(video) Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii s-au blocat în subteran

mineri

foto – captura video – stiri.tvr.ro

O parte dintre minerii care lucrează la exploatarea de huilă Lonea s-a autoblocat joi în subteran, iar cei de la Vulcan au intrat cu întârziere la schimbul de dimineaţă, după ce Sindicatul “Muntele” şi conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu au reuşit să ajungă la o înţelegere privind acordarea primelor de Paşte.

Preşedintele Sindicatului “Muntele”, Petre Nica, a declarat că minerii solicită acordarea primei de Paşte, în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă. Sindicatul “Muntele” a acceptat ca minerii să primească tichete cadou, însă nu s-a ajuns la o înţelegere privind valoarea acestora, informează Agerpres.

“Situaţia financiară a Complexului Energetic Hunedoara este extrem de critică. În bani nici nu se punea problema pentru acordarea unei prime de Paște. Pentru a reduce presiunea financiară, am decis să fie acordate tichete cadou pentru că și minerii sunt oameni și doresc să întâmpine Sărbătorile de Paști așa cum o cere tradiţia”, a afirmat Petre Nica.

Potrivit acestuia, pentru acordarea tichetelor cadou era nevoie de încheierea unui act adiţional la contractul colectiv de muncă, discuţiile în acest sens fiind iniţiate în urmă cu o lună. În cursul zilei de miercuri, actul adiţional a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara şi au putut fi declanşate negocierile cu administraţia privind valoarea tichetelor cadou.

Discuţiile s-au oprit însă în cursul nopţii după ce Sindicatul “Muntele” nu a ajuns la un consens cu administraţia Complexului Energetic Hunedoara în ceea ce priveşte valoarea tichetelor cadou.

Negocierile au fost reluate joi dimineață, liderul sindical Petre Nica manifestându-și speranța că se va ajunge la un numitor comun cu administrația Complexului Energetic Hunedoara și că tichetele cadou vor putea ajunge la mineri în cursul zilelor de joi și vineri.

Anul trecut, minerii din Valea Jiului au beneficiat de prime de Paște sub formă de tichete cadou în valoare de 350 de lei.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/