(romaniacurata.ro) Cine a scos revendicările civice legate de reformarea legislației electorale din programul Guvernului Cioloș?!

foto: romaniacurata.ro

foto si articol: romaniacurata.ro

Romania Curata foto: romaniacurata.ro

Romania Curata
foto: romaniacurata.ro

17 noiembrei 2015

Principalele revendicări ale societății civile legate de reformarea legislației electorale au dispărut peste noapte din programul de guvernare al Cabinetului Cioloș. Față de programul anunțat ieri, în cel prezentat astăzi în fața Parlamentului au dispărut: ”Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale”. ”Adică exact solicitările exprese a zeci de organizații din societatea civilă!

Cum arată acum programul de guvernare:

1.2. Democrație si reprezentativitate

– Facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodată pus sub semnul întrebării din cauza modului de organizare.

– Facilitarea implicării grupurilor cetățenești in formularea de inițiative legislative.

– Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Cum era în programul inițial:

1.2. Democratie si reprezentativitate

– Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români, obiectivul fiind acela ca niciun proces electoral din Romania sa nu mai fie vreodata pus sub semnul intrebarii din cauza modului de organizare.

– Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării.

– Facilitarea implicarii grupurilor cetatenesti in formularea de initiative legislative. Principalul obiectiv este acela de a armoniza numarul minim de semnaturi pentru o propunere legislativa prin initiativa cetateneasca, cu numarul de alegatori pentru un post de parlamentar. Logica este aceea ca daca un anumit numar de alegatori sunt reprezentati in parlament de un parlamentar, acelasi numar de alegatori sa poata propune un proiect legislativ in mod direct, prin initiativa cetateneasca.

– Digitalizarea listelor electorale in regim de urgenta si informatizarea procesului electoral pentru a evita fraudele electorale.

Practic, cererile străzii au fost fluturate inițial în programul de guvernare cu care Cioloș intenționa să meargă la votul de investitură, după audierea miniștrilor propuși. Înaintea votului, însă, a apărut un nou program de guvernare

Și două propuneri au fost schimbate: Andrei Baciu de la Sănătate a fost schimbat cu Patriciu Achimaș, iar la Justiție, Cristina Guseth a fost înlocuită cu Raluca Prună.

UPDATE Cabinetul Cioloș a primit marți votul de investitură în Parlament. S-au înregistrat 389 voturi “pentru”, 115 “împotrivă” și 2 voturi nule.

VEZI AICI NOUL PROGRAM DE GUVERNARE

articol preluat de pe: romaniacurata.ro