(video) Proteste violente în marile oraşe ale Turciei după atentatul de la graniţa cu Siria

foto (captura) - stiri.tvr.ro

foto (captura) si articol – stiri.tvr.ro

21 iulie 2015

Proteste violente în marile oraşe ale Turciei – Istanbul, Ankara şi Diyarbakîr – după atentatul de din oraşul kurd Suruci în urma căruia au murit 31 de oameni. Poliţia intervenit cu tunuri de apă, bombe fumigene şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Demonstranţii i-au acuzat pe preşedintele ţării Tayyp Erdogan, Partidul Justiţie şi Dreptate şi Guvernul de complicitate cu luptătorii Statului Islamic, autorii probabli ai atentatului. Manifestanţii au scandat “Statul Islamic criminal, colaboratori Erdogan şi Partidul la putere” sau “Vom demola statul ucigaş”.

Cei mai revoltaţi sunt kurzii din Turcia. Ei acuză guvernul de greşeli flagrante în combaterea Statului Islamic. Gruparea militantă kurdă PKK a declarat că autorităţile sunt de vină pentru atacul de luni, afirmând ăa Ankara a tolerat şi chiar a susţinut Statul Islamic în lupta împotriva kurzilor din Siria.

Protestatarii nu au fost impresionaţi de faptul ca preşedintele Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Cipru, a condamnat atentatul, mai ales că nu a menţionat Statul Islamic drept autor.

Trebuie să condamnăm terorismul indiferent de autorii săi. Întotdeauna am spus că nu este loc pentru terorism în nicio religie, naţiune sau ţară. Am subliniat întotdeauna necesitatea luptei internaţionale împotriva terorismului, a spus preşedintele Tayyip Erdogan.

Intervenţia prim-ministrului de după atac a fost si mai ambiguă decât cea a preşedintelui. Vom continua să întărim prezenţa noastră la graniţa cu Siria. Dar cetăţenii noştri trebuie să ştie că ţările din regiune marcate de tensiune, instabilitate si violenţă pot afecta echilibrul intern al Turciei, a spus Ahmet Davutoglu, prim-ministrul Turciei.

Ankara a desfăşurat mai multe unităţi militare şi tehnică de luptă la graniţa cu Siria. Generalii vor să evite extinderea pe teritoriul Turciei a confruntărilor între forţele kurde, grupurile înarmate rebele, trupele guvernamentale siriene şi militantii Statului Islamic.

articol preluat de pe http://stiri.tvr.ro/