Cel puțin 15.000 de manifestanți la Atena, în sprijinul guvernului Tsipras

Manifestanți la Atena

articol – AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Ionuț Mareș)

Cel puțin 15.000 de persoane s-au adunat miercuri seara la Atena pentru a cere un ‘suflu de demnitate’ pentru Grecia, relatează AFP.

La Salonic (nord) s-au reunit peste 5.000 de persoane, în timp ce alte manifestații au loc în mai multe orașe din țară. Expresia ‘Un suflu de demnitate’, vehiculată de mai multe zile pe rețele de socializare, și-a găsit ecoul în numeroase slogane afișate în Piața Parlamentului: ‘Stop austerității’, ‘Nici un pas înapoi’, ‘Dați o șansă Greciei’, ‘Respect’.

‘Suntem aici pentru a susține guvernul în negocieri, nu am votat Syriza. Este timpul să se restabilească dreptatea’, a explicat unul dintre manifestanți, Thanassis Goumasis, 48 ani.

Aceasta este a doua manifestație într-o săptămână organizată în favoarea guvernului prin rețeaua de socializare Facebook. Șapte greci din 10, potrivit unor sondaje publicate marți, consideră pozitivi primii pași ai noului guvern.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat marți seară că nu va solicita extinderea planului de ajutor financiar al țării sale, în ciuda presiunilor Berlinului.

imageResize (2)
Foto: (c) Yannis Behrakis / REUTERS

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/

Miting de amploare la Atena, discutii cruciale la Bruxelles: Europa nu ne poate santaja!

ziare.com

Mii de greci s-au adunat, miercuri dupa-amiaza, in centrul Atenei, unde are loc un amplu miting de sustinere a noului Guvern elen, ai carui reprezentanti poarta discutii cruciale la aceasta ora, la Bruxelles, pentru reducerea masurilor de austeritate impuse Greciei.

Aproximativ 4.000 de persoane se afla in fata Parlamentului grec, relateaza Enikos.gr.

Mitingul a fost organizat de activistii pro-guvernamentali, ca un gest de sustinere a ministrului grec de Externe, care negociaza cu creditorii internationali, Uniunea Europeana si FMI, conditiile unui nou acord de asistenta financiara.

Organizatorii sustin ca scopul protestelor este de a denunta “santajul european”. Asadar, “Nu ne pot santaja!” este sloganul scandat de miile de participanti la miting.

Manifestatia din Atena are loc in contextul in care, miercuri, la Bruxelles, se desfasoara o intalnire de urgenta, la care participa liderii greci, alaturi de ministrii de Finante din zona euro si creditorii internationali, pentru a discuta situatia datoriilor statului elen.

Acordul de asistenta financiara actual, incheiat de Grecia cu FMI si UE, expira pe data de 28 februarie, iar oficialii eleni au spus ca, daca nu se ajunge la o intelegere, vor cauta ajutor in alta parte, cum ar fi Rusia sau China.

Care e miza

Grecia cauta o noua linie de finantare, in contextul in care Atena vrea sa convinga creditorii sa accepte o reducere a masurilor de austeritate si sa renegocieze intelegerea privind restructurarea datoriei de 240 de miliarde de euro.

Uniunea Europeana a avertizat noul guvern elen sa isi revizuiasca ideile, daca vrea sa obtina un nou imprumut pentru urmatoarele sase luni, iar reactia premierului grec Alexis Tsipras a fost: “De vreme ce ii avem pe oameni de partea noastra, nimeni nu ne poate santaja cu nimic!”.

articol preluat de pe http://www.ziare.com/