Parlamentul European aprobă o finanțare de 1 milliard de euro pentru Inițiativa pentru Tineri în 2015

Sala plenară de la sediul din Strasbourg al Parlamentului European - foto - ro.wikipedia.org

foto – gornistul.ro
articol – AGERPRES/(AS — autor: Florin Ștefan, editor: Tudor Martalogu)

Parlamentul European a aprobat miercuri, în cadrul sesiunii sale plenare de la Strasbourg, o finanțare de un miliard de euro pentru 2015, care să ajute statele membre să ofere sprijin în găsirea unui loc de muncă unui număr de până la 650 000 de tineri din 20 de țări, printre care și România, informează un comunicat postat pe site-ul PE.

Finanțarea va veni ca urmare a modificării regulilor Fondului Social European (FSE) și se adaugă banilor din acest Fond în cele 20 de state care au regiuni unde șomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25%.

Propunerea Comisiei Europene (CE) în acest sens a fost aprobată fără amendamente cu 632 de voturi pentru, 30 împotrivă și 31 de abțineri.

“Ne aflăm într-o cursă contra cronometru, iar Europa apasă accelerația pentru a ajuta la reducerea șomajului în rândul tinerilor. Provocarea era de a obține un acord solid, susținut puternic, într-un timp record. Ceea ce arată că atunci când suntem hotărâți, Europa are rezultate’, a spus raportoarea franceză Elisabeth Morin-Chartier, din grupul PPE.

Numărul tinerilor cu vârsta între 15 și 25 de ani care nu au un loc de muncă sau nu se află într-un program de educație sau formare profesională crește alarmant, notează comunicatul citat, mai ales în statele membre care au cele mai multe dificultăți în a cofinanța fondurile UE pentru programe, motiv pentru care fondurile de finanțare pentru perioada de început sunt de o importanță deosebită.

Fondurile pentru Inițiativa pentru Tineri pentru 2014-2020 sunt de 3,2 miliarde de euro, urmând a fi completate cu cel puțin 3,2 miliarde de euro din alocările FSE pentru fiecare stat membru. Până în februarie anul acesta, CE a aprobat 28 din cele 34 de programe operaționale ale Inițiativei, toate fiind eligibile pentru până la o treime din alocările lor de îndată ce regulile modificate vor intra în vigoare.

Finanțarea de 1 miliard de euro disponibilă pentru acest an va crește contribuția UE la costurile proiectului de la 1-1,5%, la 30% în 2015. Aceștia nu sunt însă bani noi, pentru că fondurile fuseseră deja rezervate pentru această Inițiativă, se mai menționează în comunicatul citat.

Țările care vor beneficia de Inițiativa pentru Tineri sunt dintre ultimele state aderate, precum Bulgaria, România și Croația, state dintre cele mai vechi în UE, precum Italia, Franța și Marea Britanie, sau statele lovite cel mai puternic de criză, ca Grecia, Cipru și Spania.

Operațiunile Inițiativei trebuie implementate până la sfârșitul anului 2018, dar bazele create în primii ani vor fi cruciale pentru succesul general al Inițiativei, apreciază PE.

Modificările prevederilor trebuie aprobate de Consiliul de Miniștri al UE, intrând în vigoare în momentul publicării în Jurnalul Oficial al UE

articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/