Manifestaţie la Bruxelles împotriva austerităţii şi a tratatului de liber-schimb UE-SUA

austerityleedstxistockphotoe3x4_00223800

economica.net

Aproximativ 1.000 de protestatari, unii cu tractoare, au manifestat vineri la Bruxelles, încercuind simbolic instituţiile europene, pentru a spune ‘stop’ austerităţii şi tratatului de liber-schimb cu SUA, relatează AFP.

În apropierea sediului Comisiei Europene, unde accesul era controlat de un important dispozitiv de poliţie, manifestanţii au dat foc portretelor unor lideri europeni, înfipte în baloţi de paie.

Potrivit agenţiei de presă Belga, numărul manifestanţilor a fost de aproximativ 1.000, în special sindicalişti şi militanţi ecologişti. Circa treizeci de tractoare venite din zona agricolă a capitalei au fost parcate în punctele de adunare a manifestanţilor în jurul perimetrului instituţiilor europene, înconjurat de poliţie.

Anterior, unii protestatari au desfăşurat pe clădirea în construcţie a viitorului sediu al Consiliului European o banner pe care scria ”Merry Christmas and Happy Austerity” (‘Crăciun Fericit şi austeritate cu bucurii’).

Conform agenţiei Belga, grupuri de manifestanţi au pătruns în sediile unor asociaţii europene ale industriei agroalimentare şi de antreprenori.

Manifestaţia a fost organizată de Aliance 19-20, o asociaţie mobilizată împotriva politicilor de austeritate în Europa şi a proiectului de tratat de liber-schimb dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, tratat ce cristalizează temerile opiniei publice europene faţă de globalizare.

Grupul intenţiona să profite de ocazia summitului european, prevăzut să se prelungească vineri, dar care în cele din urmă s-a încheiat în noaptea de joi spre vineri. Liderii europeni şi-au reafirmat în cadrul reuniunii lor dorinţa de a semna acordul de liber-schimb cu SUA până la sfârşitul lui 2015.


articol preluat de pe http://www.economica.net/