Manifestație la Praga pro și contra trecerii unui convoi militar american
Foto: (c) David W Cerny / REUTERS
Articol: AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci)
Aproximativ 300 de persoane au manifestat sâmbătă la Praga împotriva trecerii unui convoi militar american, în timp ce unul similar de contramanifestanți susțineau această demonstrație de forță a SUA, destinată să-i asigure pe aliații lor în fața Rusiei, relatează AFP.
După manevre în țările baltice, un important convoi de soldați și vehicule militare americane, purtând numele de cod “Dragoon ride” (“Raliul Dragonilor”), este în drum spre Germania, fiind așteptat să treacă frontiera cehă duminică dimineața, după ce a traversat Polonia.
Manifestația de sâmbătă în Piața Venceslas, în centrul Pragăi, s-a desfășurat fără incidente majore, cele două tabere fiind separate de o unitate a poliției.
“Mă tem ca Republica Cehă să nu devină a 51-a stea a drapelului american”, a declarat pentru AFP Dana Feminova, din mișcarea pacifistă “Lumea fără război”, coorganizatoare a protestului, împreună cu partidul comunist ceh KSCM. Ea ținea în mână o pancartă cu inscripția ” ‘Tanks? No thanks’ (‘Tancuri? Nu, mulțumesc!’).
Nu departe de ea, Karel Kapoun agita o pancartă care proclama în sens invers:” ‘Welcome Friends!’ (‘Bine ați venit prieteni’). “Suntem aici pentru a exprima temerile noastre în fața pericolului creșterii influenței rusești în această parte a Europei”, a spus el pentru AFP.
Circa 520 de militari și aproape 90 de blindate Stryker din Regimentul nr.2 de cavalerie american, care staționează la Vilseck, în sud-estul Germaniei, participă la “Raliul Dragonilor”, o operațiune logistică fără precedent.
“Ne manifestăm astfel solidaritatea cu aliații noștri, țările baltice și Polonia, care pot să se simtă amenințate de actuala escaladă a tensiunilor între Rusia și Ucraina”, a declarat la jumătatea lunii martie premierul ceh Bohuslav Sobotka.
Invadarea Crimeii de către Rusia și sprijinul Moscovei pentru separatiștii proruși din estul Ucrainei au neliniștit profund Lituania, Letonia și Estonia, devenite în 2004 membre ale UE și NATO, după o jumătate de secol de ocupație sovietică până la începutul anilor 1990. Republica Cehă s-a alăturat NATO în 1999, împreună cu Ungaria și Polonia.
articol preluat de pe http://www.agerpres.ro/