Sindromul Syriza cuprinde Spania. Zeci de mii în stradă, la Madrid – video si foto

madrid

paginadepolitica.ro

Zeci de mii de spanioli s-au adunat, sâmbătă, în centrul Madridului, la chemarea formaţiunii de stânga Podemos. Numită „Marşul schimbării”, acţiunea este inspirată de recenta victorie a Syriza în alegerile din Grecia. Partidul populist al lui Alexis Tsipras a format deja noul guvern de la Atena şi a denunţat acordul cu troica FMI-UE-BCE.

462563298

foto corriere.it

Podemos are un discurs asemănător cu cel al formaţiunii lui Tsipras: partidul, care a crescut în preferinţele electorale, promite să şteargă o parte din datoria externă a Spaniei dacă va câştiga alegerile din acest an.

foto corriere.it

Corespondentul BBC relatează că participarea la apelul Podemos a fost „impresionantă” iar atmosfera, una de sărbătoare.

Potrivit analiştilor, Podemos (în traducere „Noi putem”) şi-a arătat potenţialul la alegerile europarlamentare de anul trecut şi, de atunci, şi-a crescut şi consolidat baza de adepţi prin mesajul anti-corupţie şi anti-austeritate.

Formaţiunea a fost fondată de Pablo Iglesias, un profesor de ştiinţe politice la Unveristatea din Madrid, şi a reuşit să câştige 8% la europarlamentare deşi avea doar patru luni de existenţă. Iglesias a ajuns, cu această ocazie, deputat în Parlamentul

foto corriere.it

Podemos este taxat drept „populist” de socialişti şi de popularii aflaţi la putere iar premierul Mariano Rajoy a cerut populaţiei să nu „joace ruleta rusească” acordând susţinere noului star al politicii spaniole. Rajoy a declarat că „Podemos promite Soarele şi Luna dar nu se va putea ţine de cuvânt”.

Presa afiliată politic din Spania a acuzat Podemos de legături cu lideri de stânga din Venezuela şi a scris că unii reprezentanţi ai partidului au primit finanţări ilegale, acuzaţii respinse de cei vizaţi, care au promis să îşi publice situaţia fiscală.

„În faţa urii lor, noi zâmbim” este una dintre lozincile favorite ale liderului Pablo Iglesias. Acesta a salutat victoria Syriza afirmând, după scrutinul de duminica trecută, că „s-a născut speranţa”.

foto corriere.it

Spania a ieşit oficial din recesiune dar şomajul rămâne o problemă, aproape unul din patru muncitori fiind fără loc de muncă.

Anul trecut a fost primul din 2008 cu creştere economică pe toată perioada celor patru trimestre.

foto attual.it

articol preluat de pe http://www.paginadepolitica.ro
foto coperta inagist.com;