La ordinea zilei – 7 iunie 2020

Troleibuz în flăcări în Capitală (7 iunie 2020) - foto captura video

Troleibuz în flăcări în Capitală (7 iunie 2020)

foto captura video
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 7 iunie

Ortodoxe – Pogorârea Sfântului Duh (Cincizecimea sau Rusaliile) Duminica a 8-a după Paști;
Sf. Sfinţit Mc. Teodot, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Zenaida

Greco-catolice – Duminica Coborârii Sf. Spirit (Rusaliile). Sf. ep. m. Teodot al Ancirei

Romano-catolice – Preasfânta Treime; Sf. Robert, abate

 

Ziua mondială a siguranţei alimentare (ONU)

Ziua mondială a siguranţei alimentare, adoptată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2018, a fost celebrată pentru prima dată la 7 iunie 2019, având ca temă “Siguranţa alimentară, treaba tuturor” (Food Safety, Everyone’s Business). În urma succesului de anul trecut, Ziua mondială a siguranţei alimentare 2020 consolidează apelul pentru întărirea angajamentului faţă de siguranţa alimentară făcut la Conferinţa ”Viitorul Siguranţei Alimentare’‘ de la Addis Ababa şi Forumul de la Geneva, în 2019 – notează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – www.who.int.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Un troleibuz a luat foc pe Bd. Lascăr Catargiu

Un troleibuz a luat foc duminică pe Bulevardul Lascăr Catargiu din Capitală, la faţa locului intervenindu-se cu două autospeciale cu apă şi spumă, una de descarcerare şi o ambulanţă SMURD. Potrivit unei informări a IUSBIF, nu sunt victime.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

ANM: Vreme instabilă cu ploi torenţiale, vijelii şi grindină în majoritatea regiunilor, până marţi dimineaţa

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o informare de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, valabilă în majoritatea regiunilor ţării, în perioada 7 iunie, ora 13:00 – 9 iunie, ora 6:00.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 7 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 7 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 20.479 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.638 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1326 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încă şapte persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numărul total al deceselor – 1.333

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 189 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 144 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.468 de persoane. Alte 94.475 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 503.200 de teste.

Situația din România - 7 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 7 iunie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică – foto preluat de pe www.facebook.com

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 3.304 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 114 cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 28 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 6 iunie 2020, au fost raportate 1.429.883 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 283.311 (+1.650) / 40.261 (+357) / 1.230 (+2)
Spania 240.978 (+318) / 27.134 – / 150.376 -
Italia 234.531 (+518) / 33.774 (+85) / 165.078 (+1.297)
Franţa 153.055 (+611) / 29.111 (+46) / 70.924 (+302)
Germania 183.678 (+407) / 8.646 (+33) / 168.958 (+478)
Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 6 IUNIE 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

6.706.002 (+102.673) /394.713 (+2.981)/ 3.087.381 (+338.828)

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 5 iunie – 6 iunie 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

Coronavirus: Peste 400.000 de morţi în lume (AFP)

Pandemia de COVID-19 a făcut cel puţin 400.581 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza datelor oficiale, duminică, la orele 19.00 GMT. Peste 6.949.890 de cazuri de infecţie au fost diagnosticate oficial în 196 de ţări şi teritorii de la începutul pandemiei, dintre care cel puţin 3.030.800 sunt considerate vindecate în prezent.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Moartea lui George Floyd: Trump ordonă retragerea Gărzilor naţionale din Washington;proteste în Europa şi în Thailanda

Preşedintele american Donald Trump a ordonat duminică retragerea Gărzilor naţionale din Washington, afirmând că situaţia este sub control, în contextul manifestaţiilor declanşate de moartea lui George Floyd, transmit agenţiile internaţionale de presă. Gărzile naţionale “se vor retrage, dar pot reveni rapid, dacă va fi necesar“, a transmis Trump pe Twitter, remarcând totodată că sâmbătă participarea la manifestaţii a fost “mult mai scăzută decât se prevedea”. Zeci de mii de americani au manifestat sâmbătă, în general paşnic, în numeroase oraşe din ţară. În capitala federală nu a fost înregistrat niciun incident.

Protestele după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale de către poliţie, la finele lui mai, în statul Minnesota au continuat duminică în Spania şi Italia. Circa 3000 de oameni s-au adunat duminică la prânz în faţa Ambasadei SUA la Madrid, scandând în special ultimele cuvinte ale lui Floyd: “Nu pot să respir!”. La Roma, mii de tineri au îngenuncheat în tăcere, cu pumnul ridicat, timp de nouă minute, cât pare să fi durat agonia lui Floyd sub genunchiul unui poliţist, filmată de trecători.

În Thailanda, după interzicerea unei manifestaţii antirasiste, peste 200 de persoane au luat parte la un protest virtual, conectându-se pe site-ul de videoconferinţe Zoom pentru a viziona înregistrări video despre mişcarea “Black Lives Matter” (Vieţile negrilor contează).

Şi la Madrid protestatarii au îngenuncheat şi au ridicat un pumn, gest iniţiat de jucătorul de fotbal american Colin Kaepernick în 2016 pe stadion în timpul intonării imnului SUA.

La Londra mii de protestatari s-au strâns duminică în faţa Ambasadei SUA pentru a condamna brutalitatea poliţiei. Unii protestatari purtau măşti anti-COVID-19 cu sloganul “Rasismul este un virus”.

Alte mii de oameni s-au adunat în Danemarca, la Copenhaga, în faţa ambasadei americane, în urma unui apel la protest din partea mişcării Black Lives Matter. Peste 12.000 de utilizatori de Facebook au indicat că vor să participe la eveniment.

 

Moartea lui George Floyd: Noi proteste antirasiste la Bruxelles, statuia unui negustor de sclavi demolată în Anglia

Mii de oameni s-au adunat duminică în capitala belgiană Bruxelles pentru a protesta împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei, în contextul valului de proteste declanşat după moartea afro-americanului George Floyd în cursul arestării sale, la sfârşitul lui mai, în SUA, relatează dpa. Circa 10.000 de persoane participau după-amiaza la protestul neautorizat oficial din faţa Palatului de justiţie, a menţionat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, Ilse van de Keere. Majoritatea purtau măşti anti-coronavirus, dar dată fiind amploarea participării la manifestaţie distanţarea fizică era imposibilă. Participanţii, mulţi îmbrăcaţi în negru, au arborat pancarte cu sloganul Black Lives Matter sau amintind de un caz petrecut în Belgia similar cu cel al lui George Floyd, moartea adolescentului Adil C., în vârstă de 19 ani, în aprilie, tot în urma unei interacţiuni cu poliţia.

În Anglia, la Bristol (sud-vest), participanţii la un protest au dărâmat o statuie a unui cunoscut negustor de sclavi de acum trei secole, Edward Colston. Statuia de bronz ridicată în 1895 pe o stradă care îi poartă numele a fost smulsă de pe piedestal cu ajutorul unor corzi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Belgia: Doi poliţişti anchetaţi pentru încătuşarea unor copii

 

Marea Britanie: Ciocniri între protestatarii anti-rasism şi poliţia londoneză

Protestatarii britanici care au manifestat sâmbătă împotriva rasismului au avut scurte confruntări cu poliţia londoneză, după ce mii de oameni s-au adunat în centrul Londrei pentru a-şi exprima furia împotriva brutalităţii poliţiei după uciderea americanului de culoare George Floyd în Minneapolis, informează Reuters.

După o zi în mare parte paşnică, un număr restrâns de protestatari din apropierea reşedinţei Downing Street a premierului Boris Johnson au aruncat cu sticle în poliţişti, iar ofiţerii de poliţie călare au ripostat, împingându-i înapoi. În urma violenţelor, o poliţistă a necesitat tratament spitalicesc după ce a căzut de pe cal, iar alţi nouă poliţişti au fost răniţi, conform informaţiilor furnizate de poliţie. Un grup de protestatari a atacat un manechin ce semăna cu preşedintele american Donald Trump, în timp ce alţii au aruncat cu rachete de semnalizare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

 

 

Protest israelian împotriva planurilor de anexare a unor părţi din Cisiordania

Mii de israelieni au demonstrat sâmbătă împotriva planului premierului Benjamin Netanyahu de a extinde suveranitatea asupra unor părţi din Cisiordania ocupată, informează Reuters şi dpa. Protestând cu măşti pe faţă şi păstrând distanţa, în virtutea noilor restricţii legate de coronavirus, demonstranţii au purtat pancarte pe care scria “nu anexării, nu ocupaţiei, da păcii şi democraţiei”, ”vieţile palestiniene contează” sau ”nu redaţi măreţia Apartheidului”. Peste 30 de partide şi organizaţii neguvernamentale au lansat apelul pentru această demonstraţie. Potrivit organizatorilor, numărul participanţilor a fost de mii, în timp ce poliţia nu a dat o estimare oficială.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Liban: Manifestaţie antiguvernamentală marcată de violenţe

Câteva sute de protestatari libanezi s-au adunat sâmbătă în centrul Beirutului pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de neputinţa guvernului de a pune capăt prăbuşirii economice a ţării şi au avut loc confruntări cu susţinătorii mişcării şiite Hezbollah, informează AFP.

Protestele din Piaţa Martirilor au fost însoţite de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a folosit gaze lacrimogene. În urma acestor confruntări au fost rănite 48 de persoane, dintre care 37 au primit îngrijiri la faţa locului, potrivit informaţiilor furnizate de Crucea Roşie libaneză.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Malta autorizează debarcarea a 400 de migranţi blocaţi pe mare

Malta a autorizat în cele din urmă debarcarea a peste 400 de migranţi, unii dintre ei blocaţi pe mare de mai multe săptămâni, au informat duminică surse oficiale, citate de AFP. Cele 425 de persoane, provenite din Libia şi salvate în Mediterana în cursul mai multor operaţiuni de salvare care au început în aprilie, au debarcat sâmbătă seara la La Valletta, a anunţat guvernul într-un comunicat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Revista Presei din 7 iunie

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 7 iunie în Istorie