(video) Zeci de mii ce georgieni au ieșit în stradă, împotriva actualei puteri

georgia protest

foto, video si articol – independent.md

În jur de 50 de mii de georgieni au manifestat sâmbătă la Tbilisi solicitând demisia guvernului, acuzat că este responsabil de dificultățile economice din fosta republică sovietică din Caucaz, relatează AFP.

La apelul partidului fostului președinte Mihail Saakașvili (foto), manifestanții au protestat timp de două ore în piața Independenței, după care au defilat până la sediul guvernului, agitând drapele georgiene și pancarte cu mesajul “Demisia”.

Mihail Saakașvili, care se află peste hotare pentru scăpa de urmărirea în instanță din motive pe care le cataloghează drept politice, a vorbit prin videoconferință în fața mulțimii care îi scanda numele.

„Suntem uniți de sarcina noastră comună de a elibera Georgia de guvernul care ne distruge țara. Vom aduce Georgia pe drumul cel drept, vom câștiga”, a mai spus el.

georgia

Partidul fostului președinte prooccidental, Mișcarea națională unită, acuză coaliția la putere de o proastă gestiune economică a țării care se confruntă de doi ani cu o încetinire a creșterii economice, o devalorizare a monedei cu 30% și o creștere a inflației și a ratei șomajului.

1598569

Saakașvili, ajuns la putere în Georgia în 2003 în urma Revoluției Trandafirilor, a condus fosta republică sovietică din Caucaz timp de un deceniu.

1598568

Criticat pentru stilul său autoritar și în principal pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, Saakașvili a reușit totuși să limiteze corupția și să relanseze creșterea economică a țării care s-a confruntat după destrămarea URSS cu un război civil, notează AFP.

Fostul președinte al Georgiei a fost înlocuit în funcție de un aliat al miliardarului Bidzina Ivanișvili, inamicul său declarat care a câștigat alegerile legislative în 2012.

De doi ani numeroși aliați ai săi au fost arestați, provocând critici din partea occidentalilor în ceea ce privește funcționarea independentă a justiției. Acuzat el însuși de abuz de putere, fostul președinte, acum în vârstă de 47 de ani, trăiește la Kiev, unde a fost numit consilier al președintelui Petro Poroșenko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

articol preluat de pe http://independent.md/