Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022)

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022) - foto preluat de pe www.facebook.com

foto preluat de pe www.facebook.com/klausiohannis
articole preluate de pe: www.facebook.com/maia.sanduwww.facebook.com/klausiohannis; www.agerpres.ro

29 iulie 2022

 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022)

 

Maia Sandu: Astăzi sunt în vizită oficială la București, unde am avut o discuție bună cu Președintele Klaus Iohannis despre agenda bilaterală foarte consistentă dintre țările noastre, precum și despre avansarea proiectelor comune în contextul complex în care ne regăsim acum – cu un război la hotar, afectați de inflație, crize și instabilitate.

I-am mulțumit domnului Președinte Iohannis pentru susținerea consecventă din partea României pentru parcursul european al Republicii Moldova, datorită căreia am obținut, la 23 iunie, statutul de țara candidată de aderare la Uniunea Europeană. Sper, de asemenea, că putem conta pe ajutorul prietenilor de la București ca să asigurăm securitatea energetică a Republicii Moldova, să avem resurse energetice accesibile în sezonul rece, și pentru a nu admite destabilizarea situației din țara noastră.

România este alături de Moldova, de-a lungul anilor, la bine și la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român, pe care l-am consolidat în ultimii ani, ne va ajuta să depășim cu bine și greutățile prin care trecem acum.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 29 iulie 2022, la Palatul Cotroceni, declarații de presă comune cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
cititi mai mult pe www.presidency.ro

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, vineri, că România a fost alături de Republica Moldova de-a lungul anilor ‘la bine şi la greu’, arătând că vocea României “a răsunat puternic” la Bruxelles în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană şi că are încredere că parteneriatul moldo-român va ajuta la depăşirea greutăţilor cauzate de războiul din Ucraina.

Mă bucur să revin la Bucureşti pentru a vă transmite personal recunoştinţă pentru sprijinul neobosit, consecvent şi generos pe care România ni-l oferă în ultimii ani. Vă mulţumesc pentru acest ajutor. Apreciez, în acest context, consolidarea relaţiilor dintre instituţiile noastre. În februarie, guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante în iunie şi parlamentele s-au convocat pentru o şedinţă comună, iar cooperarea între comisiile parlamentare este la fel una foarte bună“, a afirmat Maia Sandu, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ea a spus că este convinsă că dialogul dintre instituţiile celor două state se va intensifica şi mai mult pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la Uniunea Europeană, menţionând că experienţa României în acest domeniu va fi foarte utilă.

De asemenea, vă mulţumim pentru faptul că ne sprijiniţi în demersul nostru european. Suntem foarte recunoscători pentru rolul României la toate etapele de pregătire a deciziei din 23 iunie şi pentru vocea României care are sunat puternic la Bruxelles în susţinerea acordării Moldovei a statutului de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Integrarea europeană va însemna pentru Moldova consolidarea unei societăţi ghidate de supremaţia legii şi respectarea drepturilor tuturor oamenilor, aderarea la cea mai bogată şi prosperă piaţă de investiţii şi noi oportunităţi pentru cetăţenii Republicii Moldova“, a adăugat Maia Sandu.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că a convenit cu omologul din Republica Moldova, Maia Sandu, realizarea unor paşi decisivi în ceea ce priveşte interconectarea reţelelor de energie electrică din cele două ţări.

În cadrul consultărilor noastre am abordat şi subiectul securităţii energetice a Republicii Moldova. După cum cunoaşteţi, Republica Moldova este deosebit de vulnerabilă în acest domeniu, iar populaţia resimte deja şocurile creşterilor masive ale preţurilor la gaze naturale şi energie electrică. Am trecut în revistă evoluţiile pe acest subiect şi opţiunile de sprijin în plan bilateral. În context, am discutat despre rolul foarte important şi potenţialul gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău ca element esenţial în arhitectura de securitate energetică a Republicii Moldova. În acest cadru, pe lângă conectarea Republicii Moldova la reţeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea reţelelor de energie electrică din România şi Republica Moldova are o relevanţă strategică evidentă şi am convenit să facem paşi decisivi în această direcţie“, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la conferinţa comună cu Maia Sandu.

Iohannis a menţionat că discuţiile au vizat modalităţile în care efectele războiului din Ucraina “pot fi resimţite cât mai puţin” de către cetăţenii Republicii Moldova.

Relaţia noastră apropiată este cu atât mai importantă în contextul regional deosebit de dificil, context generat de războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Aşadar, în discuţiile de astăzi, am abordat modalităţile în care efectele acestui război pot fi resimţite cât mai puţin de către cetăţenii Republicii Moldova“, a adăugat preşedintele.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro

 

Maia Sandu: În continuarea vizitei la București, am vizitat Palatul Victoria, unde am avut o discuție foarte bună cu Prim-ministrul român Nicolae Ciucă despre problemele cu care se confruntă astăzi cetățenii Republicii Moldova. Am discutat diverse scenarii pentru achiziționarea și stocarea de gaze naturale și alte resurse energetice, în situația foarte dificilă în care se află, în prezent, Republica Moldova.

Am vorbit și despre proiectele în desfășurare după ședința comună a Guvernelor noastre din luna februarie. I-am mulțumit, în context, premierului român și echipei sale pentru sprijinirea demersului nostru european. Suntem recunoscători pentru eforturile ministrului român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru co-fondarea Platformei pentru susținerea Moldovei, alături de colegii săi din Franța și Germania, și pentru ajutorul din partea României, anunțat în cadrul Platformei.

La finalul vizitei, am discutat despre consolidarea cooperării pe platforma parlamentară între țările noastre cu Alina Gorghiu, Vicepreședintele Senatului României.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022) - foto preluat de pe www.facebook.com

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022) – foto preluat de pe www.facebook.com

 

Klaus Iohannis: Am avut o discuție foarte bună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe care am primit-o astăzi la Palatul Cotroceni. România va continua să se implice în acordarea și mobilizarea de asistență concretă, astfel încât Republica Moldova să poată depăși cât mai rapid crizele multiple cu care se confruntă. Autoritățile de la Chișinău au sprijinul nostru deplin în demersurile ample de reformă democratică, de modernizare și integrare europeană. Ne vom coordona îndeaproape pentru a identifica împreună cele mai bune soluții și căi de urmat. Nu vom abandona Republica Moldova!

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022) - foto preluat de pe www.facebook.com

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită în România (29 iulie 2022) – foto preluat de pe www.facebook.com