Nicușor Dan: Principalele realizări ale administrației noastre

foto preluat de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

foto si articole preluate de pe www.facebook.com/NicusorDan.ro

23 martie 2024

 

Nicușor Dan: Principalele realizări ale administrației noastre

Mă bazez pe voi să dați de veste.

Vă mulțumesc!


23 martie 2024

Deschidem șantierul nr. 12 pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală.

Acesta este Obiectivul 19 din cele 25 de obiective cu finanțare nerambursabilă europeană.

Prin lucrările efectuate pe acest tronson, vor fi schimbate conducte pe o lungime de aproximativ 8,43 km, parte a Magistralei Progresu – Berceni.

După finalizarea lucrărilor, vor beneficia de modernizarea rețelei de termoficare locuitorii din Sectorul 4 al Capitalei, de pe Bd. Constantin Brâncoveanu, Șoseaua Giurgiului, Depoul Giurgiului, Drumul Bercenarului, str. Acțiunii, Intrarea Ciuruleasa, str. Anghel Moldoveanu, str. Tudor Gogiu, str. Orăștie, str. Ilie Oprea, str. Luică, str. Reșița, str. Uioara, str. Izvorul Oltului, Aleea Izvorul Oltului.

29 februarie 2024

Am deschis în curtea Spitalului Colentina al 11-lea șantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală.

Este unul dintre cele 25 de obiective cu o lungime totală a conductelor de 212 km și finanțare nerambursabilă europeană.

Pe acest șantier se înlocuiesc conducte pe o lungime de 5,12 km, parte a Magistralei II Sud.

După finalizarea lucrărilor, vor beneficia de apă caldă și căldura la parametri optimi locuitorii din zona Șoseaua Ștefan cel Mare și străzile adiacente.

În total, de la preluarea mandatului, am înlocuit peste 110 km conducte, dintre care 50 km doar anul trecut.

Ținta pentru anul acesta este să înlocuim 70 de km de rețea.


19 martie 2024

În prima lună de când se află pe traseu în București peste 400.000 de pasageri au circulat cu troleibuzele Solaris care deja au parcus 100.000 de km.

În prezent 24 de astfel de mijloace de transport moderne leagă vestul Capitalei de centru (liniile 61 și 93), iar următoarele troleibuze care ajung în București vor fi distribuite pe liniile 70 și 90 (axa Est – centrul Capitalei).

2 martie 2024

Începând de la 1 martie, 6 autobuze electrice circulă și pe linia 368.

Traseul deservește o parte importantă din cartierul Drumul Taberei – cu plecare de la Valea Oltului – și se îndreaptă către Academia Militară, Pod Eroilor și Parcul Cișmigiu, având ca punct de întoarcere Piaţa Romană.

Autobuzele electrice vin în completarea celor care circulă deja pe liniile 311, 330 și 335.


21 martie 2024

Am extins, în ultimii 3 ani, cu 16,5 km rețeaua de transport în comun din Capitală, pentru ca tot mai mulți bucureșteni să beneficieze de acest serviciu.

Astfel, mijloacele de transport ale STB au început să circule și pe următoarele trasee: Str. Romancierilor, Str. Gherghiței – Str. Fabrica de Glucoza, Bd. Mircea Vodă, Splaiul Unirii, Bd. Schitu Măgureanu – Str. Popa Tatu, Aleea Teișani – Greenfield, Str. Iuliu Hațieganu – Bd. Nicolae Grigorescu, Str. Brățării.

Atunci când am preluat mandatul, în aceste zone nu circula nici un fel de mijloc de transport în comun, deși arterele respective făceau legătura între cartiere cu o densitate mare a populației și puncte de conexiune cu zone importante ale orașului.

14 martie 2024

Lucrările de reabilitare a liniei 5 de tramvai progresează.

Am început concomitent dinspre Șoseaua Ștefan cel Mare spre strada Barbu Văcărescu și dinspre Podul Băneasa spre strada Căpitan Av. Alexandru Șerbănescu.

Lucrarea reprezintă primul lot din cele 11 atribuite pe care le vom moderniza.

Pentru celelalte 10 loturi suntem pe final cu proiectarea, urmând ca în lunile aprilie-mai să începem execuția.

În total, vom reabilita 50 de km, astfel încât peste doi ani şi jumătate nu o să mai existe linii de tramvai nemodernizate în Bucureşti.


9 februarie 2023

Fostul primar, Gabriela Firea, se pare că a uitat situația financiară dezastruoasă în care a lăsat orașul și mă acuză că plătesc “datorii închipuite“.

Îi reîmprospătez memoria. Când am ajuns în primărie, am găsit un buget de 3 milioane de lei și datorii curente de 3 miliarde de lei. Adică o datorie de 1000 de ori mai mare decât bugetul.

Din cele trei miliarde, 165 de milioane de lei erau neplătiți pentru autobuzele Otokar.

Creditele pentru investiții erau blocate.

Datoriile curente trebuiau plătite imediat. Conturile Primăriei erau blocate. Eram practic în faliment nedeclarat. Iar lista dezastrului poate continua.

Astăzi avem o situație financiară stabilă. Am început anul cu ZERO datorii curente, iar lucrările de investiții sunt deblocate și continuă.

Înțeleg că Gabriela Firea a intrat în logica de campanie și în stilul PSD distorsionează adevărul. Însă cifrele nu pot fi cosmetizate.


25 martie 2024

⛔️ Blocuri de peste zece etaje, lipite unele de altele, fără școală, grădiniță sau spațiu verde cuprinse în proiect.

⛔️ Așa construiește unul dintre cei mai mari dezvoltatori din București în Nordul orașului, lângă Podul Băneasa, zonă deja extrem de aglomerată.

⛔️ Să ne imaginăm cum vor arăta diminețile când toți oamenii care vor locui în acești mastodonți de beton, vor ieși cu mașinile pentru a pleca la serviciu sau la școala copiilor.

Orașul are nevoie de coerență, de o dezvoltare corectă urbanistică în care primul criteriu de care să ținem cont este interesul oamenilor, nu profitul dezvoltatorilor.


20 noiembrie 2023

A fost finalizată etapa de testare a incineratorului de nămol de la Stația de Epurare Glina și urmează să facem recepția.

În câteva săptămâni se va finaliza și etapa a-II-a a Stației de Epurare Glina care va extinde capacitatea de epurare pentru întreg debitul de ape uzate, iar astfel apa provenită din canalizare va fi epurată mecanic și biologic 100%.

Odată cu extinderea și modernizarea Stației de Epurare Glina se ajunge la tratarea a cca 12m3/s de ape uzate, iar potrivit calculelor specialiștilor aceștia sunt parametri suficienți pentru București până în anul 2040.

Incineratorul de nămol de la Stația de Epurare Glina – investiție unică în România și una din cele mai mari construcții de acest gen din Europa utilizează nămolul rezultat din epurarea apelor uzate orășenești și tratează termic deșeurile nepericuloase rezultate din acest proces. Din gazele de ardere rezultate și evacuate de incinerator se recuperează căldură care se folosește pe de o parte, în procesul de uscare și ardere a nămolului, iar pe de altă parte într-un sistem de generare a energiei electrice.

18 decembrie 2023

Așa arată stația de Epurare Glina, finalizată după 48 de ani. În sfârșit, Bucureştiul are o staţie care tratează toate apele reziduale din Capitală.

Apa din canalizare, epurată mecanic și biologic 100%, se varsă în Dâmbovița, apoi în Argeș, în Dunăre și în final în Marea Neagră.

Sursa video FCC


9 martie 2024

Esențial pentru fluidizarea circulației într-o intersecție foarte aglomerată, Pasajul Doamna Ghica, care are câte două benzi pe sens, face legătura între cartierele Pipera și Pantelimon și este parte importantă a inelului median.

Finalizarea acestuia reprezintă o promisiune îndeplinită și încă un pas pentru decongestionarea traficului.


12 martie 2024

Lucrările la Podul Grant pe sensul Crângași▶️Turda sunt finalizate în proporție de 95%. Am verificat zilele trecute șantierul și se turna ultimul strat de asfalt.

După 14 zile de la finalizarea asfaltării se vor trasa marcajele rutiere și se redeschide circulația rutieră.15 martie 2024

A început curățenia de primăvară în parcurile din București administrate de ALPAB.

Se efectuează lucrări de toaletare a arborilor, de igienizare a spațiilor verzi și se plantează flori.

Totodată, se înlocuiește mobilierul urban degradat în parcurile Carol, Regele Mihai și Cișmigiu.

Echipe ale ALPAB vor monta 500 de coșuri de gunoi, vor repara aleile din Parcul Regele Mihai I – Insula Trandafirilor și intrarea Charles de Gaulle, aleile din Parcul Cișmigiu și vor continua lucrările la aleile și podul din Parcul Tineretului.

De asemenea, vor repara și pune în funcțiune sistemele de irigații din parcurile Circului, Regele Mihai I și Cișmigiu. Vor fi reparate și fântânile arteziene din Parcul Tineretului (intrarea Șincai).

Compania Municipală Eco Igienizare va demara aplicarea tratamentelor pentru combaterea căpușelor pe toate spațiile cu vegetație de pe domeniul public, parcuri, grădini publice, locuri de agrement, etc.

Curățenia de primăvară se va derula în perioada martie-aprilie.

17 martie

Mâine începem aplicarea tratamentelor pentru combaterea căpușelor.

Compania Municipală Eco Igienizare va efectua anul acesta 5 tratamente, pe toată durata sezonului cald, conform Programului Unitar de Acțiune aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Tratamentele vor fi aplicate pe toate suprafețele cu vegetație ale domeniului public, parcuri, grădini publice, locuri de agrement, cimitire și spații sau terenuri aferente imobilelor (asociații de locatari /proprietari, cămine de elevi, locuințe sociale, etc.).

Pentru sesizări și reclamații în legătură cu apariția oricăror focare de infestare în Capitală, puteți contacta Compania Municipală Eco Igienizare la numărul de Dispecerat non-stop – 0752.041.898 – și la adresa de mail sesizari@cmeib.ro


23 martie 2024

A înverzit gazonul din Cișmigiu pentru care anul trecut ALPAB a însămânțat o suprafață de 3.000 de mp.

Săptămâna viitoare începem reabilitarea completă a aleilor, schimbăm piesele de mobilier distruse și ne ocupăm în continuare de zonele verzi.

În Cișmigiu am reparat cuva lacului mic și am început reparațiile la cuva lacului mare, am schimbat locurile de joacă și aparatele de fitness, am reparat țarcurile de câini, am decolmatat puțurile de alimentare cu apă. Totodată, am reabilitat instalațiile de irigații și am reparat toate plăcuțele indicatoare.


22 martie 2024

De astăzi funcționează cele două aeratoare din Lacul Carol, sisteme care oxigenează apa pentru a proteja peștii și celelalte organisme acvatice.

Prin asigurarea unui nivel optim de oxigen, va fi menținută și calitatea apei, astfel încât procesul de eutrofizare (prin care se formează mătasea broaștei) se va reduce semnificativ.

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București a instalat opt astfel de aeratoare în lacurile Lacul Herăstrău, Tineretului, Bordei și Cișmigiu.


18 martie 2024

Lucrările la podul din Parcul Tineretului avansează.

Zilele acestea, echipele Trustului de Clădiri Metropolitane toarnă placa de suprabetonare peste tablierul podului.

Construit în urmă cu 50 de ani, acest pod era într-o stare avansată de degradare, nefiind niciodată reparat.


7 martie 2024

Am renovat Secția de Chirurgie I a Spitalului Clinic Colentina, am executat lucrări de renovare, recompartimentare și modernizare, pentru funcționarea optimă a circuitelor medicale.

Lucrările au început în luna mai a anului 2023 și au fost finalizate în ianuarie anul acesta, iar fondurile necesare investiției au fost alocate de la bugetul local.

Este una dintre secțiile de chirurgie cele mai solicitate de pacienți din toată țara, aici fiind realizate intervenții chirurgicale de mare complexitate.

19 martie 2024

Noi proiecte de investiții pentru încă cinci spitale aflate în administrarea Primăriei Municipiului București au fost aprobate pentru finanțare din fonduri PNRR.

Astfel, spitalele Filantropia, Spitalul Clinic de copii ”Dr. Victor Gomoiu”, Foișor, Spitalul Clinic Sfânta Maria, Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” vor primi în total peste 29 de milioane de lei pentru investiții în sistemele informatice și în infrastructura digitală care va eficientiza activitatea personalului medical în beneficiul pacienților.

În ultimii trei ani, Primăria Municipiului București a atras fonduri nerambursabile în valoare de peste 274 de milioane de lei pentru modernizarea serviciilor medicale din spitalele aflate în administrare.

Este vorba despre investiții în echipamente, clădiri noi, renovări, modernizarea sistemelor de detectare a incendiilor precum și reducerea riscurilor de infecții nosocomiale.


27 februarie 2024

Am început lucrările la Banca de Țesut din interiorul Spitalului Colentina, un proiect extrem de important pentru tot sistemul medical din România.

Existenţa acestei bănci înseamnă o creştere a capacităţii de stocare și de prelucrare pentru mai multe specialităţi.

Toate țesuturile care pot fi prelevate – os, tendon, cornee, piele, vor fi aduse și depozitate aici, urmând a fi folosite de medici. Totodată, va exista și o mașină de transport.

Sunt optimist că spre finalul acestui an vom avea încheiată întreaga construcție, astfel încât de la începutul anului viitor să începem echiparea ei.


16 martie 2024

Se lucrează la finisajele interioare ale Ambulatoriului de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș” pe care-l vom da în folosință anul acesta.

Ambulatoriul va avea 15 paturi cu spitalizare de zi pentru copii și adulți și 15 cabinete medicale pentru consultații. Se estimează că în această unitate medicală vor putea fi consultați aproximativ 400 de pacienți zilnic.

Pentru dotarea Ambulatoriului cu aparatură de ultimă generație am obținut o finanțare de 3,5 milioane de lei prin PNRR.


29 aprilie 2023

Vă aștept pe Calea Victoriei în primul week-end al celui mai popular eveniment outdoor din București, “Străzi deschise-promenadă urbană”.


20 martie 2024

Realizăm lucrări de investiții și reparații în adăposturile de câini fără stăpân ale Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Am extins capacitatea de cazare a câinilor în cele 2 adăposturi mari ale ASPA, din Bragadiru și Mihăilești.

Am reparat pavimentele interioare și exterioare din spațiile de cazare ale câinilor, am reparat țarcurile și locurile de joacă pentru căței, am reparat ușile padocurilor, am igienizat și vopsit padocurile, extindem capacitatea de alimentare cu apă și construim bazine vidanjabile noi la adăpostul din Mihăilești.

Lucrările au fost începute în luna mai a anului 2023 și continuă anul acesta. În adăpostul Bragadiru nu au fost realizate deloc lucrări de reparații ale țarcurilor de când a fost deschis adăpostul, adică din 2013.


18 martie 2024

Am lansat procedura de atribuire a unui număr de 3780 de autorizații taxi, dintre care 80 vor fi alocate pentru autovehiculele special adaptate transportului persoanelor cu dizabilităţi.

Procedura de atribuire se va desfășura în patru etape succesive, la interval de patru luni.

S-a luat decizia atribuirii etapizate pentru ca cetățenii interesați să devină transportatori autorizați pentru transportul persoanelor în regim taxi, condiție necesară participării la procedurile de atribuire, să aibă timpul necesar pentru îndeplinirea tuturor condițiilor de participare (dobândire formă juridică transportator, achiziționare auto, constituire dosar, etc).

Solicitările pentru înscrierea la prima etapă a procedurii de atribuire se pot depune la Registratura Primăriei Municipiului București din B-dul Regina Elisabeta, nr. 42, sector 5, până pe data de 20.05.2024.

Condițiile de participare se regăsesc pe site-ul Primăriei Capitalei, accesând următorul link:
https://www.pmb.ro/legaturi-utile/directii-pmb/menu-page/31


13 martie 2024

Avem doi ofertanți interesați de achiziția serviciilor de consultanță pentru elaborarea strategiei de management integrat al deșeurilor în București, până în 2033.

Totodată, ei și-au exprimat interesul și pentru revizuirea strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a serviciului de salubrizare, precum și a regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului public de salubrizare.

Cu ajutorul acestei strategii se va realiza o prioritizare a obiectivelor de investiții necesare pentru un sistem integrat de management al deșeurilor și vor fi estimate costurile.

Tot acest proces se va derula în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în București.


10 martie 2024

Capitala va avea un Hub prin intermediul căruia vor fi digitalizate serviciile de management urban și mobilitate urbană. Vom avea propriile platforme digitale, care vor fi corelate cu platforma națională – Observatorul Teritorial Național.

Pentru acest proiect, am semnat anul trecut cu Ministerul Dezvoltării un contract de finanțare, prin PNRR, de 5.858.013 lei. Proiectul va fi realizat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București (ADIZMB), în baza unui protocol încheiat cu municipalitatea, aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

Hub-ul va asigura o monitorizare și o coordonare integrată a aspectelor ce țin de îmbunătățirea mobilității urbane și implicit a celor legate de calitatea vieții și a aerului.

Concret, vom actualiza baza de date urbane a Municipiului București și vom realiza o platformă de date deschise în domeniul mobilității urbane și urbanismului. Totodată, vom pune în funcțiune o platformă pentru comunicarea cu cetațenii și formarea inițiativelor. De asemenea, vom realiza o platformă de servicii publice urbanistice.

Observatorul Teritorial va integra informațiile cuprinse în documentațiile de amenajarea teritoriului și urbanism, în special cele din planurile urbanistice generale și PUZ, pentru a sprijini autoritățile și toți factorii interesați în fundamentarea deciziilor legate de planificare teritorială.


8 martie 2024

Schimbăm scările rulante de la Universitate. Fără cârpeli, reparații și soluții provizorii.

S-au scos scările vechi de la ieșirea dinspre Facultate de Geografie, urmează cele dinspre Muzeul Municipiului București.

Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor a achiziționat opt scări rulante noi, pentru toate punctele de acces în pasajul pietonal din Piața Universității.