Mitingul Sanitas (19 octombrie 2017)

Mitingul Sanitas (19 octombrie 2017) - foto preluat de pe facebook.com/FederatiaSanitasRomania

Mitingul Sanitas (19 octombrie 2017)

foto preluat de pe facebook.com/FederatiaSanitasRomania
articole preluate de pe facebook.com/FederatiaSanitasRomania; stiri.tvr.ro

 

COMUNICAT DE PRESĂ (18 octombrie 2017)

MEMBRII SANITAS VENIȚI DIN TOATĂ ȚARA PROTESTEAZĂ FAȚĂ DE NEPĂSAREA GUVERNANȚILOR

Federația SANITAS din România organizează un miting de protest joi, 19 octombrie 2017, începând cu ora 11.00, în Piața George Enescu din București. Mitingul va fi urmat de un marş de protest către Piaţa Victoriei, ce se va desfăşura în intervalul orar 12.00 – 14.00 (traseu: Piaţa George Enescu – bd. Gh. Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei). Continuă astfel seria de acțiuni declanșate acum o lună, ca răspuns la tergiversările practicate de guvernanți față de problemele cu care se confruntă Sănătatea și Asistența socială din România.

Membrii SANITAS sunt total nemulțumiți de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială, dar și de atitudinea de nepăsare pe care o manifestă față de negocierile cu partenerii sociali.

”De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat <>. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara ţării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creşterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?” a precizat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS.

Principalele solicitări ale Federației SANITAS din România sunt:

1. Eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială.

2. Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018.

3. Renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici.

4. Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege.

5. Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului TESA.

6. Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

7. Negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Reamintim că programul de proteste al Federației SANITAS din România a fost declanșat în a doua jumătate a lunii septembrie, când toate organizațiile județene SANITAS au înaintat memorii instituțiilor administrației publice centrale și locale, în care au arătat care sunt principalele probleme ce împiedică funcționarea normală a sistemului de sănătate și asistență socială din România, precum și tratamentul inegal, discriminatoriu pe care îl instituite actualii guvernanți, de la 1 ianuarie 2018, în ceea ce privește salarizarea personalului din aceste domenii. În prima săptămână din octombrie, membrii SANITAS au pichetat ministerele răspunzătoare de inechitățile, omisiunile și discriminările Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătății și al Finanțelor.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Național SANITAS va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială.

Biroul Operativ al Federației SANITAS din România

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ (19 octombrie 2017)

10.000 DE MEMBRI SANITAS I-AU CERUT GUVERNULUI SĂ NU IGNORE PROBLEMELE ANGAJAȚILOR DIN SĂNĂTATE ȘI ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Mitingul și marșul de protest organizate de Federația SANITAS din România joi, 19 octombrie 2017, au reunit aproape 10.000 de membri de sindicat din sănătate și asistență socială, nemulțumiți de diferențele enorme dintre promisiunile guvernanților și măsurile salariale și fiscale anunțate de aceștia pentru 1 ianuarie 2018.

Delegația SANITAS a fost invitată pentru discuții la Guvernul României; au fost prezenți premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia – Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog și consilierii acestora.

Argumentele reprezentanților SANITAS au reușit să depășească, parțial, reticențele, neclaritățile și lipsa de informații reale ale unora dintre miniștri, astfel că cele două părți au convenit reluarea dialogului pentru găsirea unor soluții la cererile sindicale. În următoarea săptămână vor avea loc zilnic discuții tehnice cu reprezentanții Ministerului Muncii, ai Sănătății și ai Finanțelor Publice.

Premierul Mihai Tudose a declarat că guvernul nu renunță la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat; în schimb, este dispus să găsească soluții pentru acordarea în continuare a tichetelor de masă în unitățile sanitare unde ele se acordă și în prezent, soluții pentru o acordare echitabilă a sporurilor în sistemul de sănătate și asistență socială și pentru rezolvarea unor omisiuni și discriminări în sistemul de salarizare.

În funcție de rezultatul acestor negocieri, Consiliul Național SANITAS va decide, săptămâna viitoare, asupra oportunității unor noi forme de protest în sistemul sanitar și de asistență socială, inclusiv declanșarea grevei generale.

Biroul Operativ al Federației SANITAS din România

Mitingul Sanitas (19 octombrie 2017) - foto preluat de pe facebook.com/FederatiaSanitasRomania

Mitingul Sanitas (19 octombrie 2017) – foto preluat de pe facebook.com/FederatiaSanitasRomania

 

Mulțumim tuturor membrilor SANITAS care au fost astăzi în București, pentru a susține drepturile angajaților din sănătate și asistență socială!

Mulțumim tuturor celor care nu au putut fi cu noi, deși și-ar fi dorit, dar ne-au sprijinit cu gândul și cu vorbe bune!

Voi sunteti SANITAS!

Noi toți suntem SANITAS!

Astăzi am demonstrat, încă o dată, guvernanților și opiniei publice, care este forța SANITAS. Am arătat că:

IMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Federatia Sanitas din Romania

 

COMUNICAT DE PRESĂ (20 octombrie 2017)

ÎNTÂLNIRE LA MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, PENTRU CLARIFICAREA REVENDICĂRILOR SANITAS

Astăzi, 20 octombrie 2017, a avut loc prima rundă de negociere la Ministerul Sănătății, între reprezentanții SANITAS și cei guvernamentali, discuție demarată ca urmare a promisiunilor premierului Mihai Tudose. Alături de ministrul Sănătăţii, au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Un prim subiect analizat fost cererea expresă a SANITAS de acordare a tichetelor de masă /a normei de hrană pe tot parcursul anului 2018. În prezent, Legea 153/2017 prevede renunțarea, de la 1 ianuarie 2018, la tichetele de masă și acordarea unei indemnizații de hrană începând cu 1 decembrie 2018. Prevederea va genera, pe parcursul anului viitor, scăderi de venituri pentru mai multe categorii profesionale din sănătate și asistență socială, astfel că federația consideră această măsură ca fiind total inacceptabilă. Partea guvernamentală a promis că va căuta soluții pentru această solicitare.

Un alt subiect analizat astăzi a fost cel al bursei rezidenților, SANITAS primind asigurări că aceasta va fi plătită și în anul 2018, cel puțin în lunile ianuarie și februarie. În ceea ce privește regulamentul de sporuri, s-a discutat o variantă de lucru care prevede ca sporurile să crească de la 1 ianuarie 2018 cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, acestea rămânând la nivelul respectiv pe tot parcursul anului 2018.

Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas: ”Astăzi nu s-a decis nimic. Discutăm o posibilitate de creștere a sporurilor cu 25%, raportat la valoarea din decembrie 2017, apoi conservarea lor la acest nivel pentru tot anul 2018. Deocamdată sunt doar variante de lucru. Referitor la intenția guvernului de a crește norma orară de bază a medicilor, solicitarea noastră fermă este să se renunțe la suplimentarea numărului de gărzi obligatorii. Cerem să se păstreze numărul actual de gărzi, iar cele efectuate în plus să se plătească suplimentar, la fel ca și până acum .”

Federația SANITAS este, în continuare, nemulțumită de intenția guvernului de a trece contribuțiile sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului de la 1 ianuarie 2018, ceea ce, conform calculelor federației, va limita creșterile salariale promise pentru sănătate și asistență socială la aproximativ 4%.

Discuțiile vor continua și în zilele următoare. Federația SANITAS speră ca partea guvernamentală să se încadreze în termenul convenit ieri, 19 octombrie 2017, în dialogul cu premierul Mihai Tudose, astfel ca joi, 26 octombrie, Consiliul Național al SANITAS să decidă în cunoștință de cauză acțiunile viitoare ale membrilor de sindicat.

 

 

articole preluate de pe: facebook.com/FederatiaSanitasRomania; stiri.tvr.ro