Protest al minerilor şi energeticienilor la Târgu Jiu faţă de reducerile de personal şi de salarii – video

mina-mineri-radu-vioreanu

de Departamentul Corespondenţi – mediafax

Aproximativ patru mii de mineri şi energeticieni au participat, joi, la un miting de protest în centrul municipiului Târgu Jiu, nemulţumiţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia şi de reducerile de personal şi de salarii preconizate de administraţie.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pârvulescu, unul dintre organizatorii acţiunii de protest, a menţionat că numărul participanţilor este mai redus faţă de precedentele două mitinguri pe care sindicatele le-au organizat în această lună la Târgu Jiu întrucât o parte dintre sindicate nu şi-au mai adus membrii în stradă, iar altele şi-au trimis reprezentaţii la Bucureşti pentru a picheta, în cursul zilei, sediul ANRE.

Autorizaţia emisă de Primăria Târgu Jiu pentru sindicatele organizatoare permitea aducerea în piaţă a 5.000 de sindicalişti, la fel ca la mitingurile anterioare.

La mitingul organizat, joi, în faţa Prefecturii Gorj şi cel al Sucursalei Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia protestatarii au cerut din nou demisia managerului privat Laurenţiu Ciurel, precum şi a premierului Victor Ponta, care este şi deputat de Târgu Jiu la al treilea mandat.

Vizat de huiduielile sindicaliştilor a fost şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, pe care minerii şi energeticienii l-au ironizat după ce, în declaraţii publice, acesta a greşit de două ori numele premierului, rostind “Fonta” în loc de “Ponta”.

Sindicaliştii l-au ironizat şi pe premier, scandând “DNA! DNA! Când vii şi la şandrama!”, aluzia fiind la o declaraţie pe care Victor Ponta a făcut-o în timpul campaniei electorale de anul trecut, când a declarat că a reuşit ca prim-ministru să menţină CE Oltenia pe piaţă, altfel “şandramaua” se închidea demult.

Unul dintre liderii care s-a adresat minerilor şi energeticienilor le-a cerut sindicaliştilor să continue să scandeze împotriva managerului privat Laurenţiu Ciurel, chiar dacă Ciurel a declarat anterior în presa locală că scandările din piaţă sunt deranjante pentru familia sa.

“Spune că e deranjant pentru familia lui să strigăm «Jos Ciurel!» Dar pentru familiile noastre cum e dacă ne taie salariile? Până acum am cerut doar să nu ni se taie salariile, să rămână ca anul trecut, dar din cauza comportamentului administraţiei vom negocia mai dur. Vrem bani în plus”, a declarat Marin Golea, lider sindical al minerilor din zona Rovinari.

La rândul său, Dumitru Pârvulescu a menţionat că sindicaliştii se opun în continuare reducerilor de personal şi celor salariale, administraţia intenţionând ca din luna martie să reducă numărul angajaţilor cu până la 3.000 de salariaţi, după cum preciza cu o săptămână în urmă managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Tot atunci, Ciurel a negat şi eventuale reduceri salariale mai mari de 2%, sindicatele care organizează acţiunile de protest menţionând că nu vor accepta niciun fel de reducere salarială, atâta timp cât din veniturile minerilor şi energeticienilor s-au tot făcut reduceri în ultimii trei ani.

Pe parcursul protestului, sindicaliştii au propus ca fiecare din cei peste aproape 19.000 de angajaţi ai CE Oltenia să doneze câte 6 euro pentru a strânge circa 100.000 de euro, sumă pe care ar urma să o primească Laurenţiu Ciurel în cazul în care contractul de manager privat pe care îl are semnat se încheie mai devreme de cei patru ani de mandat.

Dumitru Pârvulescu a menţionat, de asemenea, că sindicatele iau în calcul posibilitatea de a declanşa greva generală, o decizie urmând să fie luată în zilele următoare.

articol preluat de pe http://www.mediafax.ro/