Evenimentele Zilei de 20 martie în Istorie

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș (19 martie și 21 martie 1990) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Conflictul interetnic de la Târgu Mureș (19 martie și 21 martie 1990)

foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com

 

20 martie este a 79-a zi a calendarului gregorian. (ECHINOCȚIU DE PRIMĂVARĂ – Ziua este egală cu Noaptea)

Poziţia Terrei punând în evidenţă orientarea sa în raport cu razele Soarelui în timpul unui echinocţiu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Poziţia Terrei punând în evidenţă orientarea sa în raport cu razele Soarelui în timpul unui echinocţiu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Echinocțiul (numit și echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal.

Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0. În această zi Soarele trece exact la zenit pe ecuatorul terestru.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

Sărbătorile Zilei de 20 martie

(BOR) Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit; Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Apoloniadei; Sfântul Ierarh Cuthbert

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit. Prăznuirea lor în Biserica Ortodoxă se face la 20 martie - foto: doxologia.ro

Sfinții Cuvioși Mucenici din Mănăstirea Sfântului Sava cel Sfințit - foto: doxologia.ro

 

(BRU) Ss. cuvioși martiri uciși în mănăstirea Sf. Sava († 796)

Manastirea Sfantul Sava - foto: crestinortodox.ro

Manastirea Sfantul Sava – foto: crestinortodox.ro

 

(BRC) Sf. Claudia, fecioară

 

Ziua internaţională fără carne

Ziua internaţională fără carne (“Journée Internationale sans viande”/”Meatout Day”) are loc la 20 martie. Această zi a fost lansată în 1985 de Asociaţia americană pentru drepturile animalelor, FARM, care militează pentru o alimentaţie fără produse de origine animală şi din respect pentru animale, pentru conservarea planetei şi îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei, potrivit www.meatout.org.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Internațională a Fericirii

Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Pe 28 iunie 2012, Adunarea Generală a ONU a stabilit ca Ziua Internațională a Fericirii să fie sărbătorită pe 20 martie (proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 66/281 din 12 iulie 2012, potrivit www.un.org). ”Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluţia adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de ţări membre să celebreze această zi ”în manieră potrivită, în special prin activităţi educative” şi să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

Ziua Internațională a Francofoniei

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează Ziua Internațională a Francofoniei prin diverse manifestări culturale[1], acest eveniment apărând în anul 1998. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”.
cititi mai mult pe www.rfi.ro

 

Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret

Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret este marcată în fiecare an la data de 20 martie. Evenimentul este iniţiativa din 2001 a Asociaţiei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret – ASSITEJ (“Association Internationale du Théatre pour L’Enfence et la Jeunesse”), organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1965, potrivit www.assitej-international.org.

(…)

În contextul actual al pandemiei cu coronavirus, potrivit www.assitej-international.org, preşedintele ASSITEJ, Yvette Hardie, a declarat că “trebuie să încercăm să găsim în noi o picătură de creativitate!” “În loc să ducem un copil la teatru, putem citi o piesă cu voce tare, să interpretăm scene acasă, să creăm oportunităţi de joc imaginativ cu orice este la îndemână şi acolo unde putem folosi sau adăuga resurse vaste online vaste şi tot mai mari de teatru şi experienţe artistice, să facem acest lucru. Acestea pot include povestirea limbii materne şi citirea cărţilor, videoclipuri cu diverse, cu filme animate, ateliere de arte creative cu resurse de zi cu zi etc., şi ASSITEJ va crea o resursă online a acestora, aşa cum apelăm la toţi membrii noştri să contribuie la acest lucru“, a afirmat la 17 martie 2020 Yvette Hardie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua internaţională a astrologiei

Ziua internaţională a astrologiei este celebrată, în 2020, în emisfera nordică în ziua echinocţiului de primăvară, la 20 martie, care se produce la această dată în cea mai mare parte a emisferei nordice, ora diferind în funcţie de fusul orar.

Ziua internaţională a astrologiei este sărbătorită anual de astrologi şi pasionaţi de astrologie. A fost iniţiată de Association for Astrological Networking (AFAN) în 1993 şi a înlocuit evenimentul ce se marca anterior numit “Astrologie Awareness Weekends”, potrivit www.afan.org/international-astrology-day-iad.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Astăzi în istorie pentru 20 martie

 

Evenimentele Zilei de 20 martie în Istorie:

- 20 martie 1990 – Conflictul interetnic de la Târgu Mureș

 

20 martie 43 î.Hr.  - S-a născut poetul latin Publius Ovidius Naso; (decedat in anul 17 sau 18 la Tomis, astazi Constanta in Romania).

Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona, provincia Aquila - d. 17 sau 18 d. Hr., Tomis, azi Constanța) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Publius Ovidius Naso – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Publius Ovidius Naso (n. 20 martie, 43 î.Hr., Sulmo, azi Sulmona, provincia Aquila – d. 17 sau 18 d. Hr., Tomis, azi Constanța) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecțiunii formale a stilului, umorului fin și fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horațiu și Virgiliu. Ovidiu a excelat în forma distihului elegiac, cu excepția Metamorfozelor, scrise în hexametru dactilic, după modelul Eneidei lui Virgiliu sau epopeelor lui Homer.

În toamna anului 8 d.Hr., în mod neașteptat, Augustus hotărăște exilarea lui Ovidius la Tomis pe țărmul îndepărtat al Marii Negre. Forma de exil la care a fost supus era relativ mai ușoară („relegatio”) și nu cuprindea clauza aquae et ignis interdictio (în sensul de „proscris în afara legii”). Motivele exilului sunt până astăzi învăluite de mister. Ovidiu însuși scria că motivul ar fi fost „carmen et error”, o poezie și o greșeală.

 

20 martie 235 - Maximin Tracul este proclamat împărat. Este primul străin care deține tronul roman.

Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173 – aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul a fost împărat roman în perioada 235–238 -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Maximin Tracul -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gaius Iulius Verus Maximinus (c. 173 – aprilie 238), cunoscut ca Maximin Tracul a fost împărat roman în perioada 235–238. Cand Legio XXII Primigenia i-a asasinat pe Alexandru Sever și pe mama acestuia la Mogontiacum (astăzi Mainz), Garda pretoriană l-a recunoscut pe Maximin ca împărat.

Maximin Tracul este descris de contemporani ca primul împărat roman de origine barbară. El a fost de asemenea primul dintre împărații-soldați. Cu el a început criza secolului III din Imperiul Roman. În aprilie 238, Maximin a fost asasinat la Aquileia de soldați din Legiunea a II-a Parthica.

 

20 martie 673 - Urcă pe tronul Japoniei Împăratul Tenmu (Tenmu-Tenno, n.cca. 631 – d. 1 octombrie 686), al 40-lea împărat al Japoniei în ordinea tradițională de succesiune. Domnia Tenmu a durat din anul 672, până la moartea sa în 686.

 

20 martie 687 - A decedat Sfantul Cuthbert (n.cca.634), un calugar si episcop considerat patronul Northumbriei, un regat situat in nordul Angliei si unul dintre cei mai venerati sfinti britanici in Evul Mediu.

 

20 martie 1393 - A murit Ioan Nepomuk, preot martir (n. ca. 1345)

Sfântul Ioan Nepomuk (n. cca 1345 - d. 20 martie 1393, Praga) a fost un preot și martir creștin, probabil de origine germană, născut sub numele „Johannes Welflin” în „Pomuk”, localitate din Boemia de vest - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sfântul Ioan Nepomuk – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Sfântul Ioan Nepomuk (n. cca 1345 – d. 20 martie 1393, Praga) a fost un preot și martir creștin, probabil de origine germană, născut sub numele „Johannes Welflin” în „Pomuk”, localitate din Boemia de vest.

Legenda spune că Ioan Nepomuk a fost schingiut și omorât, fiind aruncat în raul Vltava ( Moldau), de pe „Podul Carol”, deoarece a respectat sacramentul (taina) împărtășaniei și nu a vrut să-i divulge regelui Wenzel al IV-lea de Luxemburg, păcatele spovedite lui de soția acestuia. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de Papa Benedict al XIII-lea (1724-1730) Ioan Nepomuk este patronul protector al Boemiei, dar si al celor care pastreaza o taină.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org

 

20 martie 1476 - Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504), în care îi lăuda vitejia care “a adus atîta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”.

 

20 martie 1602 - Este infiintata Compania Indiilor Olandeze de Est (VOC), una dintre cele mai mari companii de comerț din lume, deținând o flotă formată din peste o sută de vase și având mii de angajați și birouri în Asia și în șase orașe olandeze. Compania avea dreptul de monopol asupra comerțului, de a bate monedă, de a construi fortărețe sau de a purta război, fiind socotita în istoria economiei mondiale primul concern multinational. A fost in secolele XVII și XVIII una dintre cele mai mari companii din lume.

 

20 martie 1639 - S-a născut eroul poporului ucrainean hatmanul Ivan Mazepa; (m.28 august 1709).

Mazepa_Ivan

A fost hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687 – 1708. S-a aliat cu regele suedez Carol al XII-lea, alaturi de care a luptat la Poltava (1708) impotriva tarului rus Petru I, sperand sa recucereasca independenta Ucrainei fata de Rusia. Dupa infrangerea suedezilor, Mazepa s-a refugiat in Valahia si mai apoi la Tighina,in Moldova, unde a murit in 1709. Viata sa i-a inspirat pe Byron, Victor Hugo, Franz Liszt sau Puskin.

 

20 martie 1725 - S-a născut sultanul otoman Abdul Hamid I; (d.1789).

Abdul-Hamid I (1725 - 1789) a fost un sultan turc în perioada 1774 - 1789, sub domnia căruia s-a accentuat decadența Imperiului Otoman. În urma înfrângerilor suferite în războiul ruso-turc din 1768 - 1774, a fost nevoit să încheie tratatul de pace de la Kuciuk Kainargi (1774). A cedat Austriei Bucovina (1775) și Rusiei Crimeea (1784) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Abdul-Hamid I - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Abdul-Hamid I (1725 – 1789) a fost un sultan turc în perioada 1774 – 1789, sub domnia căruia s-a accentuat decadența Imperiului Otoman. În urma înfrângerilor suferite în războiul ruso-turc din 1768 – 1774, a fost nevoit să încheie tratatul de pace de la Kuciuk Kainargi (1774). A cedat Austriei Bucovina (1775) și Rusiei Crimeea (1784)

The Ottoman Army advances from Sofia, its largest garrison in Rumelia, in the year 1788 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

The Ottoman Army advances from Sofia, its largest garrison in Rumelia, in the year 1788 – foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

20 martie 1726 - A murit Sir Isaac Newton, fizician, matematician, astronom, alchimist, teolog englez (n. 1642)

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society - in imagine, Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller - foto: ro.wikipedia.org

Sir Isaac Newton la 46 de ani, într-un portret din 1689 al pictorului Godfrey Kneller – foto: ro.wikipedia.org

Isaac Newton (n. 4 ianuarie 1643 / S.V. 25 decembrie 1642, Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia – d. 31 martie 1727 / S.V. 20 martie 1727, Kensington, Middlesex, Anglia), renumit om de știință englez, alchimist, teolog, mistic, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Cea mai importantă descoperire a sa a fost “Legea atracţiei universale”, formulată în 1687.

 

20 martie 1735 - S-a născut Torbern Olof Bergman, chimist și mineralog suedez, cunoscut pentru lucrarea sa din Disertație despre Atracțiile Elective (1775), conținând cele mai cuprinzătoare tabele despre afinitatea chimică. A fost primul chimist care a folosit literele cu majuscule pentru notarea speciilor chimice.

 

20 martie 1770 - S-a născut poetul german Johann Friedrich Hölderlin; (m.7.06.1843).

 

20 martie 1811 - S-a născut Napoleon al II-lea al Franței, fiul împăratului Napoleon I al Franței (d. 1832)

Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), Duce de Reichstadt (20 martie 1811 - 22 iulie 1832), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franței și a celei de-a doua soții Marie Louise de Austria - foto - ro.wikipedia.org

Napoléon al II-lea al Franței – foto – ro.wikipedia.org

Napoléon François Joseph Charles (Bonaparte), Duce de Reichstadt (20 martie 1811 – 22 iulie 1832), a fost fiul împăratului Napoleon I al Franței și a celei de-a doua soții Marie Louise de Austria A primit de la naștere titlul de print al Imperiului si a fost cunoscut sub numele de Regele Romei. În 1815, după înfrângerea de la Waterloo, Napoleon a abdicat în favoarea fiului său.

A doua zi după abdicarea lui Napoleon, o comisie guvernamentală de cinci membri a preluat conducerea Franței, în așteptarea întoarcerii regelui Ludovic al XVIII-lea. Comisia a deținut puterea timp de două săptămâni iar Napoleon al II-lea nu a fost chemat ca împărat niciodată. A murit de tuberculoză la Palatul Schönbrunn din Viena la 22 iulie 1832.

 

20 martie 1815 - După ce a evadat de pe insula Elba, Napoleon s-a reintors in Paris in fruntea unei armate de circa 300.000 de oameni intre care mai mult de jumatate erau voluntari, acesta fiind inceputul razboiului de «100 de zile».

"Bătălia de la Waterloo" (18 iunie 1815) de William Sadler - foto: en.wikipedia.org

“Bătălia de la Waterloo” (18 iunie 1815) de William Sadler – foto: en.wikipedia.org

 

20 martie 1820 - S-a născut la Husi, in Moldova Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866).

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România – 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), Domnitor al Moldovei (până în 1862), Domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866), in imagine, Alexandru Ioan Cuza, by Carol Popp de Szathmáry - foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ioan Cuza, by Carol Popp de Szathmáry – foto: ro.wikipedia.org

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie 1820, Bârlad, Principatul Moldovei, astăzi în România – 15 mai 1873, Heidelberg, Germania), Domnitor al Moldovei (până în 1862), Domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866), a pus bazele naţionalităţii româneşti.

Alexandru Ioan Cuza se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, din părţile Fălciului, familie de cluceri, spătari, comişi, ispravnici. El a participat activ la mişcarea revoluţionară de la 1848 din Moldova şi la lupta pentru unirea Principatelor. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel unirea celor doua ţări române.

"Proclamarea Unirii" (24 ianuarie 1859) de Theodor Aman - foto: ro.wikipedia.org

“Proclamarea Unirii” (24 ianuarie 1859) de Theodor Aman – foto: ro.wikipedia.org

Devenit domnitor, Cuza a dus o susţinută activitate politică şi diplomatică pentru recunoaşterea unirii de către puterea suzerană şi puterile garante şi apoi pentru desăvîrşirea unirii Principatelor Române pe calea înfăptuirii unităţii constituţionale şi administrative, care s-a realizat în ianuarie 1862, cînd Moldova şi Valahia au format un stat unitar, adoptînd oficial, în 1862, numele de România, cu capitala la Bucureşti, cu o singură adunare şi un singur guvern.

Alexandru Ioan Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului, dar mai ales fata de radicalismul reformelor pe care le-a impus adeseori cu forta. A decedat in exil la data de 15.06.1873 la Heidelberg in Germania.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
cititi si Primirea triumfală a domnului Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, în Bucureşti (8 februarie 1859)

 

20 martie 1828 - S-a născut Henrik Ibsen, dramaturg norvegian (d. 1906)

Henrik Ibsen av Eilif Peterssen 1895 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henrik Ibsen av Eilif Peterssen 1895 – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Henrik Ibsen (n. 20 martie 1828 – d. 23 mai 1906) este un dramaturg norvegian, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială. După o adolescență marcată de destrămarea familiei, a lucrat ca regizor la teatrul din Bergen.

Obținând o bursă de studii în Germania, a fost influențat de Søren Kierkegaard. Respins și neînțeles în propria țară, Ibsen a trăit timp de 27 de ani în străinatate, în Italia și Germania , în principal la Roma, revenind la Oslo în anii 1890. Paradoxal, după o viață petrecută în exil, a primit funeralii de stat.

Faima sa este aceea a unui realist care a înlocuit restricțiile piesele “bine-făcute” ale epocii sale cu drame “naturaliste” scrise în limbajul cotidian, cum ar fi “O casă de păpuși” (1879). A inaugurat în literatura universală teatrul de idei. Creația lui Ibsen se impune prin adâncimea viziunii, simplitatea intrigii, gravitatea temei, acuitatea conflictului, vigoarea dialogului , pasiunile personajelor si multe altele.

 

20 martie 1831 - S-a născut Theodor Aman, pictor român, membru al Academiei Române (d. 1891)

Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — d. 19 august 1891, București) a fost pictor și grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Theodor Aman (Autoportret) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung-Muscel — d. 19 august 1891, Bucureşti) a fost pictor şi grafician, pedagog, academician român, întemeietor al primelor şcoli româneşti de arte frumoase de la Iaşi şi Bucureşti. Theodor Aman reprezintă pentru istoria plasticii româneşti primul artist modern în adevăratul sens al cuvântului. El a influenţat prin activitatea sa şi a grăbit în acelaşi timp, în Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, deschiderea spre modernitate şi dezvoltarea instituţională până la izbucnirea Războiului Ruso-Turc din 1877. Theodor Aman şi Gheorghe Tattarescu au fost, în data de 5 octombrie 1864, întemeietorii Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro

 

20 martie 1847 - S-a născut la Ismail in sudul Basarbiei, azi Ucraina, compozitorul Gavriil Musicescu, cunoscut mai ales prin lucrările sale corale; (m.08.12.1903).

Gavriil Musicescu (n. 20 martie 1847, Ismail, sudul Basarabiei, acum în Ucraina - d. 21 decembrie 1903, Iaşi) a fost un compozitor, muzicolog şi dirijor român - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gavriil Musicescu – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Gavriil Musicescu (n. 20 martie 1847, Ismail, sudul Basarabiei, acum în Ucraina – d. 21 decembrie 1903, Iaşi) a fost un compozitor, muzicolog şi dirijor român. Muzician de înaltă pregătire, dirijor şi organizator de talent al uneia dintre cele mai impunătoare formaţii corale care au fiinţat pe pământul României — Corul Mitropolitan din Iaşi — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esenţa comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfăşurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creaţie, de promovare a valorilor artistice româneşti, de educaţie muzicală.

În 1883, cu prilejul inaugurării statuii lui Ștefan cel Mare, Gavriil Musicescu scrie Cântecul lui Ștefan cel Mare, reluat și amplificat în zilele noastre de com­pozitorul Gheorghe Dumitrescu, în opera Ioan Vodă cel Cumplit. Prin cântecele sale, Gavriil Musicescu a fost prezent în toate manifestările patriotice și culturale ale țării. În septembrie 1877, cu prilejul marii întâlniri de la Universitatea din Iași, compune un înaripat marș eroic intitulat “Arme, arme’. Sub titlul Fiii României, marșul s-a cântat la reprezentațiile de gală în cinstea căderii Plevnei. A fost tatăl celebrei pianiste şi profesoare de pian Florica Musicescu, şi bunicul scriitorilor Ionel Teodoreanu şi Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel).

 

20 martie 1848 - Revolutia din Germania – Abdica regele Ludwig I al Bavariei.

 

20 martie 1852 - A fost publicata cartea “Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe.

https://i0.wp.com/www.nndb.com/people/451/000048307/stowe-crop.jpg
Harriet Beecher Stowe

 

20 martie 1862 - In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza in Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei, fuzioneaza şcolile militare de ofiţeri de la Iaşi ( Moldova) şi Bucureşti, (Muntenia).

 

20 martie 1871 - A fost constituita Societatea Academica Literara «Romania Juna» din Viena.

 

20 martie 1874 - S-a născut Börries, baron de Münchhausen, poet liric german, autor de balade (m.16.02.1945).

 

20 martie 1877 - S-a născut Radu R. Rosetti, general şi istoric, unul dintre cei mai de seamă istorici militari români (m. 2 iun. 1949).

Radu R. Rosetti (n. 20 martie 1877, Căiuți, Bacău – d. 2 iunie 1949, Închisoarea Văcărești) a fost un istoric și general român, membru titular al Academiei Române. Radu R. Rosetti a avut o merituoasă activitate ca Șef al Biroului Operații din cadrul Marelui Cartier General, ca ofițer de Stat Major și apoi comandant al Regimentului 47 / 72 Infanterie; este rănit în lupta de la Răzoare (6 august 1917), pentru faptele sale eroice fiind decorat prin decret regal cu cea mai înaltă distincție militară, „Ordinul Mihai Viteazul”, clasa a III-a. După război este numit atașat militar la Londra, apoi comandant de brigadă și, ulterior, director al Cursurilor de pregătire pentru ofițerii superiori. În 1924 este înaintat la gradul de general.

Reputat practician și teoretician, autor al unor studii de istorie și teorie militară de incontestabilă importanță, președinte al Consiliului de Conducere al Muzeului Militar Național (1924–1931[2]), muzeu pentru înființarea căruia militase încă din 1914, Radu R. Rosetti a inițiat săpături arheologice la „vechile cetăți“ Soroca (1928), Cetatea Albă, Turnu Severin și Țețina (1929).

Din 1927, Radu R. Rosetti a fost ales membru corespondent, iar din 1935 membru titular al Academiei Române. Cu această ocazie a prezentat discursul de recepție cu titlul Gânduri despre vitejie în trecutul românesc.

Între anii 1931-1940 a condus Biblioteca Academiei Române.

Considerat drept cel mai important cercetător al istoriei militare a poporului român, om de o aleasă cultură, generalul academician Radu R. Rosetti, care pe parcursul întregii sale vieți a detestat totalitarismul, a fost determinat să accepte în 1941 funcția de Ministru al Educației Naționale, Cultelor și Artelor în guvernul Ion Antonescu, în perioada 27 ianuarie 1941 – 11 noiembrie 1941.

în 1949 a fost arestat din ordinul unui Tribunal al poporului, care l-a condamnat la doi ani de închisoare, sfârșindu-și zilele în închisoarea Văcărești, la vârsta de 72 de ani, la 2 iunie 1949. In memoriam, la Onești o stradă a fost denumită Radu R. Rosetti.

 

20 martie 1879 - Intră în vigoare în România, Convenţia poştală universală, încheiată la Paris, la 1 iulie 1878, de către Congresul poştal.

 

20 martie 1883 - La Paris, a fost semnata Conventia pentru protectia proprietatii intelectuale.

 

20 martie1886 - S-a nascut George Topîrceanu, poet român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1937)

George Topîrceanu (n. 20 martie 1886, Bucureşti - d. 7 mai 1937, Iaşi) a fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936 -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

George Topîrceanu -foto preluat de pe ro.wikipedia.org

George Topîrceanu (n. 20 martie 1886, Bucureşti – d. 7 mai 1937, Iaşi) a fost un poet, prozator, memorialist şi publicist român, membru corespondent al Academiei Române din 1936. Volumele sale s-au bucurat de un mare succes de public şi de presă, în special poezia, pentru care a obţinut în 1926 Premiul Naţional de Poezie.

 

20 martie 1888 - Prima opereta in limba romani (tiganeasca) este pus în scenă la Moscova in Rusia.

 

20 martie 1890 - Împăratul german Wilhelm al II-lea îl demite pe prinţul Bismark din postul de cancelar.

 

20 martie 1890 - S-a născut, la Recanati, tenorul Beniamino Gilgli (m. 30 nov. 1957).

 

20 martie 1894 - A murit Lajos Kossuth, conducătorul revoluției de la 1848 din Ungaria (n. 1802)

Lajos Kossuth de Kossuth et Udvard (n. 19 septembrie 1802, Monok, Ungaria – d. 20 martie 1894, Torino) revoluționar maghiar, guvernator de facto al Ungariei în timpul Revoluției de la 1848 - foto: ro.wikipedia.org

Lajos Kossuth – foto: ro.wikipedia.org

Lajos Kossuth de Kossuth et Udvard (n. 19 septembrie 1802, Monok, Ungaria – d. 20 martie 1894, Torino) revoluționar maghiar, guvernator de facto al Ungariei în timpul Revoluției de la 1848,

 

 

20 martie 1899 - In celebra inchisoare Sing Sing, Martha M. Place a devenit prima femeie executata pe scaunul electric.

 

20 martie 1915 - S-a născut pianistul rus Sviatoslav Richter;(m.1.08.1997).

 

20 martie 1916 - Savantul Albert Einstein a publicat teoria relativitatii generale, conform careia legile generale ale tuturor fenomenelor fizice sunt aceleasi in toate sistemele din Univers. Acestea au aparut in lucrarea “Bazele teoriei relativitatii restranse si generalizate”. Teoria, geometrica, postuleaza ca prezenta de masa si energie conduce la “curbura“ spatiului care influenteaza traiectoria altor obiecte, inclusiv a luminii, in urma fortelor gravitationale.

Forta de atractie a lui Newton este inlocuita in teoria relativitatii cu o deformare a spatiului in jurul corpurilor. Asa cum o minge deformeaza o panza intinsa, formand o adancitura, un corp modifica spatiul din jurul lui. Aceasta proprietate explica de ce corpurile, oricare ar fi masa lor, cad toate cu aceeasi acceleratie. Mai mult, Einstein a enuntat faptul ca timpul si spatiul nu pot exista in absenta materiei. Teoria relativitatii generale survine demonstratiei privind relativitatea restransa, formulata in 1905, care modifica legile mecanicii newtoniene la viteze mari si care contine celebra formula E=mc², care induce echivalenta intre materie si energie.

 

20 martie 1923 - A murit istoricul Dimitrie Onciul, membru al Academiei Române; (n.1856).

http://foaienationala.files.wordpress.com/2009/11/dimitrie-onciul.jpg?w=200&h=260

 

20 martie 1933 - A fost executat Giuseppe Zangria, gasit vinovat pentru uciderea primarului orasului Chicago, Anton Cermak, si tentativa de asasinare a presedintelui SUA, Franklin Delano Roosevelt.

 

20 martie 1935 - A fost inscrisa la tribunal organizatia politica Totul Pentru Ţară, un partid legionar, constituit în urma dizolvării Gărzii de Fier (1933) şi format din elementele organizaţiei dizolvate. L-a avut ca preşedinte pe generalul Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, apoi pe inginerul Gheorghe Clime. De fapt, conducătorul era Corneliu Zelea Codreanu. La alegerile din decembrie 1937, partidul a obţinut 66 de mandate.

Noua organizaţie numită a fost înscrisă la tribunal în ziua de 20 martie 1935 şi cu acest prilej şi-a ales semnul electoral – un pătrat cu două puncte în centru. Istoria partidului a început în iunie 1927 când Corneliu Zelea Codreanu a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail. În 1930 şi-a luat numele de Garda de Fier, care a fost dizolvată de liberali în 1933. S-a reînfiinţat sub numele de Totul pentru Ţară în 1935. În noiembrie 1938, Carol al II-lea, din dorinţa de a instaura o guvernare personală, a hotărât “epurarea aparatului de stat de elemente legionare, principalii conducători “gardişti” au fost arestaţi şi, ulterior (30 noiembrie 1938), 13 dintre ei, inclusiv Corneliu Zelea Codreanu fiind executaţi la ordinul regelui Carol al II-lea.

 

20 martie 1944 - S-a născut medicul german Erwin Neher, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1991, împreună cu Bert Sakmann.

 

20 martie 1950 - S-a născut Carl Palmer, baterist, compozitor şi vocalist britanic (Atomic Rooster, Emerson, Lake & Palmer, Asia).

 

20 martie 1956 - Tunisia si-a declarat independenta in fata Frantei. Sărbătoare naţională.

 

20 martie 1958 - S-a născut actrița americană Holly Hunter.

 

20 martie 1959 - S-a născut soprana romana Felicia Filip.

 

20 martie 1966 - Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.

 

20 martie 1969 - Muzicianul britanic John Lennon, membru al trupei Beatles, s-a casatorit cu Yoko Ono in cadrul unei ceremonii in Gibraltar.

 

 

20 martie 1986 - Politicianul Jaques Chirac devine, pentru a doua oară, premier al Franţei.

 

20 martie 1990 - La Targu Mures au avut loc conflicte de stradă între grupuri de naționaliști maghiari și români. Incepute cu o zi inainte, acestea au fost aplanate doar după intervenția armatei. Desfășurarea evenimentelor a condus la suspiciuni privind implicarea unor servicii secrete straine în declanșarea conflictului.Ulterior, Biroul Executiv al CPUN a infiintat o comisie de ancheta, insarcinata cu investigarea acestor incidente grave.

(…) În dimineața zilei de 20 martie, cele două tabere au început să se regrupeze, ajungându-se ca în centrul orașului să se desfășoare două mitinguri spontane. În jurul amiezii erau masați pe de o parte peste 10 mii de maghiari, inclusiv veniți din Sovata și de pe Valea Nirajului, din Acățari, Miercurea Nirajului, Eremitu ce ocupau partea de la Consiliul județean până la statuia lui Avram Iancu.

Pe cealaltă parte, 4000 de români, inclusiv veniți(aduși) din Reghin și de pe Valea Gurghiului, din Ibănești, Hodac, Toaca ce ocupau partea de la Consiliul județean spre Catedrala mică. În jurul orelor 14, Prefectura și Primăria au fost ocupate de UDMR și maghiari. Între timp, autobasculanta condusă de Marin Preda a capotat pe treptele Catedralei mici.

Șoferul a fost lovit cu pietre și a pierdut controlul mașinii, retezând un stâlp de înaltă tensiune care i-a accidentat mortal pe Teodor Rusu, respectiv Kiss Zoltan, din comuna Gheorghe Doja. În comuna Ernei, mai multe autobuze cu români de pe Valea Mureșului și a Gurghiului au fost oprite, incendiate, iar pasagerii molestați.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

 

20 martie 1991 - Din cauza dezacordului ivit în legătură cu strategia liberalizării preţurilor, miniştrii Anton Vătăşescu, Theodor Stolojan şi Mihai Zisu şi-au dat demisia din guvernul Roman.

 

20 martie 1995 - În metroul din Tokio a avut loc un grav atac terorist cu gaz sarin, acesta fiind pus la cale de membrii sectei Aum. Atentantul s-a soldat cu moartea a 12 oameni si ranirea a circa 5.500. Acesta a fost primul atac terorist chimic care s-a inregistrat pe plan mondial.

 

20 martie 1996 - Începe scandalul bolii “vacii nebune”, odată cu anunţul că bovinele atinse de ESB (encefalopatia spongiformă bovină) pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakobs.

 

20 martie 1998 - Miniştrii român şi ungar ai Apărării, Constantin Dudu Ionescu şi Gyorgy Keleti, au semnat, la Budapesta, “Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind înfiinţarea “Batalionului mixt de menţinere a păcii“.

 

20 martie 1999 - Cei circa 1.400 de observatori ai OSCE sînt evacuaţi din provincia sîrbă Kosovo în Macedonia.
Forţele de securitate sîrbe şi armata iugoslavă îşi multiplică acţiunile împotriva fortelor de eliberare albaneze (UCK) la Drenica.

 

20 martie 2000 - Se inaugurează la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România, după 32 de ani de la realizarea primului transplant de maduvă din lume.

 

20 martie 2000 - Papa Ioan Paul al II-lea începe vizita sa în Țara Sfântă cu un mesaj de căință din partea Bisericii Catolice pentru evrei și de recunoaștere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.

 

20 martie 2001 - A murit politicianul comunist Ilie Verdeţ ; (n. 10 mai 1925, orașul Comănești, județul Bacău) fost ministru în mai multe rânduri în guvernele din perioada 1965-1989. De asemenea, el a deținut funcția de prim-ministru al României în perioada 1979-1982. După Revoluția din decembrie 1989, Verdeț a înființat Partidul Socialist al Muncii, care s-a considerat ca succesor al Partidului Comunist Român.

 

20 martie 2002 - Între 20 şi 23 martie, 58 de şefi de stat şi de guvern, printre care George W. Bush şi Fidel Castro, s-au întîlnit la Monterrey, în Mexique, sub egida ONU. Participanţii au adoptat “Hotărârea de la Monterrey”, prin care se stabilesc direcţiile de luptă contra sărăciei în lume.

 

20 martie 2003 - Forţele aliate lansează primele atacuri asupra Irakului, după expirarea ultimatumului adresat de preşedintele american, la 17 martie 2003. La primele ore ale dimineții SUA și alte trei țări încep operațiunile militare în Irak.

irak-2003

Preşedintele SUA, George W. Bush, anunţă, la ora 10.15, (05.15 ora României)  începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului, în cadrul operaţiunii “Iraqi Freedom”. Primele bombardamente americano-britanice asupra Bagdadului au început, în jurul orei locale 05.35 (04.35, ora României), apărarea antiaeriană intrând în acţiune imediat. Trupele americane aflate la frontiera dintre Kuwait şi Irak au fost vizate de nouă rachete irakiene, care au explodat în apropierea militarilor americani.

THE WAR AGAINST IRAQ

Preşedintele SUA, George W. Bush a anunţat pe 20 martie, la ora 10.15, începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului, în cadrul operaţiunii “Iraqi Freedom”.

 

20 martie 2004 - A fost dezvelită, în faţa Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu

 

20 martie 2004 - A murit Regina Juliana a Olandei; (n. 1909).

Staatsieportret van prinses Juliana.jpg
foto - ro.wikipedia.org

 

20 martie 2007 - Fostul vicepreşedinte irakian al regimului condus de Saddam Hussein, Taha Yassin Ramadan, condamnat la moarte pentru executarea a 148 de şiiţi la Dujail, în anii ’80, a fost spânzurat.

 

20 martie 2013 - Premiul Abel pentru matematică pe 2013 a fost atribuit, profesorului belgian Pierre Deligne, pentru lucrările sale din domeniul geometriei algebrice, a anunţat Academia Norvegiană de Ştiinţe şi Litere; Premiul Abel, în valoare de şase milioane de coroane norvegiene (1 milion de dolari), este echivalentul distincţiei Nobel în matematică şi a fost instituit în 2003.

Pierre Deligne
foto thehindu.com

 

20 martie 2015 - A murit Andrei Brezianu, prozator, eseist, traducator român (n. 1934) Andrei Brezianu (n. 14 noiembrie 1934, București – d. 20 martie 2015) a fost un eseist, prozator și traducător român. Andrei Brezianu s-a născut la 14 noiembrie 1934, la București. Este fiul Adinei (născută Assan) și al lui Barbu Brezianu, scriitor și critic de artă; Dominic Brezianu este fratele lui mai mic. A fost căsătorit cu scriitoarea Alexandra Târziu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org

 

20 martie 2020 - La ordinea zilei

 

articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.comro.wikipedia.orgmediafax.roromanialibera.royoutube.com