SONDAJ: Cetăţenii moldoveni preferă Uniunea Vamală realizată de Rusia, în detrimentul UE

republica moldova

foto – independent.md
articol – Iuliana Enache – Mediafax

Cel puţin 50 la sută dintre moldoveni preferă aderarea la Uniunea Vamală, faţă de 32 la sută care ar opta pentru Uniunea Europeană, arată Barometrul de Opinie Publică difuzat joi.

Întrebaţi ce ar alege între aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Vamală, 50 la sută dintre cei chestionaţi au ales a doua opţiune, în timp ce 32 la sută au declarat că ar prefera aderarea ţării lor la UE, relatează portalul Unimedia.md.

Totodată, sondajul arată că Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) conduce în preferinţele alegătorilor cu 16 la sută, urmat de Partidul Comuniştilor (PCRM) cu 11,3 la sută, Partidul Liberal (PL) cu 11,1 la sută şi Partidul Liberal Democrat (PLDM) cu 7,1 la sută.

Peste 75 la sută dintre cetăţeni consideră că ţara merge într-o direcţie greşită, arată sondajul, care constată că populaţia Republicii Moldova devine tot mai îngrijorată de situaţia din regiune, având în vedere tensiunile din estul Ucrainei. Potrivit rezultatelor BOP, 20 la sută dintre moldoveni sunt îngrijoraţi de posibilitatea izbucnirii unui război în zonă.

“Procentul este destul de mare, dacă se compară cu barometrul din urmă cu doi ani, când nu exista această teamă”, a explicat directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie.

Rezultatele sondajului realizat de către Institutul de Politici Publice şi CBS-AXA şi finanţat de Fundaţia Soros Moldova arată totuşi că cea mai mare îngrijorare a moldovenilor o reprezintă preţurile. În topul temerilor urmează sărăcia, viitorul copiilor, şomajul şi corupţia.

Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 de localităţi, pe un eşantion de 1.104 persoane. Marja de eroare este de plus sau minus 3 la sută.

Uniunea Vamală Eurasiatică este o asociere între Rusia, Belarus şi Kazahstan, în interiorul căreia s-au anulat taxele vamale la comerţul reciproc şi s-a introdus un sistem uniform de taxare a importurilor.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/

80% din moldoveni, nemulțumiți de situația economică; Cetățenii vor să protesteze

articol – independent.md/

80% din cetățenii Republicii Moldova sunt dezamăgiți de situația economică din țară, iar 75% cred că lucrurile merg într-o direcție proastă, arată datele Barometrului Opiniei Publice pentru luna aprilie.

Întrebați cât de mulțumiți sunt de situația economică de acum din Republica Moldova, 45% din participanții la sondaj au spus că nu sunt deloc mulțumiți, iar 35% au spus să nu sunt prea mulțumiți.

poiuytrewq

Interesant este că procentajul celor nemulțumiți a crescut simțitor față de rezultatele Barometrului de acum 6 luni, înainte de alegerile parlamentare. Atunci 62% din cetățeni se declarau nemulțumiți.

lkjhgfdc

Totodată, 75% din cetățeni sunt de părere că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită, procentajul fiind cu 14% mai mare decât în noiembrie 2014.

lkjhgfdcvb

Acest lucru se resimte și în potențialul protestatar al cetățenilor. Peste 65% din respondenți sunt gata să participe la proteste, greve sau manifestații, în timp ce unii ar recurge chiar la blocarea străzilor sau greva foamei.

mvmmvmvmvmv

Sondajul a fost realizat în perioada 28 martie – 7 aprilie, în 85 localități din țară, pe un eșantion de 1.104 persoane și are o marjă de eroare de 3%.

articol preluat de pe http://independent.md/