Peste o sută de persoane au protestat la Cluj-Napoca faţă de adoptarea Legii securităţii cibernetice

descărcare

Dana Pasca si Vasile Magradean – Mediafax

Peste o sută de persoane au protestat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de adoptarea, în Senat, a Legii securităţii cibernetice, participanţii la manifestare cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis să nu o promulge şi să o conteste la Curtea Constituţională.

Participanţii la protest s-au adunat, duminică, în jurul orei 12.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având afişe cu mesaje precum “Un sfert de veac degeaba, tot securitate fără libertate”, “Stop Big Brother”, “Klaus, Klaus, Big Brother in the house?”, “2014 sau 1984?”, “Libertate sau Securitate?”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cornel Vâlcu, unul dintre participanţi, a declarat că, în cazul în care Legea securităţii cibernetice va fi promulgată, niciun cetăţean nu se va simţi în siguranţă, instituţiile militarizate având acces la datele din calculatoarele fiecăruia şi dreptul de a intra în viaţa privată a oricui.

“Îi solicităm preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge Legea securităţii cibernetice, adoptată în Senat, şi să o conteste la Curtea Constituţională. Vom vedea dacă Iohannis vrea să îşi înceapă mandatul cu un gest îngrozitor, care ar fi promulgarea Legii Big Brother, iar dacă o va face, duminica viitoare vom ieşi din nou în stradă. Supravegherea fără mandat este o catastrofă, este moartea libertăţii de conştiinţă, iar eu nu doresc să trăiesc într-o astfel de ţară”, a spus Vâlcu.

Protestul nu a fost autorizat şi a durat circa o oră.

Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică, coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS şi CSAT.

Senatul este Cameră decizională, după ce legea a trecut tacit de Camera Deputaţilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileşte cadrul general de reglementare în domeniul securităţii cibernetice şi obligaţiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat în scopul protejării infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, şi prevede obligaţii privind asigurarea securităţii sistemelor lor şi notificarea clienţilor în situaţia unor incidente/atacuri cibernetice şi luarea de măsuri pentru a restabili condiţiile normale de funcţionare.

Comisia de apărare a Senatului preciza, într-un comunicat transmis sâmbătă, că proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României nu se adresează persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile aplicându-se “persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice»”.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/