Membri ai PE critică planurile Comisiei Juncker de a renunța la mai multe proiecte de mediu

imageResize

AGERPRES/(AS — autor: Angela Sârbu, editor: Ionuț Mareș)

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

Membri ai Parlamentului European (PE) și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile noului executiv al Uniunii Europene (UE) de a renunța la zeci de proiecte legislative, inclusiv la programe de reducere a poluării aerului și de promovare a reciclării deșeurilor, relatează Reuters și DPA.

Noua echipă a Comisiei Europene, condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, și-a preluat mandatul la 1 noiembrie, angajându-se să procedeze la ”o mai bună reglementare”, pentru a răspunde în parte criticilor euroscepticilor.

Potrivit unui proiect de document al Comisiei, consultat de eurodeputați, Juncker și adjunctul său, Frans Timmermans, au propus sistarea anul viitor a 80 de legi, reglementări și directive.

Pe 1 decembrie, miniștrii mediului din 11 state membre ale UE, printre care Germania, Franța și Italia, au cerut Comisiei Europene să nu renunțe și să meargă înainte cu înăsprirea legislației privind calitatea mediului.

Europarlamentarii cei mai vocali în criticarea demersului executivului comunitar sunt susținători din întregul spectru politic ai legislației de mediu.

”Reducerea drastică a legislației cruciale de mediu nu înseamnă ‘o mai bună reglementare’, ci este un cadou ideologic indirect pentru lobby-ul industriei poluatoare, ceea ce este în totală contradicție cu interesul public”, a declarat Rebecca Harms, liderul Verzilor din PE, referindu-se la renunțarea la unele proiecte de mediu.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a afirmat însă că executivul european își are prioritățile sale. ”Trebuie să ne concentrăm pe problemele importante din Europa. Acesta este semnalul corect. Europa nu trebuie să se ocupe de problema laptelui în școli”, a declarat Weber, referindu-se, potrivit DPA, la una dintre măsurile scoase.

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/