Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă (video)

646x404

Dorin Timonea – Adevarul

Protest fără precedent la Sebeş, faţă de compania austriacă Kronospan SA. Aproximativ 2.000 de persoane au participat la un miting urmat de un marş de protest prin care şi-au exprimat opoziţia faţă de construirea unei noi fabrici de producţie a formaldehidei cu o capacitate de 60.000 de tone pe an. Marşul s-a finalizat cu mici incidente, în faţa porţii de intrare pe platforma Kronospan.

Oamenii au fost mobilizaţi în principal pe reţelele de socializare de către câţiva tineri organizaţi în Grupul de Iniţiativă Civică Sebeş. Participarea a fost peste aşteptări iar mesajul transmis a fost acela că sunt împotriva noii investiţii aflată în curs de realizare pe platforma Kronospan de către divizia chimică a companiei, societatea Kronochem SRL. Protestul a început la ora 14.00 în parcul din faţa Primăriei Sebeş.

După câteva discursuri ale iniţiatorilor şi organizatorilor, participanţii au mărşăluit prin oraş până în faţa societăţii Kronospan. Pe tot parcursul protestului, dar mai ales la poarta companiei multinaţionale, oamenii au scandat lozinci şi au afişat bannere împotriva acesteia pe care se putea citi: ”Kronospane nu uita / Sebeşul nu te vrea”, ”Opriţi poluarea! Formaldehida = cancer”, ”Dacă alţii nu vă lasă / Voi poluaţi la noi acasă”, ”Pentru-un ban mori cu Kronospan”, ”Sănătate nu profit”, ”Bolnavii de cancer din spital salută Kronospan”, ”Oameni fără conştiinţă ne-aţi dat moartea ca sentinţă” sau ”Nu corporaţia face legislaţia”. În parcarea din faţa Kronospan a existat şi un mic incident, mai multe persoane încercând să arunce în curta fabricii o coroană funerară pe care scria: ”Kronospan, Sebeşu nu te vrea”. Intervenţia jandarmilor a calmat spiritele. Protestatarii au stat mai mult de o jumătate de oră la poarta companiei unde au strigat sloganuri anti-Kronospan, anti-poluare şi anti-formaldehidă.

Din partea organizatorilor mitingului au luat cuvântul Any Ştefan, preşedintele ONG-ului Prima Natura din Sebeş dar şi Mircea Matei şi Ioan Căldare, doi vechi luptători împotriva poluării din Sebeş. Singura oficialitate prezentă la eveniment a fost consilierul local al municipiului Sebeş din partea PDL, Dorin Nistor. Reprezentanţii Grupului de Iniţiativa Civică Sebeş au anunţat că au contestat în instanţă autorizaţia de mediu pentru fabriica de formaldehidă cu o capacitate de 60.000 de tone de formaldehidă pe an, eliberat de instituţie în datat de 2 decembrie 2014. Oamenii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator SC Kronospan SA atâta timp cât acesta nu respectă cu stricteţe normele europene de protecţia mediului. Grupul de Iniţiativa Civică Sebeş a anunţat de asemenea că astfel de proteste vor fi organizate în viitor, în fiecare duminică, până ce autorităţile vor oferi răspunsuri solicitărilor lor.

La manifestare au participat şi persoane din Reghin şi Cluj, care s-au solidarizat cu oamenii din Sebeş. La Reghin există, de asemenea, o investiţie unde se doreşte construirea unei fabrici de formaldehidă. Zeci de persoane au participat cu măşti pe faţă, puse la dispoziţie de organizatori. Protestatarii au cerut chiar şi închiderea fabricii şi scoaterea acesteia în afara oraşului, la zeci de kilometri. Temerile acestora sunt legate de emisiile de la fabrica de formaldehidă care, potrivit unor studii ştiinţifice, ar fi cancerigene.

Citeste mai mult: adev.ro/ni0uau