Evenimentele Zilei de 21 mai în Istorie
UE-Rusia
foto preluat de pe ro.wikipedia.org
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com
21 mai este a 141-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 224 de zile până la finele anului.
Sărbătorile Zilei de 21 mai
(BOR) ✝) Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena
Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut și sub numele de Constantin I, sau în cadrul Bisericii Ortodoxe sub titulatura de Sfântul Constantin cel Mare, a fost un împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306 d.Hr. și care a condus Imperiul Roman până la moartea sa, survenită în anul 337.
Sfântul Constantin a rămas cunoscut până în timpurile noastre mai ales pentru Edictul de la Milano din anul 313, care marchează intrarea în legalitate a religiei creștine pe întreg cuprinsul imperiului, pentru prima oară în istorie, precum și pentru organizarea Primului Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325; aceste acțiuni sunt considerate factori majori ai răspândirii religiei creștine.
Reputația sa de primul împărat creștin a fost recunoscută de către istorici, începând cu Lactanțiu și Eusebiu de Cezareea, până în timpurile noastre, deși în mediile neortodoxe încă mai există dispute cu privire la sinceritatea convingerilor sale religioase. Acestea ar fi fost alimentate de sprijinul pe care l-a arătat în continuare zeităților păgâne, precum și de faptul că s-a botezat abia spre sfârșitul vieții.
Biserica îl cinstește în rândul sfinților, în ceata drepților, prăznuindu-l împreună cu mama sa, sfânta împărăteasă Elena, pe 21 mai, fiind numiți „Sfinții Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena”.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
(BRU) (†) Ss. Constantin și Elena, împărați asemenea apostolilor († 337, respectiv † 330)
(BRC) Ss. Cristofor Magallanes, preot și însoțitori martiri; Elena, mama împăratului Constantin
Sfânta drept-credincioasă Împărăteasa Elena, Întocmai cu Apostolii (c. 248 – c. 329), a fost mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Prăznuirea ei se face în 21 mai, odată cu fiul ei. Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Aceasta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau.
A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului.
Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin. Imparateasa Elena a zidit , Biserica Sfantului Mormant , Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.
Semnificatia numelor Constantin si Elena
Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis („constant”, „ferm”). Elena – Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin grecescul „helane” („torta”, „faclie”, dar si „foc sacru”, la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele („lumina arzatoare a soarelui”).
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare
La data de 21 mai este marcată, în fiecare an, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale. Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare sărbătoreşte nu numai bogăţia culturilor lumii, dar şi rolul esenţial al dialogului intercultural pentru realizarea păcii şi dezvoltării durabile, se arată pe site-ul UNESCO, en.unesco.org.
În cadrul celei de-a 31-a sesiuni a conferinţei generale a UNESCO, desfăşurată la Paris la 2 noiembrie 2001, a fost adoptată Declaraţia universală privind diversitatea culturală. Articolul 1 al acestei Declaraţii stipulează: ”Ca sursă de schimburi, inovaţie şi creativitate, diversitatea culturală este necesară umanităţii aşa cum biodiversitatea este pentru natură. În acest sens, patrimoniul comun al umanităţii trebuie să fie recunoscut şi afirmat pentru generaţiile prezente şi viitoare”, conform www.mae.ro. La 20 decembrie 2002, Adunarea Generală a ONU a decis, prin Rezoluţia 57/249, proclamarea zilei de 21 mai drept Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; unesco.org
Romania - Ziua Constanței
Astăzi în istorie pentru 21 mai
Evenimentele Zilei de 21 mai în Istorie:
- 21 mai 2004 – A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene
21 mai 293 - Împărații romani Diocletian si Maximian ii atribuie lui Galerius titlul de C ezar. Incepe perioada celor patru conducători ai imperiului , cunoscută sub numele de tetrarhie.
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus (244–311), cunoscut ca Dioclețian, a fost împărat roman din 20 noiembrie 284 până la 1 mai 305. Pe plan politic și militar a fost unul dintre cei mai de seamă împărați romani, reformele sale asigurând continuitatea imperiului în părțile din răsărit pentru încă o mie de ani. Faptele sale sunt însă umbrite de prigoana pe care a declanșat-o împotriva creștinilor; prin cele 4 edicte (decrete) împotriva creștinilor pe care le-a dat în anii 303-304, s-a pornit cea mai mare persecuție din istoria imperiului împotriva acestei religii.
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius (cca. 250 – iulie 310) a fost împărat roman (împreună cu Dioclețian) din 1 martie 286 până în 305.
Galerius Maximianus (cca. 250 – 5 mai 311), sau Gaius Galerius Valerius Maximianus, împărat roman în perioada 305-311.
21 mai 878 - Orasul Siracusa din Sicilia este capturat de musulmani.
21 mai 879 - Papa Ioan al VIII-lea il binecuvânteaza pe ducele (cneazul) croat Branimir, ceea ce a echivalat cu o recunoaştere internaţională a statului croat.
Branimir a fost Knez al croatilor intre anii 879-892, fiind recunoscut de către Papa ca Duce al croatilor ( Dux Chroatorum). În timpul domniei sale, Croatia si-a pastrat suveranitatea atât fata de Imperiul Francilor cat si fata de cel bizantin şi a devenit un stat pe deplin recunoscut.A murit in anul 892.
21 mai 987 - A murit Regele Ludovic al V-lea al Franţei.
Ludovic al V-lea (c. 967 – 21 mai 987), a fost rege al Franciei Occidentale din 986 până la moartea sa. Fiu al regelui Lothar al Franței și a soției sale Emma a Italiei, care era fiica lui Lothar al II-lea al Italiei, el a fost ultimul monarh carolingian.
21 mai 996 - Otto al III- lea este încoronat la varsta de 16 ani Împărat al Sfantului Imperiu Romano-German.
Otto al III-lea (980 – 23 ianuarie 1002), cel de-al patrulea conducător al dinastiei saxone sau Ottoniene, fiul lui Otto al II-lea și al reginei Theophanu, nepoata Împăratului Bizantin Ioan I Tzimisces. A fost încoronat Rege al Germaniei în 983 la moartea tatălui său și încoronat în Catedrala din Aachen în 983 la vârsta de 3 ani. Henric al II-lea de Bavaria, fratele lui Otto cel Mare, a încercat cu ajutorul regelui Franței să obțină regența, dar în cele din urmă aceasta revine mamei sale. Aceasta nu continuă politica imperialistă a soțului său, ci caută să întărească relația dintre Biserică și Imperiu. La moartea mamei sale în 991, bunica lui Otto, Adelaida de Italia a devenit regentă până la majoratul acestuia în 994.
Politica sa era de resuscitare a gloriei trecute a Romei antice, cu el în fruntea unui stat teocratic. În 996 vine în Italia pentru a înnăbuși o serie de revolte și este încoronat Rege al Italiei la Pavia și Împărat la Roma pe data de 21 mai. În anii următori s-a implicat în lupta dintre Papa Grigore al V-lea și Antipapa Ioan al XVI-lea. Își stabilește reședința la Roma și a resuscitat o serie de cutume romane și bizantine în cadrul curții sale. În anul 1000 consfințește încoronarea lui Ștefan I ca Rege al Ungariei. În 1002, moare în condiții ciudate în timp ce se întorcea spre Roma dintr-o campanie împotriva rebeliunii din Tibur. A fost urmat de către Henric II, fiul lui Henric al II-lea de Bavaria, ultimul membru al dinastiei Ottoniene.
21 mai 1085 - Este fondat orasul suedez Helsingborg.
21 mai 1349 - Aparitia Codului lui Dušan ( sau Legile sfantului imparat Dušan. A fost dupa Codul Sfantului Sava al doilea text important al Serbiei medievale ,care avea scopul de a stabili legi unice pentru supusii ortodocsi ai Imperiului Sarb, fara a face deosebire intre sarbi,bulgari,greci,albanezi sau aromani. Codul a fost completat la 31 august 1354.
21 mai 1363 - Elisabeta de Pomerania se căsătorește la Cracovia cu împăratul Carol al IV-lea și va fi încoronată luna viitoare ca regină a Boemiei. Căsătoria a ajutat la ruperea colației anti-cehe condusă de Ducele Rudolf al IV-lea al Austriei.
Elisabeta de Pomerania (1347 – 15 aprilie 1393) a fost a patra și ultima soție a lui Carol al IV-lea, Împărat romano-german și rege al Boemiei. Părinții ei au fost Bogislaw al V-lea, Duce de Pomerania și Elisabeta a Poloniei. Bunicii materni au fost Cazimir al III-lea al Poloniei și Aldona a Lituaniei
Împăratul Carol al IV-lea, din dinastia de Luxemburg, (n. 14 mai 1316, Praga – d. 29 noiembrie 1378), a fost Rege al Germaniei din 1346, rege al Boemiei din 1347 și Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1355. Este considerat a fi una din cele mai importante figuri ale evului mediu târziu. În anul 1348 a întemeiat Universitatea din Praga, prima universitate din Europa Centrală. Universitatea se numește și astăzi “Universitatea Carolină“, în amintirea sa.
21 mai 1420 - În calitate de Regentă, soția regelui Franței, Isabeau de Bavaria, semnează Tratatul de la Troyes, prin care își reneagă propriul fiu, pe Delfinul Carol, recunoscându-l pe ginerele ei, Henric al V-lea al Angliei, drept moștenitor al Coroanei franceze.
Isabeau de Bavaria (Isabella de Bavaria-Ingolstadt; c. 1370 – 24 septembrie 1435) a fost soția regelui Carol al VI-lea al Franței, membru al Casei de Valois. Și-a asumat un proeminent rol în afacerile publice în ultimii ani ai dezastruoasei domnii a soțului ei.
Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (franceză le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă de ocupația engleză din nordul Franței. Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429 prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.
Henric al V-lea (9 august sau 16 septembrie 1387 – 31 august 1422) a fost regele Angliei între 1413 și 1422. Henric a fost fiul lui Henric al IV-lea Bolingbroke. Data nașterii sale este incerta, fiind indicat fie anul 1386, fie 1387. S-a născut într-o familie care părea să nu aibă nici o șansă de a accede la tronul Angliei, însă Henric al IV-lea a lăsat un regat consolidat și a reușit pentru scurtă vreme să unească cele două coroane ale Franței și Angliei.
21 mai 1471 - S-a născut pictorul si gravorul german Albrecht Dürer; (d. 1528).
Albrecht Dürer (n. 21 mai 1471, Nürnberg – d. 6 aprilie 1528, Nürnberg) a fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una din personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renașterii, Umanismului și Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu. Cu cele cca. 350 de gravuri în lemn și 100 gravuri în cupru a contribuit în mod hotărîtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare. Personalitate multilaterală a epocii, s-a ocupat nu numai de artele grafice, ci și de matematică, mecanică și literatură. S-a format sub influența umaniștilor din orașul natal, dar și din Țările de Jos și Italia, unde a întreprins diverse călătorii. Operele sale reflectă tendința înaintată a societății germane, lupta de clasă din perioada Reformei și a Războiului Țărănesc German.
21 mai 1471 - A murit Regele Henric al VI-lea al Angliei; (n. 1421).
Henric al VI-lea (6 decembrie 1421 – 21 mai 1471), rege al Angliei 1422 – 1461 (deși cu un regent până în 1437) și apoi între anii 1470 – 1471; în perioada 1422–1453 a fost pretendent la tronul Franței.
21 mai 1502 - Exploratorul portughez João da Nova descopera Insula Sfanta Elena din Oceanul Atlantic.
21 mai 1527 - S-a nascut Regele Filip al II-lea al Spaniei; (d. 1598).
Filip al II-lea (spaniolă Felipe II de Habsburgo; portugheză Filipe I; n. 21 mai 1527 – d. 13 septembrie 1598) a fost rege al Spaniei în perioada 1556 – 1598, rege al Neapolelui și al Siciliei în perioada 1554 – 1598, rege al Angliei și Irlandei (co-regent cu Maria I) în perioada 1554 – 1558, rege al Portugaliei și al Algarvelor (ca Filip I) în perioada 1580 – 1598 și rege al Capitanatului general Chile (Regatul Chile) în perioada 1554 – 1556. A fost prinț suveran al Celor Șaptesprezece Provincii din 1556 până în 1581 și a deținut numeroase titluri de duce și conte pentru anumite teritori.
21 mai 1639 - A murit filosoful si teologul italian Tommaso Campanella; (n. 1568).
Tommaso Campanella (n. 5 septembrie 1568 – d. 21 mai, 1639), botezat Giovanni Domenico Campanella, a fost un filozof, teolog și poet italian. Călugăr dominican format sub influența lui Telesio, lucrările sale “Filosofia democrației prin simțuri”, “Cetatea soarelui” (scrisă împreună cu “Poezii Filozofice” în beciurile Inchiziției unde a fost închis în 1599, și torturat timp de 27 de ani, fără să cedeze), constituie o încercare de a organiza rațional societatea preconizînd desființarea proprietății private, fiind astfel, alături de Thomas Morus, unul dintre cei mai importanți precursori ai teoriei comunismului.
Referitor la cunoaștere Campanella consideră – în spiritul noii epoci, că baza ei constă în sensibilitate. Cel mai important dintre simțuri ar fi pipăitul și acesta le include pe toate celelalte. Ca atare el îndeamnă la cunoașterea experimentală și la studierea minuțioasă a naturii. În anul 1516, Thomas Morus publică o lucrare Utopia ce e bazată pe descrierea unei societăți cu oamenii egali.
21 mai 1647 - A murit Pieter Corneliszoon Hooft, poet olandez (n. 1581).
Pieter Corneliszoon Hooft (n. 16 martie 1581 – d. 21 mai 1647) – cavaler al Ordinului Sfântului Mihail – a fost un istoric, poet și dramaturg olandez din perioada Epocii de Aur Olandeze. În scrierile sale a prezentat în special idealurile sale politice privind guvernarea bazată pe toleranță și rațiune.
21 mai 1674 - Ioan III Sobieski este ales de nobilime Rege al Poloniei şi Mare Duce al Lituaniei.
Ioan al III-lea Sobieski (poloneză Jan III Sobieski) (17 august 1629 – 17 iunie 1696) a fost rege al federației polono-lituaniene din anul 1674 până la moartea sa. El a fost fiul lui Jakub Denilovicz Sobieski din Cracovia și strănepotul hatmanului Stanislav Sobieski. A fost educat în spiritul tradițional al cavalerilor, studiind la Academia din Cracovia. Între anii 1646 și 1648 face o călătorie împreună cu fratele său prin Europa. Tânărul Sobieski a fost impresionat de cele văzute în Franța, interesându-se de arta militară, de politică și literatură.
21 mai 1712 - Tarul Petru I muta capitala Rusiei de la Moscova, la Sankt Petersburg.
21 mai 1816 - Prin decret imperial, A. N. Bahmetev este desemnat în funcția de rezident imperial in Basarabia țarista.
21 mai 1821 - Tudor Vladimirescu, conducătorul Revoluției de la 1821, a fost arestat în tabăra de la Golești și predat lui Alexandru Ipsilanti.
Tudor Vladimirescu (n. 1780, Vladimir – d. S.V. 7 iunie 1821 Târgoviște) a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 mai 1826 - S-a născut Karl Storck, sculptor român de origine germană (d. 1887).
Karl Storck (n. 21 mai 1826, Hanau, Germania – d. 18 mai 1887, București) a fost un sculptor român de origine germană, stabilit în București din 1849 – in imagine, Bustul sculptorului Karl Storck de pe mormântul său din Cimitirul Evanghelic Lutheran din Bucureşti, realizat de Frederic Storck.
21 mai 1844 - S-a născut Henri Rousseau, pictor francez (d. 1910)
Henri-Julien-Félix-Rousseau (cunoscut ca le Douanier (Vameșul), n. 21 mai 1844 în Laval/Mayenne, Franța, d. 2 septembrie 1910 în Paris) a fost un pictor francez post-impresionist. Henri Rousseau a trăit două existențe diferite: într-una a fos vameș la Vama Rutieră din Paris, iar în cealaltă, începând de la vârsta de 41 de ani, a fost pictor. Mulțumită excepționalei sale voințe, a devenit unul din cei mai mari pictori ai epocii sale. Impresionismului îi opune arta naivă, cu care, în scurtă vreme, creează o adevărată școală de pictură.
Creația sa depășește însă mult granițele artei naive, stilul său se caracterizează prin originalitate, modernism, fantezie și visare, valorile artei sale fiind de timpuriu recunoscute de Robert Delaunay și Pablo Picasso. În timpul vieții nu cunoaște gloria, trăiește anevoie din pictură, dar geniul acestui pictor neoprimitiv, precum și faptul că și-a depășit cu mult epoca au fost apreciate în întreg cursul secolului al XX-lea.
21 mai 1851 - În Columbia (America de Sud), este abolita sclavia.
21 mai 1855 - S-a născut Constantin Dobrogeanu-Gherea, critic literar român; (d. 1920).
Constantin Dobrogeanu-Gherea (n. 21 mai 1855, satul Slavianka, Ekaterinoslav, Imperiul Rus, astăzi Ucraina – d. 7 mai 1920, București) a fost un scriitor și fruntaș socialist român de origine evreiască. Numele lui real era Solomon Katz, în limba ucraineană Mihail Nikitici Kass. A fost unul dintre membrii marcanți ai Partidului Social Democrat Român, un critic literar prodigios, cunoscut pentru polemica sa cu Titu Maiorescu. Acesta susținea ideea artei pentru artă, în timp ce Constantin Dobrogeanu-Gherea era adeptul teoriei artei cu tendință.
În cele trei volume de studii critice publicate i se reține meritul de a fi introdus critica de analiză în literatura română, după modele franceze, critica practicată de Titu Maiorescu fiind caracterizată de unii critici actuali drept judecătorească. A fost influențat de contactul său cu literatura rusă, a comparat spre exemplu proza de analiză a lui Caragiale O făclie de Paște cu romanele lui Fiodor Dostoievski. A fost un adept al narodnicismului și un precursor al sămănătorismului, jucând, totodată, un rol activ în mișcarea poporanistă.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 mai 1860 - S-a născut Willem Einthoven, inventatorul electrocardiografului, laureat al Premiului Nobel; (d. 1927).
21 mai 1864 - Rusia învinge în războiul ruso-cerchez ( 1763-1864).
4000.000 de cerchezi au fost masacrati,iar peste un milion au fost forţaţi să plece in masa în exil. Cerchezii sunt populaţia cea mai veche din Caucaz, fiind şi printre cei mai numeroşi în regiunea Caucazului de Nord in acea vreme. Potrivit izvoarelor istorice, ei trăiesc în această regiune din secolul V î.Hr., iar Cultura Maikop din Caucaz datează din anul 4000 î.Hr., fiind printre cele mai vechi culturi din lume. Din ordinul tarului rus Aleksandru al II-lea, circa 90% din populaţia cerkeza la momentul acela a fost silita sa se expatrieze. Cei mai multi dintre ei au murit pe drum, victime ale bolii, foamei, şi epuizarii, iar supravietuitorii s-au dispersat în întreaga lume.
In 1914, imparatul rus Nicolae al II-lea a sărbătorit aniversarea a 50 de ani de la înfrângerea cerchezilor calificand-o drept una dintre cele mai mari victorii ale Imperiului Rus. Cerchezii sunt un popor înrudit etnic cu abhazii, ambele popoare făcând parte din grupul adâg. Moscova refuză să recunoască genocidul popoarelor adâgheie, care au populat în mod tradiţional teritoriul din regiunea oraşului Soci, actualul ţinut Krasnodar.
Teritoriile depopulate de cerchezi au fost colonizate în special cu ruşi, dar şi cu ucraineni, români, greci, armeni. Astăzi, peste 4 milioane de cerchezi locuiesc în afara patriei lor, în peste 40 de ţări din întreaga din lume. Cei care doresc să revină în spaţiul lor etnogenetic nu o pot face, întrucât nu deţin cetăţenia rusă. In 1990, cerchezii au desemnat data de 21 mai Zi de doliu naţional, pentru comemorarea tragediei naţiunii lor .
21 mai 1880 - S-a născut în Bucuresti Tudor Arghezi, pe numele real Ion N. Theodorescu, poet, dramaturg si ziarist roman, autorul volumelor de poezii:„Bilete de papagal”, al „Cuvinte potrivite” si al „Flori de mucegai”.
Debutul sau literar a avut loc in publicatia „Liga ortodoxa”. Intre 1900-1904, a fost calugar la Cernica chiar daca nu era credincios. Ulterior, a declarat ca de fapt dorea sa aiba un stil de viata comod. Nu a rezistat prea mult si pleaca fara o tinta precisa in Europa. S-a reintors in tara in 1912, cand a si inceput sa fie activ in viata literara. A publicat in „Facla”, „Viata romaneasca”, „Teatru”. Intre 1918-1919, a fost inchis, alaturi de alti 11 jurnalisti romani, la Vacaresti pentru acte de tradare. Primul sau volum – „Cuvinte potrivite” – a aparut in 1927, iar un an mai tarziu scoate pe piata revista „Bilete de papagal”, dupa care publica carte dupa carte.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 30 septembrie 1943, este din nou inchis, de aceasta data dupa publicarea unui pamflet in care l-a atacat pe ambasadorul Germaniei in Romania. A fost eliberat peste un an, dar problemele nu au incetat sa il ocoleasca pentru ca scriitorul a fost interzis de regimul comunist. Conducatorul comunist de atunci al Romaniei, Gheorghe Ghorghiu Dej, l-a reabilitat , astfel incat spre finalul vietii a fost ales si membru al Academiei Romane si s-a bucurat de o viata lipsita de griji. A decedat in 1967, avand parte de funeralii nationale.
21 mai 1881 - S-a născut pictorul român Iosif Iser; (d. 1958).
Iosif Iser (nume la naștere Iosif Isidor Rubinsohn 21 mai 1881, București – d. 25 aprilie 1958, București) a fost un pictor și grafician român de origine evreiască[1], membru al Academiei Române. A studiat la München și la Paris.
21 mai 1881 - Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.
Clarissa Harlowe Barton (n. 25 decembrie 1821 — d. 12 aprilie 1912) s-a numărat printre pionierii americani. Profesoară și asistentă medicală, implicată în acțiuni umanitare, era descrisă ca având un “spirit puternic și independent”. Este cunoscută mai ales pentru organizarea Crucii Roșii americane.
21 mai 1891 - Dumitru C. Brătianu devine şeful Partidului Liberal din România în urma morţii fratelui său Ion C. Brătianu.
Dumitru (Dimitrie) C. Brătianu (n. 1818, Pitești – d. 8 iunie 1892, București), a fost un diplomat și om politic român. A fost fiul stolnicului Constantin Brătianu și fratele liberalului Ion C. Brătianu. În calitate de primar al Bucureștiului, a fost martorul unui eveniment major în istoria țării noastre: venirea Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României. Dimitrie C. Brătianu l-a primit pe Carol I în apropierea pădurii Băneasa, unde a ținut un discurs în fața a peste 30.000 de oameni.
21 mai 1892 - A decedat Grigore I. Cobălcescu, întemeietorul şcolii româneşti de geologie (n. la data de 22 septembrie 1831 la Iasi).
A fost un mare specialist in geologie şi paleontologie, membru titular al Academiei Romane din 1886 . A fost primul profesor de geologie si mineralogie al Universitatii din Iasi si a elaborat prima lucrare românească de geologie,Calcarul de la Răpidea (1862). O insulă din Arhipelagul Palmer din Antartica (la graniţa dintre oceanele Pacific şi Atlantic) îi poartă numele (Cobalescou Island), la propunerea savantului roman Emil Racovita, în timpul expediţiei sale pe vasul Belgica.
21 mai 1897 - S-a născut renumita aviatoare şi paraşutistă româncă, Smaranda Brăescu; (d. 1948).
Smaranda Brăescu, (n. 21 mai 1897, Hănțești, Tecuci, România – d. 2 februarie 1948, Cluj, Republica Populară Română) a fost prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică – clasa Crucea de Aur.
Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. În același an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 7233 de metri.
În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Semnatară, alături de alte 11 personalități (între care: generalul Aldea, prof. univ. dr. Grigore T. Popa), a unui memoriu prin care se condamna falsificarea alegerilor din noiembrie 1946, document înaintat Comisiei Aliate de Control, de fapt delegatului american, care l-a predat celui sovietic.
A fost condamnată de comuniști la închisoare în contumacie, nefiind găsită în procesul „Sumanele Negre” ca făcând parte din Mișcarea Națională de Rezistentă [MNR] organizația „HAI” împreună cu comandantul Companiei de Misiuni Speciale din cadrul Batalionului Parașutiști căpitanul Mihai Țanțu și Victor-Ionel Sassu (ofițer parașutist). Ascunsă de oameni de suflet – prof. univ. Ion I. Gheorghiu din Iași și preotul Matei Dumitru – nu a mai fost găsită niciodată. A fost căutată și de oficialitățile sovietice pentru a face instrucția soldaților sovietici.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 mai 1904 - La Paris, s-a înfiinţat Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA). FIFA este responsabilă cu organizarea turneelor internaționale de fotbal, cea mai importantă competiție organizată fiind Cupa Mondială FIFA, a cărui primă ediție a avut loc în anul 1930.
Până în prezent s-au disputat douăzeci de ediții. Următoarea ediție se va desfășura în Qatar în 2022. La FIFA sunt afiliate 208 federații de fotbal. Nevoia unui singur organism care să supravegheze jocul a devenit evidentă la începutul secolului al XX-lea, cu popularitatea în creștere a meciurilor internaționale. FIFA a fost fondată la Paris, la 21 mai 1904; numele și acronimul francez rămân chiar și în afara țărilor francofone.
Membrii fondatori au fost asociațiile naționale din Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Portugalia, Spania (reprezentată de clubul de fotbal Madrid, Federația Spaniolă a fost înființată abia în 1913), Suedia și Elveția. Tot în aceeași zi, Federația Germană de Fotbal și-a declarat intenția de a se afilia printr-o telegramă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
21 mai 1906 - S-a născut prozatoarea Profira Sadoveanu, fiica scriitorului Mihail Sadoveanu; (d. 2003).
Profira Sadoveanu (n. 21 mai 1906, Fălticeni – d. 3 octombrie 2003, București) a fost o prozatoare și poetă română, fiica lui Mihail Sadoveanu.
21 mai 1918 - În zilele de 20 si 21 mai regele României Ferdinand I se afla în vizită la Chișinău in Basarabia.
21 mai 1921 - S-a născut Andrei Saharov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si luptator pentru drepturile omului in fosta U.R.S.S.; (d. 1989).
Andrei Saharov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si luptator pentru drepturile omului in fosta U.R.S.S.
21 mai 1924 - În încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând “crimă perfectă”, doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Leopold și Loeb Richard Junior, l-au răpit și ucis pe Robert “Bobby” Franks în vârstă de 14 ani. Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.
21 mai 1927 - Aviatorul american Charles Lindbergh a aterizat cu aparatul sau de de zbor „Spirit of St. Louis”, pe aeroportul Le Bourget de lângă Paris, încheind astfel primul zbor individual peste Oceanul Atlantic.
Charles Augustus Lindbergh, Jr. (n. 4 februarie 1902 – d. 26 august 1974), cunoscut și ca “Lucky Lindy” (Norocosul Lindy) sau “The Lone Eagle” (Vulturul solitar), a fost un pilot american, de origine suedeză, unul din pionierii zborurilor de lungă durată, devenit faimos pentru efectuarea primului zbor solo non-stop transatlantic în 1927.
21 mai 1928 - A murit Hideyo Noguchi, medic bacteriolog japonez (n. 1876)
Hideyo Noguchi (n. 24 noiembrie, 1876, d. 21 mai, 1928), cunoscut și sub numele de Seisaku Noguchi a fost un medic bacteriolog japonez, care a descoperit agentul etiologic al sifilisului în 1911.
21 mai 1932 - Amelia Earhart a devenit prima femeie pilot care a traversat singura Atlanticul.
Amelia Earhart (n. 24 iulie 1897, Atchison, Kansas – dispărută pe 2 iulie 1937 în Pacific) a fost un pioner în aviație și o militantă angajată pentru drepturile femeii. În anul 1931 s-a căsătorit cu scriitorul George P. Putnam (1887 – 1958), mentorul și admiratorul ei. Amelia s-a căsătorit cu oarecare rezerve, temându-se că familia îi va limita posibilitatea de a pilota. În anul 1932 a căutat să urmeze exemplul lui Charles Lindbergh, care a traversat singur la 20/21 mai 1927 Oceanul Atlantic, însă din cauza timpului nefavorabil și a unor probleme tehnice a trebuit să întrerupă zborul în Irlanda de Nord, neajungând la Paris.
Amelia, femeia care a traversat de două ori Atlanticul, a primit de la președintele american Herbert C. Hoover medalia de aur „National Geographic Society”. La primirea distincției ea a făcut următoarea remarcă laconică: „Unele detalii ale zborului sunt exagerate”. Ea s-a angajat mai departe pentru drepturile femeii și recunoașterea poziției acesteia în societatea americană. Au urmat o serie de zboruri peste Pacific, între Honolulu (Hawaii) și Oakland (California), sau solo de la Mexico City la Newark (New Jersey).
Înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, a dorit să facă înconjurul pământului la ecuator. După ce parcursese deja trei pătrimi din zborul planificat, a decolat la data de 2 iulie 1937 de la Lae (Noua Guinee) zburând spre insula Howland din Pacific, unde nu a mai sosit niciodată.
21 mai 1956 - Prima bomba cu hidrogen detonata din aer a explodat deasupra Oceanului Pacific.
21 mai 1961 - A avut loc premiera spectacolului „Cum vă place”, de William Shakespeare, în montarea lui Liviu Ciulei, la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”, cu Clody Bertola în rolul Rosalindei, moment de referință pentru dezvoltarea teatrului românesc.
21 mai 1964 - A murit Tudor Vianu, filosof, estetician, critic literar, scriitor, comparatist, memorialist român (n. 1898)
Tudor Vianu (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu – d. 21 mai 1964, București) a fost un estetician, critic și istoric literar, poet, eseist, filosof și traducător român. Fratele mai mare al publicistului Alexandru Vianu. Căsătorit cu Elena Vianu (1911 – 1965). Fiul său, Ion Vianu, este un cunoscut medic psihiatru și scriitor. Fiica sa, Maria Alexandrescu Vianu, este un istoric al artei antice și arheolog.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro
21 mai 1964 - A murit James Franck, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1882)
James Franck (n. 26 august 1882, Hamburg, Germania – d. 21 mai 1964, Göttingen, RFG) a fost un fizician de origine germană, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, pentru descoperirea legilor care guvernează impactul dintre un electron și un atom.
21 mai 1965 - La Televiziunea Romana a fost difuzata pentru prima data populara emisiune “Teleenciclopedia” – - record de audiență până în anul 1990.
21 mai 1971 - A avut loc, la București, prima audiție a compoziției „Masa Tăcerii”, de Tiberiu Olah, lucrare ce încheie tripticul său brâncușian.
Tiberiu Olah, în maghiară Oláh Tibor, (n. 2 ianuarie 1928, Arpad, azi Arpășel – d. 2 octombrie 2002, Târgu Mureș) a fost un compozitor, profesor și muzicolog român de etnie maghiară. În 1946 și-a început studiile muzicale la Conservatorul de Muzică din Cluj. Și le-a continuat între 1949 și 1954 la Conservatorul din Moscova. Din 1958 a activat ca lector, apoi ca profesor la Conservatorul din București.
A primit bursă de documentare și cercetare la DAAD. A susținut conferințe, referate, comunicări științifice în țară și peste hotare; a realizat emisiuni de radio și televiziune și a publicat studii, articole, interviuri, cronici în Muzica, Studii de Muzicologie, Contemporanul, România Literară, Melos (Mainz) etc. A compus muzică de orchestră și de cameră, inspirându-se la început din creația lui Béla Bartók, George Enescu și Igor Stravinski.
21 mai 1972 - Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth.
Pietà este o sculptură creată în 1499 de artistul Michelangelo Buonarroti. În prezent această capodoperă de o valoare inestimabilă a sculpturii renascentiste se află la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru. Este singura lucrare semnată de Michelangelo. Semnătura poate fi văzută pe centura care îi încinge pe diagonală pieptul Fecioarei. Statuia a fost realizată pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat în Roma.
Statuia a fost făcută ca monument funerar al cardinalului, dar a fost mutată în prima capelă pe partea dreaptă de la intrarea în bazilică, în secolul XVIII, unde se găsește actualmente. Această faimoasă operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria ținând în brațe trupul lui Isus după crucificare. Această temă este de origine nordică, populară la vremea respectivă în Franța, însă nu și în Italia. Interpretarea dată de Michelangelo lui Pietà este unică. Este o lucrare de o deosebită importanță întrucât împletește idealurile de frumusețe renascentiste cu cele naturaliste.
21 mai 1973 - Matematicianul roman Grigore Moisil, considerat parintele informaticii romanesti, a incetat din viata la varsta de 67 de ani.
Grigore Constantin Moisil (n. 10 ianuarie 1906, Tulcea – d. 21 mai 1973, Ottawa, Canada) a fost un matematician român, considerat părintele informaticii românești cu invenția de circuite electronice tristabile.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
21 mai 1982 - Constantin Dăscălescu a fost ales de către Marea Adunare Nationala, prim-ministru al guvernului Republicii Socialiste Romania.
Constantin Dăscălescu (n. 2 iulie 1923, Breaza, județul Prahova, România – d. 15 mai 2003, București, România) a fost un lider comunist român, care a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în perioada din 1982 și până la căderea regimului în 1989. La data de 21 mai 1982 a fost numit în funcția de prim-ministru al Guvernului Republicii Socialiste România, succedându-i lui Ilie Verdeț, care nu reușise reformarea economiei. Ca prim-ministru, Dăscălescu nu a avut o putere reală. El a sprijinit metodele controversate ale lui Ceaușescu de reorganizare a datoriei naționale.
În data de 20 decembrie 1989 a fost trimis, împreună cu Emil Bobu, de către Elena Ceaușescu la Timișoara pentru a dialoga cu revoluționarii. Neacceptând cererile revoluționarilor, a revenit la București, stând timp de trei zile în clădirea Comitetului Central, unde a fost găsit de revoluționari. A demisionat în 22 decembrie 1989, la cererea revoluționarilor care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR în urma fugii din acea clădire a președintelui Nicolae Ceaușescu. Ultimul său act în calitate de șef de guvern a fost semnarea decretului de eliberare a tuturor prizonierilor politici și a celor arestați în urma demonstrațiilor anticomuniste.
Dăscălescu a fost trimis în judecată în anul 1990, fiind inculpat în procesul “Lotul CPEx“. Inițial, Dăscălescu și ceilalți inculpați au fost acuzați de genocid, dar, pentru că nu se întruneau elementele constitutive ale acestei infracțiuni, încadrarea juridică a fost schimbată ulterior, pentru toți, în omor deosebit de grav. În anul 1991 a fost condamnat la închisoare pe viață, dar după 5 ani, a fost pus în libertate, deoarece era grav bolnav, suferind de stenoză aortică strânsă. A trăit ultimii ani în obscuritate.
El a fost internat la 11 mai 2003 la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București, fiind cunoscut de către medici ca vechi cardiac. A încetat din viață în ziua de joi, 15 mai 2003, la vârsta de 80 ani.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
21 mai 1982 - Formația de rock Queen a lansat albumul Hot Space.
Hot Space este al zecelea album de studio al formației Queen, lansat pe 21 mai 1982. Îndepărtându-se destul de evident de direcția muzicală a compozițiilor anterioare, formația a introdus foarte multe elemente de disco, pop, R&B și dance, fiind parțial influențați de succesul hitului lor din 1980, Another One Bites The Dust. Aceste schimbări au făcut ca albumul să nu fie atât de popular printre fanii care preferau stilul de rock tradițional care era asociat cu formația, deși Hot Space nu a întrerupt tradiția Queen de a încorpora o multitudine de genuri muzicale și influențe în muzica lor.
21 mai 1991 - În apropiere de Madras a fost asasinat Rajiv Gandhi, fost prim-ministru al Indiei, supranumit „părintele națiunii“.
Rajiv Ratna Gandhi (n. 20 august 1944; d. 21 mai 1991) a fost un prim ministru al Indiei în perioada 31 octombrie 1984 – 2 decembrie 1989.
21 mai 1991 - A murit impuşcat de un necunoscut in incinta Universitatii din Chicago, Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor si scriitor roman. S-a stins din viata la numai 41 de ani.
Ioan Petru Culianu (n. 5 ianuarie 1950, Iași – d. 21 mai 1991, Chicago), istoric al religiilor, scriitor și eseist de origine română. A fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago. Discipol și protejat al lui Mircea Eliade. A fost asasinat prin împușcare, la 21 mai 1991, în WC-ul din clădirea Universității din Chicago, după ce primise cartea verde și urma să fie angajat ca profesor asociat la Divinity School (apud.Ted Anton). Crima nu a fost elucidată.
21 mai 1994 - A murit actorul român de teatru şi film Ştefan Tapalagă; (n. 1933).
Ștefan Tapalagă (n. 4 aprilie 1933, Dorohoi – d. 21 mai 1994, București) a fost un actor român. A jucat pe scena Teatrului de Comedie București. În tinerețe a fost campion la scrimă. A fost fratele actriței Rodica Tapalagă.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; www.cinemagia.ro
21 mai 2000 - Are loc la Alba Iulia ceremonia dezvelirii Monumentului Corneliu Coposu , cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la naşterea marelui om politic ţărănist.
21 mai 2003 - Un cutremur a lovit nordul Algeriei, omorând mai mult de 2.000 de oameni.
21 mai 2004 - A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.
21 mai 2004 - A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.
21 mai 2004 - Comitetul ONU împotriva torturii a cerut explicaţii Statelor Unite ale Americii şi Marii Britanii în legatură cu tratamentele inumane aplicate deţinuţilor irakieni.
21 mai 2005 - Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, reprezentanti ai României, s-au clasat pe locul trei la cea de-a 50-a ediţie Eurovision, la Kiev, in Ucraina.Câştigătoarea ediţiei a fost Grecia.
21 mai 2006 - Populaţia Muntenegrului a votat la referendum cu o majoritate de 55% separarea de uniunea statală cu Serbia.
articole preluate de pe: cersipamantromanesc.wordpress.com; ro.wikipedia.org; youtube.com