PSD, ciuma roşie!”, “Ole, ole, Mickey Mouse nu mai e!” – românii îi cer demisia lui Ponta

2014_11_16_protest_rsz_crp

de Loredana Diacu

UPDATE 21. 49- “Unitate, Ponta cade!”se strigă în Bucureşti.
UPDATE 21. 41- “Solidaritate!”,”Jandarmeria, apără hoţia!”, “PSD, ciuma roşie!”, “Jos Ponta!”,se scandează pe Kiseleff, în Bucureşti.

Protestele continuă şi în Timişoara şi Cluj.

***

UPDATE ora 21. 28 – În Bucureşti, peste 6000 de oameni se îndreapta spre sediul PSD de pe Kiseleff. Se strigă “PSD, ciuma roşie!”, “Demisia!”, “Ole, ole, Mickey Mouse nu mai e.”

“Fă, Daciana, Fă, Firea, Diaspora vă salută”, scrie pe un banner al protestatarilor, făcând trimitere la apelativul cu care i s-a adresat cândva Ponta ministrului Doina Pană.

Impresionante forţe de ordine au blocat cu garduri metalice accesul protestatarilor spre PSD în Piaţa Regelui, la jumătatea distanţei dintre Piaţa Victoriei şi Arcul de Triumf.

UPDATE ora 20. 41 – Ce aproximativ 3000 de protestatari din Bucureşti au ajuns la Piaţa Romană. Se scandează “Hoţii, ne-aţi luat tot, dar nu dreptul la vot”, “Ghinion, ţara s-a trezit din somn”, “România, trezeşte-te!”

Pe bannerele purtate de cetăţeni se pot citi mesaje precum”Prelungiţi votul” şi”Stop fraudării!”

Circulaţia s-a blocat la Piaţa Romană.

***

UPDATE ora 20.29 – Oamenii au ieşit în stradă şi la Timişoara şi Cluj, fluturând tricolorul, informează Gândul live.

UPDATE ora 20.10: Cei peste 1000 de protestatari strânşi în faţa Teatrului Naţional au pornit în marş spre Guvern. Coloana se apropie de Piaţa Romană.

Centrul Capitalei răsună de scandări de solidaritate cu diaspora: “Vor să voteze! Lăsaţi-i să voteze!”,”România nu uita, Diaspora e a ta!”, “Uniţi salvăm toată România”, “Jos Comunismul!” şi, bineînteles, “Prelungiţi votul!”

***

În jur de 500 de persoane au ieşit în Piaţa Universităţii în semn de solidaritate cu românii din diaspora, obligaţi de autorităţi să stea la cozi nesfârşite în faţa ambasadelor şi consulatelor pentru a-şi exercita dreptul la vot. Protestul a fost organizat de Uniţi Salvăm, sub sloganul “Democraţie, te strigăm în stradă.”

De la Universitate, protestatarii vor pleca spre Ministerul Afacerilor Externe (MAE), instituţie pe care cetăţenii o ţin responsabilă pentru orele lungi de aşteptare de care au parte români din diaspora pentru a vota. Reamintim că MAE a refuzat să suplimenteze numărul secţiilor de vot sau să prelungească programul de votare, în pofida cozilor uriaşe ce au marcat turul I de scrutin şi a cozilor şi mai mari de la turul doi.

Sute de protestatari strânşi în faţa Teatrului Naţional au cântat imnul şi scandează “Hai să fim eroi în turul doi”, “Ţara s-a trezit din somn, ghinion, ghinion”,”Nu mai vrem hoţie, vrem democraţie”, “Meleşcanu, eşti ca Corlăţean”, “Ieşiţi din casa, dacă va pasă”.

Redăm mesajul adresat de Uniţi Salvăm românilor:

“Se împlinesc numaidecât 25 de ani de la revoluţie. Catifeaua de-atunci a mucegăit, prin găuri vi se văd toate slăbiciunile, vă cad toate măştile, sunteţi doar cartoane. MAE consideră de cuviinţă să aniverseze revoluţia împiedicând românii din diasporă să voteze. S-a petrecut şi o demitere de formă, nu de fond. Ştim foarte bine ce aveţi de gând să faceţi, dar de data asta suntem aici. După 2 săptămâni de presiuni, de proteste, de semnale de alarmă trase.

A venit momentul să-l tragem pe ultimul. Ne-aţi luat atât de multe în anii care s-au scurs de-atunci, încât uneori dreptul de a vota e tot ce mai avem. Ieşim în stradă pentru el. Ieşim în stradă pentru că ne-am săturat să fim un popor de victime. Nu aveţi voi căluşuri câte guri avem noi. Avem o armă mai puternică decât voi toţi la un loc: democraţia.

Revolta ne scoate în stradă. Vrem vot electronic, vrem eliminarea barierelor în calea participării. Ne vedem în Piaţa Universităţii, locul în care românii s-au scufundat în întuneric şi nu s-au mai întors pentru ca noi să putem vota azi. Pentru noi, cei liberi.”, scrie Uniţi Salvăm, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/events/376896079138653/

articol prelat de pe http://epochtimes-romania.com