(video) Peste 1.200 de fermieri au protestat la sediul Guvernului şi au ameninţat că vor reveni după Paşte

fermieri-protest-razvan-chirita


sursa – https://m.youtube.com

foto – Mediafax
articol – Andrei Dumitrescu – Mediafax

Peste 1.200 de fermieri au protestat, joi, la sediul Guvernului, timp de aproximativ trei ore, nemulţumiţi că subvenţia pentru animalele pe care le deţin este plătită cu întârziere şi are o valoare mai mică decât a promis ministrul Agriculturii, aceştia ameninţând cu un nou protest după Paşte.

Crescătorii de bovine şi ovine au venit la protestul din Piaţa Victoriei cu talăngi, fluiere şi vuvuzele şi au au afişat bannere pe care au scris “Constantine, nu uita, suferim din cauza ta”; “Ponta, oaia ta e acasă, nu lua pielea de pe-a noastră”, “Extratereştii Ponta şi Constantin, plecaţi de pe planeta noastră”, precum şi desene cu un lup în blană de oaie.
Protestatarii au scandat “Hoţii, hoţii”, “Demisia” şi “Constantine, nu uita, azi îţi vrem demisia”.

Unii dintre protestatari au venit îmbrăcaţi în blănuri de oaie şi purtând pe cap căciuli de astrahan sau clopuri, unii dintre aceştia fiind încălţaţi cu opinci.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Ştefan Nicolae, a declarat, pentru MEDIAFAX, că oamenii au venit din mai multe judeţe să protesteze la Bucureşti din cauza faptului că întârzierea acordării subvenţiei şi problemele ridicate de situaţia păşunilor şi eliminarea cotei de lapte, pe fondul crizei din ţările arabe, poate duce la desfiinţarea multor ferme de oi.

Liderul sindical a mai spus că, dacă nu va exista înţelegere la nivelul Guvernului, după Paşte vor veni să protesteze la Bucureşti cel puţin 10.000 de fermieri.

Ştefan Nicolae a adăugat că o mare problemă este că nu există o predictibilitatea plăţii subvenţiei pe cap de animal, el precizând în acest sens că subvenţia a intrat în conturile fermierilor abia miercuri, cu întârziere de mai multe luni.

El a precizat că, deşi Ministerul Agriculturii a promis o subvenţie pe cap de animal de 38 de lei, banii care au intrat în conturi au fost mai puţini, reprezentând numai 28 de lei pentru fiecare animal.

Nicolae a adăugat că fermierii au o problemă şi în ceea ce priveşte situaţia păşunilor care au fost concesionate unor persoane care nu deţin animale, deşi legea nu permite acest lucru.

“Plata târzie a subvenţiilor, problema păşunilor şi eliminarea cotei de lapte, la care se adaugă şi situaţia grea din ţările arabe, unde noi exportam oi, poate duce la desfiinţarea multor ferme de oi din România. Drept urmare, dacă nu vom găsi înţelegere, după Paşte, în faţa sediului Guvernului vor veni cel puţin 10.000 de fermieri”, a mai spus Ştefan Nicolae.

Protestatarii s-au plâns şi de faptul că Ministerul Agriculturii intenţionează să impună noi taxe crescătorilor de animale.

Aceştia spun că există intenţia ca vaccinurile pentru animale să nu mai fie suportate de stat şi să fie achitate fermieri.
În prezent, animalele din ferme sunt vaccinate pe cheltuiala statului, de către mediciul veterinar de circumscripţie, eliminarea tratamentelor gratuite obligându-i pe oameni să scoată din buzunar în jur de 30-40 de lei pentru fiecare oaie, susţin protestatarii.

O delegaţie a protestarilor a intrat pentru negocieri în clădirea Guvernului.

cititi mai mult pe http://www.mediafax.ro/economic/peste-1-200-de-fermieri-au-protestat-la-sediul-guvernului-si-au-amenintat-ca-vor-reveni-dupa-paste-14103315