Brazilienii organizează proteste antiguvern şi cer demisia preşedintei Rousseff

2015_04_13_saopaulo_rsz_crp

Manifestanţi brazilieni mărşăluiesc pe Paulista Avenue în Sao Paulo, 12 aprilie 2015. (Captură Foto)
foto si articol – epochtimes.ro

Sute de mii de oameni au ieşit duminică pe străzile Braziliei pentru a protesta împotriva corupţiei guvernului şi pentru a cere demisia preşedintei Dilma Rousseff.

Autorităţile au declarat că aproximativ 682.000 de oameni au mărşăluit în 195 de oraşe pe întreg cuprinsul ţării, cea mai mare prezenţă fiind înregistrată în centrul de afaceri Sao Paulo. La rândul lor, organizatorii au declarat că numărul total al manifestanţilor a fost de aproximativ 1,5 milioane.

Mulţimile de manifestanţi au scandat slogane precum “Dilma, pleacă” sau “Guvernul este corupt”. De asemenea, furia manifestanţilor a fost declanşată şi de creşterea ratei inflaţiei şi a costurilor pentru utilităţi, protestatarii acuzând oficialii că distrug economia slăbită a ţării sud-americane.

Protestele au loc la aproape o lună după altele similare organizate în 15 martie, când peste 1,7 milioane de oameni au protestat împotriva economiei naţionale stagnante şi a costurilor tot mai mari pentru energie, precum şi în legătură cu scandalul major de corupţie care învăluie compania petrolieră de stat Petrobras.

Deşi nimeni nu a fost condamnat încă, zeci de figuri politice şi foşti directori ai Petrobras sunt suspectaţi de implicare într-o schemă de facilitare a corupţiei şi a spălării de bani.

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, care a servit în funcţia de şefă a companiei Petrobras înainte să devină preşedintă a ţării în 2010, este la rândul său criticată pentru că nu a acţionat împotriva corupţiei în perioada în care conducea compania petrolieră şi nici ulterior, când a ajuns la cârma ţării.

Scandalul Petrobras şi economia deficitară a ţării au contribuit la declinul ratingului popularităţii lui Rousseff, care a scăzut la sub 20%.

Într-o încercare de a îmbunătăţi economia ţării, preşedinta a impus tăieri bugetare dar a promis că va proteja programele de ajutor social, care formează fundaţia susţinerii pentru partidul său.

Potrivit ultimelor cifre publicate de Biroul Brazilian Oficial de Recensământ (IRBGE), rata inflaţiei ţării a crescut la 8,13% în martie, de la 7,7% înregistrată cu o lună în urmă. Această cifră este cu mult mai mare decât plafonul maxim impus de Banca Centrală, de 6,5%. IBGE a declarat într-un raport publicat în această lună că actuala creştere a inflaţiei se datorează în principal unei creşteri a costurilor la energia electrică – care au crescut cu 22% în luna martie, comparativ cu luna precedentă. În comparaţie cu perioada ultimelor 12 luni, aceste costuri au crescut cu 60,42%.

articol preluat de pe http://epochtimes.ro