shogunatului Tokugawa
Lui Tokugawa Ieyasu i-au mai trebuit alți trei ani ca să-și consolideze poziția în fața clanului Toyotomi și a celorlalți daimyo, dar Bătălia de la Sekigahara este considerată ca fiind începutul neoficial al guvernării Tokugawa, ultima perioada shogunală care avea să conducă Japonia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 octombrie 1687 - S-a născut matematicianul elvetian Nicolaus Bernoulli. Nicolaus (scris și Nicolas sau Nikolas) I Bernoulli (n. 21 octombrie 1687 – d. 29 noiembrie 1759) a fost un matematician elvețian. Membru al celebrei familii Bernoulli, a fost fiul lui Nicolaus Bernoulli (1662–1716), fratele matematicienilor Jakob Bernoulli și Jean Bernoulli. A fost profesor universitar la Padova (1716), profesor de logică la Universitatea din Basel (1722), profesor de drept la aceeași universitate (1731). În martie 1714, a devenit membru al Royal Society.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1754 - Sunt inaugurate primele școli din Blaj: „Școala de Obște”, cu predare în română, și Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină și germană. Blajul devine centrul învățământului românesc din Transilvania.
21 octombrie 1760 - S-a născut Katsusika Hokusai, pictor, desenator si gravor japonez; creatia realista a maestrului a influentat esential dezvoltarea artei de la sfârsitul sec. 18, începutul sec. 19; (d.1849).
21 octombrie 1772 - S-a născut Samuel Taylor Coleridge, poet şi estetician literar englez; (d. 25 iulie 1834).
21 octombrie 1790 - S-a născut poetul, oratorul şi omul de stat francez Alphonse de Lamartine; (m. 28 februarie 1869).
Alphonse de Lamartine (numele complet Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine) (n. 21 octombrie 1790 în Mâcon – d. 28 februarie 1869 în Paris), poet, scriitor și politician francez. În 1829 a devenit membru al Academiei franceze.
21 octombrie 1805 - A avut loc Bătălia de la Trafalgar, în care flota britanică a obținut o strălucită victorie împotriva forțelor navale franco-spaniole; moartea amiralului Horatio Nelson
Bătălia de la Trafalgar a avut loc la data de 21 octombrie 1805, în largul Capului Trafalgar, Spania. Ea a avut loc între flota Regatului Unit și flota unită franco-spaniolă, rezultatul bătăliei fiind înfrângerea aliaților franco-spanioli, dar și moartea amiralului englez Horatio Nelson.
Anul 1805 a adus un nou război între Regatul Unit și Franța – Războiul celei de-a Treia Coaliții. Misiunea lui Nelson, aflat pe puntea vasului HMS Victory, era supravegherea portului Toulon și blocarea flotelor spaniole și franceze. Intenția lui Napoleon era invadarea Marii Britanii și pentru atingerea acestui obiectiv trebuia ca flota sa să asigure supremația navală pe Canalul Mânecii, pentru o traversare sigură a forțelor de invazie (La Grande Armée), cantonate în taberele de la Boulogne.
Napoleon a ordonat vice-amiralului Pierre-Charles Villeneuve, aflat în portul Cadiz, să atace flota britanică. Flotele s-au întâlnit la Trafalgar, pe 21 octombrie 1805: 27 de nave britanice, aflate sub comanda amiralului Nelson, contra 33 de nave franceze și spaniole.
Măiestria tacticii amiralului Nelson a atins apogeul în această confruntare, lupta de la Trafalgar fiind considerată de specialiștii militari, cea mai mare victorie din istoria Marinei Regale Britanice (Royal Navy).
Din păcate, Nelson nu a mai apucat să culeagă laurii victoriei – la ora 4:30 un trăgător de elită francez l-a împușcat în coloana vertebrală. Amiralul Nelson nu a mai putut fi salvat și după trei ore a murit, dar bătălia era deja câștigată de către flota sa.
După bătălie, corpul neînsuflețit al amiralului Nelson a fost transportat în Anglia. Ca un omagiu, a fost înmormântat într-un sicriu făcut din catargul vasului francez L’Orient (vasul-amiral al flotei aliate). Întreaga populație britanică a plâns după eroul mărilor.
Amiralul spaniol Federico Gravina, ofițerul superior de pe nava pavilion spaniol, a scăpat cu rămășița flotei spaniole. El a murit cinci luni mai târziu din cauza rănilor suferite în timpul bătăliei.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 octombrie 1813 - S-a născut Prinţesa Josephine de Baden, mama regelui Carol I al României; (d. 28.02.1869).
21 octombrie 1833 - S-a născut chimistul şi industriaşul Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. A înfiinţat fundaţia care-i poartă numele şi care decernează premiul care îi poartă numele în fiecare an; (m. 10 decembrie 1896).
Alfred Nobel (n. 21 octombrie 1833, Stockholm – d. 10 decembrie 1896, San Remo, în Italia) a fost un chimist, inventator și om de afaceri suedez. Printre altele, el a inventat dinamita și a întemeiat fundația ce oferă anual faimoasele Premii Nobel.
S-a nascut in Stockholm, iar la varsta de sase ani s-a mutat impreuna cu parintii in Rusia unde tatal sau a deschis o mica afacere. A studiat chimia in Paris, iar intre anii 1852-1856 a lucrat in SUA sub indrumarea inventatorului suedez John Ericsson. Reintors in tara natala, Nobel a inceput sa lucreze ca si chimist reusind sa creeze un explozibil pe baza de nitroglicerina, care a inceput sa fie produsa in Suedia din 1864 si mai apoi si in alte tari europene. In 1867, a patentat un alt tip de explozibil pe care l-a numit “dinamita”.
Ca urmare a inventiilor sale, Nobel a reusit sa acumuleze o avere impresionanta pe care a cedat-o fundatiei care ii poarta numele pentru acordarea de premii celor mai buni reprezentanti in mai multe domenii (chimie, fizica, literatura, medicina si pace). Primii castigatori au fost anuntati in 1901. Ulterior (1969), a fost instituit in onoarea lui Alfred Nobel un premiu in economie.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
21 octombrie 1846 - S-a născut prozatorul italian Edmondo de Amicis, cunoscut pentru scrierile “Cuore” şi “Romanul unui învăţător” ;(m. 11 martie 1908).
21 octombrie 1854 - Florence Nightingale a fost trimisă în Turcia, împreună cu alte 38 de asistente medicale, pentru a îngriji soldații britanici răniți în Războiul Crimeei.
Florence Nightingale (n. 12 mai 1820 – d. 13 august 1910) a fost precursoarea serviciului sanitar modern. Florence Nightingale a fost nu numai prima infirmieră modernă, dar şi un statistician important. Datorită ambiţiei şi devotamentului de care a dat dovadă, spitalele secolului al XIX-lea s-au transformat în instituţii de tratament adecvate, dotate din punct de vedere sanitar şi cu personal de specialitate gata oricând să îngrijească bolnavii. Datorită altruismului şi personalităţi sale, Florence Nightingale şi-a consacrat întreaga viaţă ajutorării bolnavilor din spitale.
Contribuţia cea mai cunoscută a lui Florence a avut loc în timpul războiului din Crimeea. Condiţiile din spitalele pentru soldaţii englezi răniţi în Crimeea, descrise de primul reporter de război din istorie, William Russell, erau înfricoşătoare – lipsea îngrijirea medicală de specialitate iar igiena era inexistentă. Pentru a dezamorsa situaţia, guvernul britanic a hotărât să trimită pe cineva capabil care să se ocupe de acest serviciu şi anume pe Florence Nightingale. Aceasta, însoţită de 38 dintre cele mai bune infirmiere formate de ea, a ajuns la spitalul de pe front pe 21 octombrie 1854. Bazele britanice erau amplasate în Scutari, (sau Üsküdar, o suburbie a Istanbulului), la 545 km de Crimeea.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1858 - La Paris a avut loc premiera operetei Orfeu în infern de Jacques Offenbach. “Orfeu în infern” (în original “Orphée aux enfers”) este numele unei opere bufe în două acte și patru tablouri a compozitorului Jacques Offenbach, reprezentată pentru prima oară la data de 21 octombrie 1858 pe scena teatrului Les Bouffes-Parisiens din Paris. Libretul este semnat de celebrul tandem Hector Crémieux / Ludovic Halévy. Ideea inițială i se datorează probabil lui Halévy, dar libretul ulterior, care a stat la baza reprezentației, e scris aproape în întregime de Crémieux.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1871 - S-a constituit Societatea Filarmonică din Timişoara.
21 octombrie 1879 - Thomas Alva Edison a demonstrat cu succes, în laboratorul lui din Menlo Park, New Jersey, obținerea primului bec electric durabil și practic din punct de vedere comercial
Thomas Alva Edison (n.11 februarie 1847 Milan, OH, SUA – d.18 octombrie 1931, West Orange, NJ, SUA) a fost un important inventator și om de afaceri american al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. A fost cunoscut și ca “Magicianul din Menlo Park“, fiind și cel mai prolific inventator al timpului prin aplicarea practică a descoperirilor științifice (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei – kinetoscopul.
21 octombrie 1883 - S-a născut Francisc Hubic, muzician, autor a peste 80 de lucrări muzicale; (m. 14 noiembrie 1947).
21 octombrie 1891 - S-a născut poetul şi criticul literar Perpessicius (Dumitru Şt. Panaitescu). Este cunoscut pentru scrierile “Repertoriu critic” – 1925, “Menţiuni critice” – 1928 – 1946, “Jurnal de lector” – 1944, “Eminesciana” – 1971 şi “Scriitori români” – 1989; (d.29.03.1971).
Perpessicius - Dumitru S. Panaitescu (n. 21 octombrie 1891, Brăila, d. 29 martie 1971, București) istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene. A fost autor al monumentalei ediţii critice din opera lui Mihai Eminescu, membru titular al Academiei Române.
21 octombrie 1909 - A avut loc primul zbor individual al unei femei, realizat de frantuzoaica Ellise Dairoche.
21 octombrie 1915 - Compania americană de telefonie şi telegrafie a realizat prima convorbire directa transatlantica din Arlington (Virginia), cu destinaţia Paris, transmis prin sistemul de radio-telefonie.
21 octombrie 1918 - Un record neobisnuit: Dactilografa Margaret Owen a atins la masina de scris viteza de 170 de cuvinte pe minut, record care nu a fost depasit pâna în prezent.
21 octombrie 1918 - S-a născut profesorul şi traducătorul Dan Duţescu, cunoscut pentru lucrarea “Limba engleză fără profesor” (m. 26 septembrie 1992).
21 octombrie 1923 - S-a născut Mihai Gafiţa, critic şi istoric literar; (m. 4 martie 1977).
21 octombrie 1925 - S-a născut Virginia Zeani, soprană română.
Virginia Zeani, născută Virginia Zehan, (n. 21 octombrie 1925, Solovăstru, județul Mureș (interbelic)), este o solistă română de operă, una din cele mai prestigioase soprane lirice din anii ’50, ’60 și ’70 ai secolului XX, timp de 25 de ani “prima donna assoluta” a teatrului de Operă din Roma, cântând împreună cu cei mai renumiți tenori, de la Beniamino Gigli și Ferruccio Tagliavini până la Luciano Pavarotti și Plácido Domingo.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1925 - S-a născut Celia Cruz, cântăreaţă cubaneză, supranumită Regina muzicii salsa (d.16.06.2003).
21 octombrie 1931 - A încetat din viaţă scritorul austriac Arthur Schnitzler. A transpus principiile psihanalizei în literatură; este cunoscut pentru lucrările “Locotenentul Gustl” – 1901 şi “Domnişoara Else” – 1924; (n. 15 mai 1862).
21 octombrie 1933 - S-a născut Simona Bondoc, actriță română de teatru și film.
Simona Bondoc (n. 21 octombrie 1933, București) este o actriță română de teatru și film. În 1954 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov. A fost colegă de an cu Dem Rădulescu, Valeria Gagialov și Catița Ispas. Este actriță la Teatrul Național I. L. Caragiale din București din 1954, unde este Societar de onoare din 2002.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; www.tnb.ro; www.facebook.com
21 octombrie 1936 - S-a născut Vartan Arachelian, ziarist și scriitor român de etnie armeană. Vartan Arachelian (n. 21 octombrie 1936) este un ziarist și scriitor român de origine armeană. Este realizator de programe pentru radio și televiziune. Și-a început activitatea ca ziarist sportiv la Constanța. După terminarea facultății de filologie a fost ziarist de investigații și publicist-comentator la ziarul Scânteia tineretului, între 1965 și 1970.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1940 - S-a născut Dumitru Tinu, ziarist român (d. 2003) Dumitru Tinu (n. 21 octombrie 1940, Coteana, Olt – d. 1 ianuarie 2003) a fost un jurnalist român, director al ziarului Adevărul și președinte al Clubului Român de Presă.
citititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 octombrie 1940 - In S.U.A incepe “Proiectul Manhattan” având ca obiectiv construirea bombei atomică americane.
Proiectul Manhattan a fost proiectul de dezvoltare a primei arme nucleare (cunoscută popular ca bomba atomică) în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial de către Statele Unite ale Americii, Regatul Unit și Canada. Ceea ce a fost denumit oficial Districtul Ingineresc Manhattan, se referă anume la perioada 1941–1946, când proiectul s-a aflat sub controlul Corpului de Geniu al Armatei SUA, sub adminstrația Generalului major Leslie R. Groves. Cercetarea științifică a fost condusă de fizicianul american J. Robert Oppenheimer.
Proiectul a avut succes în dezvoltarea și detonarea a trei arme nucleare în 1945: o detonare de test a unei bombe cu implozie cu plutoniu pe 16 iulie (testul Trinity) lângă Alamogordo, statul New Mexico, o bombă cu uraniu îmbogățit denumită “Little Boy” pe 6 august deasupra orașului Hiroshima, Japonia, și o a doua bombă cu plutoniu, denumită “Fat Man” pe 9 august deasupra orașului Nagasaki, Japonia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 octombrie 1944 - Primul atac japonez sinucigas kamikaze. Un avion japonez care transporta 200 kg de bombe, ataca nava de razboi HMAS Australia , în timpul Bătăliei de la Leyte Gulf in Oceanul Pacific.
21 octombrie 1945 - În Franța, femeile au câștigat dreptul la vot. După ce au votat pentru prima dată la 29 aprilie 1945, în cadrul unor alegeri municipale, femeile din Franţa şi‑au câștigat definitiv dreptul de vot la 21 octombrie, același an, odată cu desfășurarea alegerilor legislative. Încă din 1944, o ordonanţă adoptată de guvernul provizoriu al generalului de Gaulle prevedea că „femeile sunt votanţi eligibili în aceleaşi condiţii ca bărbaţii“.
Doi ani mai târziu, Constituţia adoptată la 27 octombrie 1946 includea printre principiile de bază ale republicii „legea garantării drepturile egale ale femeilor cu bărbaţii în toate sferele“. Pentru o mai bună imagine asupra problemei dreptului la vot al femeii, vă mai amintim că americancele au putut vota încă din 1920 (18 august), odată cu ratificarea celui de-al 19-lea amendament al Constituției SUA.
În România, femeile au obținut dreptul de a vota prin Constituția din 1938, la capătul unor lungi și susținute lupte purtate de către militantele feminismului cu autoritățile de la București.
Ella Negruzzi, prima femeie avocat din România și una dintre cele mai prolifice feministe, justifica astfel drepul la vot al femeii, într-o conferință susținută în 1937: „Sunt vreo 1.400 de ani de când s-a ţinut la Mâcon, în Franţa, în 581, un sobor de preoţi, pentru a se hotărî asupra mult-discutatei controverse de atunci, dacă femeia are sau nu are suflet şi dacă ea poate fi pusă pe aceeaşi treaptă cu oamenii, adică bărbaţii. După lungi discuţii, Consiliul de la Mâcon a decretat că femeia are suflet şi, prin urmare, poate fi considerată ca o fiinţă omenească.“
articol preluat de pe: catchy.ro
* Ella L. Negruzzi (sau Elena Negruzzi, n. 11 septembrie 1876, Hermeziu, județul Iași – d. 19 decembrie 1949, București), juristă română, manifestându-se în perioada interbelică ca o figură proeminentă în mișcarea feministă din România
21 octombrie 1945 - S-a nascut Nikita Mihalkov, actor si regizor, una dintre cele mai puternice personalităţi artistice ale cinematografului rus. Pentru filmul “Soare înşelător”, în 1994 a primit Marele premiu al juriului de la Cannes şi Oscarul pentru film străin.
21 octombrie 1948 - ONU a respins cererea sovietică de distrugere publică a tuturor armelor nucleare.
21 octombrie 1949 - Se infiinteaza Uniunea Compozitorilor din România.
21 octombrie 1951 - Gottfried Benn obține premiul Georg Büchner. (Premiu, care în 1960 va fi decernat lui Paul Celan)
21 octombrie 1956 - Wladyslaw Gomulka a fost ales președinte al Partidului Muncitoresc Unit Polonez și ia puterea în Polonia.
Wladislaw Gomulka, (n. 6 februarie 1905, Krosno, Imperiul Austro-Ungar, azi Polonia — d. 1 septembrie 1982, Konstancin-Jeziorna) a fost un lider comunist polonez. A fost de facto conducătorul Poloniei între 1945-1948 şi încă o dată, între 1956-1970. Rrecent eliberat din închisoare si reabilitat, devine primsecretar al Partidului Muncii din Polonia ( comunist).
Primul sau discurs – în care se pronunta pentru abandonarea colectivizarii agriculturii si întarirea rolului parlamentului – anunta schimbari importante. În acelasi timp, ministrul Apararii, maresalul sovietic Konstantin Rokosovski – prin intermediul caruia Moscova îsi asigura controlul asupra guvernului polonez – nu mai este ales în Comitetul Central.
Câteva zile, la Varsovia domneste teama de o interventie armata a URSS. Dar, pe 23 octombrie, Hrusciov da unda verde noului curs politic de la Varsovia. Rokosovski se retrage de la Ministerul Apararii, iar, pe 28 octombrie, cardinalul Stefan Wyszynski este eliberat din închisoare si devine seful Bisericii catolice din Polonia.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
21 octombrie 1959 - La New York se deschide Muzeul Guggenheim, conceput de Frank Lloyd Wright.
21 octombrie 1960 - Primul submarin nuclear britanic, HMS Dreadnought, a fost lansat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
21 octombrie 1965 - Robert B. Woodward primeşte premiul Nobel pentru chimie.
21 octombrie 1971 - Scriitorul, omul politic si diplomatul chilian Pablo Neruda, primeşte premiul Nobel pentru literatură.
21 octombrie 1974 - S-a născut in comuna Goruni, jud. Iasi, tenorul roman Costel Busuioc.
21 octombrie 1976 - S-a născut la Lugoj, Lavinia Milosevici, gimnasta romanca, multipla campioana mondiala si olimpica.
21 octombrie 1980 - A încetat din viaţă ziaristul Pamfil Şeicaru, director, alături de Cezar Petrescu, al ziarului “Bucovina” (Cernăuţi), fondatorul ziarului “Curentul” , pe care l-a condus in anii 1928-1944; (n. 1894).
Pamfil Șeicaru (n. 18 aprilie 1894, Buzău — d. 21 octombrie 1980, München, Germania), ziarist român, director al ziarului “Curentul“, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. Este considerat a fi cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale.
21 octombrie 1984 - A încetat din viaţă actorul roman Ion Finteşteanu, cunoscut pentru rolurile din spectacolul de teatru “Tache, Ianche şi Cadâr” şi filmele “Ţigăncuşa de la iatac” – 1923, “O scrisoare pierdută” – 1953 şi “Titanic-vals” – 1964; (n. 18 martie 1899).
Ion Finteșteanu (n. 18 martie 1899, București – d. 21 octombrie 1984, București), celebru actor român de teatru și de film.
21 octombrie 1984 - A încetat din viaţă regizorul francez François Truffaut; este cunoscut pentru filmele “Noaptea americană”, “Farenheit”, “Ultimul metrou”, “De-ar veni odată duminica”; (n. 6 februarie 1932).
21 octombrie 1993 - A avut loc reuniunea NATO de la Travemunde, în Germania. Secretarul de Stat american al Apărării, Les Aspin, a lansat propunerea realizării unui “parteneriat pentru pace”, între NATO şi ţările din Europa Centrală şi de Est.
21 octombrie 1996 - A decedat Oleg Danovski, balerin şi coregraf român; (n.9 februarie 1917, Ucraina).
21 octombrie 1997 - Scriitorul dizident anticomunist rus Alexandr Soljeniţîn a înfiinţat un premiu literar care îi poartă numele.
21 octombrie 1997 - Casa de Economii si Consemnatiuni din Romania s-a transformat într–o bancă de stat, lărgindu–şi obiectul de activitate (acordă credite şi agenţilor economici mici şi mijlocii, precum şi statului şi administraţiei publice locale şi centrale).
21 octombrie 1998 - Informaticianul Jonathan Postel, unul dintre principalii arhitecţi ai reţelei Internet, a încetat din viaţă, la Santa Monica, la vârsta de 55 de ani, după o operaţie pe inimă.
21 octombrie 1999 - Peste cinci sute de delegaţi, liceeni şi elevi, de pe cinci continente, s-au adunat, la Paris, pentru a constitui primul Parlament mondial al copiilor, al cărui prim document adoptat a fost “Manifestul tineretului pentru secolul XXI”.
21 octombrie 1999 - A apărut, la București, primul număr al revistei Playboy.
21 octombrie 2003 - Şi-a început activitatea Institutul pentru Memoria Exilului Românesc, instituţie nouă care se ocupă de culegerea şi publicarea documentelor referitoare la exilul românesc din perioada 1940-1989.
21 octombrie 2003 - Planeta pitică Eris din centura Kuiper a fost descoperită de către Michael E. Brown, Chad Trujillo și David L. Rabinowitz.
21 octombrie 2007 - A murit François Chamoux, arheolog, istoric elenist și filolog francez (n. 1915)
21 octombrie 2011 - A murit Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, prințul moștenitor al Arabiei Saudite (n. 1928)
21 octombrie 2016 - A murit Vasile Andru, scriitor român (n. 1942)
21 octombrie 2018 - A murit Ilie Balaci, fotbalist român (n. 1956)
21 octombrie 2020 - La Ordinea Zilei