Băsescu: RM mai are o singură cale de a ajunge în UE, prin unirea cu România

Traian Băsescu (n. 4 noiembrie 1951, Murfatlar, azi în județul Constanța) este un politician român, fost președinte al României între 2004 și 2014. Anterior, din iunie 2000 până în decembrie 2004, a fost primar general al municipiului București, ales din partea PD.
În 2001 a câștigat în cursul alegerilor interne președinția Partidului Democrat, înlocuindu-l pe Petre Roman. A fost copreședinte al Alianței Dreptate și Adevăr, formată din PNL și PD în 2003. În urma retragerii lui Theodor Stolojan (PNL) din cursă, Traian Băsescu (PD) a devenit candidatul Alianței DA pentru președinția României.
La alegerile prezidențiale din 2009 a fost reales președinte al României pentru un mandat de 5 ani, învingându-l pe Mircea Geoană (PSD).
La 1 ianuarie 2007, în timpul mandatului său de președinte, România a aderat la Uniunea Europeană

foto – infoprut.ro
articol – LIVIU G. STAN – infoprut.ro

Republica Moldova se poate transforma într-un „eşec de proporţii”, a declarat aseară, în cadrul unei emisiuni, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.

Băsescu a reamintit eforturile României în relaţia cu Republica Moldova, menţionând însă că „neimplicarea la momentul formării Guvernului (de la Chişinău – n.r.) înseamnă o Moldovă pierdută” pentru autorităţile de la Bucureşti.

„Noi am investit mult efort politic în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu la Realitatea Tv.

Fostul preşedinte al României a adus în discuţie şi tema integrării europene a Republicii Moldova. La acest capitol, Băsescu a spus că singura cale prin care Republica Moldova poate ajunge în Uniunea Europeană este numai prin “unire cu România”.

„Republica Moldova nu va fi membră în UE. După lecţia Ucrainei, nu se mai face extindere în Est. Balcanii au rămas singura zonă în care UE se mai poate extinde”, a comentat Traian Băsescu, adăugând că Rusia „nu va mai da drumul nici Ucrainei, nici Republicii Moldova spre UE”. În acest sens, fostul şef de stat şi-a exprimat convingerea că, după butoiul cu pulbere din Ucraina, establishment-ul de la Bruxelles a înţeles că „s-a atins linia roşie pe care Moscova n-o mai acceptă trecută”.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă crede în reunificarea celor două state, Traian Băsescu a spus că totul „depinde de oamenii politici (…) dacă vor aduce argumentele necesare sau nu”.

articol preluat de pe http://infoprut.ro/