REFERENDUM: Bănățenii au spus ”NU” fracturării hidraulice în Săcălaz. Rezultatul nu lasă loc de interpretări: 97% împotrivă
articol – Daniel Befu – romaniacurata.ro
Rezultatul referendumului organizat ieri (duminică) în localitatea Săcălaz, aflată în apropiere de Timișoara, nu lasă loc de dubii. Peste 97% dintre cei care s-au prezentat ieri la vot au spus ”NU” exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de șist pe teritoriul localității. Conform observatorilor, a fost îndeplinit și cvorumul necesar de prezență (30% + 1 din totalul celor înscriși pe liste) pentru ca referendumul să fie validat.
Din totalul de 2.144 de persoane care s-au prezentat la urne în cele 5 secții de votare, 97,24% (2085 de votanţi) au spus „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”. „Da” au răspuns doar 26 de votanţi. Au existat și 33 de voturi anulate. Aproape o treime (31,2%) din totalul de 6850 de cetățeni înscriși pe liste s-au prezentat la vot, cu aproape o sută mai mulți decât este necesar pentru validarea referendumului.
Rezultatul referendumului de la Săcălaz (județul Timiș) a arătat că mediul rural nu este apatic și că e interesat de propria-i soartă. Locuitorii comunei Săcălaz s-au mobilizat în urma precedentului dintr-o comună din același județ, Beba Veche, unde apa este plină de arsenic din cauza exploatărilor petroliere din apropiere. Mobilizarea se datorează și activiștilor civici, precum Pro Mediu Timiș, asociație condusă de o studentă în anul III la Psihologie, Bianka Budai Amandi, care a reușit să aducă specialiști geologi și din domeniul mediului, care să le explice oamenilor pericolele fracturării hidraulice, dar i-a și conștientizat asupra dreptului lor de a spune NU companiilor de prospecțiuni care vor să intre pe terenurile lor fără acordul proprietarilor. De asemenea, un factor coagulator a fost și fermierul Dimitrie Muscă, cel care a salvat CAP-ul de la Curtici, transformând zona rurală în care activează în una prosperă.
“A avea la urne o treime din populația comunei înseamnă ceva glorios, în contextul în care foarte, foarte mulți săteni, mai ales tineri din Săcălaz, sunt plecați la muncă peste hotare. La vot s-au prezentat mai mult oamenii de vârste mijlocii și mai încolo, chiar și mai în vârstă. Sunt oameni care cred în această cauză. A venit la vot inclusiv un domn de vreo 60 de ani care și-a pierdut ambele picioare și s-a deplasat vreo patru străzi singur, cu scaunul cu rotile. Cel mai bătrân a fost un sătean de 80-90 de ani căruia i-au trebuit zece minute să traverseze secția de votare de la intrare până la urnă. Și a început să zică cu glas tare: ”Cum să-i lăsăm să ne otrăvească? ”Era foarte, foarte hotărât omul respectiv. Noi, de la asociație am avut observatori în fiecare secție. În rest comisia a fost de la partidele din zonă. Membrii comisiei au fost serioși, au fost destul de severi, nu l-au considerat mai puțin important decât orice alt moment electoral. Ce e interesant este că împotriva fracturării hidraulice s-au aliat toate partidele. Absolut toate, de la PSD la PNL la PNȚ. Nu au existat culori politice sau neînțelegeri cu privire la ideologii. De asemenea firmele de prospecțiuni au fost în liniște totală în legătură cu referendumul.”
Bianka Budai, Asociația Pro Mediu Timiș
articol preluat de pe http://www.romaniacurata.ro/