Arad: Protest ‘S.O.S. Salvați Filarmonica’

imageResize (1)

Fotografii: (c) Ioan WEISL/ AGERPRES

AGERPRES / (AS, A — autor: Ioan Weisl, editor: Marius Frățilă) 

Aproximativ 60 de persoane, în majoritate membrii ai Sindicatului Artiștilor Interpreți din Filarmonica de Stat Arad, cărora li s-au alăturat câțiva melomani, spectatori fideli ai concertelor susținute de orchestra și corul instituției, dar și câțiva foști membri ai orchestrei, astăzi pensionari, au luat parte, marți, la o acțiune de protest desfășurată pe treptele Palatului Cultural al municipiului Arad.

Protestul a fost determinat de situația conflictuală din instituție care a dus la declanșarea unei greve generale și implicit, la întreruperea stagiunii Filarmonicii de stat din Arad în cursul anului trecut.

‘Având în vedere că în urma grevei generale situația din Filarmonica de Stat Arad a continuat să se degradeze, sindicaliștii au hotărât să inițieze acțiunea de protest de marți, acțiune care să mobilizeze persoanele care își doresc salvarea acestei instituții emblematice a orașului’, a spus liderul de sindicat Mihai Dogaru, care a luat parte la protest în ciuda faptului că în prezent colaborează cu Filarmonica de Stat ‘Banatul’ din Timișoara, după ce i-a fost desfăcut contractul de muncă cu instituția de cultură arădeană.

Sindicaliștii din filarmonică l-au acuzat pe Alin Văcean, managerul instituției, de faptul că ulterior anchetei făcute de comisiile Consiliului Local Municipal și a Primăriei, a dispus unele măsuri care au afectat atât orchestra simfonică, cât și corul; de faptul că are o atitudine discreționară și un limbaj jignitor față de angajați; de imposibilitatea negocierii Contractului Colectiv de Muncă; de faptul că are conflicte permanente atât cu presa cât și cu angajații; de luarea unor decizii de concediere a unor salariați, stabilite de către instanțe ca fiind ilegale; de crearea unui climat de tensiune total neadecvat desfășurării activității artistice; de emiterea unor dispoziții nefirești, anulate în instanță.

‘Colegii mei au ținut să sublinieze încă odată necesitatea clarificării situației în Filarmonica de Stat din Arad, deoarece din anul trecut, de la declanșarea acțiunilor de protest ale sindicatului, numărul angajaților instituției a scăzut în mod continuu: au fost unii care și-au prezentat demisia; au fost alții cărora li s-a desfăcut contactul de muncă; s-a adus din exterior un concert-maistru, ca și colaborator, deși acest post era blocat de opt ani, de la plecarea în pensie a fostului concert-maistru, Dorel Bâc, și nu s-a scos niciodată la concurs. În ultimii cinci ani unul din membrii orchestrei a exercitat în mod voluntar această funcție, dar acum se încearcă îndepărtarea acestuia’, a declarat Mihai Dogaru.

La rândul său, Tiberiu Varyas, vicepreședinte al Sindicatului Artiștilor Interpreți din filarmonica arădeană, a afirmat că și asupra s-au făcut presiuni.

‘Discuțiile dintre reprezentanții sindicatului și conducerea instituției nu au mai avansat după suspendarea grevei generale. Principala noastră revendicare o constituie îndepărtarea managerului și aducerea la normalitate a numărului de angajați ai orchestrei și ai corului. Am avut câteva runde de discuții, din care ultimele două nu s-au putut desfășura decât în prezența unor reprezentanți ai Primăriei, pentru a menține discuțiile într-un cadru cât de cât civilizat. Am fost jigniți în fel și chip, după care a urmat concedierea liderului de sindicat și exercitarea de presiuni asupra mea’, a declarat vicepreședintele de sindicat, Tiberiu Varyas.

De menționat că managerului Alin Văcean nu i-a putut fi solicitat un punct de vedere cu privire la situația din instituție, întrucât era plecat la Timișoara.

Supravegheat de jandarmi și polițiști, protestul care a durat circa o oră s-a încheiat fără incidente.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/