(Loredana Diacu) Protest pentru salvarea pădurilor în Piaţa Universităţii. Manifestanţii încercuiţi de jandarmi. “Jos, Ponta, jos, eşti un ticălos.”

Marșul pentru Natură 2015 (Ziua Mediului) - foto - facebook.com/greenpeace.ro

Marșul pentru Natură 2015 (Ziua Mediului)
foto – facebook.com/greenpeace.ro
articol – Loredana Diacu – epochtimes.ro

UPDATE 18.30: Protestatarii au revenit în zona fântânii de la Universitate, după ce cordoanele de jandarmi le-au barat ieşirea pe lânga facultatea de Arhitectură. Se strigă “Jos, Ponta, jos, eşti un ticălos” şi “Demisia!”

UPDATE 18.23: Manifestanţii au încercat să iasă din încercuire pe străduţa de lânga arhitectură însă jandarmii, în număr foarte mare, încearcă din nou să îi încercuiască. Finalmente, protestatarii au fost din nou blocaţi şi scandează, cu putere,“Jandarmeria apără hoţia!” şi “Fără violenţă!”

UPDATE 18.10: Protestatarii au încercat să se îndrepte spre Piaţa Victoriei, însă drumul le-a fost blocat de jandarmi aflaţi la faţa locului, care au barat, practic, zona fântânii de la Universitate, unde are loc protestul.

Se scandează “Jandarmeria apără hoţia” şi “Toate partidele ne taie pădurile.”

UPDATE 18.07: În Piaţa Universităţii se scandează: “România, trezeşte-te” şi “Solidaritate.” Numărul protestatarilor a crescut la aproximativ 300.

UPDATE ora 17.50: Manifestanţii scandează “Toate partidele ne-au tăiat pădurile!”, “Afară, afară, cu mafia din ţară”, “Nu corporaţia face legislatia”, “Uniţi luptăm, pădurea apăram!”, “Nu corporaţia face legislatia”.

Pe pancartele aduse de protestatari se pot citi mesaje precum “Romsilva=mafia srl, toate partidele şi “România pierde 3 ha de pădure pe oră!” (parcarta Greenpeace).

Pădurea este a noastră. Este un interes naţional şi o să o apărăm“, declară, la portavoce, istoricul Mircea Radea.

UPDATE, ora 17.10: Zeci de persoane au început să se strângă în Piaţa Universităţii, unde este anunţat un amplu protest pentru stoparea defrişărilor ilegale.

Nici nu au apucat manifestanţii să ajungă la Universitate că jandarmii au şi trecut la legitimări, susţinând că măsura are drept scop identificarea unor eventuali “infiltraţi” printre manifestanţi, “infiltraţi” care ar putea lansa provocări.

În schimb, organizatorii protestului, Alexandru Alexe şi Claudiu Crăciun susţin că jandarmii încearcă să-i intimideze, mai ales că, nu o dată, activiştii s-au trezit cu amenzi primite prin poştă, după ce au luat parte la manifestări publice.

Atât reprezentanţii Jandarmeriei, cât şi cei ai protestatarilor filmează.

* * *

Duminică, 7 iunie, românii sunt aşteptaţi din nou în stradă pentru a-şi apăra pădurile. Mobilizaţi pe Facebook, bucureştenii au început să se adune în Piaţa Universităţii, unde a fost convocată o amplă adunare publică.

“În urma protestului împotriva despăduririlor declanşat pe 9 mai, am primit asigurări din partea instituţiilor statului că vor demara toate demersurile pentru a remedia situaţia. Dar noi ştim că despăduririle durează de mulţi de ani de zile, timp în care autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a le opri. Mai ştim şi faptul că tentaculele mafiei din acest domeniu încep de la simplul pădurar corupt şi se termină cu nume de vârf din politica românească. S-a demonstrat că inclusiv în cazul pădurilor administrate de Romsilva, instituţie ale cărei atribuţii includ apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier, au fost constatate numeroase cazuri de tăieri ilegale. De aceea nu ne lăsăm amăgiţi că situaţia se va remedia în urma unor simple declaraţii populiste făcute de politicieni.

Va fi nevoie de o luptă îndelungată, de perseverenţă şi vigilenţă din partea noastră, până când vor începe să se vadă rezultate reale. Trebuie să ne asigurăm că avem o legislaţie menită să protejeze pădurile de abuzuri, dar mai ales că această legislaţie va fi respectată. Întărirea instituţiilor de control – comisariatele silvice – şi a instrumentelor de monitorizare a trasabilităţii lemnului – SUMAL- Radarul Pădurilor este absolut necesară.

Vom continua să luptăm până când vom obţine aceste lucruri.”, scriu, pe Facebook, organizatorii evenimentului.

Până la această oră, şi-au anunţat participarea la protest în jur de 3.700 de persoane. Rămâne de văzut câţi vor ieşi şi fizic în stradă.

articol preluat de pe http://epochtimes.ro/

Unde sunteti cand avem nevoie de voi? Care sunt scuzele voastre astazi?

Posted by Alexandru Alexe on 7 Iunie 2015

La Universitate.

Posted by Lavinia Andrei on 7 Iunie 2015

UPDATE 2: Protestatarii sunt în prezent la fântâna de la Universitate. Se strigă SOLIDARITATE!UPDATE 1: București:…

Posted by Irina Ghinea on 7 Iunie 2015

SHARE: Acum în Piaţa Universităţii se scandează: Uniţi salvăm pădurea! Toate partidele ne-au tăiat părurile! Aproximativ…

Posted by Comunitatea Uniți Salvăm on 7 Iunie 2015