Irina Vlah cere Chișinăului să organizeze cursuri de învăţare a limbii române pentru găgăuzi

AC-intrevedere-Vlah-01.04.2014-586x319

foto si articol – independent.md

Noul başcan al UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a cerut Chişinăului să susţină organizarea cursurilor de învăţare a limbii române, astfel încât tinerii din regiune să poată activa în Parlament şi Guvern.

Anunțul bașcanului a fost făcut în cadrul unei întrevederi cu președintele Parlamentului Andrian Candu.

„O problemă a populației găgăuze este necunoașterea limbii de stat, iar tinerii noștri sunt capabili și au suficiente calități pentru a putea lucra și în Parlamentul Republicii Moldova, și în Guvern, și în alte instituții de stat. Este important ca puterea centrală să susțină această solicitare a noastră”, a precizat Vlah.

Totodată, bașcanul a anunțat că deputații Adunării Populare au transmis Parlamentului pentru examinare două inițiative legislative. Prima se referă la alocarea pentru UTA Găgăuzia a 5% din sursele financiare ale fondului rutier și 5% din alocațiile pentru finanțarea construcțiilor capitale. Cea de-a doua inițiativă vizează acordarea anumitor înlesniri agricultorilor la exportul produselor.

De asemenea, în cadrul discuțiilor, s-a vorbit despre crearea unui grup de lucru, format din deputați din Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, care ar examina statutul special al Găgăuziei.

Parlamentarii vor evalua gradul de aplicare a prevederilor constituționale ce țin de statutul special al autonomiei, precum și compatibilitatea Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei cu prevederile legislației Republicii Moldova, inclusiv modificările legislative necesare.

Ideea creării unui grup special vine în contextul în care în Parlamentul de legislatura anterioară a funcționat un grup de lucru similar.

articol preluat de pe http://independent.md