La ordinea zilei – 20 mai 2020

Situația din România - 20 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 - Grupul de Comunicare Strategică - foto preluat de pe www.facebook.com

Situația din România – 20 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

foto preluat de pe www.facebook.com
articole preluate de pe www.agerpres.ro

 

Sărbătorile Zilei de 20 mai

Ortodoxe – Sf. Mc. Talaleu; Sf. Cuv. Talasie; Sf. Lidia din Filipi (Dezlegare la pește)

Greco-catolice – Sf. m. Talaleu

Romano-catolice – Ss. Bernardin din Siena, pr.; Lidia, ucenica sf. Paul

 

Ziua mondială a metrologiei

Ziua mondială a metrologiei, sărbătorită anual la 20 mai, marchează semnarea Convenţiei Metrului din 20 mai 1875, de către reprezentanţi din 17 state. Tema pentru 2020, potrivit www.worldmetrologyday.org, este “Măsurători pentru comerţul global” (“Measurements for global trade“). Această temă a fost aleasă pentru a conştientiza rolul important al măsurării în facilitarea comerţului global echitabil şi asigurarea produselor respectând toate standardele astfel încât calitatea acestora să atingă aşteptările clienţilor.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ziua mondială a albinelor (ONU)

Ziua mondială a albinelor este marcată, în fiecare an, la 20 mai pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, potrivit www.worldbeeday.org şi www.blog.mybees.ro. Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: “Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării.”

 

Ziua Financiarului Militar

Prin Înaltul Decret Regal nr. 6625/20 mai 1891, ia fiinţă, “sub denumirea direcţia a 7-a a contabilitaţii, controlului şi pensiilor“, prima structură financiară centralizată. “… Pentru a se pune administraţia Ministerului de Război în stare de a lucra cu continuitate şi autoritate şi a se concentra personalul într-una şi aceeaşi direcţie, astfel ca principiile legilor şi regulamentelor să fie aplicate în acelaşi sens, oricare ar fi arma din care ofiţerul ar face parte, căci astfel s-ar putea întampla să se dea soluţii diferite pentru cazuri analoge, se trece la fuzionarea celor trei direcţii: a 7-a contabilitate, a 8-a control şi a 10-a serviciul pensiilor militare, sub denumirea direcţia a 7-a a contabilităşii, controlului şi pensiilor“. Carol I.

 

Premierul a transmis ONG-urilor de mediu că susţine ideea administrării în comun a ariilor naturale protejate

Premierul Ludovic Orban le-a transmis miercuri reprezentanţiilor organizaţiilor neguvernamentale de mediu cu care a avut consultări că susţine ideea administrării în comun – autorităţi publice şi mediu asociativ – a ariilor naturale protejate.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Ordin privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie; copiii sub 5 ani, printre cei exceptaţi de la purtarea măştii

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani sunt printre cei exceptaţi de la purtarea măştii, dar şi elevii şi studenţii în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare, prevede un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Inflaţia în România este de trei ori mai mare decât media din UE

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la 0,3% în luna aprilie 2020, de la 0,7% în luna martie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a coborât până la 0,7%, de la 1,2% în luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Cehia, Polonia, Ungaria şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comparativ cu situaţia din luna martie, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a scăzut în 26 de state membre şi a rămas stabilă într-o singură ţară. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2,3% în luna aprilie, de la 2,7% în luna martie.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Situația din România – 20 mai, ora 13.00, informații despre coronavirus, COVID-19 – Grupul de Comunicare Strategică

Până astăzi, 20 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 17.387 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 10.356 au fost declarate vindecate și externate.

Totodată, până acum, 1141 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, au decedat.

GCS: Încã trei persoane infectate cu noul coronavirus au murit; numãrul total al deceselor 1.144

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 196 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 198 de pacienți.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11.050 de persoane. Alte 30.645 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 332.487 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, 2.924 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus). De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 104 de cetățeni români aflați în străinătate, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 22 au fost declarați vindecați.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul COVID – 19 (Coronavirus) la nivel european și global:
Până la data de 19 mai 2020, au fost raportate 1.317.267 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit.

ŢARA
CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAŢI*

Regatul Unit 246.406 (+2.711) / 34.796 (+160) / 1.099 (+9)
Spania 231.606 (+256) / 27.709 (+59) / 150.376 -
Italia 225.886 (+451) / 32.007 (+99)/ 129.401 (+2.075)
Franţa 142.903 (+492)/ 28.239 (+131)/ 62.678 (+835)
Germania 175.210 (+513) / 8.007 (+72)/ 155.041 (+1.030)

Sursă: Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB) (https://www.ecdc.europa.eu/en)

SITUAȚIE GLOBALĂ LA 19 MAI 2020

CAZURI CONFIRMATE DECEDAȚI
VINDECAȚI*

4.766.468 (+86.957)/ 318.201 (+3.196)/ 1.689.377 -

* conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE – https://systems.jhu.edu/
* datele din paranteze reprezintă numărul de cazuri noi, în intervalul 18 mai – 19 mai 2020
* CEPCB precizează că actualizările la nivel național sunt publicate pe coordonate diferite de timp și procesate ulterior, ceea ce poate genera discrepanțe între datele zilnice publicate de state și cele publicate de CEPCB.
Grupul de Comunicare Strategică
cititi mai mult pe www.facebook.com/ministeruldeinterne

 

A murit arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 0,50, la Institutul “Matei Balş” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, anunţă Agenţia Basilica a Patriarhiei Române. Din cauza infectării cu noul coronavirus, ierarhul fusese transportat de la Suceava la Bucureşti cu un elicopter SMURD pe data de 20 aprilie. În urma complicaţiilor pulmonare apărute, părintele arhiepiscop în vârstă de 90 de ani a fost intubat.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Prognoză meteo Bucureşti: Perioade de instabilitate atmosferică şi temperaturi în scădere, miercuri şi joi

Perioadele de instabilitate atmosferică vor persista la nivelul Municipiului Bucureşti, până joi seara, iar valorile termice maxime vor fi în scădere de la o zi la alta, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Conform prognozei de specialitate, în intervalul 20 mai, ora 10:00 – 21 mai, ora 8:00, în Capitală, cerul, variabil, va avea înnorări mai accentuate spre seară şi noaptea, când vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi averse ce vor avea şi caracter torenţial.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

NHGA: Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din şapte judeţe, până joi seara

ANM: Cod portocaliu de furtuni şi ploi abundente în zone din 15 judeţe, până joi dimineaţa

 

Revista Presei din 20 mai

 

articole preluate de pe www.agerpres.ro
cititi si Evenimentele Zilei de 20 mai în Istorie