La ordinea zilei – 25 martie 2020

Situația din România - 25 martie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică
#Coronavirus #COVID19 - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 25 martie, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică
#Coronavirus #COVID19

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe: www.facebook.com; www.agerpres.ro

 

❗Situația din România – 25 martie, informații despre coronavirus, COVID-19❗

Potrivit Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020, începând de astăzi, 25 martie, ora 12.00, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro

 

 

Până astăzi, 25 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 906 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași).

Până astăzi, 25 martie, 13 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 și cu boli cronice preexistente, internate în spitale din București, Iași, Suceava, Arad, Craiova, Timișoara și Bacău, au decedat.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 144 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unități medicale private.

❗Situația din România - 25 martie, informații despre coronavirus, COVID-19❗ - foto preluat de pe www.facebook.com

❗Situația din România – 25 martie, informații despre coronavirus, COVID-19❗ – foto preluat de pe www.facebook.com

 

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (coronavirus) la nivel european și global:

Până la data de 24 martie 2020, au fost raportate 182.470 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAŢI*
Italia 63.927 (+4.789) /6.077 (+601) /8.326 (+894)
Spania 33.089 (+4.517)/ 2.182 (+462) /3.794 (+439)
Franţa 19.856 (+3.838) / 860 (+186) /3.288 (+1.081)
Germania 29.212 (+4.438) /126 (+32)/ 3.290 (+2.837)
Regatul Unit 6.650 (+967)/ 335 (+54)/ 140

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 24 MARTIE 2020
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI VINDECAȚI*
378.041 (+39.734) /16.365 (+1.763)/ 108.629 (+6.731)

*conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 23-24 martie
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

 

 

Coronavirus: Spania a depăşit China şi ajunge la 3.434 de morţi, după 738 de decese într-o singură zi

Numărul deceselor din Spania cauzate de pandemia de COVID-19 l-a depăşit miercuri pe cel din China continentală, ajungându-se la 3.434 de morţi, conform datelor publicate de autorităţi, relatează AFP şi Reuters. În 24 de ore, de marţi şi până miercuri, în Spania s-au înregistrat 738 de noi decese, o accelerare foarte puternică în comparaţie cu cei 514 morţi înregistraţi de luni până marţi. Astfel, numărul morţilor a ajuns la 3.434, de la cei 2.696 anunţaţi marţi, conform Ministerului Sănătăţii. Numărul total al persoanelor infectate a crescut de la 39.673 la 47.610.
preluat de pe www.agerpres.ro

 

#Ciad: 92 de militari ucişi de Boko Haram în provincia Lac

Un atac al grupării jihadiste Boko Haram a ucis 92 de militari, a afirmat marţi preşedintele Ciadului, Idriss Déby Itno, care s-a deplasat la locul atacului, la Boma, în provincia Lac, notează AFP. “Am pierdut 92 dintre soldaţii, subofiţerii şi ofiţerii noştri” în atacul care a avut loc care a avut loc în noaptea de duminică spre luni, “este pentru prima dată când pierdem atâţia oameni“, a declarat şeful statului într-un discurs transmis la postul naţionale de televiziune.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Atac asupra unui templu al comunităţii sikh la Kabul: circa 150 de ostatici

Atacatori înarmaţi au luat ostatici aproximativ 150 de membri ai comunităţii sikh după ce au luat cu asalt un templu al acestei comunităţi în centrul capitalei afgane Kabul, a declarat miercuri un reprezentant al acestei comunităţi şi totodată membru al parlamentului, Narender Singh Khalsa, citat de dpa. Khalsa a specificat că majoritatea ostaticilor sunt femei şi copii care veniseră la templu pentru rugăciunea de dimineaţă. Acesta a mai spus că în templu nu s-a auzit nicio explozie şi nici focuri de arme.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

#Rusia: #Cutremur cu magnitudinea 7,5 în largul Insulelor #Kurile

Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs miercuri dimineaţă la orele 02.49 GMT în largul Insulelor Kurile din Rusia, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), notează AFP. La rândul său, Centrul naţional american de alertă la tsunami a indicat că “analizează evenimentul pentru a stabili nivelul pericolului“.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

A murit Paul Goma. Era internat într-un spital parizian pentru infecție cu coronavirus

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus.
cititi mai mult pe: romania.europalibera.orgwww.agerpres.ro

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935, Mana, Orhei, România - d. 25 martie 2020, Franța) a fost un scriitor român, stabilit la Paris, militant anticomunist, liderul Mișcării pentru drepturile omului din 1977 în România, cunoscut pentru atitudinile naționaliste și antisemite și ca negaționist al Holocaustului din România, din cauza opoziției sale față de Raportul Comisiei „Elie Wiesel” - foto preluat de pe www.facebook.com

Paul Goma (n. 2 octombrie 1935, Mana, Orhei, România – d. 25 martie 2020, Franța) a fost un scriitor român, stabilit la Paris, militant anticomunist, liderul Mișcării pentru drepturile omului din 1977 în România, cunoscut pentru atitudinile naționaliste și antisemite și ca negaționist al Holocaustului din România, din cauza opoziției sale față de Raportul Comisiei „Elie Wiesel”, cititi mai mult pe ro.wikipedia.org – foto preluat de pe www.facebook.com

 

Buna Vestire

Buna Vestire este o sărbătoare creștină celebrată în data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunțării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe și va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Cei mai mulți creștini țin această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, nouă luni înainte de Crăciun, când este sărbătorită nașterea lui Iisus (Crăciunul, din latină incarnatione). Conform evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

Atât tradiția catolică cât și cea ortodoxă suțin că Buna Vestire a avut loc în Nazaret, dar locațiile exacte diferă. În tradiția catolică locul este marcat de Bazilica Bunei Vestiri , iar în tradiția ortodoxă de biserica ortodoxă grecească a Bunei Vestiri.

Buna Vestire reprezintă o temă fundamentală în arta creștină în general, mai ales în arta marianică a bisericii catolice, în mod special în timpul Evului Mediu și al Renașterii.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro

Buna Vestire ("Annunciation" - Leonardo da Vinci, 1475-1480) una din primele lucrări ale lui Leonardo da Vinci, Uffizi, 98x217 cm - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Buna Vestire (“Annunciation” – Leonardo da Vinci, 1475-1480) una din primele lucrări ale lui Leonardo da Vinci, Uffizi, 98×217 cm – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

Ziua naţională a pădurilor

Ziua naţională a pădurilor este sărbătorită la 25 martie, evenimentele prilejuite de aceasta desfăşurându-se în cadrul ”Lunii plantării arborilor”, care are loc, de regulă, între 15 martie şi 15 aprilie.

Această zi a fost instituită prin Legea 23/2017, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 20 martie 2017, având ca scop creşterea gradului de responsabilizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Totodată, potrivit legii, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, administratorii pădurilor proprietate publică a statului, ocoalele silvice private, împreună cu autorităţile publice locale şi organizaţiile neguvernamentale, pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua Poliţiei Române

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se afla pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro.

Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua națională de luptă împotriva mastocitozei

Astăzi este Ziua națională de luptă împotriva mastocitozei, dar puțini știu ce este mastocitoza. Această afecțiune rară este caracterizată prin creșterea marcată a nivelurilor de mastocite, dar și prin mutații specifice la nivelul acestor celule importante. Mastocitele mediază legături între anumite componente celulare, ele eliberând histamină. Când este prea multă histamină, anumite procese se exacerbează, ducând la semne și simptome variate.

Alergiile apar prin veriga mastocite – eliberare de histamină, de aceea în mastocitoză reacțiile alergice sunt frecvente, de la ușoare până la maximale, cu șoc anafilactic. Alte simptome includ greață, vărsături, balonări, dureri abdominale, dureri musculare, lentoare, amețeli, tahicardie și tabloul e vast, perfid, greu de pus într-un tipar anume.
cititi mai mult pe leapsadesanatate.ro

 

articole preluate de pe: www.facebook.com; www.agerpres.ro
cititi si:
- Evenimentele Zilei de 25 martie în Istorie
- România în stare de de urgență (16 martie – 14 aprilie 2020);
- Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă – Ghiduri pentru Situații de Urgență – GHIDURI COVID-19;
- COVID-19 Ştiri Oficiale
- Harta interactivă Coronavirus COVID-19 România
- Coronavirus – Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 – COVID-19 – Pandemia de COVID-19 din 2019–2020