(Oana Mitu) A doua zi de greva foamei la RAAN. Ce bani li s-au promis angajatilor?!
Angajaţii de la RAAN, în greva foamei FOTO Corina Macavei – adevarul.ro
articol – Oana Mitu – informatiadeseverin.ro
7 august 2015
Protestele continuă la Regia Autonomă din Drobeta Turnu Severin. Patru angajați au aproape 48 de ore de când sunt în greva foamei și spun că nu vor renunța până nu vor primi salariile restante și siguranța că vor fi disponibilizați cu plata veniturilor compensatorii. Între timp, sindicaliștii au reușit să obțină promisiunea că în conturile angajaților vor intra câte 300 de lei și bonuri valorice cadou în valoare de 600 de lei.
Cei patru angajați ai Combinatului de Apă Grea din Drobeta Turnu Severin spun că nu renunță la greva foamei, deși cum nu au mâncat de aproape 48 de ore, au avut probleme de sănătate. O femeie care li s-a alaturat miercuri, a renuntat la aceasta forma de protest din motive de sanatate.
”Ieri de trei ori a venit salvarea, am fost și la Spital, am documente, tensiune 190 cu 110, glicemia 198, de stres, de nervi, nu mai știu. Nu a venit nimeni la noi, dar nu vreau să renunț, nu aș renunța, e dreptul meu și aici voi sta.”, a declarat unul dintre bărbații aflați în greva foamei.
Oamenilor li s-a promis că vor primi câte 300 de lei și bonuri cadou în valoare de 600 de lei, dacă firma emitentă este de acord ca ele să fie achitate la sfârșitul lunii.
”Lucrez in RAAN de 27 de ani. Am intrat în greva foamei deoarece drepturile mele salariale nu mi s-au dat din luna mai. Am rate la bănci, copii, curent. Au venit cu sesizări că îmi taie curentul, de bancă nu mai spun că m-au băgat în baza de date că nu am platit rata de trei luni de zile. Ce fac cu 300 de lei în momentul în care eu am 286 de lei curentul. De diferența de 14 lei ce pot să iau? Două pâini!? Am în jur de 48 de ore de greva foamei și nu vom pleca de aici până în momentul în care se va rezolva. Nu cerem alte drepturi, decât drepturile noastre salariale, să respecte legea! Să ne dea ce este al nostru și să facă ce vor cu Regia pentru că știm că se va închide, așa au zis, deși domnul Ponta a promis cu domnul deputat Traicu (n.r. Rodin Traicu – deputat PSD de Mehedinți) că și nepoții mei vor munci aici, ceea ce nu se va mai întâmpla dacă eu nu reușesc să ies la pensie de aici după 27 de ani de muncă.”, a declarat Marian Drăghici, lider de nucleu sindical din cadrul Romag Prod, aflat în greva foamei de miercuri, de la ora 19.00.
Alături de cei patru protestatari aflați în greva foamei, pe platforma din fața unității Romag Prod s-au strâns vineri alți aproximativ o sută de salariați și ei nemulțumiți de neplata salariilor de două luni și nesiguranța acordării de plăți compensatorii la momentul la care unitatea va fi închisă.
”Acest protest durează de trei zile. În prima zi a venit administratorul special să ne spună că s-ar da o sumă fixă, 1100 lei. A doua zi, joi, a picat această variantă și se merge pe faptul că vor să dea niște bonuri cadou, restante, bonurile de masă și o sumă fixă de 300 de lei. Problema se pune în felul următor: banii care mai sunt în Regie nu se pot da deoarece avem nevoie și de cărbune. Directorul general (n.r. administratorul special) este plecat la Complexul Energetic Oltenia pentru a încerca să facă rost de cărbune până la sfârșitul lunii când am înțeles că vor veni cele 25 de milioane promise, iar acum noi așteptăm. Asta este forma de protest spontană, continuăm, nu avem ce să facem. Guvernul trebuie să înțeleagă foarte clar că aici este un pericol și este un pericol foarte mare, nu ne jucăm. Oamenii au fost răbdători, au rate la bancă, au copii. Sunt salarii plătite de două luni și intrăm în cea de-a treia.”, a declarat Doru Boariu, un alt angajat al RAAN.
În cursul zilei de vineri, conducerea RAAN avea programate mai multe întâlniri la Complexul Energetic Oltenia în vederea reluării livrării de cărbune pentru funcționarea companiei până se vor primi banii promiși de Guvern. Astfel de negocieri s-au purtat și anterior zilei de vineri, dar au eșuat, conducerea CEO sistând livrările de materie primă pentru RAAN din cauza datoriilor.
În condițiile în care RAAN nu mai are stoc de cărbune pentru funcționarea instalațiilor, acestea se opresc în regim de avarie, iar hidrogenul sulfurat vehiculat va fi emanat în atmosferă, caz în care există pericolul unei poluări puternice cu efect transfrontalier.
articol preluat de pe http://www.informatiadeseverin.ro/
Mehedinţi:Cinci angajaţi RAAN, în greva foamei. Alţi 150 protesteză
articol gds.ro
6 august 2015
Cinci angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Mehedinţi au intrat de aseară în greva foamei, în faţa platformei Romag Prod, alţi aproximativ 150 de salariaţi protestează în faţa instituţiei, nemulţumiţi de nealocarea banilor pentru plăţile compensatorii în urmă închiderii companiei.
Potrivit liderului sindical din cadrul Romag Prod, Marian Creţan, care se află şi el în greva foamei, angajaţii au recurs la această formă de protest întrucât nu au primit asigurări că Guvernul a alocat banii pentru plăţile compensatorii în urma închiderii companiei. Pe lângă salariaţii care se află, joi, în faţa platformei Romag Prod în interiorul unităţii instalaţiile sunt supravegheate de aproximativ o sută de angajaţi care se află la locul de muncă de peste 35 de ore.
Angajaţii Romag Prod sunt nemulţumiţi de din cauza lipsei fondurilor pentru acordarea celor două salarii restante, dar şi a banilor necesari funcţionarii RAAN până la închiderea controlată. Totodată, aceştia cer asigurări din partea Guvernului că în urmă închiderii RAAN vor primi venituri de completare timp de 24 de luni de la disponibilizare. În cursul zilei de miercuri, mai mulţi lideri de sindicat din cadrul RAAN şi administratorul special al companiei au purtat mai multe negocieri la Ministerul Energiei în vederea soluţionării revendicărilor, dar acestea au eşuat.
Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie, de atunci având loc mai multe acţiuni pe platformele Romag Prod şi Romag Termo şi două marşuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urmă să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apă caldă şi căldură urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.
Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urmă să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie. RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400. Peste 2.000 de angajaţi ai RAAN ar urmă să fie disponibilizaţi, în două etape, până în 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunării creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizări întocmit de către administratorul special al companiei.
articol preluat de pe http://www.gds.ro/