(foto) PROTESTE în Brazilia: Peste un milion de oameni au demonstrat împotriva preşedintei Dilma Rousseff

protest-dilma-rouseff

foto – Mediafax
articol – de Valentin Vidu – Mediafax

Peste un milion de brazilieni au participat duminică, în mai multe oraşe din ţară, la marşuri de protest faţă de creşterea preţurilor şi corupţiei, iar unii dintre ei au cerut declanşarea unei proceduri judiciare în vederea demiterii preşedintei Dilma Rousseff.

Rousseff, care se află la al doilea mandat, depune eforturi pentru redemararea unei economii letargice, relatează Euronews.

“Se-nchid numeroase firme, inclusiv a mea, pentru că Guvernul comite un jaf la lumina zilei. Am doi copii şi vreau o lume mai bună pentru ei decât merg lucrurile în prezent”, a declarat o protestatară.

“Acesta este un avertisment adresat Guvernului. Vrem schimbarea. Fie trec la schimbare, fie ne întoarcem pe străzi din nou”, a adăugat un protestatar.

Este puţin probabil ca Rousseff să demisioneze, însă al cincilea an de stagnare economică şi amplul scandal de corupţie de la Petrobras, vizând câteva miliarde de euro, îi înfurie tot mai tare pe susţinătorii ei obişnuiţi.

Guvernul a format un “Cabinet de criză” pentru a urmări toate demonstraţiile din principalele oraşe braziliene, transmite un corespondent al postului paneuropean. “De la scandalul Petrobras şi până la creşterea ratei inflaţiei, totul pare să conspire împotriva preşedintei”, apreciază această sursă.

Potrivit BBC, partidele de opoziţie o acuză pe Rousseff că era la curent cu presupusele fapte de corupţie de la Petrobras, care au avut loc în timp ce aceasta conducea compania. Însă preşedinta a fost exonerată în urma unei anchete a Procuraturii Generale şi neagă orice implicare în scandal. de asemenea, cei mai mulţi politicieni acuzaţi că au luat mită provin din coaliţia aflată la guvernare. După proteste, Guvernul a promis măsuri de luptă împotriva corupţiei şi impunităţii.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/