La ordinea zilei – 20 martie 2020

20 martie 2020, ora 13:00 - foto preluat de pe www.facebook.com

La ordinea zilei – 20 martie 2020

foto si articole preluate de pe www.facebook.com

 

❗VĂ RUGĂM SĂ VĂ INFORMAȚI DOAR DIN SURSE OFICIALE
Rugăm să distribuiți!
#coronavirus

Până astăzi, 20 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 308 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 308 de persoane confirmate pozitiv, 31 au fost declarate vindecate și externate (22 la Timișoara, 8 la București și unul la Iași).

De la cea mai recentă transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 31 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 17 ani și 89 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internați 11 pacienți, din care doi în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 4.044 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 45.432 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste, din care 40 în unități medicale private. Dintre acestea, 7.976 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.604 apeluri la numărul unic de urgență 112 și 4.950 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI au fost întocmite 98 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Vă reamintim să luați în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.
Alte decizii, precum și alte date de interes, vor fi aduse la cunoștința publicului în cel mai scurt timp.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 19 martie 2020, au fost raportate 82869 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Italia 35713 (+4207)/ 2978(+473)/ 4025(+1084)
Spania 13716(+2538)/ 598(+107)/ 1081
Franţa 9134(+1404)/ 244(+69)/ 12
Germania 8198(+1042)/ 13/ 113(+40)
Regatul Unit 2630(+680)/ 103(+43)/ 67(+1)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 19 MARTIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*
213254(+18345)/ 8843(+967)/ 84506(+2399)

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 18-19 martie

Grupul de Comunicare Strategică

 

MAE: Încă 2 români infectaţi cu COVID-19 au murit în Italia; 29 de români din străinătate, confirmaţi cu noul #coronavirus

Încă doi cetăţeni români au murit în Italia, ca urmare a infecţiei cu COVID-19, iar, în prezent, 29 de români din străinătate au fost confirmaţi cu noul coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). “În conformitate cu informaţiile obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, la acest moment, 29 de cetăţeni români din străinătate au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19: 23 – în Italia, 2 – în Namibia, 1 – în Spania, 1 – în Luxemburg, 1 – în Irlanda şi 1 – în Tunisia”, arată MAE. De asemenea, MAE precizează că 3 cetăţeni români au decedat ca urmare a infecţiei cu COVID-19 în Italia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus/ INSP: Lista ţărilor cu peste 500 de cazuri – actualizată; au fost adăugate Irlanda şi Israel

Încă două ţări au fost adăugate pe lista cu statele care au peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus, în cazul cărora se impune izolarea la domiciliu a cetăţenilor români care vin din acestea.

Pe lista actualizată şi publicată vineri pe site-ul INSP au fost adăugate Irlanda şi Israel.

Potrivit unei decizii a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cetăţenii români care vin din state cu peste 500 de cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus vor fi izolaţi la domiciliu timp de 14 zile, acestea fiind cunoscute ca ”zone galbene”.

Pe site-ul INSP a fost publicată vineri lista actualizată cu aceste ţări. Ele sunt: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Coreea de Sud – partea ţării unde nu este instituită carantina, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Japonia, Marea Britanie, Malaezia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Populară Chineză – zona în care nu este instituită carantina, Spania, Statele Unite ale Americii şi Suedia.

Statele care sunt marcate ca ”zone roşii” şi pentru care se impune carantina sunt: Republica Populară Chineză – regiunea Hubei, Italia – întreaga ţară, Coreea de Sud – Daegu (oraş) şi Cheongdo (judeţ) şi Iran – întreaga ţară.
articol preluat de pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus: Spania depăşeşte 1.000 de morţi şi se apropie de 20.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire

Spania a înregistrat 1.002 decese din cauza coronavirusului şi 19.980 de cazuri confirmate de contagiere, potrivit ultimelor date difuzate vineri de Ministerul Sănătăţii, transmite EFE, care notează că, într-o perioadă de 24 de ore, s-au înregistrat 235 de decese, în creştere cu 30%. În plus, cazurile noi de contagiere au crescut cu 2.883, într-un ritm zilnic de 16,5%, ceva mai puţin decât în ultimele zile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus – Bilanţul mondial al deceselor a depăşit pragul de 10.000 (Universitatea Johns Hopkins)

Numărul total al deceselor asociate COVID-19 la nivel mondial a depăşit pragul de 10.000, vineri, la ora 3:30 GMT, conform celei mai recente statistici întocmite de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite, citat de Xinhua şi Kyodo.

În total, 10.030 de persoane din totalul de 244.517 de cazuri confirmate la nivel mondial au murit din cauza pandemiei provocate de noul coronavirus, potrivit CSSE. Italia a înregistrat cel mai mare număr de decese, 3.405, conform acestei statistici. Printre alte ţări cu peste 100 de decese se numără China, Iran, Spania, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie, potrivit CSSE.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus: Spania a ordonat închiderea tuturor hotelurilor

Spania, a patra ţară la nivel mondial ca număr de cazuri de COVID-19, a ordonat închiderea tuturor hotelurilor de pe teritoriul său, o măsură publicată joi în Monitorul Oficial (BOE), relatează AFP. (…) Spania este, cu 17.147 cazuri de contaminare şi 767 de decese, pe locul al doilea la nivel european şi al patrulea pe plan internaţional. Guvernul de la Madrid a decretat sâmbătă starea de urgenţă, punând în aplicare o serie de măsuri drastice pentru a ţine populaţia în autoizolare.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus: #Argentina îşi plasează populaţia în carantină, Rio de Janeiro închide plajele şi restaurantele

Argentina a decretat joi intrarea în carantină a populaţiei sale, circa 44 de milioane de persoane, până la sfârşitul lunii, în timp ce Rio de Janeiro în Brazilia îşi va închide plajele şi restaurantele, pentru a încerca să oprească răspândirea pandemiei de coronavirus, transmite AFP.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Coronavirus: Brazilia îşi închide frontierele pentru europeni, australieni şi asiatici, nu şi pentru americani

Brazilia a anunţat joi închiderea, începând de luni, a frontierelor sale pentru europeni, australieni şi cetăţenii mai multor ţări asiatice, în încercarea de a stăvili pandemia de coronavirus, informează vineri AFP.

Aceste restricţii, valabile o lună, îi vizează pe pasagerii curselor aviatice din Spaţiul Economic European (UE, Regatul Unit, Islanda, Norvegia şi Elveţia), China, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Malaezia, care nu au reşedinţă în Brazilia sau o justificare profesională sau familială de a intra pe teritoriul brazilian, precizează Ministerul Justiţiei, care a emis decretul.

Ministerul nu a explicat deocamdată de ce această restricţie nu vizează SUA, unde au fost înregistrate totuşi peste 10.000 de cazuri şi 153 de morţi.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Comisia Europeană adoptă un cadru temporar pentru ca statele membre să ofere mai mult sprijin economiei

Comisia Europeană a adoptat, vineri, un cadru temporar pentru a permite statelor membre să utilizeze toată flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de COVID-19, informează un comunicat al Executivului comunitar.

Potrivit Comisiei Europene, cadrul temporar permite statelor membre să se asigure că întreprinderile de toate tipurile dispun în continuare de lichidităţi suficiente şi să menţină continuitatea activităţii economice atât în timpul epidemiei de COVID-19, cât şi după încheierea acesteia.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Coronavirus: Republicanii din Senatul SUA au prezentat un plan de ajutorare de 1.000 de miliarde de dolari

Liderul majorităţii republicane din Senatul american, Mitch McConnell, a prezentat joi o serie de măsuri de relansare a economiei în valoarea de circa 1.000 de miliarde de dolari pentru a contracara impactul pandemiei de coronavirus în Statele Unite, scrie AFP. Textul urmează să fie supus negocierilor cu democraţii din Senat, înainte de a fi stabilită data votului. Aceste măsuri vor trebui aprobate apoi de Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, după care vor fi trimise spre promulgare preşedintelui Donald Trump.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 20 martie în Istorie
- România în stare de de urgență
- Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Ghiduri pentru Situații de Urgență – GHIDURI COVID-19;
- COVID-19 Ştiri Oficiale
- Harta interactivă Coronavirus COVID-19 România
- Coronavirus – Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 – COVID-19 – Pandemia de COVID-19 din 2019–2020