Studenții cer demisia rectorului de la Arhitectură și verificarea posibilei sale calități de colaborator al Securității

demisia

foto si articol - anosr.ro

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cere demisia de urgență a rectorului Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București Zeno Bogdănescu și solicită Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) să verifice dacă acesta a fost colaborator al fostei Securități. Demersurile ANOSR vin ca urmare a raportului Ministerului Educației care a cerut reanalizarea deciziei de exmatriculare a studentului Dragoș Alexandru luată abuziv de universitate anul trecut și a deciziei instanței de reînmatriculare a studentului, luată săptămâna trecută.

Studentul Dragoș Alexandru a realizat anul trecut o scrisoare, susținută de aproximativ 700 de studenți arhitecți, în care a prezentat o serie de probleme din universitate, cum ar fi materia învechită, programul încărcat de studiu sau condițiile improprii din universitate, cerând ca acestea să fie rezolvate. Negăsind deschidere din partea universității față de astfel de demersuri, acesta a înaintat scrisoarea către Ministerul Educației în speranța că cineva se va sesiza și va lua măsuri pentru rezolvarea problemelor semnalate în scrisoare.

La auzul veștii că studentul a semnalat la Minister problemele din universitate, Consiliul de Administrație al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a propus exmatricularea studentului critic, decizie votată ulterior și în Senatul universității. Decizia i-a fost comunicată și studentului exmatriculat, fără drept de apel și fără să fi existat cel puțin o discuție anterioară între conducerea universității și student pe această temă.

Simțindu-se nedreptățit, studentul a dat universitatea în judecată, iar subiectul a fost prezentat în mai multe materiale de presă. Ministerul Educației s-a sesizat și a desfășurat o anchetă în universitate în urma căreia a constatat că universitatea nu și-a respectat propriile proceduri de exmatriculare și că o serie de probleme semnalate de student în scrisoare sunt adevărate. Ministerul a cerut conducerii universității să reanalizeze decizia de exmatriculare, neavând competențele legate să anuleze o hotărâre luată de universitate în baza propriei autonomii. Conducerea universității nu a anulat decizia, iar săptămâna trecută Tribunalul București a dispus ca studentul să fie reprimit la cursuri până la o decizie finală a instanței.

ANOSR consideră inacceptabilă suprimarea dreptului la libera exprimare a studenților și este de părere că atitudinea universității față de spiritul critic nu este compatibilă cu valorile și principiile pe care o instituție de învățământ superior ar trebui să le promoveze. Rolul unei universități nu este doar acela de a forma profesioniști, ci și de a modela caractere prin dezvoltarea spiritului critic și gândirii analtice. Se pare că actuala conducere a universității nu și-a înțeles rolul pe care îl are și din acest motiv ANOSR cere demisia de urgență a rectorului Zeno Bogdănescu ca un ultim fapt de onoare pe care îl mai poate face la acest moment. Mai mult decât atât, acțiunile conducerii universității împotriva studentului care a îndrăznit să fie critic sunt un afront periculos adus democrației din mediul universitar românesc și cerem CNSAS să verifice dacă rectorul a fost colaborator al fostei Securități.

„Este de neînțeles cum după 25 de ani de democrație, avem încă universități care aleg metoda pumnului băgat în gură atunci când există studenți critici care îndrăznesc să semnaleze, pe bună dreptate, probeme din universitate. Nu putem accepta modul în care Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București a călcat în picioare dreptul la liberă exprimare al studenților și a anihilat orice posibilitate de apărare a studentului în fața abuzului la care a fost supus. Astfel de atitudini nu au ce căuta într-un mediu universitar care apără și promovează valorile democratice și ne punem mari semne de întrebare legate modul totalitar în care a ales rectorul să acționeze. Cerem demisia de urgență a rectorului Zeno Bogdănescu și verificarea posibilei sale calități de lucrător al Securității de către CNSAS.” – Cristi Popescu, Președinte ANOSR

articol preluat de pe http://www.anosr.ro/