Nicușor Dan: Raportul de activitate pentru perioada noiembrie 2020 – mai 2024

foto preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

foto si articol preluate de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

20 mai 2024

 

Nicușor Dan: Raportul de activitate pentru perioada noiembrie 2020 – mai 2024

Am prezentat astăzi, la Primăria Capitalei, în cadrul unei conferințe de presă, raportul de activitate pentru perioada noiembrie 2020 – mai 2024. Am vorbit despre principalele dificultăți ale mandatului, despre factorii externi care ne-au îngreunat activitatea, dar și despre realizările pe care le-am avut în acești trei ani și jumătate.

Iată câteva dintre acestea:

Datoria curentă (imediată) a Primăriei Capitalei la preluarea mandatului era de 3 miliarde lei, adică două treimi din bugetul anual de 4,5 miliarde lei. Conturile pentru investiții erau blocate de o parte dintre creditori, în timp ce alții așteptau discuții cu noua administrație pentru a decide dacă blochează.

Discuțiile cu creditorii și eșalonarea tuturor plăților au necesitat timp și efort, însă am reușit să facem în așa fel încât în aprilie 2023, Agenția de rating Fitch a îmbunătățit ratingul individual al Bucureștiului la „a”, cu patru trepte deasupra ratingului național. Fitch a remarcat „performanță operațională solidă a orașului și un plan de investiții ambițios”. Ratingul a fost reconfirmat în octombrie 2023.

Contractul pentru actualizarea Planului Urbanistic General era blocat din anul 2014. Gradul de ilegalitate a actelor emise era de 50%, iar încălcările legii erau flagrante. Funcționarii erau mai speriați de litigiile pe care beneficiarii puteau să le intenteze decât de nerespectarea legii. Când am început să respectăm legea ne-am confruntat cu sute de acțiuni în instanță.

Am deblocat situaţia juridică, iar la sfârşitul lui 2022 am semnat actul adiţional cu Universitatea de Arhitectură şi consorţiul pe care îl conduce. Toate studiile au fost finalizate, urmând ca în vara aceasta să avem prima variantă a planului.

Am preluat lucrările la stația de epurare Glina realizate în proporție de 40%, cu conturile de investiții blocate, cu constructorii neplătiți de mai multe luni și cu mai multe întrebări de la BEI cu privire la continuarea contractului de cofinanțare. Nefinalizarea lucrărilor la 31 decembrie 2023 însemna rambursarea tuturor banilor încasați și suprimarea finanțărilor europene viitoare pentru celelalte componente ale sistemului de canalizare.

Noi am reușit finalizarea stației de epurare, care a beneficiat de recunoaștere internațională – este unul dintre cele patru proiecte nominalizate la Proiectul anului 2023 pentru ape uzate în cadrul Global Water Summit, Londra 2024.

Pe partea de termoficare, cifrele vorbesc de la sine. Este suficient să comparăm câţi kilometri de conductă principală s-au schimbat. Am plecat cu 5-10 kilometri pe an şi am ajuns să facem 50 de kilometri pe an.

Noi am făcut în trei ani mai mult decât administraţiile precedente în 10 ani – 110 kilometri.

Situația financiară a companiei STB, la preluarea mandatului, era aproape de faliment.
Introducerea noii politici tarifare, cu renunțarea la biletul de 1,30 lei, abonamentele avantajoase inclusiv cele comune cu metroul, au dus la o creștere de 40% a funcţionării transportului public. Am cumpărat, prima oară după 1989, 100 de tramvaie, 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze.

Locația tuturor vehiculelor a fost integrată în platforma Google Maps, au fost amenajați 7,8 km banda unică pentru autobuz și am obținut o finanțare PNRR pentru panouri digitale de informare a călătorilor cu privire la circulația vehiculelor în aproape o mie de stații transport public din București.

În privința parcurilor și spațiilor verzi, eroarea fostei administrații, ca în multe alte cazuri, a fost transferul activității de îngrijire a parcurilor către trei companii municipale, în condiții contractuale imposibil de susținut financiar.

Actuala administrație a fost obligată să închidă companiile municipale. Până în decembrie 2022, am fost nevoiți să lucrăm cu companiile municipale, care nu au avut nici personalul, nici motivația de a asigura îngrijirea spațiilor verzi. Odată cu încheierea contractului cu compania privată, îngrijirea spațiilor verzi a reintrat în parametri normali. Am reușit să realizăm lucrări de infrastructură amânate de mulți ani, în parcuri importante din Capitală.

La capitolul sănătate amintesc faptul că au fost obținute finanțări din fonduri europene POIM și PNRR pentru mai multe spitale, proiectul de extindere și modernizare a Spitalului „Foișor”, început în 2009, este realizat în proporție de 98%, iar construirea ambulatoriului Spitalului „Victor Babeș” este realizată în proporție de 50%.

Totodată, a început construcția Băncii de țesuturi din cadrul Spitalului „Colentina” și a fost finalizată digitalizarea traseului medical al pacientului în spitalele „Sf. Luca”, „Obregia”, „Colțea”, „Burghele”, „Sf. Stelian” și „Sf. Ștefan”.

De asemenea, a fost realizat un sistem de programări online pentru consultații medicale în regim ambulatoriu în 7 unități spitalicești.

Am obținut, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, finanțări PNRR pentru consolidarea a 17 clădiri: Muzeul Tattarescu, Blocul Rosenthal, Teatrul „Bulandra” și 14 blocuri de locuințe, iar prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat – pentru 32 de clădiri. Pentru consolidarea altor 44 de clădiri aflate în diverse stadii de proiectare și execuție, finanțarea este prevăzută din bugetul local.

Pentru cele 10 clădiri pentru care fosta administrație a început consolidarea cu compania municipală, denunțarea contractelor de consolidare a fost pronunțată de instanță în mai 2022. De atunci au fost făcute mai multe demersuri de preluare a imobilelor, atât în instanța cât și prin discuții cu lichidatorul judiciar.

Continuăm împreună să schimbăm Bucureștiul în bine.

cititi mai mult pe nicusordan.ro

cititi si:

- Nicușor Dan: Planurile viitoare pentru București 2024-2028

- Nicușor Dan: Principalele realizări ale administrației noastre

- Nicușor Dan, primarul bucureștenilor și candidat independent la Primăria Capitalei

- Nicușor Dan: Mi-am depus astăzi candidatura pentru Primăria Capitalei pentru alegerile din 9 iunie. Mulțumesc încă o dată bucureștenilor, voluntarilor și partidelor care mă susțin.