Un sfat de la Bruxelles care ne ajută să înţelegem refuzurile aderării la Schengen. UE cere cetăţenilor să îşi închidă conturile de Facebook

facebook.3fg14yjneo

foto si articol – cotidianul.ro

Avocatul Comisiei Europene, Bernhard Schima, îi îndeamnă pe cetăţenii Uniunii Europene să ia foarte în serios ideea de a îşi închide conturile de Facebook pentru că, susţine acesta, există informaţii exacte care arată că datele noastre nu sunt bine protejate, iar platforma de socializare nu asigură intimitate, scrie ediţia online a publicaţiei The Guardian. “Ar trebui să-ţi închizi contul de Facebook, dacă ai unul”, a spus Schima. Discuţia a pornit în contextul acordului Safe Harbour, dintre Statele Unite şi Europa, prin care se stabilesc regulile pentru folosirea datelor private ale utilizatorilor.

Conform Comisiei Europene, respectivul acord nu este suficient de sigur pentru a proteja informaţiile. Astfel, a explicat avocatul, datele europenilor care sunt trimise către companiile americane nu pot fi sigure şi vor fi interceptate. Prevederile Safe Harbour atestă că firmele din Statele Unite nu au voie să transfere datele utilizatorilor din Uniunea Europeană.

Subiectul a fost adus în discuţie în urma dezvăluirilor făcute de Edward Snowden, expunând modul în care agenţiile înrolate în programul american de colectare a datelor – PRISM – pot accesa datele deţinute de nouă mari companii specializate în servicii online, precum Apple, Facebook, Microsoft, Skype şi Yahoo!.

Abia acum începe să aibă o explicaţie şi o logică amânarea aderării Romaniei la Spaţiul Schengen. După contractul (2004) cu EADS de achiziţionare a sistemului de comunicaţii german de securizare a graniţelor României, unii miniştri români s-au crezut mai deştepţi şi mai descurcăreţi. Sub pretextul că respectivul contract era prea scump, au declanşat o renegociere a contractului cu EADS care s-a încheiat cu introducerea în sistemul de securtitate folosit în UE (sistem militar german utilizat la securizarea graniţelor din toate ţările Uniunii) a sistemului Motorola. Sistemul militar de comunicaţii european a fost cuplat astfel cu sistemul civil utilizat de Israel şi SUA, lăsând o poartă deschisă spre datele civile şi militare europene.

În prezent, directiva europeană privind protecţia datelor interzice transferul datelor către ţări din afara UE care nu întrunesc standardul de protecţie adecvat Uniunii. Astfel, UE a venit în sprijinul companiilor americane care operează pe teritoriul comunitar şi a introdus programul Safe Harbour Framework, care permite organizaţiilor să-şi certifice conformitatea cu prevederile europene. Schima susţine că prin PRISM datele personale ale europenilor care utilizează serviciile celor cinci companii mai sus menţionate ajung la îndemâna agenţiilor americane de informaţii, ceea ce înseamnă că acordul Safe Harbour nu se aplică în prezent.

Teoretic, chiar şi fără un acord funcţional, companiile americane încă pot solicita dreptul de a transmite datele personale în afara Uniunii Europene. O soluţie mai elegantă, luată deja în considerare de unele companii (ex. Twitter), ar putea fi investirea în sisteme Data Center securizate găzduite pe teritoriu european.

Polonia şi alte câteva state membre, precum şi un grup de lobby-işti, Digital Rights din Irlanda, s-au alăturat lui Schima, argumentând că acordul nu oferă protecţie cetăţenilor europeni şi, prin urmare, reprezintă o încălcare a celor două articole din directive privind protecţia datelor.

articol preluat de pe http://www.cotidianul.ro