Parlamentul European aprobă rezoluţia simbolică pentru divizarea Google

2012_10_22_grabb_13283_0_rsz

Andrei Popescu

Parlamentul European a aprobat joi, cu o majoritate copleşitoare, o rezoluţie simbolică care cere o posibilă divizare a Google Inc., înlăturând obiecţiile Congresului american care a susţinut că mişcarea riscă politizarea unei investigaţii antitrust.

În timp ce iniţiativa nu are un caracter obligatoriu pentru Comisia Europeană, principalul organism de reglementare antitrust al blocului european, aceasta evidenţiază rezistenţa politică tot mai mare în Europa faţă de puterea gigantului american în motoare de căutare, care deţine peste 90% din piaţa europeană, mai mult decât pe piaţa americană.

În cadrul votului de la Strasbourg, 384 de legiuitori au votat în favoarea controversatei iniţiative, respectiv 174 de voturi împotrivă şi 56 de abţineri. Legiuitorii au respins un amendament propus în ultimul moment, care ar fi eliminat o clauză esenţială referitoare la posibila separare a motoarelor de căutare pe Internet de alte servicii oferite de companii.

Votul are loc în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să rescrie regulile pentru sectorul său digital şi să susţină firmele locale pe o piaţă care este dominată de companiile americane.

Promovatorii rezoluţiei susţin că ei doresc să aplice presiune asupra Comisiei Europene pentru ca aceasta să acţioneze împotriva companiei Google, pe care o acuză că abuzează de poziţia ei dominantă pe piaţă pentru a elimina firmele locale.

De asemenea, grupul american este acuzat că favorizează pe paginile motorului de căutare serviciile specializate proprii, în detrimentul motoarelor de căutare concurente, spre exemplu comparatorul de preţuri Kelkoo sau site-urile specializate în călătorii, cum este Expedia.

“Competiţia în sectorul Internetului este foarte dezechilibrată”, a declarat Evelyne Gebhardt din Alianţa Socialiştilor şi Democraţilor, într-o dezbatere desfăşurată miercuri în Parlament. “Mulţi furnizori nu au un acces real la consumatori deoarece piaţa este dominată de anumite motoare de căutare.”

Rezoluţia subliniază că “piaţa de căutare online are o importanţă specială pentru asigurarea condiţiilor de competitivitate în cadrul pieţei unice digitale”, salutând angajamentul Comisiei de a investiga mai mult practicile motoarelor de căutare.

“Vrem să transmitem un semnal puternic Comisiei Europene, dar şi companiilor americane precum Google şi, în final, cetăţeanului”, a explicat europarlamentarul socialist belgian Marc Tarabella.

Parlamentul European adoptă în fiecare an zeci de rezoluţii pentru a aduce unele subiecte în atenţia Comisiei, care deţine monopolul iniţiativei legislative în UE.
articol preluat de pe http://epochtimes-romania.com