Anarhiștii care ocupau Rectoratul Universității din Atena au fost evacuați din clădire

imageResize

Foto: (c) ALKIS KONSTANTINIDIS / REUTERS
Articol: AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Gabriela Ionescu)

Un grup de anarhiști care ocupau de nouăsprezece zile Rectoratul Universității din Atena, pentru a face presiuni asupra guvernului stângii radicale, au fost evacuați din clădire vineri de către polițiști, a indicat o sursă a poliției, citată de AFP.

Poliția, care încercuise de joi clădirea în stil neoclasic din centrul capitalei elene, a intervenit din ordinul procurorului, fiind reținute paisprezece persoane.

Evacuarea anarhiștilor a avut loc la o zi după un prim vot în parlament privind aprobarea unui proiect de lege ce prevede îndeosebi desființarea închisorilor de înaltă securitate. Mișcarea anarhistă dorește ca guvernul să meargă mai departe în abolirea măsurilor penale considerate ”securitare”, ce au fost adoptate de către guvernele precedente.

Joi seara au izbucnit confruntări ușoare cu poliția în exteriorul clădirii Rectoratului, ele deplasându-se apoi către Exarcheia, cartierul contestatar din Atena.

Mișcarea anarhistă greacă și-a intensificat presiunea asupra guvernului lui Alexis Tsipras în ultimele săptămâni, înmulțindu-și acțiunile de ocupare a unor clădiri publice sau ale partidului Syriza, formațiunea politică a premierului.

Opoziția a acuzat executivul de pasivitate față de contestatari și acțiunile de ocupare a unor clădiri. Syriza critica periodic reprimarea de către poliție a manifestațiilor în perioada când partidul se afla în opoziție.

articol peluat de pe http://www.agerpres.ro/