(video) Protest în faţa MAE: se cere libertate de circulaţie către Republica Moldova

protest-in-fata-mae-si-a-ambasadei-republicii-moldova-la-bucuresti-peste-100-de-oameni-cer-eliminarea-pasapoartelor-la-trecerea-frontierei-peste-prut-video-137807

foto – adevarul.ro
artiol – Lulea Marius Dorin – adevarul.ro

Un amplu protest are loc astăzi în faţa ministerului de externe din România. Participanţii adunaţi cu steaguri tricolore şi mesaje unioniste cer autorităţilor române să facă demersurile necesare pentru eliminarea obligativităţii prezentării paşaportului la graniţa cu Republica Moldova.

Un protest similar are loc exact în acelaşi moment şi în Republica Moldova.

Odată cu Uniunea Europeană a venit şi libertatea de circulaţie. Cum pot circula doar cu buletinul în majoritatea statelor lumii, românii nu îşi mai fac paşaport.

Acest lucru a dus însă la un fenomen: circulaţia către Republica Moldova este limitată de lipsa paşaportului, fenomen care nu se întâmpla înainte de aderare.

În timp ce Uniunea Europeană a făcut primul pas prin eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, binenţeles la cererea României, autorităţile din al doilea stat românesc par a refuza deschiderea graniţelor pentru turiştii sau oamenii de afaceri din România.

Acorduri similare există şi cu alte state extracomunitare cum ar fi Serbia, Albania, Macedonia, Elveţia, etc…

În acest moment ţara noastră este principalul partener economic al Republicii Moldova, principalul finanţator şi cel mai mare investitor. De asemenea, în ciuda opoziţiei, vine în al doilea stat românesc cel mai mare număr de turişti.

Acesta nu este însă un motiv suficient pentru politicieni, care preferă corupţia instituţionalizată susţinută de banii căraţi cu valiza din Moscova şi nu investiţiile europene şi româneşti, ce oferă locuri de muncă şi încredere.

Deschiderea graniţelor, prin eliminarea paşaportului, ar ajuta economia Republicii Moldova prin creşterea numărului de turişti ce ar putea proveni din spatiul European şi ar determina o cunoaştere mai bună a realităţilor din al doilea stat românesc. Adică dacă tot nu pot ajunge unii dintre noi acolo, cel puţin să îi lăsăm pe ei să vină, lucru ce ar accentua democratizarea statului şi ar ajuta în procesul firesc de orientare spre vest.

articol preluat de pe http://adevarul.ro/

Protest în fața MAE și a Ambasadei Republicii Moldova la București: Peste 100 de oameni cer eliminarea pașapoartelor la trecerea frontierei peste Prut

foto, video si articol – b1.ro

Lanț uman la ambasada Republicii Moldova

Peste 100 de oameni s-au adunat în faţa Ministerului Afacerilor Externe. Demonstranţii au venit cu pancarte şi steaguri şi cer autorităţilor eliminarea pașapoartelor la trecerea frontierei peste Prut, informează B1 TV.

Oamenii susțin că vor să meargă în Republica Moldova fără pașapoarte, fără să fie întrebați de ce mearg acasă și fără a sta ore în șir la graniță doar pentru că sunt din Republica Moldova.

La acțiune patricipă peste 100 de oameni, atât din București, cât și din Chișinău.

Ei au protestat zeci de minute în fața ministerului Afacerilor Externe și au pornit apoi spre ambadasa Republicii Moldova în România unde au format un lanț uman.

Protestatarii au stat de vorbă și cu un reprezentant al ambasadei, care le-a promis că se va analiza cererea lor.

artiol preluat de pe http://m.b1.ro/