(Loredana Diacu) Avocatul Poporului somat să sesizeze CCR cu privire la legea antilegionară: “Ne-a umplut de sarcini!”

Protest împotriv legii antilegionare, 4 septembrie 2015 (Florin Chirilă) - foto - epochtimes-romania.com

Protest împotriv legii antilegionare, 4 septembrie 2015 (Florin Chirilă)
foto – epochtimes-romania.com
articol – Loredana Diacu – epochtimes-romania.com

4 septembrie 2015

În faţa sediului Avocatului Poporului din Capitală a avut loc, vineri, un protest împotriva legii 217/2015, cunoscută opiniei publice îndeosebi sub titulatura de Legea Antilegionară. Organizat pe Facebook, protestul a reunit câteva zeci de persoane, membri ai Partidului Naţional pentru Patrie, ai Asociaţiei Terra Naturalis, Asociaţiei socio-culturale Prahova Excelsior, Mişcării pentru Apărarea Ortodoxiei etc.

Cu această ocazie, o delegaţie a protestatarilor i-a înmânată lui Victor Ciorbea un memorandum, prin care i-au cerut acestuia să ridice problema neconstituţionalităţii acestei legi la CCR.

“Eu nu pot accepta că într-o ţară în care după 26 de ani nu mai avem aproape nimic să venim şi să mai scoatem o lege prin care să punem pumnul în gura poporului român şi să ştergem o porţiune considerabilă din istorie. Legionarii există în istoria poporului român, nu putem să-i ştergem.”, a declarat Viorel Gligor, colonel în rezervă şi preşedinte al Partidului Naţional pentru Patrie, una din persoanele care au participat la discuţia cu Victor Ciorbea.

La rândul său, Radu Iacoboaie, reprezentant al Mişcării pentru Apărarea Ortodoxiei, a opinat că această lege nu este doar “neconstituţională şi nedemocratică” ci aduce, în mod indirect atingere şi ortodoxiei căci va împieica o eventuală canonizare a sfinţilor închisorilor, pe motiv că aceştia au fost simpatizanţi legionari sau catalogaţi ca atare de comunişti. Astfel, Arsenie Boca, de exemplu, sfânt preţuit de mulţi români ar putea să nu mai fie canonizat pe motiv că a fost simpatizant legionar.

“Patriarhia României nu a reacţionat în niciun fel până acum pentru că din păcate cei de la patriarhie sunt împotriva sfinţilor închisorilor, împotriva legionarilor, căci trebuie să ştim că aproximativ 80% din sfinţii închisorilor au fost legionari sau simpatizanţi ai mişcării legionare.”, a declarat Iacoboaie.

Potrivit protestatarilor, Avocatul Poporului le-a cerut să vină cu o nouă cerere care să se refere strict la neconstituţionalitatea legii, pe motiv memorandumul depus astăzi de protestatari fiind într-un registru mai degrabă emoţional decât juridic.

“Vedeţi dvs., am venit aici la Avocatul Poporului, sunt unul din cetăţenii patriei. În lipsa mea de cunoştinţe juridice, că nu am făcut dreptul, am venit la dl. Ciorbea să ne consilieze. Dânsul ne-a umplut de sarcini, că să revenim cu mai multe argumente referitoare neconstituţionalitate. Eu speram că ne va ajuta mai mult. Dar şi dânsul e îngrădit de prevederile legale. Această insituţie a fost creată să apere interesele poporului? Nicidecum! A fost creată să apere inteleresele clasei politice.”, a declarat Viorel Gligor.

Reamintim că “Legea Antilegionară”, cea care i-a scos în stradă pe protestatari, are ca punct central interzicerea “organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter legionar” şi incriminarea “promovării concepţiilor legionare” şi a “cultului personalităţii” unor personaje legionare. Adoptată la iniţiativa institutului Elie Wiesel, legea bagă la pachet, alături de fascism, legionarismul, în ciuda faptului că procesul de la Nuremberg şterge orice legătură dintre ele.

Acest act normativ a stârnit numeroase critici şi controverse căci, în timp ce face din elogierea legionarilor – reali sau doar etichetaţi ca atare de regimul comunist instaurat după 1944 – un act pasibil de pedeapsă, omite în schimb să condamne comunismul, ideologie ce a stat la bază unui regim criminal care a ucis, torturat, mutilat şi aruncat în închisori sute de mii de români.

Mai mult, pe lângă faptul că mulţi români au perceput această lege drept un căluş, o agresiune faţă de dreptul lor la libera exprimare, căci actul normativ face din apologia unor mari personalităţi interbelice precum Ţuţea sau Vulcănescu un delict, pe motiv că au fost legionari, spiritele au fost şi mai mult inflamate după ce în spaţial public a apărut informaţia că Alexandru Florian, directorul Institutului “Elie Wiesel” ar fi afirmat”: “Orice român care se îmbracă în port naţional fără să fie ţăran, este fascist, legionar.”

articol preluat si vedeti video: epochtimes-romania.com