“Ne-a ajuns cuţitul la os!” – Sindicaliştii Federaţiei SANITAS au pichetat trei ministere

sanitas

foto – Protest al caderelor medicale afiliate Federaţiei SANITAS, Bucureşti, 7 aprilie 2015 (Epoch Times)
articol – Loredana Diacu – epochtimes-romania.com

Marţi, 7 aprilie, de Ziua Internaţională a Sănătăţii, Federaţia SANITAS din România a pichetat Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, precum şi Ministerul Finanţelor Publice.

Sătui să fie ţinuţi pe salarii de mizerie care-i obligă practic să aleagă între a muri de foame, a pleca din ţară sau a primi atenţii de la pacienţi, sute de angajaţi din sistemul sanitar veniţi din toată ţara au înfruntat ploaia rece, pentru a cere rezolvarea problemelor din sistem:

“Ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim plătiţi cu salariul minim pe economie. În condiţiile astea nu putem acorda asistenţă medicală de calitate pentru pacienţi. Pur si simplu ne-a ajuns cuţitul la os. De 6 ani de zile nu se întâmplă deloc lucruri bune în Sănătate. Tragem un ultim semnal de alarmă, sperăm ca Guvernul Ponta să rezolve situaţia dramatică în care se găseşte sistemul sanitar astăzi.”, a declarat pentru Epoch Times dl Iulian Pope, vicepreşedinte Sanitas.

“Actualul ministru al Sănătăţii nu-şi respectă promisiunile făcute în cadrul acordului încheiat cu Federaţia SANITAS. Ne-a promis condiţii de muncă, ne-a promis salarii şi nu s-a ţinut de cuvânt. Este un ultim avertisment pentru ca dl Ministru trebuie să înveţe să ţină cont şi de noi. De asta au ţinut o mulţime de medici şi de asistenţi bine pregătiţi în străinătate iar cei care au rămas trebuie să muncească pentru nişte salarii de mizerie. Legea generală a bugetarilor în care suntem incluşi şi noi oferă foarte puţine şanse de trai pentru salariaţi ca noi. Aşa cum (Guvernul n.r.) a ştiut ca din legea bugetarilor din România să desprindă legea de salarizare pentru primari, să facă bine să desprindă şi legea de salarizare a cadrelor medicale. Vrem să-i transmitem ministrului un mesaj, să nu uite că este medic!”, a declarat o protestatară din Galaţi, venită să picheteze Ministerul Sănătăţii, în timp ce, în spatele ei, cadrele medicale cereau, scandând, demisia lui Bănicioiu.

Reamintim că principalele revendicări ale sindicaliştilor din sistemul sanitar sunt:

- creşterea veniturilor tuturor salariaţilor din sistemul sanitar, de asistenţă socială şi asistenţă medico-socială;

- definitivarea şi punerea în aplicare a legislaţiei de salarizare specifică sistemului sanitar şi de asistenţă socială;

- elaborarea şi aplicarea integrală a unui Regulament de sporuri;

- asigurarea unei finanţări adecvate a unităţilor sanitare publice de stat;

- reglementarea funcţionarii reţelei de medicină şcolară;

- respectarea normativelor de personal;

- rezolvarea situaţiei Contractului Colectiv de Muncă la nivel de activitate “Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare” de către Consiliul Naţional Tripartit.

Reprezentanţii sindicatelor atrag atenţia factorilor de decizie implicaţi în finanţarea şi administrarea sistemului sanitar românesc că tegiversarea problemelor care persistă de prea mult timp în Sănătatea românească va duce inevitabil atât la proteste sindicale organizate sau spontane, cât şi la o stare amplă de nemulţumire a beneficiarilor serviciilor oferite de către unităţile publice de stat, au precizat reprezentanţii SANITAS.

Sub presiunea salariaţilor aflaţi în stradă, reprezentanţi ai celor 3 ministere au invitat delegaţiile sidicaliştilor SANITAS la negocieri. În urma discuţiilor s-a convenit că, pe data de 15 aprilie 2015, va avea loc o întâlnire intre reprezentanţii SANITAS şi miniştrii Nicoale Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor.

Tot în data de 15 aprilie, va fi convocat Consiliul Naţional Tripartit pentru rezolvarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de activitate “Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare” de către Consiliul Naţional Tripartit.

De asemenea, până în data de 31 mai a.c., va fi supusă dezbaterii publice noua lege de salarizare a angajaţilor din sistemul bugetar. Mai mult, până în data de 15 mai 2015, va fi adoptat noul regulament de sporuri pentru sistemul sanitar şi tot în luna mai va fi emis ordinul privind reglementarea calităţii de persoană fizică independentă a asistentului medical.

Nu în ultimul rând, începând cu 1 iulie, ministrul Sănătăţii s-a angajat să identifice soluţii pentru asigurarea creşterii veniturilor salariaţilor din sistem, informează SANITAS într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

articol preluat de pe http://www.epochtimes-romania.com/