Proteste 4 noiembrie 2015
Proteste 4 noiembrie 2015; Palatul Parlamentului
foto: Sergiu Nicolae Brega
Posted by Activiști Fără Frontiere on 5 Noiembrie 2015
“E doar începutul!”- Nou protest în Piaţa Universităţii, pentru curăţarea ţării de corupţie
articol: Loredana Diacu
04 noiembrie 2015
Sătui de corupţie şi mizerie morală, românii ies din nou în stradă pentru a duce mai departe valul de proteste care i-a măturat deja din scaune pe Ponta şi pe Piedone.
17:55. Oamenii încep deja să se strângă în Piaţa Universităţii, la Fântână. Deocamdată la locul protestului au ajuns deja câteva zeci de persoane.
Pe jos ard candele roşii, alături de forografii ale victimelor incendiului de la Colectiv.
În dreptul Fântânii, două persoane ţin un banner cu mesajul “Dreptate pentru victime”, iar între candele şi fotografiile celor ucişi au fost încadrate mesaje precum “Jos second handul politic! Vrem România liberă şi curată” şi “Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit în stradă. Plecaţi cu toţii!”
În Capitala ţării se anunţă o nouă seară de foc. După ce marţi noaptea zeci de mii de oameni au inundat literalmente centrul oraşului, sătui de actuala clasă politică, miercuri, în Piaţa Universităţii se va organiza un nou protest.
Peste zece mii de persoane şi-au confirmat prezenţa pe Facebook la mitingul ce va începe la ora 18.00 la Universitate, sub acelaşi slogan care ieri a scos peste 25.000 de oameni în stradă, respectiv “Corupţia ucide!”
Reamintim că în urma mitingului de ieri la care cetăţenii Capitalei şi-au exprimat dorinţa de schimbare, o schimbare profundă care să înlăture cangrena corupţiei ce a generat tragedii precum incendiul de la Colectiv şi moartea lui Bogdan Gigină, premierul Ponta şi primarul Popescu Piedone au demisionat.
Lucrurile vor merge însă mai departe, căci protestatarii care scandau ieri: “E doar începutul, e doar începutul”, nu par a se mulţumi cu două demisii a celor mai la îndemână ţapi ispăşitori ci vor merge mai departe, spre o schimbare profundă, care să zguduie din temelii întregul sistem.
“Este un protest general împotriva a tot ceea ce se întâmplă în România, a tot ceea ce reprezintă Sistemul, a tot ce nu reuşim să schimbăm după atâţia ani de frustrare, atâţia de tinereţe pierdută, atâţia ani de suferinţă. (…) Este o frustrare adunată şi incendiul de vineri a fost un clic care a eliberat multă frustrare”, declara marţi unul dintre protestatarii din Bucureşti, în timp ce altul preciza că mitingul “reprezintă un strigăt împotrivă unei corupţii generalizate”, acesta fiind “mesajul pe care vrem să-l transmitem”.
18:10. Numărul protestatarilor se ridică la peste 400 de persoane.
“Suntem revoltaţi de reacţia clasei politice după protestul nostru de ieri. Nici nu şi-au dat bine demisia Ponta şi Piedone şi s-au şi repezit să-şi împartă ciolanul, în loc să se ocupe să găsească soluţii pentru noi. Astăzi s-a respins o lege privind corupţia şi sunt probleme şi cu votul prin corespondenţă, aşteptat de diaspora de atâta timp. În loc să se ocupe de ceea ce le cere strada, ei se ocupă de cum să-şi împartă ciolanul, cum să formeze noul guvern, ceea ce spune multe despre ei”, declară o protestatară pentru Epoch Times.
18:25. Numărul celor strânşi în Piaţă continuă să crească. În jur de 800 de persoane sunt grupate în partea de lângă Fântână şi alte câteva sute sunt strânse în faţa Teatrului Naţional unde flutură mare un drapel tricolor.
Lumea continuă să vină, trotuarul de la Universitate până la metrou fiind înţesat de oameni.
18:40. Piaţa Universităţii s-a umplut de oameni. În jur de 2-3.000 de persoane strigă “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”, şi “Toate partidele, aceeaşi mizerie”, “Colectiv, colectiv”, “Anticipate, anticipate” şi “România, trezeşte-te!”.
Mulţimea a părăsit zona Fântânilor şi a umplut Bulevardul Nicolae Bălcescu, zona crucilor ridicate în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie.
18:45. În centrul Pieţei Universităţii flutură drapele tricolore cu gaură în mijloc, semn al Revoluţiei din ’89. Pe pancartele oamenilor se pot citi mesaje precum “DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii îţi spun “Rade-i pe toţi, fără partizanate politice”, sau “Reset” – semn că oamenii vor o schimbare radicală.
“Au fost demisii la vârf pentru că cei vinovaţi trebuiau să plătească. Nu este însă suficient. Ne dorim mai mult, o epurare a clasei politice. Sper să avem alegeri anticipate şi sper că se vor găsi oameni politici despre care nu s-a auzit, dar care au cunoştinţele şi voinţa de a face ceva pentru ţară”, declară Mihaela, adăgând că a prins în această piaţă şi Revoluţia din ’89, iar acum este solidară cu tinerii care au ieşit să lupte pentru viitorul lor.
19:05. În jur de 3.000 – 4.000 de persoane scandează acum în Piaţa Universităţii “PSD şi PNL, aceeaşi mizerie” şi “Jos Parlamentul, Jos Parlamentul”. Leitmotivul protestului este “Toate partidele aceeaşi mizerie.”
“Pe vase de carton pe Mediterană ar trebui duşi!”, spune un protestatar.
19:12. În Piaţa Universităţii se scandează: “Hoţii, Hoţii”, “Nu mai vrem corupţie în sistem” şi “DNA, DNA, vine să vă ia”.
În mâinile unora dintre protestatari se pot vedea pancarte cu mesajul “Guvern tehnocrat”, semn că oamenii îşi doresc guvernanţi care să lucreze pentru ei, nu în interesul partidelor politice.
“Ridică-te Gheorghe, Ridică-te Ioane”, scrie pe pancarta ţinută de unul dintre protestatari.
19:20. În Piaţa Universităţii se află, în acest moment, în jur de 6.000 de protestatari. Oamenii cer alegeri anticipate.
În faţa Teatrului Naţional, pe jos, este întinsă o pânză uriaşă cu următorul mesaj: “Pentru crimă şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie”.
Alături de acest mesaj scris cu litere mari, roşii, de culoarea candelelor care ard pentru sufletele celor morţi, se pot citi alte două mesaje scrise cu negru: “Jos labele de pe Justiţie” şi “Iohannis, nu uita, ţara nu este a ta”. Pânza este încadrată de tineri.
19:35. Coloana a pornit în marş către Parlament. Unii dintre protestatari au rămas însă în Piaţa Universităţii, strigând că nu are rost.
“Vrem dreptate, nu imunitate”, “Parlament penal, marş la tribunal”, strigă oamenii. Pe afişe se pot observa mesaje precum: “300 de parlamentari noi”, “Am votat 300, avem 600″, “Oameni noi, dintre noi”, “Nu mă cumperi cu două demisii”, “Nu vă fie frică, ţara se ridică”, “Jos corupţia”, sau “Nu mai vrem căpuşe, puneţi hoţii în cătuşe.”
Oamenii cer reforma întegului sistem politic şi nu doar rezolvarea unor cazuri punctuale.
19:40. Traficul este complet paralizat în timp ce marea de oameni se apropie de Unirea.
19:50. O parte din mulţime a ajuns la Piaţa Unirii şi merge mai departe spre îndreaptă spre Parlament. Oamenii scandează “Parlament penal, marş la tribunal” şi deja celebrul “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.
Întrebată de ce a ieşit ea din casă, Mădălina, studentă la drept, declară: “M-am săturat să mă trezesc în fiecare dimineaţă cu gândul că nu am niciun viitor şi că va trebui să plec din ţară.”
Se pot observa încercări de segmentare a manifestanţilor, prin întrebări de genul “De ce să se meargă la Parlament”. Mulţimea nu este în totalitate hotărâtă să meargă în direcţia asta. Mulţi protestatari au decis să rămână în Piaţa Universităţii, iar alţii, în drum spre Unirii, încă dezbat dacă să se ducă până la Parlament sau nu. Alţii spun că vor să meargă şi la Cotroceni.
20:00. Coloana, care numără aproximativ 10.000 de persoane, a trecut de Piaţa Unirii şi se îndreaptă spre Parlament.
“Am ieşit în stradă pentru că trăiesc într-o Românie care s-a îndepărtat de mine. Pe vremea când eram eu copil, cei tineri îi salutau pe vârstnici, preotul îşi ridica pălăria în faţa enoriaşului, iar acum trăim într-o societate în care nu se mai respectă aproape nimic. Nu ne mai mândrim peste hotare cu Mioriţa, ci cu corupţia care a devenit sistemică şi care poartă ştampila Tipic Românesc”, declară domnul Vasile.
Întrebat ce speră să se producă în urma acestui marş, domnul Vasile a declarat că luptă pentru visele sale, visul de a vedea România condusă de oameni educaţi.
“Mi-e teamă de ce o să se întâmple, mi-e teamă să nu ia puterea cei care stau în spatele Cortinei. Ştiu că pare un vis, dar mi-aş dori să se implice şi să vină la putere cei cu studii în străinătate, oamenii educaţi. Pentru vise, pentru asta sunt aici”, a declarat acesta.
20:10. O parte din mulţime a ajuns în faţa Parlamentului, unde se scandează “Demisia, Demisia”. Piaţa Constituţiei s-a umplut de oameni.
Coloana de protestatari care se îndreaptă spre Palrament se întinde până aproape de Piaţa Unirii. În faţa Parlamentului, deja împodobit cu decoraţiuni de iarnă, flutură un mare drapel tricolor cu gaură în mijoloc.
20:15. “Anticipate, anticipate” şi “Vrem oameni noi, nu tot pe voi”, strigă mulţimea de protestatari.
20:20. Pe gardul Parlamentului s-au urcat zeci de tineri, unii dintre ei fluturând steaguri tricolore. La portavoce se scandează “Toate partidele, aceeaşi mizerie”.
Se cere demisia Parlamentului şi anticipate. Între timp, oameii continuă să vină în Piaţa Constituţiei. Alte mii de protestatari se află acum în Piaţa Universităţii.
20:25. Se încearcă scindarea mulţimii. De la portavoce, oamenii sunt îndemnaţi de Ovidiu Grosu să plece spre Cotroceni. Mulţimea refuză însă să plece din faţa Parlamentului, strigând “Nu plecăm, Nu plecăm” şi “Dizolvarea, dizolvare”.
20:33. Se scandează puternic “Nu vă fie frică, ţara se ridică”, “Jos Parlamentul” şi “Ole, Ole, o dorinţă sinceră, România liberă.”
Urcat pe gardul Parlamentului, un domn ţine o pancartă cu mesajul “Dragii noştri copii, iertaţi-ne, noi am greşit 26 de ani. Numai voi puteţi învinge corupţia. Suntem mândrii de voi, Mama şi Tata.”
20:38. Se strigă “DNA, DNA, să vină să vă ia”.
Lui Ovidiu Grosu, cel care îi îndemna pe oameni să meargă la Cotroceni, i se strigă “Manipulatorul, manipulatorul” şi “Lasă portavocea!”.
În mâinile unei tinere se poate vedea din nou cartonul cu îndemnul “Bunicii la război, Părinţii la Revoluţie, Acum este rândul nostru”.
Câţiva tineri poartă un banner uriaş cu mesajul de “De 26 de ani furaţi prin rotaţie. Groparii României.”
20:45. În total, se estimează că numărul celor care au ieşit în stradă să ceară schimbarea sistemului se ridică la aproximativ 25.000 de oameni.
20:50. Mulţimea din faţa Parlamentului s-a pus în mişcare înspre Piaţa Unirii, urmând să meargă, după toate probabilităţile, în Piaţa Universităţii, unde alte mii de protestatari îi aşteaptă.
20:55. Bulevardul Unirii este plin de mii de protestatari care scandează “România, trezeşte-te!”
21:05. Mulţimea a inundat Piaţa Unirii şi îşi continuă drumul spre Universitate.
21:10. În Piaţa Unirii a fost un scurt blocaj. Mulţimea nu a putut să se mişte. Marea de oameni s-a repus încet în mişcare şi se îndreaptă acum spre Piaţa Universităţii.
Ca şi ieri, în mulţime se văd foarte mulţi oameni tineri, oameni educaţi, oameni care după modul în care discută nu sunt afiliaţi politic, ci îşi doresc doar curăţarea ţării de corupţie şi conducători cinstiţi.
21:15. “Am ieşit în stradă fiindcă nu mai suportăm”, declară o doamnă tânără venită la protest alături de soţul ei.
Întrebată ce anume nu mai suportă, tânăra izbucneşte în plâns, copleşită de emoţii, arătându-ne doar afişul pe care îl poartă în mâini şi pe care scrie doar atât “Noi ne iubim ţara.”
21:20. Protestatarii se apropie de Universitate, scandând “Colectiv, Colectiv”. Numărul manifestanţilor este compleşitor. Mulţimea a umplut complet bulevardul de la Unirii spre Universitate.
“Aş dori ca odată cu demisiile să vină şi o schimbare de mentalitate. Vrem să înlăturăm corupţia din sistem”, declară Ciprian, student la ASE.
Ciprian, care ţine în mâini un afiş cu mesajul “Aţi trezit uriaşul adormit” se declară nemulţumit de ceea ce fac politicienii pentru tineri, care nu îşi găsesc un loc de muncă şi nu au un viitor după ce îşi termină studiile.
În ceea ce priveşte strict incendiul de la Colectiv, Ciprian consideră că după demisiile lui Ponta şi Piedone trebuie să urmeze curăţenie şi la ISU şi la Poliţia Locală Sector 4, instituţii care au permis clubului să funcţioneze, însă probelma este mult mai adâncă şi mai amplă, şi anume corupţia din sistem.
“Vrem o ţară care să şi facă ceva pentru noi”, a mai declarat tânărul.
21:28. Drapelul tricolor cu gaură în mijloc flutură din nou în Piaţa Universităţii. Numărul celor veniţi în piaţă este atât de mare, încât cu greu se mai poate avansa. Inclusiv bulevardele din jur sunt pline de oameni, iar dinspre Unirii continuă să se reverse un fluviu de oameni.
După toate aparenţele, mulţimea manifestanţilor se ridică la aproximativ 25.000 – 30.000 de oameni.
21:38. Se estimează că numărul celor care se află acum la Universitate este între 30.000 şi 35.000 de protestatari. Atmosfera este electrizantă.
21:40. La Piaţa Universităţii se cântă imnul României.
21:45. Se strigă “Iohannis, te-am votat, acum te vrem devotat”, “Solidaritate, Solidaritate şi “Toate partidele, aceeaşi mizerie”.
În mulţime se pot vedea mesaje precum “Cinci oameni au vrut să lanseze un album, dar au lansat o revoltă”, sau “Generaţia noastră nu poate fi cumpărată”.
21:50. “Toată ţara, să iasă toată ţara”, se strigă la portavoce.
Protestatarii scandează: “Nouă nu ne e frică, Parlamentul pică”, “Singura soluţie, încă o Revoluţie”, “Nu jos Guvernul, jos tot sistemul”, “România, România” şi “Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne-om câstiga libertatea noastră” – cântecul evenimentelor din ’90.
“Să nu uităm de victimele de la clubul Colectiv. Prea multă politică strică”, a zis Alexandru Alexe. Drept răspuns, mulţimea strigă “Colectiv, Colectiv”.
Numărul protestatarilor pare să depăşească 35.000.
21:52. Toată Piaţa Universităţii sare. “Cine nu sare, nu vrea schimbare.”
21:54. “Sistemul la Gunoi, România suntem noi”, strigă zecile de mii de oameni.
21:55. Toate persoanele din Piaţa Universităţii se lasă în genunchi pentru a ţine un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv.
21:56. Lumea se ridică în picioare şi aplaudă. Oamenii strigă “Colectiv, Colectiv, Colectiv”.
“Deşteptaţi-vă, am dormit destul, ignoranţa ne ucide”, scrie pe o pancartă ţinută de un manifestant.
22:02. “Protestaţi într-un mod ca în 2015. Vrem dreptate, nu răzbunare. Nu vă lăsaţi manipulaţi”, se aude de la portavoce. Mulţimea răspunde: “Toate partidele, aceeaşi mizerie, Toate partidele aceeaşi mizerie”.
22:08. Din mulţime se aud voci care cer ca preşedintele Klaus Iohannis să fie chemat în Piaţă.
“Avem gabori în civil printre noi” şi “România stat poliţienesc, stat poliţienesc, stat poliţienesc”, strigă oamenii.
22:16. Cineva îi acuză pe cei de la portavoce că vorbesc doar ei şi nu dau portavocea mulţimii. Când i s-a oferit portavocea să vorbească, pentru a spune ce are concret de reproşat, omul a refuzat să ia cuvântul.
22:20. Se scandează în cinstea eroilor de la Revoluţie. “Cinste lor, cinste lor, cinste lor eroilor”.
Se pare că în mulţime sunt provocatori, astfel că oamenii au început să strige: “Fără violenţă, Fără violenţă”
22:22. Piaţa Universităţii sare din nou. Tremură pământul. “Săriţi cu toţii şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare.”
22:29. Pe crucea eroilor Revoluţiei protestatarii au pus o pancartă cu mesajul “Luaţi şpăgi de milioane şi românii mor de foame”.
În jurul crucii, mulţimea scandează: “Nu aveţi coloană, decât oficală”.
22:35. Se scandează: “Ultima soluţie, încă-o Revoluţie” şi “Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne-om câştiga libertatea noastră”.
22:39. Din miile de piepturi se aude “România, trezeşte-te!”
22:45. Atmosfera din Piaţa Universităţii este şi mai însufleţită după ce un grup de percuţionişti au început să cânte la tobe.
22:52. “Nu mai încercaţi să ne dezbinaţi” şi “Fără violenţă, fără violenţă”, se scandează la portavoce.
Activistul Alexandru Alexe lansează un apel către protestatari “Să-şi facă cuib aici şi să nu plece.”
“N-am venit să ne plimbăm, stăm aici să rezolvăm” este sloganul care se aude la portavoce.
22:55. “Sunt convins că politicienii şi televiziunile lor se întreabă de ce nu plecăm acasă. Avem nevoie de un nou început. Nu vrem reformă prin violenţă”, zice un tânăr la portavoce.
Mulţimea răspunde: “Jos tot sistemul, Jos tot sistemul”
22:57. Miile de oameni din Piaţa Universităţii cântă imnul României.
23:00. Oamenii strigă: “Colectiv, Colectiv, Colectiv” şi “Ultima soluţie, o nouă Revoluţie”, cu toate că atmosfera este paşnică şi se lansează adesea apelul “Fără Violenţă”.
23:05. În Piaţă se văd foarte multe familii venite cu copii, mulţi dintre ei în cărucioare. Numitorul comun al celor prezenţi aici, de la activiştii cu portavocea, până la familişti liniştiţi, este însă faptul că s-au săturat de corupţia endemică din Sistem.
23:10. Un protestatar a încearcat să spargă una dintre uşile de intrare de la Universitate, dar a fost oprit de cei din jur.
Pe frontonul de deasupra intrării la Facultatea de Geografie, un protestatar flutură un drapel enorm, iar în dreptul intrării se cântă la tobe.
Pe uşa intrării în facultate este lipit un afiş cu mesajul “O lume fără politicieni – mişcarea Zeitgeist”.
23:15. În Piaţa Universităţii s-a ţinut un moment de reculegere. Mii de oameni s-au aşezat în genunchi.
23:35. În piaţă mai sunt câteva mii de persoane. La portavoce s-a anunţat anterior că Metrorex şi-a prelungit programul în această noapte cu două ore, astfel că protestatarii pot să stea în piaţă până la ora 2.00.
23:50. În Piaţa Universităţii mai sunt cel mult 1.000 de persoane, iar majoritatea acestora au decis să meargă în marş spre clubul Colectiv, locul tragediei care a declanşat cele mai ample proteste de după Revoluţie, pentru a le aduce un omagiu victimelor.
00:30. Cele câteva sute de protestatari au ajuns la clubul Colectiv.
articol preluat de pe: http://www.epochtimes-romania.com/
“Să vă fie frică, ţara se ridică!”: Zeci de mii de oameni au ieşit pe stradă în Bucureşti şi în ţară. Proteste şi la Paris
articol: stiri.tvr.ro
4 noiembrie 2015
Noi proteste au loc miercuri seara în Capitală, dar şi în alte oraşe din ţară şi chiar din străinătate. La protestul de marti seara au participat 25.000 de persoane, care au cerut demisia Guvernului şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.
Zeci de mii de protestatari s-au aflat miercuri seara în Bucureşti, dar şi pe străzile din marile oraşe ale ţării şi chiar la Paris. Manifestanţii au cântat Imnul , au scandat lozinci şi au purtat pancarte. Principale mesaje ale protestatarilor au fost: “Să vă fie frică, ţara se ridică!” “Nu schimbăm un nume, ci un sistem”, “Suntem un mare Colectiv contra unui Guvern abuziv”, “Nu plecăm acasă, îngerii nu ne lasă”, “Luați șpăgi de milioane și românii mor de foame”, “Vrem democrație, nu doar pe hârtie”, “Integritatea începe cu noi”, “Ne-am săturat, de-aia ne-am adunat”, “Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă” sau “Vrem anticipate, nu asasinate”.
cititi mai mult pe: stiri.tvr.ro
Revoluția, ziua a doua. Zeci de mii de români strigă în stradă că, de data aceasta, o demisie sau două nu sunt de ajuns
articol: romaniacurata.ro
4 noiembrie 2015
Marți au fost 35.000 de oameni în centrul Bucureștiului, miercuri cifra a urcat din nou vertiginos. Erau 10.000 la ora 18, 20.000 la ora 20, iar la ora 21 numărul lor trecuse din nou de 30.000. După încă o oră, nimeni nu a plecat acasă; dimpotrivă. În capitală, estimările au urcat la 35.000 de suflete, iar cu totul, în țară, erau pe străzi circa 70.000 de protestatari care le transmiteau un mesaj clar, foarte ușor de înțeles, reprezentanților clasei politice: ”Până aici!”. Aproximativ 200 de români au protestat în această seară şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel.
În capitală, unii au ocupat Piața Universității, alții au ales să mărșăluiască și să scandeze în fața Palatului Parlamentului. O parte au ajuns la Palatul Parlamentului după ora 20, zeci dintre ei urcând pe gardurile instituţiei, de unde s-au revoltat: “Ruşine să vă fie!”. Protestatarii de la Parlament strigă “Afară, afară, cu mafia din ţară”, “Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi”, “Plecaţi cu toţii”, “Dizolvare, dizolvare”, “Singura soluţie, înc-o revoluţie” şi “Păcat, păcat, de sângele vărsat”.
Alte mii de oameni au rămas să protesteze în Piaţa Universităţii, care s-a umplut de asemenea, chiar şi după plecarea convoiului la Parlament.
Pe pancarte au scrise mesaje precum: “Eu cred în România”, “The day we give in is the day we die” (Ziua în care cedăm este ziua în care murim, versuri Goodbye to Gravity, n.r.), “Vreau o Românie în care să-mi doresc să trăiesc”, “Nu mă cumperi cu două demisii”, “România curată, corupţia ucide”, “Jos labele de pe justiţie”, “Bunicii la război, părinţii la revoluţie, noi căutam o altă soluţie”.
La acestea se adaugă mesaje împotriva tuturor politicienilor: “Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieşit ieri în stradă. Plecaţi toţi”, “Dacă vă schimbaţi între voi, generaţia noastră vă duce la gunoi”, “Iohannis, atenţie. Ai o singură şansă. Fără securişti, fără mafioţi”, “DNA, nu răspunzi decât în faţa românilor, iar românii spun: Rade-i pe toţi”, “Nou partid, nou început”, “Jos mafia politică”, “Pentru crime şi hoţie, noi vă vrem la puşcărie”, dar şi a Patriarhului Daniel – “Piedone şi Viorel, luaţi-l şi pe Daniel”.
Totodată, oamenii au scandat “Peste tot corupţie, nicăieri justiţie”, “Toate partidele fură prin rotaţie”, “Toate partidele, aceeaşi mizerie”, “Vrem spitale, nu catedrale”, “Daniel, Daniel, o să te deranjăm niţel”, “Vrem 300, nu 600”, “Colectiv”, “România, trezeşte-te”, “Corupţia ucide”, “Jos sistemul mafiot” şi “Anticipate”.
”La Casa Poporului. Se spune în portavoce “Mergem la Cotroceni”. Se huiduie. Se strigă “Nu plecăm”. Oamenii nu se mai iau dupa portavoce”, scrie Vlad Andriescu pe Facebook.
”După protestele de aseară, începe şobolăneala politică. Anticipatele fac jocul obosiţilor din PNL. A doua soluţie, un premier “tehnocrat” apropiat de Oprea şi “interesul naţional” ar fi o sfidare pentru stradă şi o catastrofă pentru democraţia românească. Niciun scenariu nu e ideal. Dar cel mai rău este acela în care oamenii se demobilizează în urma unor simple demisii”, a scris, miercuri, Claudiu Crăciun pe Facebook. Ei bine, Claudiu, ai răspunsul. Oamenii nu s-au demobilizat.
Aproximativ 200 de români protestează şi în centrul Parisului, în zona Trocadero, pe lângă Tour Eiffel, strigând “Diaspora e cu voi” şi “Corupţia ucide”. Participanţii la manifestaţia din centrul Parisului au vrut să protesteze la Ambasada României, dar au obţinut autorizaţie la Trocadero.
Proteste similare au loc în mai multe orașe din țară. La Timișoara erau circa 7.500 de oameni pe străzi în jurul orei 20.30.
La Cluj, miercuri seara a fost revoluție. Peste 3.000 de oameni s-au adunat în Piața Unirii, majoritatea tineri. Eu au scandat împotriva clasei politice, au ținut în genunchi un minut de reculegere pentru victimele de la clubul Colectiv și au pornit în marș pe străzile orașului și s-au oprit să își strige nemulțumirile în fața Prefecturii. ”Singura soluție, încă o revoluție”, a fost scandarea preferată a manifestanților. ”Vrem schimbare adevărată, nu politică spurcată”, au mai strigat manifestanții.
La Iași, Sibiu și Galați erau de asemenea câte 3.000 de oameni pe străzi, iar la Constanța se adunaseră circa 2.500, unde seara numărul se rotunjse la 4.000.
La Iași s-a scandat împotriva clasei politice și a corupției generalizate. S-a plecat din Piața Unirii, unde s-a ținut și un moment de reculegere, iar grupul din centrul orașului s-a întâlnit cu studenții din campusul Tudor Vladimirescu. Traseul planificat include și trecerea prin campusurile universitare din zona Copou. De precizat că au fost mai mulți protestari decât în prima zi, marți, când s-au aflat în stradă circa 2.000.
Și la Craiova au ieșit în stradă mii de oameni, care au ținut un minut de reculegere și au scandat împotriva clasei politice. Conform unor estimări, la Craiova au protestat peste 5.000 de oameni!
proteste craiova 1Pentru a doua zi consecutiv, braşovenii au ieşit în stradă şi de această dată au fost mai mulţi ca niciodată. Protestul a început la ora 18.00 la Prefectură şi la fel ca în ziua anterioară, protestatarii au mărşăluit apoi pe străzile oraşului, adunând din ce în ce mai multă lume alături de ei. La un moment-dat, grupul de mii de oameni se întindea pe mai bine de 800 de metri. S-a scandat „Nu plecam acasă, morții nu ne lasă”, „Colectiv, Colectiv”, „Ghinion, ghinion, țara s-a trezit din somn”, Jos Parlamentul” și „DNA să vină să va ia”, „Vrem dreptate și anticipate” sau „Jos corupția”.
Printre scandări au fost şi unele cu dedicaţie pentru deja fostul ministru de interne Gabriel Oprea: “Pentru Colectiv, vă dăm jos definitiv” şi “Nu aveţi coloană, decât oficială”. Însă nu a fost uitat nici parlamentul pentru care s-a găsit o “rimă” specială: “Dizolvaţi, dizolvaţi/ Parlamentul de rataţi”. Brașovenii au spus că nu mai au încredere în actuala clasă politică și au cerut formarea unui guvern tehnocrat.
Pe parcursul marşului, braşovenii s-au oprit la monumentul Revoluţiei şi au păstrat un moment de reculegere, urmat de aplauze. Dacă în prima zi, protestul s-a încheiat în jurul orei 20.30, azi la ora 22.00 tinerii încă mai erau în stradă.
articol preluat de pe: http://www.romaniacurata.ro/