Proteste masive în București, în numeroase alte localități din România și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

"20 Ianuarie 2018 piata Universitatii a devenit neincapatoare" - foto realizat de Dan Mihai Balanescu

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre
“20 Ianuarie 2018 piata Universitatii a devenit neincapatoare”

foto realizat de Dan Mihai Balanescu

 

“Să vă fie frică, poporul se ridică!” – 100.000 de români, în stradă împotriva “Ciumei Roşii”

articol de Loredana Diacu – epochtimes-romania.com

20 ianuarie 2018

Legile justiţiei au fost votate, urmând să ajungă la preşedintele Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi, iar legile de modificare a codului penal urmează să fie votate. Aşadar, pe Facebook s-a dat semnalul de mobilizare pentru un protest masiv, care să oprească asaltul la adresa Justiţiei.

Mii de persoane sunt aşteptate să umple, sâmbătă, Piaţa Unversităţii, loc cu valoare de simbol, unde, la ora 18.00, va începe un mega-protest pentru apărarea Justiţiei, pusă în pericol de modificările legislative operate în Parlament. Promovat de mai multe grupuri civice – Corupţia Ucide, Rezistenţa, Insistăm, De-clic, Iniţiativa România, Pro-Fest, VeDem Just, Aradul Civic, Contract România – protestul va strânge nu doar bucureşteni ci şi români din restul ţării şi din Dispoara.

Astfel, de la Cluj, de exemplu, un grup de cetăţeni a pornit pe jos spre Capitală, într-un simbolic Marş al Speranţei, clujenilor alăturându-li-se la Sighişoara şi un grup de nevăzători. Participanţii la Marşul Speranţei vor ajunge mâine în Piaţa Universităţii şi îşi doresc, prin gestul lor, să îi motiveze pe bucureşteni să iasă din case.

Din Piaţa Universităţii, participanţii la protest vor porni în marş pe traseul Piaţa Unirii – Fântâni – Parlament, cu vizite la “instituţiile confiscate de către majoritatea parlamentară (Avocatul Poporului, CCR, CNA)”, se arată pe pagina evenimentului.

Protestul este anunţat în contextul în care legile justiţiei au fost votate, urmând să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis, care le poate întoarce o singură dată înapoi, iar legile de modificarea codului penal urmează să fie votate.

Masacrarea Justiţiei de către PSD-ALDE, criticată de magistraţi, Departamentul de Stat, Comisia Europeană, este mai mult decât un atac la procedurile de drept şi la adresa luptei anticorupţie. Este un asalt chiar la adresa democraţiei din România. Felul în care PSD şi ALDE au abuzat procedurile parlamentare legitime, în care au încercat să închidă gura Opoziţiei şi a oricui a îndrăznit să se împotrivească, reprezintă semnale care ar trebui să alarmeze orice român care doreşte pentru România o viaţă în libertate şi democraţie. La care se adaugă şi modificările Codului de Procedură Penală şi situaţia generală gravă din toate celelalte domenii (sănătate, educaţie, economie, infrastructură, cultură, ecologie)”, susţin protestatarii.

cititi mai mult pe epochtimes-romania.com

 

cititi si pe taranista.wordpress.com - “20 ianuarie 2018. Despre cel mai mare marş al nostru. Şi despre #NextLevel” un articol de Cristina Andrei

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Bucuresti 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre

 

BUCUREŞTI, LIVE – “Marșul Speranței” a ajuns la Otopeni

 

Watch as Euronews’ Hans Von der Brelie reports from an anti-corruption march in Romania. This is him walking with protesters on the outskirts of Bucharest.

 

 

 

Watch live as Euronews’ Hans Von der Brelie reports from Bucharest train station, ahead of an anti-corruption march in the Romanian capital on Saturday.

 

Watch as Euronews’ Hans Von der Brelie reports from protests in front of the headquarters of Romania’s ruling party, PSD, in Bucharest.

 

This is why people are protesting in Romania today.

 

Euronews’ Hans von der Brelie is live at the ongoing anti-corruption protest in Bucharest, Romania. #rezist #corruption #Romania

 

București - Piața Universității 

 

 București - Piața Universității - Intervenția jandarmilor

Referitor la misiunea desfășurată de Jandarmeria Capitalei cu ocazia protestului de aseară facem următoarele precizări:

Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne.

Se va analiza punctual acel moment, dar și întregul ansamblu de decizii și contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament și nu doar una fragmentară.

La acest moment, cunoaștem identitatea jandarmului din dispozitiv și în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii.
Există situații în care jandarmii din prima linie, aflați de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acțiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.

Explicațiile însă sunt necesare pentru a înțelege întregul context și a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice.

Referitor la situația creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza și a redirecționa accesul persoanelor care se deplasau de la stația de metrou către ieșirea dinspre Teatrul Național a fost luată pentru a evita apariția unor busculade, întrucât zona Pieței Universității era blocată și era nevoie de o ieșire controlată a persoanelor.

Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care și-au dovedit eficiența, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanților.

Persoanele care au fost depistate cu obiecte periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”

.www.facebook.com/jand.romana

Foto credit cotidianul Adevărul

 

București - Piața Universității - Marșul

Euronews speaks live to anti-corruption demonstrators in Bucharest, Romania.

 

Dacă a durat 50 de minute să treacă toată lumea, câte persoane au ieșit azi la zăpadă?

 

București – Marșul – Fântână Unirii

 

 București – Piața Constituției – Palatul Parlamentului 

 

Euronews brings you live pictures from ongoing anti-corruption demonstrations in Bucharest, Romania

 

 

 

20 ianuarie 2018. Despre cel mai mare marş al nostru. Şi despre #NextLevel

articol de Cristina Andrei

23 ianuarie 2017

Nu-mi dau seama ce îi sperie pe unii jurnalişti mai tare: cuvintele sau adevărul din spatele cuvintelor – mai ales pe subiecte delicate. Când e vorba despre manifestaţii împotriva puterii politice, numărul protestatarilor este un astfel de subiect delicat. Este firesc ca organizatorii să dea un număr, Jandarmeria – alt număr, Puterea să aibă şi ea estimările ei. Iar jurnaliştii sunt prinşi la mijloc, fiind obligaţi de meserie să redea realitatea cât mai exact.

La protestul din 20 ianuarie 2018, pe la ora 19:40, Jandarmeria Română estima un număr de 15.000 de protestatari în Piaţa Universităţii, în vreme ce Digi24 dădea 50.000. În punctul maxim al protestului – undeva în jurul orei 20:20 – marşul a atins un număr de 60-70.000 de participanţi în Bucureşti (plus 20-25.000 în ţară), lucru cu care se pare că mai toată lumea a fost de acord până la urmă. Numai Dragnea Liviu zise aseară la TV că au fost doar vreo 25.000 la Bucureşti.

cititi mai mult pe taranista.wordpress.com

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Toate drumurile duc la Bucuresti. „Revolutia” generatiei noastre (20 ianuarie 2018)

 

Ziua Unirii. Ceva extraordinar s-a întâmplat în această seară în România

articol de Florin Negruțiu – republica.ro

20 ianuarie 2017

De pe zidul unde m-am urcat să filmez mulțimea, se poate vedea cea mai tulburătoare imagine a exodului la care populația României a fost supusă de conducătorii ei în ultimele trei decenii, pe timp de pace. Italieni, spanioli, francezi, germani, englezi, unguri – românii plecați în străinătate își poartă cartoanele și steagurile țărilor care i-au adoptat. Nu există statistici oficiale care să-i cuprindă pe toți cei plecați și nimeni nu-și mai bate capul să-i mai numere. 2, 3, 4 milioane? Au fost buni cât au trimis bani în țară, dar acum, că au prins cheag acolo, „remiterile” s-a împuținat, ca și planurile de întoarcere. Între timp, prima generație de români născută în afara țării își așteaptă unchii, mătușile și bunicii să aibă grijă de ea. „Stranierii” mai vin acasă de Crăciun și de Paște, iar unii au ales să vină într-o banală zi de 20 ianuarie.

cititi mai mult pe republica.ro

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Cluj-Napoca

De la Cluj, suntem cu ochii pe corupți. Alături de prietenii de la București și din toate orașele în care suntem  

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Timișoara 

Sâmbătă, 20 ianuarie, Timișoara se alătură Bucureștiului într-un protest masiv, pentru a ne arăta dezacordul cu măsurile luate de majoritatea parlamentară. Legile justiției care au ajuns la președinte, codurile penale care vor fi discutate în noua sesiune parlamentară, codul fiscal, atitudinea politicienilor puterii față de mecanismele democrației, toate afectează funcționarea statului de drept, activitatea anticorupție, mediul antreprenorial și bunăstarea românilor.

Veți întreba poate cu ce rost? De ce am mai ieși la un nou protest, când oricum nu reușim să schimbăm nimic? Noi vă întrebăm cu ce rost să stai acasă? Cu ce rost să nu te implici? Cu ce rost să privești de pe margine? Sigur, politicienii puterii au ignorat protestele din ultima perioadă. Au mers înainte cu o îndărătnicie greu de îmaginat. Au găsit și strategia perfectă: mii de incizii care să ne imunizeaze la acțiunile lor și să ne lase deznădăjduiți. Dar ce ar trebui să facem acum? Să capitulăm?

Nu! De fapt, de acum trebuie să ne asumăm cu atât mai mult responsabilitatea. Democrația nu este de nepierdut. Ea trebuie apărată în fiecare zi, iar situatia in care ne aflăm astăzi există tocmai din cauza unui deficit de implicare. Dacă ne-am fi asumat de exemplu din timp că nu ne dorim personaje dubioase şi corupte în funcțiile de conducere, am fi presat pentru o reforma reală a clasei politice. Ne-am fi asumat cu adevărat votul, mustrându-i pe cei care nu-şi țineau promisiunile, şi ne-am fi ales singuri ce fel de țară ne dorim. În schimb, pentru prea mult timp, noi am văzut Statul ca pe un corp străin. Am omis să ne amintim că noi suntem Statul. Că noi suntem cei care decidem ce fel de politică se face în această societate. Că noi singuri ne decidem viitorul. Chemarea de acum nu mai este doar despre peticirea unor măsuri politice absurde. Gata! De acum schimbăm felul în care se lucrează pentru interesul public. De acum devenim cu adevărat responsabili.

Pe 20 ianuarie 2018 vom face tocmai aceasta. Cu responsabilitate, ne asumăm că suntem cetățeni ai României şi că ne dorim schimbarea clasei politice şi a societății româneşti. Numai împreună putem reuşi!
www.facebook.com/TimisoaraCivica

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Iași 

Iași, în fața Universității de Medicină

IAŞI, LIVE din Piaţa Unirii – “Revoluţia” generaţiei noastre.”

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Arad 

Aradenii spun nu coruptiei! Sute de oameni protesteaza la aceasta ora pe platoul din fata palatului administrativ alaturandu-se protestelor din toata tara!

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Constanța 

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Paris

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Diaspora

 

Proteste masive în București, în numeroase alte localități din Romania și din diaspora (20 Ianuarie 2018)

Presa externă